Deschiderea Conferintei Regionale FAO

Conferinta Regionala FAO 2014Conferinta regionala FAO este principalul forum si organism de conducere care convine asupra prioritatilor comune in regiunea noastra in domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului si dezvoltarii rurale. In data de 2 aprilie 2014, domnul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a deschis lucrarile Conferintei Regionale pentru Europa a FAO, in prezenta domnului Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei si a domnului Director General FAO, José Graziano da Silva.

 

 

"Risipa de alimente nu este un concept abstract, ci este un fenomen care ne afecteaza pe noi toti; il intalnim oriunde exista alimente: in retele de magazine, restaurante, in propriile noastre locuinte, in scoli, in fermele de productie, si chiar pe filiera de transport a marfurilor alimentare" a declarat in deschidere ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Una din solutiile posibile vine din zona fermelor de familie, in special in tarile emergente: este dovedit ca acestea pot raspunde provocarilor legate de penuria de alimente si subdezvoltarea mediului rural, dar, in acelasi timp, pot fi incurajate sa practice o agricultura responsabila, raspunzand astfel dezideratului de a atinge o dezvoltare integrata si durabila. Este la latitudinea noastra sa gasim instrumentele prin care sa incurajam dezvoltarea acestora, iar rezultatele pe care le vom obtine vor fi vizibile de-a lungul timpului, pe mai multe generatii.

Desi risipa alimentelor este una dintre marile probleme ale lumii moderne insa aceasta poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. Ne-am adunat aici pentru a gasi modalitatile de a disemina rezultatele cercetarilor si a le implementa la nivel global. Trebuie sa depunem toate eforturile pentru a face ca aceste resurse sa lucreze in beneficiul nostru!

Cercetarile Uniunii Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering, pentru 14% din total. In medie, fiecare dintre noi arunca jumatate de kilogram de mancare zilnic!" a completat Daniel Constantin.


Solutii de reducere a risipei de alimente

    • In Romania ultimilor ani s-au facut demersuri considerabile pentru trasarea unor planuri si strategii de reducere a risipei de alimente, iar prin Programul National de Dezvoltare Rurala au fost sprijinite peste 60.000 de ferme mici. Acest sprijin si-a facut simtite efectele la nivelul intregii comunitati rurale. Este important, asadar, sa continuam in aceasta directie si sa gasim noi instrumente de sprijin.
    • Ministerul Agriculturii a inceput in 2012, impreuna cu Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului o campanie 'Romania - o noua atitudine', care vine in sensul de a combate risipa de alimente la nivel national.
    • Comisia Europeana si Consiliul European au declarat 2014 anul european de lupta impotriva risipei alimentare. Ca raspuns la apelul lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente, Ministerul Mediului a lansat, in vara trecuta, programul “Gandeste. Mananca. Economiseste”- program care se afla in plin proces de implementare.
    • Pe fondul impactului crizei economice mondiale si al cresterii preturilor la produsele alimentare, Crucea Rosie Romana, in vederea indeplinirii misiunii sale, a demarat in 2009 proiectul Banca de Alimente a Crucii Rosii Romane, care reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici si care sufera de pe urma acestui flagel.


Intalnirea bilaterala a ministrului Agriculturii cu José Graziano da Silva, directorul FAO

MADR FAODaniel Constantin, Viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut in dimineata zilei de 2 aprilie 2014 o intalnire bilaterala cu José Graziano da Silva, directorul general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

Intalnirea a avut loc inaintea deschiderii lucrarilor celei de-a 29-a Conferinte Regionale pentru Europa (ERC) a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura/ FAO, care are loc la Bucuresti in perioada 2-4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului.

Directorul general, José Graziano da Silva, a salutat implicarea Romaniei in cadrul FAO, precum si eforturile intreprinse de tara noastra pentru organizarea evenimentelor de la Bucuresti. La randul sau, ministrul Daniel Constantin si-a exprimat determinarea pentru o si mai puternica contributie a Romaniei la demersurile FAO, precum si pentru sprijinirea proiectelor FAO din Republica Moldova. De asemenea, si la nivel de experti, Romania doreste sa contribuie la actiunile derulate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.

Totodata, José Graziano da Silva a apreciat interesul Romaniei pentru fermele de familie si faptul ca acestea constituie o prioritate pentru Ministerul Agriculturii. In acelasi timp, domnia sa si-a exprimat intentia FAO de a sprijini promovarea sesiunii de proiecte pe Masura 121/ Ferma de familie, care va fi lansata in vara anului 2014.


Anul international al Fermei de Familie

Ferma de familie 2014Familiile impart totul. Ele impart spatiul de locuit si momentele petrecute in timpul meselor. Impart aspiratiile, visele, realizarile si esecurile. In lumea dezvoltata sau in curs de dezvoltare familiile de fermieri beneficiaza si de avantajele impartirii sarcinilor de munca in cadrul gospodariei. In fapt, cu mai mult de 500 de milioane de ferme de familie in intreaga lume, aceasta este cea mai predominanta forma de agricultura pe care o cunoastem, iar acest lucru este legat in mod indiscutabil de securitatea alimentara la nivel mondial.

In mod ideal, atat barbatii cat si femeile ar trebui sa aiba accesul si sprijinul necesar pentru a gestiona si a desfasura activitati agricole si de procesare a hranei, iar copiii lor ar contribui la munca din gospodarie prin activitati adecvate varstei lor, numai dupa timpul petrecut la scoala si la joaca.

Fermele de familie au un rol esential in asigurarea durabilitatii mediului inconjurator si in conservarea biodiversitatii. Ele sunt integrate in retelele teritoriale si in culturile locale si stimuleaza economia locala prin cheltuirea veniturilor lor, mai ales in pietele locale si regionale.

Cu toate acestea, mai mult de 70% din populatia care se confrunta cu insecuritatea alimentara este formata din fermele de familie din zone rurale precum Africa, Asia, America Latina si Orientul Apropiat. Aceste familii nu isi pot atinge potentialul maxim de productie pentru ca nu au acces la resurse naturale, credit, politici si tehnologiile moderne de care au nevoie.

De aceea anul 2014 a fost declarat Anul International al Fermei de Familie. Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a fost invitata sa faciliteze implementarea acestui program, in colaborare cu Guvernele tarilor, Agentii de Dezvoltare Internationala, organizatii de fermieri si alte organizatii relevante ale Natiunilor Unite precum si alaturi de organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri). Aplicand politicile agricole, de mediu si sociale corecte, fermele de familie pot contribui substantial la eradicarea foametei si saraciei protejand in acelasi timp mediul inconjurator si asigurand dezvoltarea durabila.

Pe durata sesiunii de la Bucuresti din aprilie 2014, problema risipei de alimente si a deseurilor alimentare va fi un subiect central al agendei. Informatiile prezentate tarilor membre vor ameliora intelegerea cauzelor ce conduc la pierderea produselor alimentare in regiune. Rezultate preliminare arata faptul ca principalul motiv in producerea deseurilor alimentare sunt consumatorii care cumpara produse alimentare cu termen de valabilitate mare. Acest lucru conduce la o crestere a marfii nevandute si astfel la alimente irosite care ar fi fost de altfel perfect comestibile. Multe campanii de sensibilizare pentru reducerea risipei alimentare in aceste tari au fost lansate pentru a aborda conditiile locale specifice, care contribuie la risipa de alimente.



MADR

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>