800 de artisti vin la 'Cantecele Muntilor'

Festivalul Cantecele Muntilor-Sibiu 2014'Cantecele Muntilor', cel mai mare si mai vechi festival folcloric al Sibiului, se desfasoara in perioada 31 iulie — 4 august 2014. La cea de-a 39-a editie, festivalul isi pastreaza specificul care l-a consacrat in plan national si international, acela de a promova cultura traditionala nu doar prin muzica si dans, ci si prin gastronomia specifica fiecarei tari.


Peste 800 de artisti, dansatori, instrumentisti si solisti vocali, sunt protagonistii celei de-a 39-a editii a Festivalului International de Folclor 'Cantecele Muntilor' si impreuna ne propunem sa transformam Sibiul, timp de patru zile, in citadela folclorului autentic si intr-o adevarata scoala internationala a culturii traditionale.


Vor fi prezente ansambluri din: TURCIA — 'Sakarya Culture &Tourism Director Balkan Ve Kafkas Folk Dance Group', CEHIA — 'The Kyjov Moravian Ensemble', BULGARIA — 'Sider Voivoda', CIPRU — 'Achna Forest Culture Group', ALGERIA — 'Fen Bladi' si ROMANIA: 'Timisul' — din judetul Timis, 'Mureselul' — din judetul Mures, Trupa Scolii de dans romanesc 'Larisa si Marin Barbu' — din Bucuresti, 'Busuiocul' — din judetul Bacau,' Cununita' — din judetul Arad,' Marginimea',' Veteranii—Junii Sibiului',' Ceata Junilor' si' Junii Sibiului' — din judetul Sibiu.


Festivalul se deschide in aer liber, vineri, 1 august 2014, cu traditionala parada a portului popular care va reuni toate ansamblurile participante si va avea loc pe traseul str. Nicolae Balcescu — Piata Mare. In Piata Mare a Sibiului vor fi gazduite, in 1, 2 si 3 august 2014, spectacole folclorice in cadrul carora vor evolua atat ansamblurile invitate, cat si solisti de renume ai muzicii populare romanesti. In 1 august 2014, 'Junii Sibiului' sarbatoresc 70 de ani de activitate, in cadrul unui mega-spectacol folcloric. Sambata, diversitatea folclorului european este evidentiata prin intermediul spectacolelor prezentate de ansamblurile din Cehia, Bulgaria, Cipru si Romania. De asemenea, un vechi prieten al Sibiului, Petrica Moise, va sustine un recital, alaturi de Virtuozii Banatului. Duminica, festivalul aduce in prim plan ritmuri orientale si pe cele specifice populatiilor din nordul Africii, prin intermediul ansamblurilor din Turcia si Algeria. Un moment special in cadrul ultimei seri de festival este ocazionat de lansarea CD-ului 'Cantece si jocuri din inima Ardealului', semnat de Adrian Neamtu, membru al Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul — Junii Sibiului'. Cu acest prilej, alaturi de interpretii invitati si de 'Cindrelul — Junii Sibiului', vor fi prezenti in festival sapte taragotisti: Adrian Neamtu, Dumitru Farcas, Gheorghe Albu, Dumitru Dobrican, Sergiu Cipariu, Petrica Vita, Luca Novac. Spectacolele in aer liber sunt prezentate de Iuliana Tudor.

Vor fi organizate patru seri traditionale cu specific gastronomic, dand posibilitatea sibienilor sa deguste preparate traditionale din Cipru, Cehia, Cipru si Romania, dar si sa danseze si sa cante alaturi de invitatii din festival. De pilda, la seara traditionala cu specific ceh, participantii vor putea savura, printre altele, Vrabie Moravia cu galuste si varza inabusita, un preparat ce are la baza gat de porc, ceapa, usturoi, pasta de tomate, varza si condimente. Amatorii bucatariei cipriote vor avea prilejul sa deguste koupepia, adica sarmalute in foi de vita, cu carne tocata, branza Cheddar, carne de pui, condimente, iar in cadrul serii traditionale cu specific turcesc se va servi miel sote cu pilaf de orez.

Atelierele de dans din festival ofera prilejul sibienilor si turistilor interesati sa deprinda pasi de dans, specifici tarilor participante la festival. Protagonisti ai atelierelor vor fi membri ai ansamblurilor invitate.

Costume reprezentative celor sase tari vor fi reunite intr-o expozitie deschisa la Cercul Militar din Sibiu, iar in cadrul ei, publicul poate audia piese din repertoriul traditional al tarilor participante.

