Evenimentul “Romania – ca o paine” dedicat sarbatoririi Uniunii Europene

MADR-Romania ca o paineIn cadrul discursul domnului Daniel Constantin, Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sustinut in data de 9 mai 2014 cu prilejul celebrarii Zilei Europei, acesta a prezentat producatorilor si invitatilor subiecte de interes precum Politica Agricola Comuna, actualul Program de Dezvoltare Rurala, dar si Programul Viticol al Romaniei.

 

 

 

"Politica Agricola Comuna este una din cele mai vechi si cea mai integrata si importanta politica strategica Europeana. In 2012 s-au celebrat 50 de ani de cand PAC a asigurat securitatea alimentara a cetatenilor europeni si dezvoltarea mediului rural.

Obiectivele sale initiale inscrise in Tratat – hrana de calitate la preturi rezonabile si pentru fermieri un venit decent – sunt inca valabile.

In timp, obiectivele politicii s-au extins, inclusiv cu protejarea mediului, bunastarea animalelor si o interventie mai activa in sustinerea comunitati rurale viabile. Reforma Comisarului roman Dacian Ciolos permite o mai buna adaptare la conditiile si nevoile specifice producatorilor nostri, dar si la cele din celelalte noi State membre.

Sarbatorind 9 mai aici, la MADR, recunoastem astfel inca o data importanta agriculturii in economia Uniunii Europene si mondiale si aportul dezvoltarii rurale la crearea de locuri de munca, de conditii de viata sporite, la mentinerea traditiilor si protejarea naturii.

Acum 10 ani, in 2004, Romania a incheiat negocierile de aderare, Capitolul 7 – Agricultura fiind inchis provizoriu inca din 2002. Tot acum 10 ani, prin Legea nr. 1 s-a infiintat Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Doresc sa multumesc Comisiei Europene si Statelor membre pentru sprijinul acordat in toata perioada de pre-aderare si ulterior, prin programele Phare, de peste 60 milioane euro, prin care ne-am instruit administratia si beneficiarii, am dotat institutiile si am invatat cum sa descifram multele norme europene, care se si modificau din mers, si care trebuiau adaptate la realitatile noastre.

Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Italia, Spania, Polonia, Ungaria - sunt principalele tari care ne-au acordat expertiza prin programele de infratire – legandu-se astfel si trainice colaborari si prietenii intre specialistii nostri. Putem spune astazi ca aderarea si integrarea Romaniei la UE a urmat un curs firesc de adaptare si acomodare a spiritului si valorilor strabune la realitatile economice, politice si sociale ale Europei contemporane. Sunt 12 ani de cand Romania a primit fonduri europene pentru agricultura si dezvoltarea mediului rural prin programul SAPARD. Cele 1,34 miliarde euro din SAPARD se regasesc mai ales in dotarea exploatatiilor cu utilaje performante, in modernizarea industriei alimentare si infrastructura rurala si forestiera.

Actualul Program de Dezvoltare Rurala – cu 8 miliarde euro finantare FEADR - are mai multe masuri, care au fost menite sa acopere nevoile de dezvoltare a spatiului rural. Realitatile din teren insa ne-au determinat sa adaptam de destule ori PNDR-ul – si astfel am construit impreuna cu beneficiarii masuri mai bine focalizate si finantate, in ultima perioada acestea fiind adresate cu precadere pentru sectorul zootehnic si de irigatii. Nu doresc sa enumar realizarile sau lectiile mai grele invatate pe parcurs, important este ca avem o contractare a fondurilor de peste 108%, precum si multe proiecte finalizate care inseamna locuri de munca si dezvoltarea economica si sociala a mediului rural.

Prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura am invatat noi si fermierii ce inseamna digitizarea parcelelor, blocurile fizice, depunerea cererilor on-line, complicatele cerinte legale in materie de gestionare (vestitele SMR) si de bunastare animala. Platile SAPS in perioada 2007-2013 au insumat 5,6 miliarde euro, iar pentru 2014-2020 alte 12,393 miliarde euro vor ajunge la producatori.

