Timp de 13 ani, publicul timisorean a fost educat sa descopere, sa inteleaga, sa iubeasca vinul. Salonul se adreseaza cu prioritate CONSUMATORULUI FINAL, care, ulterior, la hipermarket, supermarket, magazine de specialitate sau HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) va recunoaste vinurile degustate in cadrul salonului. Evenimentul in sine are la baza initierea in arta degustarii vinului si promovarea culturii acestuia in zona de vest a tarii.
Alaturi de cei 30 de producatori de vin, s-au regasit in salon butasii altoiti de vita de vie, utilaje pentru ingrijirea plantatiilor, sisteme de sustinere a vitei de vie, sisteme antigrindina, echipamente profesionale pentru prelucrarea strugurilor, zdrobitoare, dezciorchinatoare, masa de selectie, prese, produse oenologice pentru fermentare si stabilizare, filtru, cisterne, tancuri, rezervoare de stocare, butoaie din lemn de stejar, sticle, dopuri, capsule, etichete, pahare, decantere si alte accesorii pentru vin. In acest an au participat in calitate de expozanti reprezentanti din sase sari: Romania, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Germania, Portugalia si Italia.
La deschiderea oficiala ne-au onorat cu prezenta Achim Irimescu — Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Maria Grapini — Europarlamentar, Florica Chirita — Director General al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Marian Constantin Vasile — Consilier Personal al Primarului Nicolae Robu, Titu Bojin — Presedintele Consiliului Judetean, Florin Faur—Director General APIA, Doru Petanec — Director al Directiei Agricole Timis, Petre Badea — presedintele juriului Concursului National de Vinuri VINVEST, reprezentanti ai Ordinului Saint Teodor din Varset, delegatia Organizatiei Turistice Virset, Ioan Namolosanu — prof. dr, presedinte de onoare ADAR, Arina Antoce—Vice Presedinte stiintific ADAR, Dan Boboc — Presedinte ADAR, decan al Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului.
Tot la deschiderea oficiala un moment unic dedicat vinului a fost primirea in randul Cavalerilor Ordinului Sfantului Teodor a dl Iavor Radovankovici, printr-o deosebita ceremonie.La editia a 13-a a Salonului International de Vinuri VINVEST, expozantii au revenit in cel mai potrivit loc de desfasurare, Centrul Regional de Afaceri Timisoara. Timp de trei zile acestia au lansat noi produse, brand-uri, au depanat povestile succesului din spatele marcilor recunoscute si mult apreciate. Fie ca erau producatori de vin, importatori, firme din industria vinului sau presa de specialitate, expozantii au depus toate eforturile ca sa aduca publicului cele mai reprezentative si de calitate produse.
Salutam prezenta in premiera la Timisoara a cramelor Casa de Vinuri Cotnari, Crama Hermeziu, Tata si Fiul, Villa Vinea, Casa de Vinuri Husi, Asociatia Vitipomicola Brun-el Buzias Silagiu, Crama Thesaurus, Crama Aramic, a distribuitorului de distilate Perun, precum si revenirea la eveniment a renumitului producator de vin — Cotnari si a Statiunii de Cercetare—Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujoru. De asemenea, am avut alaturi pentru prima data Willmes—prese pentru struguri, Loredo—utilaje pentru vinificatie, Decorium—produse utilitare unitati horeca, Centro Group Profesional Tm—echipamente horeca, VCR Italia—producator de butasi vita de vie.
Prezenta investitorilor in salon a dat un plus de valoare evenimentului. Dintre acestia amintim: Vasile Lungu, Crama Hermeziu; Anca Vladoi, Domeniile Vladoi; Doru Husarciuc, Crama Dealul Dorului; Eugen Seracin, Domeniile Sara; Valentin Chelaru, Domeniul Kelaru; Mariana Girnita, Domeniile Vinju Mare, Adam Craciunescu, Crama Aramic; Ioan Moica, Crama Thesaurus; Victor Deleanu, Casa de Vinuri Cotnari; Costel Apostol, Crama Tata si fiul, Stefan Ionescu, 1000 de Chipuri au vizitat salonul pe parcursul a doua zile.
