Concluzii - Mediafax Talks about Sustainable Agriculture

Mediafax Talks Sustainable AgricultureEvolutia unei agriculturi durabile in Romania a fost principala tema pe care invitatii Mediafax Talks au abordat-o in cadrul conferintei. In urma acestor discutii s-au conturat urmatoarele concluzii:

 

 

 

 

Florin Marius Faur - APIA Timis: 6% din suprafata agricola a tarii, administrata de straini

"Se estimeaza ca la nivel national sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de straini", a declarat Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timis, care a condus institutia la nivel national pana in urma cu cateva luni.

Potrivit celui mai recent recensamant agricol din Romania, suprafata agricola totala a Romaniei era in 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil. Recensamantul a avut loc in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate in iulie 2012.

Faur a mentionat ca din suprafata agricola a judetului Timis, aproximativ 15% este administrata de straini.

Totodata, in Timis exista si aproximativ 36.000 de hectare de teren agricol necultivat. Directorul APIA Timis spune ca suprafata necultivata este insa in scadere de la an la an.

Intrebat cat costa un hectar de teren agricol in Timis, Faur a spus ca pretul se situeaza intre 2.000 si 5.000 de euro.

 

Monsanto: Cine nu a irigat, a produs sub 500 kilograme de porumb la hectar

"Cine nu a irigat, a produs 0,5 tone de porumb la hectar. Pe suprafetele irigate s-a produs in medie 4 tone, dar s-a ajuns chiar si la 8-10 tone de porumb la hectar", a spus directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, prezent la seminar.

Chioreanu a adaugat ca din cele 2,5 milioane de hectare insamantate cu porumb in Romania, pe o suprafata de 1,5 milioane este cultivat porumb hibrid.

"Restul terenului este cultivat cu samanta din patul", a continuat reprezentantul Monsanto, aratand ca acesta este inca un motiv pentru productiile mici.

Chioreanu spune ca producatorii care au cultivat porumb "din patul" pierd bani.

"Nu trebuie sa dam tot timpul vina pe seceta pentru productia mica", a mai spus el.

Printre temele abordate s-a numarat si problema plantelor modificate genetic, directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, spunand ca toate plantele cultivate sunt modificate genetic, acestea suferind transformari de-a lungul trecerii timpului.

"Toate plantele din agricultura, la ora actuala, sunt modificate genetic printr-o ameliorare care la unele specii a durat 100 - 200 - 300 de ani. Spuneam cuiva ca acum o mie de ani porumbul arata cu totul diferit fata de ce este acum, la fel si graul. Porumbul producea atunci, probabil 150 de kilograme la hectar. Acum produce 7, 8 chiar 12 tone la hectar", a declarat Cosmin Chioreanu.

Acesta a mai spus ca agricultura organica este deocamdata un segment de nisa care este destinat doar celor "instariti".

Firma Monsanto este prezenta pe piata romaneasca din anul 1975, cand a intrat cu ierbicide, iar din anul 1998 a inceput sa vanda seminte de porumb si soia. Ulerior, firma a introdus comercializarea hibrizilor de rapita.

 

Daniel Botanoiu - MADR: Suntem in faza de a modifica legislatia pentru mai multe investitii in irigatii

"Apa afecteaza si limiteaza destul de mult nivelul productiei in momentul de fata. Suntem in faza de a modifica legislatia pentru ca in felul acesta sa venim cu mai multe investitii in tot ceea ce inseamna sectorul de irigare", a declarat Daniel Botanoiu, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a adaugat ca toate eforturile facute pana acum nu vor fi suficiente in situatia in care investitiile vor ramane la nivelul actual.

"Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece pentru ca numai anumite investitii, cum ar fi Siret-Baragan, pot rezolva aceasta nenorocire", a mai spus secretarul de stat.

"Acum 15 ani discutam despre schimbarile climatice, acum discutam despre incidente foarte mari asupra productiei agricole. In acest caz, trebuie sa ne pregatim cu tehnologii noi, cu investitii foarte serioase si trebuie sa folosim seminte de foarte buna calitate, pentru a elimina riscurile", a precizat Daniel Botanoiu, cerand fermierilor sa se organizeze in asocieri solide pentru a putea face investitii serioase si care sa fie cu adevarat eficiente.

 

Daniel Botanoiu - MADR: Preturile sunt scazute la cereale din cauza competitorilor din Rusia si Ucraina

Secretarul de stat Daniel Botanoiu a declarat ca pretul cerealelor din Romania este concurat de graul si porumbul din Rusia si Ucraina, care au agriculturi puternic subventionate.

"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata nu functioneaza corect si va dau un exemplu: graul si porumbul din Romania au piata in bazinul Marii Negre. Noi nu putem sa avem o abordare diferita cum pot avea cei de la Bursa de la Madrid, spre exemplu, pentru ca acolo sunt niste piete normale si au reguli clare pentru toata lumea. Aici venim si concuram cu niste reguli impuse si pe care nu le-am acceptat. Altfel spus concuram cu graul si porumbul din Rusia si Ucraina care au agriculturi puternic subventionate", a declarat secretarul de stat, care a precizat ca in acest an pretul tonei de grau este mai scazut cu 60 de dolari fata de 2012 in aceasta zona si ca fermierii din Romania sunt obligati sa concureze chiar in aceste conditii pentru a supravietui.

Fermierii prezenti la conferinta "Mediafax Talks about Sustainable Agriculture" au sustinut ca desi in ultima vreme s-a tot vorbit despre un eventual profit ridicat pentru agricultorii romani, ca urmare recoltelor obtinute in acest an, preturile cerealelor sunt la jumatate fata de anul trecut.

"Anul trecut graul avea pretul de 1,2 lei pe kilogram, acum se vinde cu 0,6 lei. La porumb pretul era de 1,1 lei, acum este de 55 - 56 de bani. In felul acesta, chiar daca s-au realizat productii mai insemnate cantitativ, situatia este mai proasta decat anul trecut", a declarat Nicolae Sitaru, unul dintre fermierii prezenti la conferinta.

Secretarul de stat a mai spus ca ministerul pe care il reprezinta nu poate accepta interventia marilor companii pentru ca pretul cerealelor sa ramana scazut, in conditiile in care acest pret scazut nu se va reflecta si in pretul ajuns la consumator.

"Noi am fost si suntem impotriva intelegerilor care se fac pe sub masa cu privire la preturile pe care le fac cei care au o capacitate mai buna de negociere decat o pot avea fermierii. Aici ma refer la companiile mari care isi permit, datorita capacitatii lor de a negocia si a capacitatilor financiare de a duce pretul in jos, iar acest pret in jos nu se regaseste si la consumator, ceea ce nu este in regula. Trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestor deficiente", a mai spus Botanoiu.

Productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani.

Fata de anul trecut, productia de grau si secara a crescut cu 37%. Suprafata cultivata a fost de 2 milioane de hectare, similara celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.


La conferinta "Mediafax Talks about Sustainable Agriculture", care a avut loc, miercuri, in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, au participat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Daniel Botanoiu, Cosmin Chioreanu, directorul general al Monsanto, Sucheta Sharma, economic officer, la Ambasada Statelor Unite, Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Braila, Ioan Moraru, directorul general Producere si Procesare Seminte Monsanto, Eugen Diaconu, directorul Producere Seminte Monsanto, precum si mai multi femieri. Conferinta a fost moderata de Lucian Mandruta si Daniela Militaru, director executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Braila.


www.mediafaxtalks.ro/sustainable-agriculture-2013

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață.    Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>