O mandrie pentru noi este programul viticol, care prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% pana in 2013 au realizat 25.000 ha plantatii nou infiintate si programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia, SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014-2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus. Agricultura ecologica este o alta mandrie a Romaniei si le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica. El reprezinta o prioritate si in politica noastra viitoare. Participarea Romaniei ca tara partenera in 2013 la Targul International Biofach a dat o noua amploare relatiilor in domeniu si a confirmat interesul partenerilor pentru produsele noastre.

Noul PNDR 2014-2020, cu o finantare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis in martie Comisiei Europene inglobeaza obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite in relatie stransa cu partenerii nostri, viitorii beneficiari, discutat si dezbatut in 8 conferinte regionale, in cadrul carora am invatat la fata locului ce isi doresc fermierii si cum sa ne atingem tintele. In 20 mai, peste 13 zile, lansam primele 2 masuri finantate din alocarea 2014-2020, investitii in ferme si bunastarea animalelor.

Nu in ultimul rand, potentialul de bogatie fantastic si identitatea produselor noastre sunt “ambasadori” ai agriculturii romanesti. Expozitia de produse traditionale o dovedeste din plin!

Painea are o semnificatie aparte in intreaga lume, dar pentru romani a insemnat dintotdeauna avutia impartasita cu prietenie si pretuire. Mai mult decat atat, painea simbolizeaza legatura omului cu munca.

Evenimentul de astazi dedicat sarbatoririi Uniunii Europene se intituleaza “Romania – ca o paine".

Daniel Constantin
Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale



Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la inaugurarea expozitiei de produse traditionale si ecologice romanesti organizata cu ocazia Zilei Europei

Viceprim-ministrul si ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin si secretarul de stat pentru analiza politica si relatia cu Parlamentul din Ministerul Afacerilor Externe, Radu Podgorean au inaugurat astazi expozitia de produse traditionale si ecologice romanesti, organizata la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Expozitia deschide seria de evenimente dedicate informarii asupra diversitatii si unitatii Uniunii Europene, organizate de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia Zilei Europei.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, in discursul de deschidere, modul in care viziunea celor care au pus bazele Uniunii Europene a fost confirmata de evolutia organizatiei. 'Una dintre cele mai importante semnificatii ale zilei de 9 mai se refera la proiectul unitatii europene, un ideal cu adanci radacini in istoria continentului, generator de pace, stabilitate si prosperitate. Viziunea parintilor fondatori ai Uniunii Europene nu a fost un ideal pur teoretic, ci un proiect cu rezultate concrete, care a pus accentul asupra institutiilor si economiei, si care si-a avut radacinile in valorile democratiei, drepturilor omului, libertatilor fundamentale si pluralismului', a spus oficialul MAE.

Uniunea Europeana aniverseaza, in acest an, 64 ani de la pronuntarea Declaratiei Schuman de catre ministrul de externe francez de la acea vreme, Robert Schuman, ajungand sa reuneasca in prezent 28 de state europene si sa promoveze drepturile si libertatile a peste jumatate de miliard de cetateni.

In acelasi timp, tara noastra marcheaza in 2014 o dubla aniversare: 10 ani de la incheierea negocierilor de aderare la UE si 7 ani de cand Romania, alaturi de Bulgaria, se alatura marii familii europene, in completarea celui de-al cincilea val al extinderii, cel mai de anvergura, care debuta in 2004.

'In toti acesti ani, Romania a contribuit activ la consolidarea proiectului european prin promovarea si participarea efectiva la politicile si proiectele definitorii pentru avansarea constructiei comunitare. In acest sens, un element specific, de o deosebita actualitate, al contributiei Romaniei la constructia europeana este reprezentat de potentialul agricol si dezvoltarea constanta a agriculturii ecologice, in conformitate cu noile politici agricole ale Uniunii' a subliniat secretarul de stat Radu Podgorean.

Expozitia de produse traditionale si ecologice romanesti a fost organizata cu participarea membrilor Asociatiei BIO — Romania si ai Federatiei Nationale de Produse Traditionale. Cu aceasta ocazie, va avea loc o parada a costumelor populare din opt regiuni ale tarii, prezentata de elevii de la cercul de folclor 'Dor si dor cu mine calator' al Liceului Teoretic 'Dimitrie Bolintineanu' din Bucuresti.


MAE

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>