In acest an, proiectiile de film dau posibilitatea publicului de a urmari doua dintre cele mai solicitate spectacole ale Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul — Junii Sibiului': 'La hanul lui Ghita' si 'La Sibiu in Piata Mare, Targ de n-are asemanare'.

In cadrul festivalului va fi organizat un stand cu vanzare de carte pentru cei interesati de oferta editoriala a institutiei.

Spectacolele in aer liber, atelierele de dansuri, expozitiile, auditiile muzicale si vizionarile de filme sunt gratuite. Participarea la serile traditionale se face contracost.

Festivalul International de Folclor 'Cantecele Muntilor' este singurul eveniment sibian cuprins in Calendarul CIOFF si unul dintre cele sapte din Romania. Editia din acest an este organizata de Consiliul Judetean Sibiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul-Junii' Sibiu, fiind o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu. Parteneri: Cercul Militar Sibiu, Casa de Cultura a Municipiului Sibiu. Coproducator al evenimentului este Societatea Romana de Televiziune.


'Junii Sibiului' aniverseaza 70 de ani, in Piata Mare

Cea mai veche formatie de dansuri populare din Romania, 'Junii Sibiului', sarbatoreste 70 de ani de activitate, in cadrul unui mega-spectacol organizat in Piata Mare a Sibiului. Spectacolul aniversar are loc in data de 1 august 2014, ora 19, si face parte dintr-un amplu proiect ce reuneste turnee in tara si strainatate, spectacole in Sibiu si in alte judete, lansari de carte — toate menite sa marcheze cele sapte decenii de existenta ale celui mai vechi ansamblu folcloric din Romania.

Organizarea unui spectacol aniversar in Piata Mare a Sibiului este modalitatea prin care 'Junii Sibiului' doresc sa le multumeasca sibienilor de ieri si de azi, care i-au intampinat si ii intampina cu ropote de aplauze la fiecare reprezentatie. Astfel, 'Junii Sibiului' vor sarbatori Sibiul si cultura traditionala, prin cantec si joc, in mijlocul comunitatii. 'Am pregatit un spectacol special pentru aceasta aniversare, iar in cadrul lui ne vor fi alaturi numerosi solisti, prieteni si colaboratori ai ansamblului, provenind atat din generatiile tinere, cat si din randurile interpretilor de muzica populara demult consacrati. Publicul din Sibiu a apreciat de fiecare data cantecele si dansurile populare prezentate de 'Junii Sibiului'. Pentru noi, ropotele de aplauze si ovatiile sibienilor, caldura extraordinara cu care ne intampina sunt cel mai frumos omagiu la ceas aniversar. Este o bucurie si o onoare pentru noi sa evoluam in Piata Mare, pentru Sibiu si pentru sibieni', spune Silvia Macrea, coregraf al ansamblului si director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul-Junii' Sibiu.

Spectacolul aduce in fata publicului patru generatii de 'Juni': copiii de la 'Cibinul', tinerii de la 'Ceata Junilor', profesionistii de la 'Cindrelul-Junii Sibiului' si 'Veteranii Junii Sibiului'. Alaturi de ei se vor afla invitati, solistii din diferite generatii: Razvan Nastasescu, Codruta Rodean, Anca Marginean, Traian Stoita, Viorica Tepes, Daniel Rosalim, Alina Bica, Robert Tarnaveanu, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoita, Marcel Parau, Viorica Telcean, Gabriela Tuta, Maria Lia Bologa, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Elena Merisoreanu, Gheorghe Rosoga, Sava Negrean Brudascu, Gheorghe Turda, Ilie Medrea, Viorica Macovei, Gelu Voicu, Liliana Laichici, Nineta Popa, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Mariana Deac si Nicoleta Voica. Spectacolul este prezentat de Iuliana Tudor.

Manifestarea este organizata de Consiliul Judetean Sibiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul-Junii' Sibiu, fiind o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu. Coproducator al evenimentului este Societatea Romana de Televiziune.


Despre 'Junii Sibiului'

In contextul celor 7 decenii de existenta a ansamblului, intregul an 2014 este unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale 'Cindrelul — Junii' Sibiu marcheaza acest moment. Toate spectacolele sustinute de ansamblu in acest an stau sub semnul 'Junii Sibiului — 70 de ani'.

