Romania, tara anului la Biofach Shanghai! O noua rampa de lansare pentru sectorul bio romanesc

Romania tara anului la Biofach Shanghai - O noua rampa de lansare pentru sectorul bio romanescRecent, organizatia interprofesionala “INTER-BIO” prin proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM urile din Romania - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019 a sustinut prezenta producatorilor bio la cel mai mare targ de bio-agricultura din Asia, Biofach Shanghai 2019, unde au participat 30 de producatori autohtoni cu produse diverse: produse apicole, vinuri, branzeturi, peste, uleiuri presate la rece, ceaiuri, fructe si seminte.


Dupa eforturile de a intra pe retelele de retail din Romania, producatorii nostri bio au inteles si prin aceasta participare ca pentru a vinde trebuie sa abordeze pietele externe. Din acest motiv, prezenta ofertei romanesti de produse pe piata chineza vine intr-un moment in care China inregistreaza cel mai mare ritm de crestere al consumului de produse bio din lume, fiind in prezent a patra mare piata de desfacere dupa SUA, Germania si Franta. In plus, noua generatie de consumatori bio gireaza cu mai multa incredere produsele europene certificate bio si sunt in cautarea lor, apreciindu-le foarte mult pentru gust si standard inalt de calitate.

“Raportat la cerintele pietelor externe in general si ale Chinei, prin acest eveniment, concluzia este ca cererea romaneasca de produse bio este mica, iar piata interna nu ofera posibilitati mai mari de afirmare producatorilor si procesatorilor. Din pacate, retelele de distributie existente in tara nu sunt prietenoase si stimulative pentru producatorii romani, neputand permite acestora dezvoltarea afacerilor la scala mare, nationala si apoi internationala. Productia autohtona este insuficient stimulata. Singura, reducerea TVA ului nu ajuta prea mult, ca stimul pentru producatori si procesatori. Nici exportul singur, mai ales cel axat pe produse primare, putin prelucrate, precum cerealele sau fructele nu dezvolta afacerile in mod sustenabil si profitabil. Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019, a fost scoala pasaportului de export pentru firme mici cu mari ambitii in procesare si brand, care au prins curaj pe piete externe. Platforma creata de program, centrele de export dezvoltate ca proiecte pilot la Ploiesti si Bacau se pot disipa, iar ceea ce s-a acumulat ca experienta se poate pierde fara o sustinere in viitor. Noi avem de partea noastra acest spirit cutezator al unor firme de care programele anterioare de sustinere putin stiau. INTER-BIO ca solutie de organizare a filierelor de produse bio, desi incercata si esuata anterior a renascut din interiorul lor” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business, presedintele Asociatiei INTER-BIO.

Romania la Biofach Shanghai 2019


“Sunt numeroase exemple, in multe state, de politici guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului bio prin campanii de informare, constientizare si educare a populatiei, prioritizarea in achizitiile publice a alimentelor bio, cu efecte directe asupra dezvoltarii pietei. Ar trebuie ca guvernantii sa se inspire mai mult de la ele. China spre exemplu sustine crearea de hub uri de vanzare atat in tara cat si in strainatate. In toate tarile sunt prezente, astfel de centre sau clustere, iar INTER-BIO, nascuta printr-o miscare de constientizare a producatorilor prin “Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019, va solicita sustinere atat pentru continuarea centrelor regionale din tara cat si pentru organizarea in exterior a unor astfel de centre permanente, in care sa expuna producatorii si exportatorii bio romani” a declarat Madalina Giurescu, presedintele cooperativei agricole Bio Catina, si reprezentant al Asociatiei Organic Land - organizatie membra INTER-BIO.

Romania mai are multe de facut pentru a depasi modestul procent de 2% din suprafata agricola certificata ca ecologic. Desi salutara si apreciata de tot sectorul, decizia recenta a guvernului de a reduce TVA ul la 5%, nu trebuie sa ramana singulara, statul fiind obligat sa se preocupe mai mult de impactul benefic al produselor bio asupra sanatatii populatiei si de a facilita accesul la astfel de produse.

