Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei - 22 Martie 2014.
Doina PANA, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a participat pe 20 martie 2014, la un eveniment organizat de catre Administratia Nationala Apele Romane, la sediul Asociatiei Inginerilor din Romania, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Evenimentul a reunit oameni de stiinta, ingineri, profesori din domeniul hidrotehnic, specialisti din domeniul gospodaririi apelor si al hidroenergiei, precum si reprezentanti ai institutiilor co-interesate. Evenimentul a avut drept scop readucerea in atentia tuturor cetatenilor a importantei deosebite pe care o are apa in existenta si evolutia societatii.
Doamnelor si domnilor
Stimati colaboratori!
Stim cu totii ca, la nivel global, a inceput deja sa se manifeste o criza acuta a apei, datorata in egala masura cresterii populatiei, utilizarii excesive, schimbarilor climatice si poluarii. Pe termen mediu, apa va deveni ceea ce indraznesc sa numesc ”aurul incolor” al omenirii, unul dintre bunurile ei cele mai pretioase. Gestionarea durabila si eficienta a resurselor de apa constituie deja una dintre conditiile esentiale ale unei bune guvernari si, in numele Guvernului Romaniei, va asigur ca depunem toate eforturile in acest sens.
Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an se refera la legatura dintre apa si energie. Prin promovarea acestei teme se recunoaste importanta apei pentru producerea de energie, fie ca vorbim despre energie hidro, termo sau nucleara dar si importanta energiei pentru functionarea infrastructurii din domeniul apelor. Totodata, se evidentiaza importanta promovarii dezvoltarii si utilizarii energiilor regenerabile pentru atenuarea efectelor schimbarilor climatice.
Pe de alta parte, dezvoltarea obiectivelor energetice poate avea un impact semnificativ asupra resurselor de apa, asupra mediului acvatic precum si asupra altor sectoare care utilizeaza sau depind de apa. In vederea minimizarii acestui impact, consideram ca este necesara o mai buna coordonare intre toate formele de utilizare a apelor din cadrul bazinelor hidrografice, coordonare in care rolul esential revine administratiilor bazinale de apa.
Aceasta coordonare este cu atat mai necesara cu cat cele mai importante acumulari din tara noastra sunt acumulari complexe, care, pe langa energie, au un rol de aparare impotriva inundatiilor, asigura apa pentru irigatii si, nu in ultimul rand, asigura alimentarea cu apa a populatiei.
Avand in vedere importanta continuarii amenajarii bazinelor hidrografice astfel incat sa raspundem la cerintele directivelor europene specifice si tinand cont de efectele schimbarilor climatice, credem ca una dintre solutiile care si-au dovedit eficienta din punct de vedere tehnic si financiar este realizarea unor noi acumulari complexe, prin care sa se faca regularizarea volumelor de apa intre anii cu exces si cei cu deficit de precipitatii si totodata sa poata fi valorificat potentialul energetic al apelor acumulate.
Pe de alta parte, pentru realizarea unui management integrat, cooperarea intre diferitele sectoare este esentiala pentru o dezvoltare adecvata a resurselor de apa. In cadrul acestei cooperari, trebuie avute in vedere si elemente de perspectiva cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distributia beneficiilor apei, costuri si riscuri. Din punctul nostru de vedere, aceste analize trebuie sa se regaseasca in Planul de management, elaborat in conformitate cu prevederile Directivei Cadru pentru Apa.
Implementarea Directivei Cadru pentru Apa necesita colaborarea si participarea tuturor sectoarelor care influenteaza sau sunt influentate de cantitatea si calitatea apei. Este important sa constientizam faptul ca numai actiunile guvernamentale nu vor fi suficiente: industrie, ferme, autoritati locale trebuie sa actioneze in asa fel incat sa contribuie la conservarea si, daca este necesar, la refacerea ecosistemului acvatic care ne apartine tututor. Este important sa subliniem ca, oricate eforturi vom depune la nivelul autoritatilor prin elaborare de reglementari, monitorizare si inspectie sau prin lucrari de investitii, nu vom avea rezultatele dorite daca la nivelul sectoarelor economice si comunitatilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. In sprijinul acestei idei, functioneaza Comitetele de bazin care contribuie, prin implicarea tuturor actorilor in activitatea decizionala din acest domeniu, la eficientizarea colaborarii si responsabilizarea tuturor celor care convietuiesc in acelasi bazin hidrografic.
