Recent, organizatia interprofesionala “INTER-BIO” prin proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM urile din Romania - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019 a sustinut prezenta producatorilor bio la cel mai mare targ de bio-agricultura din Asia, Biofach Shanghai 2019, unde au participat 30 de producatori autohtoni cu produse diverse: produse apicole, vinuri, branzeturi, peste, uleiuri presate la rece, ceaiuri, fructe si seminte.
Dupa eforturile de a intra pe retelele de retail din Romania, producatorii nostri bio au inteles si prin aceasta participare ca pentru a vinde trebuie sa abordeze pietele externe. Din acest motiv, prezenta ofertei romanesti de produse pe piata chineza vine intr-un moment in care China inregistreaza cel mai mare ritm de crestere al consumului de produse bio din lume, fiind in prezent a patra mare piata de desfacere dupa SUA, Germania si Franta. In plus, noua generatie de consumatori bio gireaza cu mai multa incredere produsele europene certificate bio si sunt in cautarea lor, apreciindu-le foarte mult pentru gust si standard inalt de calitate.
“Raportat la cerintele pietelor externe in general si ale Chinei, prin acest eveniment, concluzia este ca cererea romaneasca de produse bio este mica, iar piata interna nu ofera posibilitati mai mari de afirmare producatorilor si procesatorilor. Din pacate, retelele de distributie existente in tara nu sunt prietenoase si stimulative pentru producatorii romani, neputand permite acestora dezvoltarea afacerilor la scala mare, nationala si apoi internationala. Productia autohtona este insuficient stimulata. Singura, reducerea TVA ului nu ajuta prea mult, ca stimul pentru producatori si procesatori. Nici exportul singur, mai ales cel axat pe produse primare, putin prelucrate, precum cerealele sau fructele nu dezvolta afacerile in mod sustenabil si profitabil. Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019, a fost scoala pasaportului de export pentru firme mici cu mari ambitii in procesare si brand, care au prins curaj pe piete externe. Platforma creata de program, centrele de export dezvoltate ca proiecte pilot la Ploiesti si Bacau se pot disipa, iar ceea ce s-a acumulat ca experienta se poate pierde fara o sustinere in viitor. Noi avem de partea noastra acest spirit cutezator al unor firme de care programele anterioare de sustinere putin stiau. INTER-BIO ca solutie de organizare a filierelor de produse bio, desi incercata si esuata anterior a renascut din interiorul lor” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business, presedintele Asociatiei INTER-BIO.
“Sunt numeroase exemple, in multe state, de politici guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului bio prin campanii de informare, constientizare si educare a populatiei, prioritizarea in achizitiile publice a alimentelor bio, cu efecte directe asupra dezvoltarii pietei. Ar trebuie ca guvernantii sa se inspire mai mult de la ele. China spre exemplu sustine crearea de hub uri de vanzare atat in tara cat si in strainatate. In toate tarile sunt prezente, astfel de centre sau clustere, iar INTER-BIO, nascuta printr-o miscare de constientizare a producatorilor prin “Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019, va solicita sustinere atat pentru continuarea centrelor regionale din tara cat si pentru organizarea in exterior a unor astfel de centre permanente, in care sa expuna producatorii si exportatorii bio romani” a declarat Madalina Giurescu, presedintele cooperativei agricole Bio Catina, si reprezentant al Asociatiei Organic Land - organizatie membra INTER-BIO.
Romania mai are multe de facut pentru a depasi modestul procent de 2% din suprafata agricola certificata ca ecologic. Desi salutara si apreciata de tot sectorul, decizia recenta a guvernului de a reduce TVA ul la 5%, nu trebuie sa ramana singulara, statul fiind obligat sa se preocupe mai mult de impactul benefic al produselor bio asupra sanatatii populatiei si de a facilita accesul la astfel de produse.