La marile festivaluri, 'Vara, Vara, Primavara', 'Cantecele Muntilor', 'Ioan Macrea', ansamblul sustine spectacole speciale, alaturi de invitati de marca, colaboratori ai 'Junilor Sibiului'. De asemenea, in acest an aniversar, 'Junii Sibiului' vor fi mai aproape de comunitatile de romani din diaspora si de iubitorii culturii traditionale din alte tari europene, prin intermediul turneelor intreprinse. Primele turnee au avut loc in Dublin si Viena, iar pentru ele 'Junii Sibiului' au pregatit un program special artistic, in cadrul caruia au fost valorificate dansuri si cantece populare, reprezentative pentru Sibiu si marile zone etnofolclorice ale Romaniei.

'Junii Sibiului' s-au nascut in 1944, din initiativa maestrului coregraf Ioan Macrea si s-au transformat in mers din formatie de amatori, la inceput barbateasca, apoi mixta, in ansamblu profesionist.

In calitate de ansamblu de amatori, 'Junii Sibiului' au participat la numeroase competitii si festivaluri folclorice, organizate in tara si strainatate, iar valoarea lor a fost recunoscuta prin cele peste 100 de premii nationale si 60 de premii internationale acordate de jurii de specialitate. In anul 1992, Ansamblul 'Junii Sibiului' se uneste cu orchestra 'Cindrelul' si primeste statutul de ansamblu profesionist, in semn de recunoastere a valorii corpului de dansatori si instrumentisti, precum si a bogatiei si diversitatii repertoriului abordat.

In cei 70 de ani de existenta, Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul-Junii Sibiului' a sustinut peste 40.000 de spectacole si a efectuat peste 600 de turnee in Romania, intreaga Europa, America de Nord, Asia si Africa. Peste 3.600 de dansatori au evoluat in cadrul Ansamblului Folcloric Profesionist 'Cindrelul — Junii Sibiulu' de-a lungul timpului.

Statutul de ambasador al spiritualitatii romanesti a fost recunoscut in repetate randuri. De exemplu, in 1986, cand 'Junii Sibiului' a fost prima formatie de dansuri romanesti prezenta intr-un turneu in SUA; in 2006, la Patras, cand ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, in 2009 cand ansamblul a fost invitat sa evolueze pentru demnitarii prezenti la Summit-ul NATO de la Bucuresti; in 2012 cand ansamblul a fost invitat la Dineul Oficial organizat de UEFA, la Summit-ul NATO de la Sibiu si in 2014 cand ansamblul a evoluat in fata a zeci de ambasadori, consilieri si atasati economici si comerciali de la ambasadele mai multor tari din Europa si Orient, prezenti la Conferinta Internationala 'Oportunitati de Investitii in Judetul Sibiu — Valoare Adaugata Afacerii Tale', organizata de Consiliul Judetean Sibiu.


Programul Festivalului International de Folclor 'Cantecele Muntilor', editia a-XXXIX-a, 2014

30 iulie

  • ora 20:00 — Camara Boierului (Hilton) — Seara traditionala romaneasca.
  • ora 10:00, Cercul Militar (Sala de sport) — Atelier dans cu 'Ceata Junilor' — Romania si 'Achna Forest Culture Group' — Cipru
  • orele 10:00 — 12:00, Sediul CJCPCT 'Cindrelul — Junii' Sibiu — Proiectie spectacol 'La hanul lui Ghita'
  • ora 11:00, Cercul Militar (Sala de lectura) — Expozitie de costume populare / Auditie muzicala
  • ora 12:00, Sediul CJCPCT 'Cindrelul — Junii' Sibiu — Prezentare de carte din biblioteca institutiei
  • ora 20:00, Cercul Militar — Seara traditionala cipriota. Rezervari la tel. 0746/293.349


1 august

  • ora 10:00, Cercul Militar (Sala de sport) — Atelier de dans cu Ansamblurile 'Busuiocul', ' Timisul' — din Romania si 'Fen Bladi' — ALGERIA
  • orele 10:00 — 12:00, Sediul CJCPCT 'Cindrelul — Junii' Sibiu — Proiectie spectacol 'La hanul lui Ghita'
  • ora 11:00, Cercul Militar (Sala de lectura) — Expozitie de costume populare / Auditie muzicala
  • ora 12:00, Sediul CJCPCT 'Cindrelul — Junii' Sibiu — Prezentare de carte din biblioteca CJCPCT 'Cindrelul — Junii' Sibiu
  • ora 18.00, Bvd Nicolae Balcescu — Parada portului popular
  • ora 19:00, Piata Mare — Spectacol Aniversar 'Junii Sibiului' 70 de ani de activitate. Invitati: Razvan Nastasescu, Codruta Rodean, Anca Marginean, Traian Stoita, Viorica Tepes, Daniel Rosalim, Alina Baca, Robert Tarnaveanu, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoita, Marcel Parau, Viorica Telcean, Gabriela Tuta, Maria Lia Bologa, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Elena Merisoreanu, Gheorghe Rosoga, Sava Negrean Brudascu, Gheorghe Turda, Ilie Medrea, Viorica Macovei, Gelu Voicu, Liliana Laichici, Nineta Popa, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Mariana Deac si Nicoleta Voica. Spectacol prezentat de Iuliana Tudor.


