Romania, tara anului la Biofach Shanghai! O noua rampa de lansare pentru sectorul bio romanesc

Romania tara anului la Biofach Shanghai - O noua rampa de lansare pentru sectorul bio romanescRecent, organizatia interprofesionala “INTER-BIO” prin proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM urile din Romania - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019 a sustinut prezenta producatorilor bio la cel mai mare targ de bio-agricultura din Asia, Biofach Shanghai 2019, unde au participat 30 de producatori autohtoni cu produse diverse: produse apicole, vinuri, branzeturi, peste, uleiuri presate la rece, ceaiuri, fructe si seminte.


Dupa eforturile de a intra pe retelele de retail din Romania, producatorii nostri bio au inteles si prin aceasta participare ca pentru a vinde trebuie sa abordeze pietele externe. Din acest motiv, prezenta ofertei romanesti de produse pe piata chineza vine intr-un moment in care China inregistreaza cel mai mare ritm de crestere al consumului de produse bio din lume, fiind in prezent a patra mare piata de desfacere dupa SUA, Germania si Franta. In plus, noua generatie de consumatori bio gireaza cu mai multa incredere produsele europene certificate bio si sunt in cautarea lor, apreciindu-le foarte mult pentru gust si standard inalt de calitate.

“Raportat la cerintele pietelor externe in general si ale Chinei, prin acest eveniment, concluzia este ca cererea romaneasca de produse bio este mica, iar piata interna nu ofera posibilitati mai mari de afirmare producatorilor si procesatorilor. Din pacate, retelele de distributie existente in tara nu sunt prietenoase si stimulative pentru producatorii romani, neputand permite acestora dezvoltarea afacerilor la scala mare, nationala si apoi internationala. Productia autohtona este insuficient stimulata. Singura, reducerea TVA ului nu ajuta prea mult, ca stimul pentru producatori si procesatori. Nici exportul singur, mai ales cel axat pe produse primare, putin prelucrate, precum cerealele sau fructele nu dezvolta afacerile in mod sustenabil si profitabil. Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019, a fost scoala pasaportului de export pentru firme mici cu mari ambitii in procesare si brand, care au prins curaj pe piete externe. Platforma creata de program, centrele de export dezvoltate ca proiecte pilot la Ploiesti si Bacau se pot disipa, iar ceea ce s-a acumulat ca experienta se poate pierde fara o sustinere in viitor. Noi avem de partea noastra acest spirit cutezator al unor firme de care programele anterioare de sustinere putin stiau. INTER-BIO ca solutie de organizare a filierelor de produse bio, desi incercata si esuata anterior a renascut din interiorul lor” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business, presedintele Asociatiei INTER-BIO.

Romania la Biofach Shanghai 2019


“Sunt numeroase exemple, in multe state, de politici guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului bio prin campanii de informare, constientizare si educare a populatiei, prioritizarea in achizitiile publice a alimentelor bio, cu efecte directe asupra dezvoltarii pietei. Ar trebuie ca guvernantii sa se inspire mai mult de la ele. China spre exemplu sustine crearea de hub uri de vanzare atat in tara cat si in strainatate. In toate tarile sunt prezente, astfel de centre sau clustere, iar INTER-BIO, nascuta printr-o miscare de constientizare a producatorilor prin “Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019, va solicita sustinere atat pentru continuarea centrelor regionale din tara cat si pentru organizarea in exterior a unor astfel de centre permanente, in care sa expuna producatorii si exportatorii bio romani” a declarat Madalina Giurescu, presedintele cooperativei agricole Bio Catina, si reprezentant al Asociatiei Organic Land - organizatie membra INTER-BIO.

Romania mai are multe de facut pentru a depasi modestul procent de 2% din suprafata agricola certificata ca ecologic. Desi salutara si apreciata de tot sectorul, decizia recenta a guvernului de a reduce TVA ul la 5%, nu trebuie sa ramana singulara, statul fiind obligat sa se preocupe mai mult de impactul benefic al produselor bio asupra sanatatii populatiei si de a facilita accesul la astfel de produse.