Romania tara anului la Biofach Shanghai 2019


“Bio Carpathia urmeaza aceiasi pasi de dezvoltare pe care cooperativele agricole din Europa le-au facut acum mai bine de 250 de ani. Am organizat productia de materie prima si ulterior procesarea, lucruri deloc usoare in Romania, dupa trauma comunismului. Din pacate, desi beneficiem de falicitati fiscale oferite prin lege si putem dezvolta mai mult productia de branzeturi, marca Bio Carpathia, lipsa de acces la retailul din Romania ne-a determinat sa ne orientam catre pietele externe. Cu totii stim ca produsele care nu se vand omoara producatorul. Ne-am bucurat de aprecierea gustului specific branzeturior romanesti (cascaval, telemea, branza maturata etc.), insa volumele mari cerute la export ne pun in imposibilitatea de a face fata acestei provocari, avand nevoie de investitii mari in dezvoltarea infrastructurii logistice si depozitare. Piata chineza este enorma (1,3 miliarde de locuitori) si ea trebuie abordata strategic, colectiv, nu individual. Ne dorim ca succesul inregistrat la Shanghai sa fie continuat prin programul national de finantare a exporturilor” a declarat Aurel Blaj, presedintele Asociatiei Procesatorilor Ecologici din Romania (APER), organizatie membra INTER-BIO.

“Competitia internationala e mult mai dura decat piata interna deoarece Romania nu are un brand de tara, reper pentru orice consumator de pe glob. Acum e momentul sa facem cu produsele bio, brandul de tara al Romaniei. Romania are mari avantaje date de calitatea solului si unicitatea conditiilor pedoclimatice, care, exploatate in regim bio, potenteaza aceste atuuri. Piata chineza urmeaza trendul mondial de crestere accelerata a consumului de produse bio, dar ca sa patrunzi pe ea trebuie sa investesti nu numai in imaginea ta ca firma, ci sa beneficiezi de avantajele unui brand de tara intens si continuu promovat indiferent de guvernare” a declarat Lucian Neacsu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Vinuri si Produse Vitivinicole - Insuratei, Braila, organizatie membra INTER-BIO. “Eu m-am retras de buna voie din lanturi, datorita conditiilor inacceptabile impuse de marii retaileri care monopolizeaza piata de consum din Romania. Ca exemplu, Franta nu are taxa de raft la nici un retailer” a declarat acesta.

 

 

Shanghai, un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica

Shanghai un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica - conferinta


Perspectiva academica in relatiile economice si de dezvoltare a afacerilor bilaterale este importanta, aflandu-se in atentia universitatilor chineze si romane, fapt dovedit si prin recenta semnare la Shanghai a unui acord de cooperare intre Universitatea Spiru Haret si Universitatea din Shanghai pentru Afaceri Internationale si Economie (SUIBE), la data de 17 mai 2019.

In baza acordului, cele doua institutii academice vor netezi calea relatiilor economice bilaterale, prin cercetare aplicata la nevoile firmelor chineze si romane, prin studii si indrumare, transfer de cunostinte de dezvoltare antreprenoriala. 

SUIBE, un varf de lance al invatamantului chinez, este intens implicata in pregatirea elitelor manageriale chineze, iar in realitatea si perspectivele colaborarii cu tarile est si central europene, aceasta va coopera cu Universitatea Spiru Haret si cu centrul sau antreprenorial USH Pro Business pe tematici concrete de promovare economica bilaterala.

“Un exemplu recent al acestei colaborari a fost conferinta de comunicari stiintifice, desfasurata in cadrul targului Biofach Shanghai 2019, targ dedicat producatorilor de produse bio, unde Romania a fost declarata tara anului. Suntem bucurosi ca am contribuit la aceasta reusita, ambele universitati avand comunicari bine apreciate, de natura sa contribuie la dezvoltarea comertului si cooperarii romano-chineze in domeniul agriculturii ecologice. Pornind de la aceasta participare, cooperarea va continua pentru sustinerea mediilor de afaceri din ambele tari. Shanghai trebuie sa fie un hub al colaborarii romano-chineze si un model de colaborare academica aplicata nevoilor antreprenorilor, intrucat este un pol major competitiv si inovativ al Chinei” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector Universitatea Spiru Haret, director general USH Pro Business.

Centrul USH Pro Business, membru al retelei Think Tanks Network CEEC – China, a acordat constant atentie evaluarii perspectivelor relatiilor economice si geo-economice dintre Romania si China, a organizat sesiuni de comunicari stiintifice, transfer de cunostiinte, workshop-uri romano-chineze si a efectuat cercetari cu caracter economic. In cursul acestui an se vor organiza noi activitati de acest gen.

Shanghai un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica

USH Pro Business
www.ushprobusiness.ro 

  

Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

23-06-2025 Utilaje agricole

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău.  Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>