2 august

  • ora 10:00, Cercul Militar—Atelier de dans cu Ansamblul 'Cununita' si Trupa de dans romanesc Larisa Barbu—Romania si 'Sider Voivoda' — Bulgaria
  • orele 10:00 — 12:00, Sediul CJCPCT 'Cindrelul Junii' Sibiu — Proiectie spectacol 'La Sibiu in Piata Mare, Targ de n-are asemanare'
  • ora 11:00, Cercul Militar (Sala de lectura) — Expozitie de costume populare / Auditie muzicala
  • ora 12:00, Sediul CJCPCT 'Cindrelul — Junii' Sibiu — Prezentare de carte din biblioteca CJCPCT 'Cindrelul — Junii' Sibiu
  • ora 19:00, Piata Mare — Spectacol folcloric sustinut de ansambluri invitate in festival: Trupa Scolii de dans romanesc 'Larisa si Marin Barbu', 'Busuiocul', 'Timisul', 'Muresul'—Romania, 'The Kyjov Moravian Ensemble' — Cehia, 'Sider Voivoda' — Bulgaria, 'Achna Forest'—Cipru. Recital Petrica Moise si Virtuozii Banatului. Spectacol prezentat de Iuliana Tudor
  • ora 20:00 — Restaurant Grand Hotel — Seara traditionala turceasca.


3 august

  • ora 10:00, Cercul Militar — Atelier de dans cu 'Sakarya Culture &Tourism Director Balkan Ve Kafkas Folk Dance Group' — Turcia, 'The Kyjov Moravian Ensemble'—Cehia si Mureselul — Romania
  • orele 10:00 — 12:00, Sediul CJCPCT 'Cindrelul-Junii' Sibiu — Proiectie spectacol 'La Sibiu in Piata Mare, Targ de n-are asemanare'
  • ora 11:00, Cercul Militar (Sala de lectura) — Expozitie de costume populare / Auditie muzicala
  • ora 19:00, Piata Mare — Spectacol folcloric sustinut de ansambluri invitate in festival: 'Marginimea'si 'Cununita'-Romania, 'Kafkas Folk Dance Group' — Turcia si 'Fen Bladi'—Algeria, Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul-Junii Sibiului'.
      •     Invitati: Nicu Mata, Stana Stepanescu, Daniel Pop, Georgiana Paduraru, Gabriel Dumitru, Andreea Haisan, Paul Ananie, Alexandru Bradatan, Ovidiu Homorodean
  • Spectacol — Lansare CD al taragotistului Adrian Neamtu
      •     Invitati: Luca Novac, Ramona Vita, Petrica Vita, Dumitru Dobrican, Angela Buciu, Sergiu Cipariu, Gheorghe Albu, Veta Biris, Dumitru Farcas, Ioan Bocsa, Adrian Neamtu si Alina Baca
  • ora 20:00 — Restaurant Select — Seara traditionala ceha.


DETALII SERI TRADITIONALE

SEARA TRADITIONALA ROMANEASCA — CAMARA BOIERULUI (HOTEL HILTON) - 30 iulie 2014, ora 20

Gustare taraneasca
Sarmalute cu mamaliguta
Placinta cu prune
Apa plata /minerala
Tuica
Pret: 55 lei /persoana


SEARA TRADITIONALA CIPRIOTA — RESTAURANT CASA ARMATEI - 31 iulie 2014, ora 20:00

KOUPEPIA — Sarmalute in foi de vita
KEFTEDES — Chiftelute
KOUPES — Salata
Pret: 35 lei/ persoana


SEARA TRADITIONALA TURCEASCA — RESTAURANT GRAND HOTEL - 2 august 2014, ora 20:00

Supa de orez
Miel sote cu pilaf de orez
Baclava
Pret: 35 lei /persoana


SEARA TRADITIONALA CEHA — RESTAURANT SELECT -  3 august 2014, ora 21:00

Supa de varza cu fasole si carnati
Vrabie Moravia cu galuste si varza inabusita
Galuste cu branza de vaci si fructe
Clatite cu gem si crema
Pret: 30 lei /persoana



Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>