Stirile zile de 27.06.2009

Titlurile zilei:

  • Preturi artificiale;
  • Intalnire la Cluj-Napoca;
  • Proiect PHARE;
  • Proiect de irigatii.

 

 

 



 


Preturi artificiale

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi, in statiunea Jupiter, ca preturile produselor alimentare sunt umflate artificial si ca trebuie luate masuri pentru a le reduce, transmite corespondentul NewsIn.

"Preturile scad la producator, iar cand ajung la consumator cresc. Si Uniunea Europeana are problema pe care am avut-o noi cu hypermarketurile. La sedinta de la Parlamentul European am cazut de acord ca exista o problema pe filiera, pe fiecare produs in parte. In acest conditii trebuie sa aflam ce se intimpla. Sunt preturi artificial umflate”, a precizat Sarbu.

Ministrul a mai spus ca luni se va da votul final la codul de bune practici in Parlament. ”Daca se respecta aceasta lege a codului de bune practici, preturile ar trebui sa scada, iar productia romaneasca ar trebui sa fie promovata. In acest fel, poate samsarii care iau marfa producatorilor la pretuiri de nimic vor disparea, a mai spus Sarbu.

Una dintre metodele pe care le va lua ministerul pentru a elimina samsarii este si deschiderea de piete volante. ”Adresam rugamintea tuturor primarilor din tara sa practice aceasta modalitate de comercializare”, a spus Sarbu. Ministrul a precizat ca in domeniul importurilor de legume si fructe este ”o adevarata mafie”. In opinia sa, exista trei-cinci tari care detin monopolul si de unde se importa TIR-uri intregi, fara sa se faca analize.

”O alta problema pe care o avem este inducerea in eroare a consumatorilor prin afisarea unor etichete unde se specifica faptul ca produsul este romanesc, desi nu este. Totodata, exista care isi iau certificatul de producator de la anumite primarii, desi nu locuiesc in acea localitate si nu au teren acolo. Avertizez pe acei primari care elibereaza astfel de documente ca risca puscaria pentru un mic cadou facut de acestia”, a spus ministrul.




Intalnire la Cluj-Napoca

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, are o intalnire de lucru cu marii producatori agricoli din judetul Cluj, in sala senatului Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca in data de 27 iunie.

In cadrul intalnirii reprezentantii MAPDR impreuna cu cei ai agricultorilor vor incerca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor ridicate de producatorii agricoli din judet.

Cu aceasta ocazie, domnia sustine o conferinta de presa si viziteaza Centrul de Cercetare din USA-MV Cluj. De asemenea, un alt obiectiv al vizitei sale in acest judet este vizitarea fermei didactice A USA-MV din localitatea Cojocna.




Proiect PHARE

In data de 24.06.2009, in cadrul Proiectului PHARE de infratire institutionala RO 2007/IB/AG/02TL „Acordarea de asistenta pentru implementarea sistemului cotei de lapte”, a avut loc seminarul final pentru evaluarea rezultatelor proiectului. Acest proiect a avut o durata de 9  luni si un buget de 236.000 euro, din care 10.000 euro, contributia nationala.

Partener pentru realizarea proiectului a fost Ministerul Agriculturii, Mediului si Calitatea Alimentului din Olanda, iar obiectivul general al proiectului a constat in consolidarea sistemului de administrare a cotei de lapte în România, conform cerintelor comunitare.

La lucrarile seminarului au participat expertii implicati in sistemul de administrare si gestionare a cotei de lapte din cadrul APIA, precum si de la MAPDR. Partea romana a evaluat impactul rezultat in urma implementarii proiectului si a mentionat necesitatea continuarii acestei colaborari cu expertii din Olanda si Polonia.

Managerul de proiect din Olanda, domnul Jan CASTELEIN, a prezentat obiectivele proiectului, activitatile desfasurate, precum si rezultatele obtinute. De asemenea, domnia sa a facut anumite recomandari, urmand ca partea romana sa le analizeze si in masura in care este posibil sa le implementeze. Prezenta la aceasta intalnire, doamna Anna REPS a prezentat modul de organizare si functionare a acestui sistem in Polonia, domnia sa fiind directorul Departamentului Cotei de Lapte din Polonia, relevand „Lectiile Invatate” de Polonia in perioada cuprinsa intre 1.05.2004 pana in  prezent.

Totodata, a fost prezentat si modul de organizare si administrare a cotei de lapte in Olanda, de catre domnul Gerard KREBBERTS.




Proiect de irigatii

Ministerul Agriculturii va finaliza pana in luna martie 2010 proiectul pentru un nou sistem national de irigatii. Anuntul a fost facut de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Am dat tema de cercetare si proiectare a unui proiect integrat, la care sa participe specialistii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Apelor Romane, Regiei Nationale a Padurilor, ANMH, referitor la ceea se intampla cu fostul sistem, care e energofag si are pierderi de apa. Va trebui sa tinem seama de alarmele care vin zi de zi, incalzirea globala, fenomene climatice", a spus ministrul.

El a adaugat ca actualul sistem este depasit, functioneaza cu pompe de fabricatie ruseasca din anii '60, consuma prea multa energie si are pierderi de apa.

Dupa finalizarea proiectului, acesta va trebui sa fie asumat de Parlament si de Guvern, care vor stabili etapele de punere in aplicare si modalitatile de finantare.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>