Deschiderea Conferintei Regionale FAO

Conferinta Regionala FAO 2014Conferinta regionala FAO este principalul forum si organism de conducere care convine asupra prioritatilor comune in regiunea noastra in domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului si dezvoltarii rurale. In data de 2 aprilie 2014, domnul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a deschis lucrarile Conferintei Regionale pentru Europa a FAO, in prezenta domnului Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei si a domnului Director General FAO, José Graziano da Silva.

 

 

"Risipa de alimente nu este un concept abstract, ci este un fenomen care ne afecteaza pe noi toti; il intalnim oriunde exista alimente: in retele de magazine, restaurante, in propriile noastre locuinte, in scoli, in fermele de productie, si chiar pe filiera de transport a marfurilor alimentare" a declarat in deschidere ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Una din solutiile posibile vine din zona fermelor de familie, in special in tarile emergente: este dovedit ca acestea pot raspunde provocarilor legate de penuria de alimente si subdezvoltarea mediului rural, dar, in acelasi timp, pot fi incurajate sa practice o agricultura responsabila, raspunzand astfel dezideratului de a atinge o dezvoltare integrata si durabila. Este la latitudinea noastra sa gasim instrumentele prin care sa incurajam dezvoltarea acestora, iar rezultatele pe care le vom obtine vor fi vizibile de-a lungul timpului, pe mai multe generatii.

Desi risipa alimentelor este una dintre marile probleme ale lumii moderne insa aceasta poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. Ne-am adunat aici pentru a gasi modalitatile de a disemina rezultatele cercetarilor si a le implementa la nivel global. Trebuie sa depunem toate eforturile pentru a face ca aceste resurse sa lucreze in beneficiul nostru!

Cercetarile Uniunii Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering, pentru 14% din total. In medie, fiecare dintre noi arunca jumatate de kilogram de mancare zilnic!" a completat Daniel Constantin.


Solutii de reducere a risipei de alimente

    • In Romania ultimilor ani s-au facut demersuri considerabile pentru trasarea unor planuri si strategii de reducere a risipei de alimente, iar prin Programul National de Dezvoltare Rurala au fost sprijinite peste 60.000 de ferme mici. Acest sprijin si-a facut simtite efectele la nivelul intregii comunitati rurale. Este important, asadar, sa continuam in aceasta directie si sa gasim noi instrumente de sprijin.
    • Ministerul Agriculturii a inceput in 2012, impreuna cu Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului o campanie 'Romania - o noua atitudine', care vine in sensul de a combate risipa de alimente la nivel national.
    • Comisia Europeana si Consiliul European au declarat 2014 anul european de lupta impotriva risipei alimentare. Ca raspuns la apelul lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente, Ministerul Mediului a lansat, in vara trecuta, programul “Gandeste. Mananca. Economiseste”- program care se afla in plin proces de implementare.
    • Pe fondul impactului crizei economice mondiale si al cresterii preturilor la produsele alimentare, Crucea Rosie Romana, in vederea indeplinirii misiunii sale, a demarat in 2009 proiectul Banca de Alimente a Crucii Rosii Romane, care reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici si care sufera de pe urma acestui flagel.


Intalnirea bilaterala a ministrului Agriculturii cu José Graziano da Silva, directorul FAO

MADR FAODaniel Constantin, Viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut in dimineata zilei de 2 aprilie 2014 o intalnire bilaterala cu José Graziano da Silva, directorul general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

Intalnirea a avut loc inaintea deschiderii lucrarilor celei de-a 29-a Conferinte Regionale pentru Europa (ERC) a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura/ FAO, care are loc la Bucuresti in perioada 2-4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului.

Directorul general, José Graziano da Silva, a salutat implicarea Romaniei in cadrul FAO, precum si eforturile intreprinse de tara noastra pentru organizarea evenimentelor de la Bucuresti. La randul sau, ministrul Daniel Constantin si-a exprimat determinarea pentru o si mai puternica contributie a Romaniei la demersurile FAO, precum si pentru sprijinirea proiectelor FAO din Republica Moldova. De asemenea, si la nivel de experti, Romania doreste sa contribuie la actiunile derulate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.

Totodata, José Graziano da Silva a apreciat interesul Romaniei pentru fermele de familie si faptul ca acestea constituie o prioritate pentru Ministerul Agriculturii. In acelasi timp, domnia sa si-a exprimat intentia FAO de a sprijini promovarea sesiunii de proiecte pe Masura 121/ Ferma de familie, care va fi lansata in vara anului 2014.


Anul international al Fermei de Familie

Ferma de familie 2014Familiile impart totul. Ele impart spatiul de locuit si momentele petrecute in timpul meselor. Impart aspiratiile, visele, realizarile si esecurile. In lumea dezvoltata sau in curs de dezvoltare familiile de fermieri beneficiaza si de avantajele impartirii sarcinilor de munca in cadrul gospodariei. In fapt, cu mai mult de 500 de milioane de ferme de familie in intreaga lume, aceasta este cea mai predominanta forma de agricultura pe care o cunoastem, iar acest lucru este legat in mod indiscutabil de securitatea alimentara la nivel mondial.

In mod ideal, atat barbatii cat si femeile ar trebui sa aiba accesul si sprijinul necesar pentru a gestiona si a desfasura activitati agricole si de procesare a hranei, iar copiii lor ar contribui la munca din gospodarie prin activitati adecvate varstei lor, numai dupa timpul petrecut la scoala si la joaca.

Fermele de familie au un rol esential in asigurarea durabilitatii mediului inconjurator si in conservarea biodiversitatii. Ele sunt integrate in retelele teritoriale si in culturile locale si stimuleaza economia locala prin cheltuirea veniturilor lor, mai ales in pietele locale si regionale.

Cu toate acestea, mai mult de 70% din populatia care se confrunta cu insecuritatea alimentara este formata din fermele de familie din zone rurale precum Africa, Asia, America Latina si Orientul Apropiat. Aceste familii nu isi pot atinge potentialul maxim de productie pentru ca nu au acces la resurse naturale, credit, politici si tehnologiile moderne de care au nevoie.

De aceea anul 2014 a fost declarat Anul International al Fermei de Familie. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a fost invitata sa faciliteze implementarea acestui program, in colaborare cu Guvernele tarilor, Agentii de Dezvoltare Internationala, organizatii de fermieri si alte organizatii relevante ale Natiunilor Unite precum si alaturi de organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri). Aplicand politicile agricole, de mediu si sociale corecte, fermele de familie pot contribui substantial la eradicarea foametei si saraciei protejand in acelasi timp mediul inconjurator si asigurand dezvoltarea durabila.

Pe durata sesiunii de la Bucuresti din aprilie 2014, problema risipei de alimente si a deseurilor alimentare va fi un subiect central al agendei. Informatiile prezentate tarilor membre vor ameliora intelegerea cauzelor ce conduc la pierderea produselor alimentare in regiune. Rezultate preliminare arata faptul ca principalul motiv in producerea deseurilor alimentare sunt consumatorii care cumpara produse alimentare cu termen de valabilitate mare. Acest lucru conduce la o crestere a marfii nevandute si astfel la alimente irosite care ar fi fost de altfel perfect comestibile. Multe campanii de sensibilizare pentru reducerea risipei alimentare in aceste tari au fost lansate pentru a aborda conditiile locale specifice, care contribuie la risipa de alimente.



MADR

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>