O noutate a salonului a fost Roulette de Vin, organizat de Valdo Invest in colaborare cu VINVEST, care pe perioada a circa 4 ore a antrenat marea majoritate a expozantilor din salon.
Vizitatorii au fost multumiti si chiar incantati de vinurile noi, spumantele, vin arsurile, bauturi alcoolice descoperite in cadrul salonului.
Un aport deosebit l-au avut, ca in fiecare an, profesionistii. Degustatorii experti, somelierii, oenologii, dar si personalul specializat al firmelor prezente in salon au oferit adevarate lectii de degustare si informatii despre produsele expuse. Astfel ca vizitatorii din delegatii, jurnalistii sau simpli iubitori ai vinului au aflat lucruri noi si interesante.
Salonul a fost vizitat de 2.650 de persoane. Un important numar de specialisti a fost prezent la Salon, amintim membrii ai Asociatiei Tara Vinului Alba, Carei, Asociatiei Vitipomicole Brun-el Buzias Silagiu si reprezentanta ONVPV Banat, Mirela Heizer.
In salon au fost prezenti reprezentanti de la Facultatea de Horticultura Timisoara, din cadrul USAMVBT, Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti, Facultatea de Arte si Design Timisoara.
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa, reprezentant al Universitatii de Agronomie si Medicina Veterinara din Bucuresti, s-a prezentat cu primul vin universitar din Romania, un exemplu pentru celelalte facultati de specialitate, iar Statiunea de Cercetare—Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujorul ne-a rasfatat cu vin eco.
Auto Club Volkswagen a oferit atat expozantilor, cat si vizitatorilor sansa de a admira si de a se informa in legatura cu masinile pentru transport si distributie expuse la Centrul Regional de Afaceri.
Din discutiile cu oamenii de business reiese ca in timpuri de restriste economica, prezenta la astfel de evenimente este cea mai eficienta modalitate de marketing. Participarea la salon reprezinta una dintre cele mai bune solutii la problemele de vizibilitate si brand awarness cu care se confrunta cele mai multe companii.
VINVEST si ADAR au organizat cea de-a 11-a editie a Concursului National de Vinuri si Bauturi Alcoolice care s-a desfasurat in perioada 20-21 aprilie, inaintea deschiderii Salonului, Concursul VINVEST a adunat 122 probe. 30% din aceste probe au primit distinctii. La decernarea medaliilor au participat: prof.dr.Ioan Namolosanu si Director VINVEST ing Lucia Pirvu.
S-au acordat medalii de aur, medalii de argint, dar si trei Mari Medalii de Aur la vin alb Crama Buduresca, Sauvignon Blanc Premium 2015; vin rose pentru Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon Rose 2015; vin rosu Vincon Romania pentru Pinot Noir 2015.
Juriul a fost compus din membrii Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), avand ca presedinte dr.ing. Petre Badea, care a introdus pentru prima data o aplicatie pe tablete.
Membrii Concursului National de Vinuri si Bauturi Alcoolice care ne-au onorat cu prezenta au fost: Exigentul si pasionatul Petre Badea care a preluat si in acest an, in Capitala Vinului Timisoara, functia de Presedinte, nu numai observator de 11 editii, ci si Presedinte de Onoare ADAR, prof dr. Ioan Namolosanu, precum si Vicepresedinte din Comisia Stiintifica, prof univ dr. Arina Antoce.
Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole si Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola.
Publicul profesionist a putut degusta probele medaliate din concurs sambata, 23 aprilie, dupa ceremonia de decernare a medaliilor.
Concursul VINVEST respecta regulamentul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV) si ramane, dincolo de discutiile si aprecierile amatorilor, un important reper in calitatea vinurilor de pe piata romaneasca.
