Serbarea Borsului Pescaresc, la Jurilovca - Festival gastronomic si cultural

Serbarea Borsului Pescaresc - Jurilovca jud TulceaPe 4 septembrie 2016 Comuna Jurilovca si Asociatia de Pescari Golovita organizeaza, cu sprijinul Consiliului Judetean Tulcea, a VI-a editie a Serbarii Borsului Pescaresc, eveniment cu profil gastronomic si cultural care pune accent pe valorificarea resurselor locale, a talentului si a traditiei in acord cu valorile comunitatii si sustine recunoasterea lor ca surse de bunastare colectiva.


In cele cinci editii de festival organizate pana in acest moment, organizatorii si-au propus sa contribuie la dezvoltarea comunitatii locale prin crearea unui context de colaborare si promovarea destinatiei turistice Jurilovca prin profilului sau multietnic, emblematic pentru intreaga regiune a Deltei Dunarii.

Editia din acest an va fi organizata in Portul Turistic Jurilovca, participarea publicului fiind estimata la 10 000 de persoane.

Activitatile zilei incep de la ora 12.00 si se organizeaza in jurul pregatirii borsului de peste in ceaunele pescaresti, de care se vor ocupa chiar pescarii din localitate. Turistii si invitatii vor putea descoperi spiritul bucatariei autentice din comunitatile deltaice, degustand din preparatele pregatite de localnici din peste marinat, sarat, afumat, prajit, copt sau pregatit in diverse forme, precum si din deserturile traditionale locale — piroski, blini, vareniciki.

De-a lungul intregii zile, pe scena amenajata in Portul turistic vor urca ansambluri reprezentand diferite etnii dobrogene: rusi lipoveni, greci, turci, tatari, romani, bulgari, ucraineni.

Pentru ca este un eveniment pentru toate varstele, organizatorii propun publicului si ateliere interactive pentru copii, activitati ale Cercetasilor Marini din Constanta, plimbari cu lotca si caiacul si o expozitie de fotografie care ilustreaza frumusetea regiunii din preajma Marilor Lacuri.

Pentru finalul serii este programat un concert deosebit al trupei Voltaj si un foc de artificii.

Prin activitatile pe care le propune, Serbarea Borsului Pescaresc invita la redescoperirea culorilor si savorilor Deltei, dar si a bucuriei de a celebra impreuna, in mijlocul unei comunitati ce poarta amprenta unei identitati specifice, traditiile vii ale acestui spatiu incarcat de povesti.

Jurilovca este o comunitate puternic marcata de spiritul si traditiile rusilor lipoveni, si un punct cu o veche istorie in pescuitul traditional. Aici Grigore Antipa a construit, la inceputul secolului XX, un sediu administrativ pentru proiectul sau de revitalizare a pescuitului si pescariilor din zona lagunara Razim-Sinoe, o cladire ce domina si acum zona portuara.

Astazi Jurilovca este un punct de atractie pentru turistii care iubesc iesirile in natura, acestia putand porni in trasee ample in Delta Dunarii sau la Gura Portitei cu ambarcatiunile acostate in portul local. Expeditiile turistice in zona pot include trasee pe bicicleta la Capul Dolosman — singura faleza stancoasa din zona litorala a Romaniei sau la Cetatea Argamum — cea mai veche asezare urbana atestata pe teritoriul tarii noastre.

Serbarea Borsului Pescaresc se organizeaza in fiecare toamna si, prin accentul sau cultural pronuntat, pune in evidenta spiritul multietnic al comunitatilor din Dobrogea, exponente ale unor valori primordiale in spatiul deltaic: comuniunea, armonia, respectul reciproc.

Obiectivele declarate ale evenimentului sunt promovarea activitatilor traditionale si a gastronomiei specifice comunitatilor pescaresti, sprijinirea initiativelor legate de turismul prietenos cu mediul, promovarea produselor autentice locale ca surse pentru o dezvoltare sustenabila a comunitatii, invitand, in acelasi timp, la o abordare prietenoasa, deschisa si responsabila fata de intreaga regiune a Deltei Dunarii — o zona unica in Romania si Europa.

Pentru frumusetea sa naturala si patrimoniul sau cultural deosebit, Jurilovca a fost recunoscuta ca Destinatie Europeana de Excelenta in 2013 (in cadrul retelei europene EDEN) si Sat Cultural al Romaniei in 2015.

In fiecare an, Serbarea Borsului Pescaresc se bucura de sprijinul partenerilor sai traditionali: Asociatia euRespect, ProDezvoltare 21, EcoSocial Mestesug, FEDERPESCA Delta Dunarii, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, Suvenir din Dobrogea, Patronatul National al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, Cercetasii Romaniei.

Sponsori: Mesterii Brutari, Casa Pescarilor, Cherhana Jurilovca, Selgros, JTGrup, Magazinul de Print, Selgros, Sageata Apei, Bella Marina, Vila Anastasia, Pensiunea Heracleea.

In 2016, Serbarea Borsului Pescaresc este organizata cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Tulcea.

 

Serbarea Borsului Pescaresc de la Jurilovca

 

Noutati

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>