Concluzii - Mediafax Talks about Sustainable Agriculture

Mediafax Talks Sustainable AgricultureEvolutia unei agriculturi durabile in Romania a fost principala tema pe care invitatii Mediafax Talks au abordat-o in cadrul conferintei. In urma acestor discutii s-au conturat urmatoarele concluzii:

 

 

 

 

Florin Marius Faur - APIA Timis: 6% din suprafata agricola a tarii, administrata de straini

"Se estimeaza ca la nivel national sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de straini", a declarat Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timis, care a condus institutia la nivel national pana in urma cu cateva luni.

Potrivit celui mai recent recensamant agricol din Romania, suprafata agricola totala a Romaniei era in 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil. Recensamantul a avut loc in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate in iulie 2012.

Faur a mentionat ca din suprafata agricola a judetului Timis, aproximativ 15% este administrata de straini.

Totodata, in Timis exista si aproximativ 36.000 de hectare de teren agricol necultivat. Directorul APIA Timis spune ca suprafata necultivata este insa in scadere de la an la an.

Intrebat cat costa un hectar de teren agricol in Timis, Faur a spus ca pretul se situeaza intre 2.000 si 5.000 de euro.

 

Monsanto: Cine nu a irigat, a produs sub 500 kilograme de porumb la hectar

"Cine nu a irigat, a produs 0,5 tone de porumb la hectar. Pe suprafetele irigate s-a produs in medie 4 tone, dar s-a ajuns chiar si la 8-10 tone de porumb la hectar", a spus directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, prezent la seminar.

Chioreanu a adaugat ca din cele 2,5 milioane de hectare insamantate cu porumb in Romania, pe o suprafata de 1,5 milioane este cultivat porumb hibrid.

"Restul terenului este cultivat cu samanta din patul", a continuat reprezentantul Monsanto, aratand ca acesta este inca un motiv pentru productiile mici.

Chioreanu spune ca producatorii care au cultivat porumb "din patul" pierd bani.

"Nu trebuie sa dam tot timpul vina pe seceta pentru productia mica", a mai spus el.

Printre temele abordate s-a numarat si problema plantelor modificate genetic, directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, spunand ca toate plantele cultivate sunt modificate genetic, acestea suferind transformari de-a lungul trecerii timpului.

"Toate plantele din agricultura, la ora actuala, sunt modificate genetic printr-o ameliorare care la unele specii a durat 100 - 200 - 300 de ani. Spuneam cuiva ca acum o mie de ani porumbul arata cu totul diferit fata de ce este acum, la fel si graul. Porumbul producea atunci, probabil 150 de kilograme la hectar. Acum produce 7, 8 chiar 12 tone la hectar", a declarat Cosmin Chioreanu.

Acesta a mai spus ca agricultura organica este deocamdata un segment de nisa care este destinat doar celor "instariti".

Firma Monsanto este prezenta pe piata romaneasca din anul 1975, cand a intrat cu ierbicide, iar din anul 1998 a inceput sa vanda seminte de porumb si soia. Ulerior, firma a introdus comercializarea hibrizilor de rapita.

 

Daniel Botanoiu - MADR: Suntem in faza de a modifica legislatia pentru mai multe investitii in irigatii

"Apa afecteaza si limiteaza destul de mult nivelul productiei in momentul de fata. Suntem in faza de a modifica legislatia pentru ca in felul acesta sa venim cu mai multe investitii in tot ceea ce inseamna sectorul de irigare", a declarat Daniel Botanoiu, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a adaugat ca toate eforturile facute pana acum nu vor fi suficiente in situatia in care investitiile vor ramane la nivelul actual.

"Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece pentru ca numai anumite investitii, cum ar fi Siret-Baragan, pot rezolva aceasta nenorocire", a mai spus secretarul de stat.

"Acum 15 ani discutam despre schimbarile climatice, acum discutam despre incidente foarte mari asupra productiei agricole. In acest caz, trebuie sa ne pregatim cu tehnologii noi, cu investitii foarte serioase si trebuie sa folosim seminte de foarte buna calitate, pentru a elimina riscurile", a precizat Daniel Botanoiu, cerand fermierilor sa se organizeze in asocieri solide pentru a putea face investitii serioase si care sa fie cu adevarat eficiente.

 

Daniel Botanoiu - MADR: Preturile sunt scazute la cereale din cauza competitorilor din Rusia si Ucraina

Secretarul de stat Daniel Botanoiu a declarat ca pretul cerealelor din Romania este concurat de graul si porumbul din Rusia si Ucraina, care au agriculturi puternic subventionate.