Colegiul Economic 'Francesco Saverio Nitti' din Timisoara este acreditat: postliceu - nivel 5 calificare; liceu — nivel 4. Oferta educationala a colegiului are in componenta sa invatamant liceal ciclul inferior si superior, filiera tehnologica profil servicii cu specializarile: tehnician in activitati economice, tehnician in activitati de turism, tehnician in gastronomie si organizator banqueting, precum si invatamant postliceal.
Colegiul a adus la editia a 13-a a Salonului International de Vinuri VINVEST viitori profesionisti, cea mai tanara generatie de elevi, bucatari si patiseri.
Pe linia de bucatarie din Salonul VINVEST, cei tineri au aratat publicului cum se prepara diferite retete, simple si gustoase.
Tinerii s-au intrecut in prepararea a fel de fel de bucate si au demonstrat cum se ajunge la un aspect deosebit de prezentare a mancarurilor. Preparatele lor au fost jurizate, iar concurentii au fost rasplatiti cu cadouri si diplome.
Ca si noutate a fost lansata cartea Vechi Soiuri Romanesti de Vita de Vie sub semnatura Ion M. Pusca, editia a 3-a 2015, carte premiata de Organizatia Internationala a Viei si Vinului — Paris, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, Liga Scriitorilor Romani. Aceasta publicatie a vazut lumina tiparului cu sprijinul domnului diplomat ing. Constantin Dinel CUCU.
O alta lansare a fost prima editie pe anul acesta a publicatiilor Rabbit Media si anume Catalogul de AGRICULTORI si Industrie Alimentara, Editor Coordonator Mihail Galatanu.
Imaginea frumosului a fost completata de pictorii Mihai Teodor Olteanu si Adrian Marius Sabau cu lucrari de o deosebita valoare artistica.
Am fost onorati de prezenta Ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, care pe perioada mai multor ore a reusit sa salute toti expozantii Salonului VINVEST Timisoara 2016. Multumim domnului Ministru Achim Irimescu pentru interviul acordat realizatorului Florin Albu din care redam concluzia vizitei:
"In primul rand vinul romanesc si-a acordat o sansa extraordinara prin calitatea fantastica a vinurilor, cum a evoluat calitatea vinului in Romania, sa ii acordam o sansa in promovarea lui in consumul national si international. Trebuie neaparat sa il sustinem si sa il promovam cat mai mult posibil altfel cu toata calitatea extraordinara nu vom reusi sa facem fata concurentei la nivel european si mondial. Romania trebuie cu cerbicie sa lupte si sa ajunga acolo unde ii este locul cu o calitate extraordinara, cu un marketing si neaparat cu fonduri pentru promovare chiar pe plan national. Pentru astfel de evenimente prezenta reprezinta sansa numarul 1. Desi am avut ocazia sa degust aceste vinuri, vinars, astazi trecand pe la cele 30 de standuri de vinuri am ramas impresionat de calitatea acestora, parfumul extraordinar, diferenta de teritoriu fiind resimtita intre vinurile producatorilor. Iar eu, ca simplu consumator pot sa va spun ca realizez cat de importanta este pasiunea, investitiile, tehnologia si cunostintele in realizarea vinurilor."
Informatii si imagini gasiti pe site-ul oficial www.vinvest.ro si pe facebook, pe www.facebook.com/salonul.vinvest.
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
26-03-2025 Constructii, instalatii, echipamente
Ai observat că grătarul tău din cărămidă începe să-și piardă culoarea și să se degradeze în timp? Sau poate vrei să-l protejezi de ploaie, îngheț și grăsimea încinsă care poate păta suprafața? Dacă ai un grătar din cărămidă în curte, probabil că te-ai confruntat deja cu aceste probleme. Expunerea constantă la intemperii, temperaturile ridicate și depunerile de grăsime pot deteriora aspectul și structura grătarului, scurtându-i durata de viață. Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-03-2025 Floarea soarelui
Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>
20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii
IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>