Nu in ultimul rand, doresc sa subliniez ca cea mai importanta sarcina pe care o avem in fata in perioada urmatoare se refera la pregatirea pentru noua perioada de programare bugetara a Uniunii Europene, 2014 – 2020. Cred ca este esential pentru domeniul apelor sa utilizam la maxim fondurile alocate, fie ca discutam de aparare impotriva inundatiilor, protectie impotriva eroziunii costiere, alimentari cu apa sau canalizari. In acest sens, fac apel la dumneavoastra ca, prin activitatea pe care o desfasurati, sa contribuiti cu expertiza necesara la realizarea acestui obiectiv.
In ce ma priveste, imi exprim disponibilitatea sa sprijin orice actiune si initiativa pe care le considerati necesare pentru realizarea obiectivelor activitatii de gospodarire a apelor, atat la nivel national cat si la nivel local.
Va multumesc pentru activitatea desfasurata si sunt incredintata ca vom avea o buna colaborare in viitor.
Echipa Fundatiei PRAIS implementeaza in Romania proiectul european 'EPODE pentru promovarea egalitatii in ceea ce priveste starea de sanatate' — EPHE si totodata coordoneaza echipa executiva a acestuia din celelalte 6 tari in care se desfasoara: Franta, Belgia, Grecia, Olanda, Portugalia, Bulgaria.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, in cadrul EPHE, voluntarii PRAIS alaturi de un grup de tineri actori vor angrena 170 de elevi de clasa a II-a din Otopeni intr-o inedita piesa de teatru avand ca tema beneficiile consumului de apa si grija pe care trebuie sa o avem fata de aceasta valoroasa resursa a planetei. Piesa va fi pusa in scena spontan, in ziua evenimentului, cand elevii vor primii atat textele, cat si detaliile legate de personajele pe care le vor interpreta.
'Am fost deosebit de onorati sa fim alesi ca si coordonatori ai implementarii acestui proiect multi-country, alaturi de mari organizatii internationale, universitati si specialisti prestigiosi. In cele 7 tari participante in cadrul EPHE, din care face parte si Romania, organizam interventii in comunitati pe 4 domenii: beneficiile consumului de apa, ale consumului variat de fructe si legume, combaterea sedentarismului si importanta somnului. Promovarea stilului de viata sanatos pentru tanara generatie si a intregii familii este astazi o prioritate la nivel global.' a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.
Pana in prezent, elevii au participat la o serie de interventii directe in clase sau in aer liber, in cadrul carora au fost stimulati sa faca miscare, sa descopere beneficiile somnului, ale nutritiei echilibrate, ale consumului de apa. Copiii au participat la o serie de activitati creative cum ar fi pictura pe sticle pentru apa. Odata cu sosirea primaverii, Fundatia PRAIS impreuna cu studenti voluntari de la Universitatea de Educatie Fizica si Sport vor demara lectiile deschise si activitatile Cluburilor de miscare si distractie din cadrul miscarii nationale 'Si eu traiesc sanatos!' — SETS, din care incepand cu acest an, face parte si comunitatea de elevi din ciclul primar din orasul Otopeni.
In cadrul proiectului EPHE, Birourile Regionale pentru Europa ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii colaboreaza pentru evaluarea metodologiilor aplicate de programele tip EPODE din fiecare tara participanta, iar 8 universitati europene ofera sprijin stiintific pentru evaluarea impactului proiectului. Comisia Europeana asigura co-finantarea proiectului, in cadrul unui parteneriat public-privat.
Sistemul de Gospodarire a Apelor Covasna, organizeaza in colaborare cu Consiliul Judetean Covasna, Primaria Covasna, Liceul 'Korosi Csoma Sandor' din Covasna, in data de 20.03.2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei incepand cu orele 9,00 o actiune de ecologizare a malurilor cursurilor de apa Paraul Chiurus respectiv Paraul Covasna de la Statia de epurare a apelor uzate pana la Valea Zanelor din statiunea Covasna.
In aceasta actiune participantii de la Liceul 'Korosi Csoma Sandor' vor ecologiza si partia de schi 'Lorincz Zsigmond' respectiv zona Hanko.
