Comercializarea produselor alimentare la manifestari traditionale, targuri, expozitii, etc.

Recomandari privind comercializarea produselor alimentare cu ocazia organizarii de manifestari traditionale targuri expozitii etcIn aceasta perioada la nivel de localitati se organizeaza periodic targuri, expozitii, evenimente social-culturale traditionale, sau sarbatori aniversare, evenimente sprijinite de autoritatiile judetene si locale prin asigurarea cadrului institutional si juridic, manifestari la care operatori economici sau micii producatori, persoane fizice sau juridice, ofera participantilor pentru consum diferite produse alimentare sub forma de materii prime sau produse finite obtinute prin procesarea productiei de origine animala si non animala in unitati de profil sau din propria gospodarie.


Pentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare datorate producerii, depozitarii, transportului si valorificarii unor astfel de produse in alte conditii decat cele stabilite prin legislatia specifica, avand in vedere si faptul ca temperaturiile din mediul ambiant sunt in continua crestere, personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu in colaborare cu Filiala judeteana a Colegiului Medicilor Veterinari, atrage atentia autoritatilor locale in cauza, organizatoriilor si producatorilor care ofera produse alimentare ca au o serie de obligatii conform normelor din domeniu si anume:
 

 

Pentru organizatorii de evenimente

    • Sa solicite de la D.S.V.S.A. judeteana, aprobarea pentru functionarea unor astfel de locatii, prin depunerea, cu cel putin cinci zile inaintea desfasurarii evenimentului, a unui dosar care cuprinde:
        • cerere scrisa (se mentioneaza locul si perioada desfasurarii evenimentului, activitatea desfasurata si tipurile de produse supuse comercializarii);
        • lista expozantilor (impreuna cu copiile de la autorizatiile sau documentele de inregistrare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si documentele de producator);
        • contract sau un acord incheiat cu o firma de salubrizare in vederea evacuarii deseurilor alimentare sau menajere;
    • Organizatorii au obligatia sa asigure:
        • dotarile cu utilaje si echipamente adecvate, specifice activitatii;
        • spatii corespunzatoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru pastrarea si expunerea produselor;
        • sursa de apa potabila;
        • mijloace pentru curatarea si dezinfectarea instrumentelor de lucru;
        • grupuri sanitare si facilitati de spalare si uscare a mainilor atat pentru comercianti, cat si pentru consumatori;
        • spatii necesare pentru depozitarea si eliminarea deseurilor.

 

Pentru expozanti, producatori de bunuri alimentare

    • Sa solicite la D.S.V.S.A. judeteana, emiterea Documentului de Inregistrare, pentru Vanzare Directa sau, dupa caz, de Vanzare cu Amanuntul, documente care stabilesc:
        • numele si adresa producatorului, precedat de initialele V.D. (Vanzare Directa) sau V.A. (Vanzare cu amanuntul);
        • sortimentele si cantitatea de produse care se valorifica;
        • locul de comercializare si aria de distributie.
    • Sa posede pe langa documentul de inregistrare sanitara veterinara eliberat de D.S.V.S.A. judeteana:
        • actul de indentitate;
        • atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole;
        • carnet de sanatate personala;
        • fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar din localitate.
    • Produsele primare de origine animala sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase.
    • Sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor de origine animala si nonanimala, in timpul obtinerii si comercializarii.
    • Produsele sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului, a culorii, mirosului, gustului ori consistentei.
    • Produsele sa fie transportate in ambalaje si mijloace de transport autorizate si igienizate.
    • Produsele sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, data obtinerii, conditii de pastrare si dupa caz orice alte date necesare informarii consumatorului. Eticheta se aplica pe ambalajul traditional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru branzeturi.
    • In cazul produselor traditionale sa posede certificatul de atestare prin care acestea sunt inregistrate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor sprijina si acorda asistenta de specialitate autoritatiilor locale si operatorilor economici pentru organizarea acestor manifestari. prin:

    • Monitorizarea exploatatilor de animale, care furnizeaza materii prime pentru unitatile de procesare prin supravegherea, controlul si eradicarea bolilor la animale si a bolilor ce se pot transmite de la animale la om.
    • Evaluarea si verificarea unitatiilor din sectorul alimentar si a micilor producatori pentru autorizarea, inregistrarea la D.S.V.S.A. judeteana si pentru functionarea acestora in conditiile legii.
    • Exigenta pentru respectarea legislatiei privind sacrificrea animalelor si a comertului cu produse alimentare in locuri neautorizate.
    • Promovarea produselor cu specific traditional prin identificarea producatorilor cu astfel de activitati si asigurarea asistentei de specialitate pentru incadrarea in parametrii tehnologici si de calitate a acestora.
    • Verificarea calitatii, salubritatii, a modului de pastrare si comercializare a produselor alimentare prin controale, analize si examene de laborator acreditat. 

Dr Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

 

Noutati

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>