“Bio Carpathia urmeaza aceiasi pasi de dezvoltare pe care cooperativele agricole din Europa le-au facut acum mai bine de 250 de ani. Am organizat productia de materie prima si ulterior procesarea, lucruri deloc usoare in Romania, dupa trauma comunismului. Din pacate, desi beneficiem de falicitati fiscale oferite prin lege si putem dezvolta mai mult productia de branzeturi, marca Bio Carpathia, lipsa de acces la retailul din Romania ne-a determinat sa ne orientam catre pietele externe. Cu totii stim ca produsele care nu se vand omoara producatorul. Ne-am bucurat de aprecierea gustului specific branzeturior romanesti (cascaval, telemea, branza maturata etc.), insa volumele mari cerute la export ne pun in imposibilitatea de a face fata acestei provocari, avand nevoie de investitii mari in dezvoltarea infrastructurii logistice si depozitare. Piata chineza este enorma (1,3 miliarde de locuitori) si ea trebuie abordata strategic, colectiv, nu individual. Ne dorim ca succesul inregistrat la Shanghai sa fie continuat prin programul national de finantare a exporturilor” a declarat Aurel Blaj, presedintele Asociatiei Procesatorilor Ecologici din Romania (APER), organizatie membra INTER-BIO.
“Competitia internationala e mult mai dura decat piata interna deoarece Romania nu are un brand de tara, reper pentru orice consumator de pe glob. Acum e momentul sa facem cu produsele bio, brandul de tara al Romaniei. Romania are mari avantaje date de calitatea solului si unicitatea conditiilor pedoclimatice, care, exploatate in regim bio, potenteaza aceste atuuri. Piata chineza urmeaza trendul mondial de crestere accelerata a consumului de produse bio, dar ca sa patrunzi pe ea trebuie sa investesti nu numai in imaginea ta ca firma, ci sa beneficiezi de avantajele unui brand de tara intens si continuu promovat indiferent de guvernare” a declarat Lucian Neacsu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Vinuri si Produse Vitivinicole - Insuratei, Braila, organizatie membra INTER-BIO. “Eu m-am retras de buna voie din lanturi, datorita conditiilor inacceptabile impuse de marii retaileri care monopolizeaza piata de consum din Romania. Ca exemplu, Franta nu are taxa de raft la nici un retailer” a declarat acesta.
Perspectiva academica in relatiile economice si de dezvoltare a afacerilor bilaterale este importanta, aflandu-se in atentia universitatilor chineze si romane, fapt dovedit si prin recenta semnare la Shanghai a unui acord de cooperare intre Universitatea Spiru Haret si Universitatea din Shanghai pentru Afaceri Internationale si Economie (SUIBE), la data de 17 mai 2019.
In baza acordului, cele doua institutii academice vor netezi calea relatiilor economice bilaterale, prin cercetare aplicata la nevoile firmelor chineze si romane, prin studii si indrumare, transfer de cunostinte de dezvoltare antreprenoriala.
SUIBE, un varf de lance al invatamantului chinez, este intens implicata in pregatirea elitelor manageriale chineze, iar in realitatea si perspectivele colaborarii cu tarile est si central europene, aceasta va coopera cu Universitatea Spiru Haret si cu centrul sau antreprenorial USH Pro Business pe tematici concrete de promovare economica bilaterala.
“Un exemplu recent al acestei colaborari a fost conferinta de comunicari stiintifice, desfasurata in cadrul targului Biofach Shanghai 2019, targ dedicat producatorilor de produse bio, unde Romania a fost declarata tara anului. Suntem bucurosi ca am contribuit la aceasta reusita, ambele universitati avand comunicari bine apreciate, de natura sa contribuie la dezvoltarea comertului si cooperarii romano-chineze in domeniul agriculturii ecologice. Pornind de la aceasta participare, cooperarea va continua pentru sustinerea mediilor de afaceri din ambele tari. Shanghai trebuie sa fie un hub al colaborarii romano-chineze si un model de colaborare academica aplicata nevoilor antreprenorilor, intrucat este un pol major competitiv si inovativ al Chinei” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector Universitatea Spiru Haret, director general USH Pro Business.
Centrul USH Pro Business, membru al retelei Think Tanks Network CEEC – China, a acordat constant atentie evaluarii perspectivelor relatiilor economice si geo-economice dintre Romania si China, a organizat sesiuni de comunicari stiintifice, transfer de cunostiinte, workshop-uri romano-chineze si a efectuat cercetari cu caracter economic. In cursul acestui an se vor organiza noi activitati de acest gen.
USH Pro Business
www.ushprobusiness.ro
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
13-05-2025 Produse traditionale
Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
08-05-2025 Protectia mediului
În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
07-05-2025 Protectia mediului
Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>