Pe aleea din fata Primariei Sfantu Gheorghe va avea loc in data de 21.03.2014, orele 11,00, o expozitie de fotografie — editia a II-a, cu tematica 'Apa si Energia!'.
Scopul acestei actiuni este de a sensibiliza opinia publica asupra necesitatii protejarii apelor si de a focaliza atentia asupra indatoririlor si responsabilitatilor comunitatii cat si a factorilor decizionali cu privire la problematica apelor.
Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa (ABA Somes-Tisa) organizeaza in aceasta perioada o serie de evenimente care marcheaza Ziua Mondiala a Apei 2014, celebrata anual in data de 22 martie.
In acest an este abordata o tema de interes global 'Apa si Energia', avand in vedere ca ambele sectoare sunt interdependente si intr-o stransa conexiune. Tematica indeamna catre o cooperare stransa vizand cuplarea cerintelor crescande de energie cu gestiunea durabila a resurselor de apa. Puterea hidro joaca un rol important in furnizarea de cantitati mari si sigure de energie 'verde'.
Peste 500 de prescolari, elevi, studenti si profesori participa la actiunile de informare si de constientizare privind importanta deosebita pe care o are apa in existenta, conservarea si dezvoltarea tuturor organismelor vii. Astfel, la sediul ABA Somes-Tisa si in unitatile de invatamant se desfasoara experimente de laborator, mese rotunde si ateliere de lucru.
Totodata, personalul din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Cluj participa de la inceputul lunii martie la o serie de igienizari ale cursurilor de apa.
Mentionam ca autoritatile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deseurilor, in conformitate cu prevederile legislative din tara noastra. ABA Somes-Tisa verifica modul in care autoritatile locale isi respecta atributiile in acest sens.
Institutia noastra se implica in actiuni de igienizare cu scopul de a atrage atentia opiniei publice asupra riscurilor poluarii apelor. Facem un apel populatiei sa depoziteze resturile menajere numai in spatii special amenajate, pentru a reduce riscul antrenarii acestora in cursurile de apa. Aceste deseuri afecteaza calitatea apei si implicit a mediului inconjurator. De asemenea, pot provoca inundatii, prin blocarea sectiunilor de scurgere a apei.
Biroul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa
Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa (ABA Somes-Tisa) supune dezbaterii publice documentul 'Probleme importante de gospodarire a apelor in spatiul hidrografic Somes-Tisa'. Acesta a fost publicat la finele anului 2013 pe website-ul institutiei noastre, la adresa: www.rowater.ro/dasomes, sectiunea consultarea publicului.
Documentul supus consultarii identifica probleme semnificative privind poluarea apelor cu substante organice, cu nutrienti, cu substante periculoase, precum si impactul alterarilor hidromorfologice asupra calitatii apelor.
Prin contributia factorilor interesati dorim sa realizam identificarea corecta a problemelor din domeniul gospodaririi apelor si implicit a masurilor care necesita a fi intreprinse pentru imbunatatirea starii mediului acvatic din arealul hidrografic Somes-Tisa. Procesul de consultare a publicului va dura pana la data de 22 iunie 2014.
Al doilea Plan de Management al spatiului hidrografic Somes-Tisa (pentru perioada 2015-2021) este necesar sa fie finalizat pana in decembrie 2015. Reamintim ca primul Plan de Management al spatiului hidrografic Somes-Tisa (pentru perioada 2009-2015) a fost publicat in decembrie 2009, a fost supus procedurii de Evaluare Strategica de Mediu (SEA), procedurii de obtinere a avizului de mediu si a fost aprobat prin Hotarare de Guvern (HG nr.80/2011).
Documentul 'Probleme importante de gospodarire a apelor in spatiul hidrografic Somes-Tisa' a fost supus consultarii publicului interesat, in cadrul intrunirii Comitetului de Bazin Somes-Tisa. Dezbaterea a avut loc la centrul dispecer al Acumularii Varsolt din judetul Salaj, in data de 18 martie 2014.