"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata nu functioneaza corect si va dau un exemplu: graul si porumbul din Romania au piata in bazinul Marii Negre. Noi nu putem sa avem o abordare diferita cum pot avea cei de la Bursa de la Madrid, spre exemplu, pentru ca acolo sunt niste piete normale si au reguli clare pentru toata lumea. Aici venim si concuram cu niste reguli impuse si pe care nu le-am acceptat. Altfel spus concuram cu graul si porumbul din Rusia si Ucraina care au agriculturi puternic subventionate", a declarat secretarul de stat, care a precizat ca in acest an pretul tonei de grau este mai scazut cu 60 de dolari fata de 2012 in aceasta zona si ca fermierii din Romania sunt obligati sa concureze chiar in aceste conditii pentru a supravietui.

Fermierii prezenti la conferinta "Mediafax Talks about Sustainable Agriculture" au sustinut ca desi in ultima vreme s-a tot vorbit despre un eventual profit ridicat pentru agricultorii romani, ca urmare recoltelor obtinute in acest an, preturile cerealelor sunt la jumatate fata de anul trecut.

"Anul trecut graul avea pretul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb pretul era de 1,1 lei, acum este de 55 - 56 de bani. In felul acesta, chiar daca s-au realizat productii mai insemnate cantitativ, situatia este mai proasta decat anul trecut", a declarat Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii prezenti la conferinta.

Secretarul de stat a mai spus ca ministerul pe care il reprezinta nu poate accepta interventia marilor companii pentru ca pretul cerealelor sa ramana scazut, in conditiile in care acest pret scazut nu se va reflecta si in pretul ajuns la consumator.

"Noi am fost si suntem impotriva intelegerilor care se fac pe sub masa cu privire la preturile pe care le fac cei care au o capacitate mai buna de negociere decat o pot avea fermierii. Aici ma refer la companiile mari care isi permit, datorita capacitatii lor de a negocia si a capacitatilor financiare de a duce pretul in jos, iar acest pret in jos nu se regaseste si la consumator, ceea ce nu este in regula. Trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestor deficiente", a mai spus Botanoiu.

Productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani.

Fata de anul trecut, productia de grau si secara a crescut cu 37%. Suprafata cultivata a fost de 2 milioane de hectare, similara celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.


La conferinta "Mediafax Talks about Sustainable Agriculture", care a avut loc, miercuri, in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, au participat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Botanoiu, Cosmin Chioreanu, directorul general al Monsanto, Sucheta Sharma, economic officer, la Ambasada Statelor Unite, Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Braila, Ioan Moraru, directorul general Producere si Procesare Seminte Monsanto, Eugen Diaconu, directorul Producere Seminte Monsanto, precum si mai multi femieri. Conferinta a fost moderata de Lucian Mandruta si Daniela Militaru, director executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Braila.


www.mediafaxtalks.ro/sustainable-agriculture-2013

 

Noutati

ZETOR TRACTOR - Noua Serie 6 la AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025 - Premieră Românească pentru Noul Vârf de Gama

23-05-2025 Tractoare

ZETOR TRACTOR - Noua Serie 6 la AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025 - Premieră Românească pentru Noul Vârf de Gama

Începând de vineri, 23 mai 2025, comunitatea agricolă din România va avea ocazia să vadă în premieră absolută noul tractor ZETOR – Seria 6. Lansarea va avea loc în cadrul expoziției agricole AgriPlanta – RomAgroTec, care se desfășoară până duminică, 25 mai. Seria 6 va fi prezentată la standul distribuitorului ZETOR din România, ZETOR TRACTOR SRL, aflat la standul E140. Invităm cu căldură toți vizitatorii și persoanele interesate să ne viziteze. Mai multe>>

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

23-05-2025 Intalniri si conferinte

Al 4-lea Congres European al Sorgului va avea loc la Budapesta, Ungaria, pe 8 și 9 octombrie 2025

• Acest congres este evenimentul emblematic pentru industria sorgului, o cereală cu multe avantaje care devine din ce în ce mai importantă în peisajul agro-industrial european. • Inovații, piețe și povești de succes: aceasta este oportunitatea de a descoperi cele 1001 motive pentru a investi în sorg. Mai multe>>

Din Germania către Europa: UGS Europe își lansează oferta

22-05-2025 Energie regenerabila

Din Germania către Europa: UGS Europe își lansează oferta

Un nou reper în modernizarea avansata a biogazului, orientat spre piață: Grupul UGS, un furnizor global de top în tehnologii de separare și modernizare a gazelor regenerabile, care include și compania Unconventional Gas Solutions LLC din Houston și H-Iron GmbH din Dortmund, a fondat UGS Europe GmbH, cu sediul în Ratingen, Germania, în ianuarie 2025. Mai multe>>

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

22-05-2025 APIA

Două noi Ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari cu privire la publicarea pe site-ul instituției www.apia.org.ro a două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, respectiv:- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 „Investiții în active corporale și necorporale” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027;- Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-07 „Investiții în active c... Mai multe>>

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>