Agricultura romaneasca la vremea bilantului. In perioada 29 octombrie – 2 noiembrie la ROMEXPO are loc cel mai mare eveniment dedicat agriculturii romanesti si nu numai – INDAGRA - Targ international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, organizat sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Fiind un eveniment organizat an de an la dimensiuni impresionante, INDAGRA va aduce si de aceasta data in atentia publicului cele mai importante companii si institutii ale domeniului. In completarea evenimentului au loc alte cinci targuri cu tematici similare, care vin sa intregeasca tabloul construit de INDAGRA.
Ajuns la editia cu numarul 19, targul INDAGRA este si in 2014 un eveniment reper pentru specialistii din domeniul agricol, dar si pentru publicul larg. Cele cinci zile destinate prezentarii de produse, tehnologii si informatii sunt o sursa valoroasa de informatii pentru toti cei care vor trece pragul INDAGRA.
Evenimentul reuneste in acest an peste 450 de expozanti din 22 de tari: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea (Sud), Danemarca, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Lituania, Luxembourg, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, Romania, Serbia, Spania, Turcia, Ungaria, pe o suprafata de peste 30.000 mp.
Fie ca vorbim despre sisteme performante pentru irigatii, ingrasaminte organice, tractoare de generatie noua care pun accent pe: diminuarea consumului, eficienta, costuri reduse de operare, sisteme de monitorizare pentru animale care se pot conecta la tableta, laptop si smartphone sau sisteme pentru valorificarea deseurilor agricole prin producerea de biogas, acesta putand fi folosit la producerea de energie termica si electrica – toate vor putea fi regasite la INDAGRA.
Si acestea sunt doar o mica parte din ceea ce le va fi prezentat vizitatorilor in cadrul acestui eveniment. De asemenea, in premiera, in cadrul INDAGRA va avea loc a noua editie a forumului China – Statele din Europa Centrala si de Est, unde vor fi organizate cinci mese tematice: industrie alimentara, zootehnie, vegetal, eco si utilaje.
In cadrul INDAGRA vor fi sustinute conferinte de institutii importante din domeniu, dintre care amintim: ARBIO – Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz, Praxis Media, IPA SA CIFATT CRAIOVA – ce va prezenta “Brokeraj tehnologic si de afaceri - intalniri de afaceri”, ALL BIZ Romania – ce va prezenta “Noi oportunitati de dezvoltare pe piete externe", in cadrul careia se vor atinge subiecte de interes pentru firmele care fac export sau care doresc sa isi extinda vanzarile.
De asemenea, tot in cadrul INDAGRA, RFI – Radio France International Romania va organiza evenimentul cu tema: “Fonduri europene pentru agricultura”.
In plus, firma SC ARTA TRADITII BISOCENE SRL va organiza ateliere de lucru pentru copii: ateliere de tesut la razboi vertical si ateliere de impletit.
Tot in perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, la ROMEXPO mai au loc alte cinci evenimente cu tematici complementare INDAGRA:
In cadrul targului EXPO DRINK & WINE, reprezentantii Barmania vor organiza si anul acesta 2 etape ale concursului Barmaniada: etapele Speed Service si Somelier. De asemenea, tot in evenimentul dedicat bauturilor vor avea loc diverse concursuri si demonstratii: de decoruri pentru bauturi, degustari si prezentari de vinuri, concurs de cocktail-uri pentru expozanti, demonstratii si degustari de cocktail-uri, sesiuni de prezentare pe diverse teme pentru proprietari/manageri de baruri, restaurante, cafenele, Cooking Show – folosirea bauturilor, vinurilor in preparate culinare si alte activitati de specifice de bar.
In plus, Organizatia Somelierilor din Romania 2011 va organiza cursuri pentru degustarea vinului si va oferi asistenta vizitatorilor.
INDAGRA FOOD va aduce lalolata si in acest an elita companiilor din domeniul industriei alimentare – insemnand tehnologii si echipamente de ultima ora. Pe langa aceasta, urmand traditia unui trai sanatos, in cadrul INDAGRA FOOD se va desfasura o noua editie a Salonului de Eco-Agricultura organizat de catre Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica “Bio-Romania”, in parteneriat cu ROMEXPO. Timp de cinci zile vizitatorii pot achizitiona direct de la producatori produse de panificatie ecologice, paste fainoase, produse lactate, miere, fructe ecologice, vinuri, seminte de tot felul si multe altele. Salonul de Eco-Agricultura va putea fi vizitat in Pavilionul A, nivel 3.20, sectoarele A si B si va cuprinde trei sectiuni: Salonul de Eco Agricultura – International, Salonul de Eco Agricultura – Romania, Salonul de Eco Agricultura –Natural – Traditional.
ALL-PACK invita si de aceasta data vizitatorii in universul fascinant al ambalajelor. Pentru ca publicul a devenit din ce in ce mai selective, expozantii s-au pregatit cu solutii inedite, astfel incat acest domeniu sa depaseasca sfera clasicului si sa se adapteze la timpurile pe care la traversam si la necesitatile consumatorilor.
Pentru pasionatii autoturismelor, AUTOEXPOTEHNICA vine cu noutati in domeniul componentelor si accesoriilor auto, un domeniu fara de care cele conexe nu pot functiona.
Pentru cei care vor vizita INDAGRA, INDAGRA FOOD, EXPO DRINK & WINE, ALL-PACK si AUTOEXPOTEHNICA, expozantii Targului de Produse Traditionale s-au pregatit cu produse autentice romanesti tocmai bune de a fi consumate pe loc sau pentru a fi degustate acasa cu toti membrii familiei. De la carnati afumati, muraturi dupa reteta bunicii, castane coapte, miere de albine bio, dulceturi, prajituri si ciocolata de casa, alune si migdale pralinate, mere glazurate, vinuri alese, paine de casa, zacusca, cascaval de casa, costita de oaie, branza de burduf si telemea de oaie, pana la produse de artizanat – toate acestea ii asteapta pe vizitatori la Targul de Produse Traditionale.
Cele 6 evenimente care au loc in perioada 29 octombrie – 2 noiembrie reunesc mai bine de 700 de companii, din 27 de tari: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Republica Coreea, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Spania, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria, ocupand o suprafata expozitionala de peste 41.000 mp.
Programul de vizitare al evenimentelor este:
Bilet intrare: 15 lei/zi
Copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilitati si persoanele institutionalizate beneficiaza de intrare gratuita
Pentru mai multe detalii, accesati: www.romexpo.ro
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
09-07-2025 Vinuri
Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>
07-07-2025 Utilaje agricole
Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>
07-07-2025 Invatamant agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
02-07-2025 Rapita
Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>
02-07-2025 Insecticide
În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>