Romania tara anului la Biofach Shanghai 2019


“Bio Carpathia urmeaza aceiasi pasi de dezvoltare pe care cooperativele agricole din Europa le-au facut acum mai bine de 250 de ani. Am organizat productia de materie prima si ulterior procesarea, lucruri deloc usoare in Romania, dupa trauma comunismului. Din pacate, desi beneficiem de falicitati fiscale oferite prin lege si putem dezvolta mai mult productia de branzeturi, marca Bio Carpathia, lipsa de acces la retailul din Romania ne-a determinat sa ne orientam catre pietele externe. Cu totii stim ca produsele care nu se vand omoara producatorul. Ne-am bucurat de aprecierea gustului specific branzeturior romanesti (cascaval, telemea, branza maturata etc.), insa volumele mari cerute la export ne pun in imposibilitatea de a face fata acestei provocari, avand nevoie de investitii mari in dezvoltarea infrastructurii logistice si depozitare. Piata chineza este enorma (1,3 miliarde de locuitori) si ea trebuie abordata strategic, colectiv, nu individual. Ne dorim ca succesul inregistrat la Shanghai sa fie continuat prin programul national de finantare a exporturilor” a declarat Aurel Blaj, presedintele Asociatiei Procesatorilor Ecologici din Romania (APER), organizatie membra INTER-BIO.

“Competitia internationala e mult mai dura decat piata interna deoarece Romania nu are un brand de tara, reper pentru orice consumator de pe glob. Acum e momentul sa facem cu produsele bio, brandul de tara al Romaniei. Romania are mari avantaje date de calitatea solului si unicitatea conditiilor pedoclimatice, care, exploatate in regim bio, potenteaza aceste atuuri. Piata chineza urmeaza trendul mondial de crestere accelerata a consumului de produse bio, dar ca sa patrunzi pe ea trebuie sa investesti nu numai in imaginea ta ca firma, ci sa beneficiezi de avantajele unui brand de tara intens si continuu promovat indiferent de guvernare” a declarat Lucian Neacsu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Vinuri si Produse Vitivinicole - Insuratei, Braila, organizatie membra INTER-BIO. “Eu m-am retras de buna voie din lanturi, datorita conditiilor inacceptabile impuse de marii retaileri care monopolizeaza piata de consum din Romania. Ca exemplu, Franta nu are taxa de raft la nici un retailer” a declarat acesta.

 

 

Shanghai, un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica

Shanghai un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica - conferinta


Perspectiva academica in relatiile economice si de dezvoltare a afacerilor bilaterale este importanta, aflandu-se in atentia universitatilor chineze si romane, fapt dovedit si prin recenta semnare la Shanghai a unui acord de cooperare intre Universitatea Spiru Haret si Universitatea din Shanghai pentru Afaceri Internationale si Economie (SUIBE), la data de 17 mai 2019.

In baza acordului, cele doua institutii academice vor netezi calea relatiilor economice bilaterale, prin cercetare aplicata la nevoile firmelor chineze si romane, prin studii si indrumare, transfer de cunostinte de dezvoltare antreprenoriala. 

SUIBE, un varf de lance al invatamantului chinez, este intens implicata in pregatirea elitelor manageriale chineze, iar in realitatea si perspectivele colaborarii cu tarile est si central europene, aceasta va coopera cu Universitatea Spiru Haret si cu centrul sau antreprenorial USH Pro Business pe tematici concrete de promovare economica bilaterala.

“Un exemplu recent al acestei colaborari a fost conferinta de comunicari stiintifice, desfasurata in cadrul targului Biofach Shanghai 2019, targ dedicat producatorilor de produse bio, unde Romania a fost declarata tara anului. Suntem bucurosi ca am contribuit la aceasta reusita, ambele universitati avand comunicari bine apreciate, de natura sa contribuie la dezvoltarea comertului si cooperarii romano-chineze in domeniul agriculturii ecologice. Pornind de la aceasta participare, cooperarea va continua pentru sustinerea mediilor de afaceri din ambele tari. Shanghai trebuie sa fie un hub al colaborarii romano-chineze si un model de colaborare academica aplicata nevoilor antreprenorilor, intrucat este un pol major competitiv si inovativ al Chinei” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector Universitatea Spiru Haret, director general USH Pro Business.

Centrul USH Pro Business, membru al retelei Think Tanks Network CEEC – China, a acordat constant atentie evaluarii perspectivelor relatiilor economice si geo-economice dintre Romania si China, a organizat sesiuni de comunicari stiintifice, transfer de cunostiinte, workshop-uri romano-chineze si a efectuat cercetari cu caracter economic. In cursul acestui an se vor organiza noi activitati de acest gen.

Shanghai un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica

USH Pro Business
www.ushprobusiness.ro 

  

Noutati

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente

Ce este lacul pentru cărămida grătar și când ai nevoie de el?

Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață.    Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

25-02-2025 Utilaje agricole

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>