Expozitia de animale a fost la mare cautare in cadrul targului Agromalim 2017

Expozitii si evenimente zootehnice in cadrul targului Agromalim 2017In perioada 07 - 10 septembrie 2017 a avut loc cea de a XXVIII-a editie a celui mai important si mare targ International de Agricultura din Vestul tarii, Agromalim Arad. In cadrul Expozitiei de Animale, desfasurata sub titlul "Excelenta in Zootehnie", Asociatiile de crescatori de animale au expus rase de taurine, ovine, caprine, porcine, cabaline, pasari, animale de blana si animale de hobby.


Sectiunea de prezentare a taurinelor a fost realizata in parteneriat cu Asociatia Crescatorilor de Vaci „Baltata Romaneasca" Tip Simmental (A.C.V.B.R.Sim), asociatie acreditata de A.N.Z. pentru conducerea Registrului Genealogic pentru rasele Baltata Romanesca si Montbeliarde. De asemenea au fost prezente la eveniment si asociatiile acreditate pentru Registru Genealogic la rasele Holstein Friza, Bruna, Angus, dar si alte rase de vaci de carne.

Asociatiile participante au fost urmatoarele:

La specia TAURINE (rasele Baltata romaneasca - Simmental, Baltata cu negru romaneasca-Holstein-Friza, Bruna, Aberden Angus, Montbeliarde):

    • Asociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca tip Simmental
    • Asociatia Crescatorilor de taurine Bruna Schwzy Maramures
    • Asociatia Generala a Crescatorilor de Taurine din Romania
    • Asociatia Aberdeen Angus Romania
    • Asociatia Crescatorilor de Animale Arad

De asemenea pentru sectorul de taurine au mai participat: Agricola Curticeana, Fratii Silaghi SRL, Floroi Milk SRL, Flonta Carmen, I.I.Andru Virgil I.I.Onescu, Florina Dana, Nikromera SRL, Padureni SA, P.F.A.Dig Ioan-Nicolae, P.F.A. Forro K. Csilla, P.F.A. Szekely Attila, Scrob Radu, Sebilact SRL, S.C.D.B. Arad, TGM Vest Prod, Dan Mihai Florin, "Florin Vest Export" II , Karpaten Meat SRL, Red Angus Farm SRL.

Sectorul de OVINE a fost organizat in parteneriat cu Asociatia Crescatorilor de Ovine „Pastorul Crisana" Arad, asociatie acreditata pentru conducerea Registrului Genealogic al rasei Turcana si cu Asociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine „MIORITA" Chisineu Cris, asociatie acreditata pentru conducerea Registrului Genealogic al rasei Tigaie.

Au fost expuse aproximativ 200 de animale cu valoare genetica ridicata, ovine si caprine din rasele Turcana, Tigaie, Merinos transilvanean, Ratca si varietati. Cu sprijinul cadrelor didactice de la USAMVB Timisoara au fost expuse comparativ avantajele fiecareia.

Pentru sectorul CABALINE a participat Bardac Stefan, cu rase de cai semigrei, semi murani, Lipiteni, Frezien.

Pentru sectorul PORCINEAsociatia Crescatorilor de Suine Autohtone Mangalita si Bazna. Asociatiile care conduc Registrele Genealogice au fost reunite la un stand comun. Aceasta reunire a asociatiilor acreditate pe diferite Registre Genealogice vine in sprijinul fermierilor interesati de informatii proaspete despre progres genetic, avantaje, provocari, dar si sfaturi privind managementul fermelor de vaci.

Expozitii si evenimente zootehnice - Agromalim 2017


In cadrul Targului au avut loc o serie de conferinte si anume: 

    • Sedinta comuna a tuturor organizatiilor de COP, sub coordonarea asociatiei conducatoare de Registru Genealogic - ACVBR-SIM, cu participarea ANZ si MADR.
    • Conferinta Federatiei Nationale GAL - Implementarea strategiilor de dezvoltare locala PNDR 2014 - 2020.
    • Conferinta internationala cu participarea specialistilor de la asociatiile de RG din Europa.

De asemenea au avut loc diverse prezentari pe teme de specialitate si anume:

    • Rolul ameliorarii in sustenabilitatea fermelor de vaci de lapte si carne din rasa Baltata Romaneasca. Aceasta lucrare a fost prezentata de domnul director general dr.ing.Lelior Iacob.
    • Organizarea asociatiilor conducatoare de Registru Genealogic din alte tari europene, avantajele afilierii ACVBR-SIM la organizatiile internationale de profil (ICAR, WSFF)
    • "Este rasa Baltata romaneasca cea mai potrivita pentru crescatorii din Romania?"
    • Cresterea vacilor de lapte si carne - "Lozul castigator al fermierilor din Romania" in urmatorii 3 ani.
    • "Prezent si viitor in domeniul tehnicii zootehnice. Ce trebuie sa stie un fermier din zootehnie despre masinile zootehnic pe care trebuie sa le aiba in ferma ? " lucrare prezentata de domnul conf dr. ing. Sorin BUNGESCU, conf. dr. ing. Radu Ilea USAMVB Timisoara.

De asemenea au avut loc intalniri cu specialisti din tara si din strainatate si cu autoritatile din domeniul zootehnic, prezente cu stand in cadrul targului.

Au avut loc prezentari de animale si anume:

    • Prezentari si bonitari de taurine Baltata romaneasca
    • Prezentare comparativa a raselor de taurine expuse
    • "Ziua Angus" - Prezentare rase de carne. Oportunitati pentru fermieri
    • Prezentare rase de ovine si caprine expuse, studii comparative, avantajele oferite de fiecare rasa si varietate pentru crescatori - Prof. univ. dr. ing. Ioan Padeanu, USAMVB Timisoara.


In ultima zi a marelui eveniment a avut loc parada taurinelor din rasa Baltata romaneasca premiate in urma bonitarii, desemnarea castigatoarei titlului de MISS Arad, cel mai valoros exemplar de rasa Baltata romaneasca, precum si extragerea marelui premiu al expozitiei de animale, care a fost acordat unei juninci gestante din rasa Baltata Romaneasca.

La deschiderea oficiala a Targului Agromalim Arad au fost prezenti reprezentanti din partea MADR, din partea Agentiei Nationale de Zootehnie, d-nul director general dr.ing.Lelior Iacob, specialisti din cadrul ANZ/OJZ Arad, precum si reprezentanti ai administratiei locale si din invatamantul universitar.

Acest eveniment deosebit de important pentru domeniile din agricultura a fost organizat cu sprijinul Agentiei Nationale pentru Zootehnie, prin OJZ Arad, OJFIR Arad, APIA, DSVSA Arad, institutii care au fost prezente cu standuri de informare privind sprijinul acordat fermierilor pe diferitele programe de finantare si sustinere a agriculturii.

La editia din acest au expus aproximativ 260 de firme si crescatori de animale din Romania, Ungaria, Germania, Austria, Italia, pe intreaga suprafata interioara (4.500 mp) si exterioara (30.000 mp) a complexului Expo Arad.

A.N.Z. - Agentia Nationala pentru Zootehnie

Noutati

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

23-06-2025 Utilaje agricole

Un utilaj cât o echipă de 5 oameni. Ești gata să-l conduci?

Vara în grădină nu înseamnă doar relaxare la umbră. Înseamnă iarba care crește zilnic, flori care cer întreținere, paturi de legume care trebuie îngrijite, materiale de mutat, compost de întins, buruieni de ținut sub control. Și, dacă nu ai ajutoare sau timp din belșug, toate aceste sarcini ajung să pună presiune pe spatele tău.  Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>