Evenimentul se incadreaza in seria manifestarilor care celebreaza Ziua Mondiala a Apei, sarbatorita anual in data de 22 martie. In acest an este abordata o tema de interes global 'Apa si Energia', avand in vedere ca ambele sectoare sunt interdependente si intr-o stransa conexiune: pentru producerea de energie este folosit potentialul apei, iar pe de alta parte, aproximativ 8 % din productia de energie mondiala este utilizata pentru captarea, tratarea si transportul apei catre diferitii consumatori.
Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa
Ziua Mondiala a Apei este celebrata anual in 22 martie, ca urmare a unei hotarari luate in 1992, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro.
Tema Zilei Mondiale a Apei in 2014 este 'Apa si Energie' . Prin promovarea acestei teme se trage un semnal de alarma asupra cresterii consumului de apa si de energie, componente de baza ale vietii, dezvoltarii economice si progresului uman, punandu-se in evidenta interdependenta celor doua resurse.
Seria manifestarilor debuteaza azi 19 martie ora 13:00 prin desfasurarea unei mese rotunde cu discutii libere si vizionari de filme in cadrul Scolii gimnaziale 'Avram Iancu'. De asemenea, la aceasta manifestare vor lua parte si elevi alaturi de profesori de la Scoala gimnaziala 'Avram Iancu'; Liceul Teoretic Sanitar; Scoala gimnaziala 'Nichita Stanescu'; Seminarul Teologic Ortodox 'Sf. Iosif Marturisitorul'.
In data de 21 martie la ora 10:00 in Sala de Conferinte a Bibliotecii Judetene 'Petre Dulfu' va avea loc a doua editie a simpozionul stiintific 'Colaborari pentru viitor' la care vor participa specialisti din cadrul Administratiei Nationale 'Apele Romane', profesori universitari, studenti, reprezentanti din domeniul mediului, autoritati publice locale, colaboratori .
De asemenea in perioada 17-26 martie in baza unui protocol de colaborare semnat intre Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures si Primaria Baia Mare se desfasoara actiuni de igienizare si salubrizare a raului Sasar pe tronsonul Pod Decebal-Podul Industriilor din municipiul Baia Mare.
Mentionam, inca o data, ca autoritatile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deseurilor, in conformitate cu prevederile legislative din tara noastra. Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures verifica modul in care autoritatile locale isi respecta atributiile in acest sens.
Institutia noastra se implica in actiuni de igienizare cu scopul de a atrage atentia opiniei publice asupra riscurilor poluarii apelor. Facem un apel populatiei sa depoziteze resturile menajere numai in spatii special amenajate, pentru a reduce riscul antrenarii acestora in cursurile de apa. Aceste deseuri afecteaza calitatea apei si implicit a mediului inconjurator. De asemenea, pot provoca inundatii, prin blocarea sectiunilor de scurgere a apei.
Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures
Agentia pentru Protectia Mediului Ilfov marcheaza ZIUA MONDIALA A APEI in data de 21 martie 2014, avand ca tema 'Apa si energia'. Acest eveniment evidentiaza faptul ca apa ca si energia, reprezinta o componenta esentiala pentru viata oamenilor, lipsa ei putand deveni un factor de limitare a dezvoltarii economice dar si faptul ca energia produsa de apa este cu siguranta una dintre cele mai valoroase resurse regenerabile de energie.
Apa nu trebuie privita ca un produs comercial oarecare, ci ca patrimoniu natural care trebuie protejat, tratat si aparat ca atare. Apa o resursa naturala regenerabila, vulnerabila si limitata, reprezinta un element indispensabil pentru viata si pentru societate, materie prima pentru activitati productive, sursa de energie si cale de transport cat si factor determinant in mentinerea echilibrului ecologic.
Apa este simbolul vietii. Societatea si insasi viata sunt de neconceput fara apa. Apa sub multiplele ei forme, a reprezentat si reprezinta unul dintre cele mai importante elemente ale peisajului geografic, atat pentru utilizarea directa de catre om, cat si pentru activitatea normala a biosferei, fiind, evident, indispensabila supravietuirii si bunastarii oamenilor.
In anul 1992, la Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare ce a fost organizata la Rio de Janeiro, s-a luat decizia ca ziua de 22 martie sa fie sarbatorita ca Ziua Mondiala a Apei. Programul Natiunilor Unite este institutia sub egida careia sunt organizate la nivel mondial diferite actiuni de celebrare a acestui eveniment.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>