Targul AGRARIA 2014 — lider incontestabil al evenimentelor cu profil agricol din Transilvania

Agraria Cluj 201425.236 de vizitatori — fermieri, profesionisti din sectorul agribusiness si public larg, 270 expozanti din 10 tari europene, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin a vizitat expozitia in 25 aprilie 2014.


Cea de a 20-a editie a Targului International pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Zootehnie, AGRARIA, organizata de DLG InterMarketing la Cluj-Napoca, intre 24 si 27 aprilie, s-a incheiat cu succes, inregistrand in acest an un record in ceea ce priveste numarul de vizitatori — 25.236.

270 de expozanti din 10 tari europene au prezentat o gama diversificata de input-uri pentru agricultura si zootehnie, pe o suprafata bruta de expunere de 20.000 mp.

Masini si utilaje agricole, produse pentru protectia plantelor, soiuri si hibrizi de seminte, furaje si nutreturi combinate, tehnologii si echipamente pentru zootehnie si gospodaria taraneasca, animale de rasa, echipamente pentru industria alimentara, plante si unelte pentru gradinarit, servicii de finantare, consultanta si asigurari, oferte academice, institutii de profil, presa de specialitate s-au reunit la AGRARIA 2014 unde s-au prezentat ultimele noutati din domeniu.

'Datoram aceasta editie a AGRARIA in primul rand expozantilor, dar si vizitatorilor. In urma cu doi ani, AGRARIA si-a incheiat 'copilaria', intrucat a implinit varsta de 18 ani. Acum, doi ani mai tarziu, in anul cu numarul 20, AGRARIA a ajuns cu adevarat la maturitate.' a spus Dl. Bernd Koch, Managing Director al DLG International GmbH (Frankfurt am Main, Germania), in deschiderea expozitiei.

Ministrul agriculturii, Dl. Daniel Constantin, s-a aratat incantat de prezenta ridicata de la Targul International pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Zootehnie — AGRARIA.

Acesta a apreciat ca participantii sunt din ce in ce mai buni din punct de vedere al calitatii. 'Semnificatia este extrem de importanta pentru ca AGRARIA este al doilea targ agricol ca marime din Romania, dupa Indagra, de la Bucuresti. Faptul ca vedem din ce in ce mai multi expozanti, tehnologie din ce in ce mai noua si vin din ce in ce mai multi participanti, fermieri, arata in ce stadiu este agricultura si daca se dezvolta sau nu. Participarea masiva ne arata ca agricultura se afla pe drumul cel bun', a declarat ministrul vineri, 25 aprilie, potrivit Agerpres.

Ministrul Daniel Constantin a vizitat standurile mai multor expozanti, de la cei care isi prezinta utilajele agricole, la expozitia de animale de rasa (bovine, ovine, caprine, bubaline, cai, s.a.), standul colectiv al Danemarcei, standul AgroTransilvania Cluster, prezent pentru prima data la AGRARIA, si a discutat cu membri ai Asociatiei Produs de Cluj.

La standul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, ministrul a gustat din vinul produs de studenti, denumit 'Star wine', si le-a acordat premii.

'AGRARIA este un targ al intregii Transilvanii si, de ce nu, al intregii Romanii, de aceea o sa indemn colegii din Camera Deputatilor sa organizeze poate la editia urmatoare o sedinta a Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, la care pot, intr-o zi sau doua, sa invete foarte multe din dialogul cu fermierii si din cei implicati in partea de echipamente agricole', a declarat Dl. Valeriu Steriu, deputat, membru al Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

Deschiderea oficiala a celei de-a 20-a editii a Targului AGRARIA a avut loc in prezenta a numeroase oficialitati, atat din tara, cat si din strainatate, printre care amintim: E.S. Michael Sternberg — Ambasadorul Regatului Danemarcei in Romania, Dl. Reinder Schaap — Atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Olandei in Romania, Dl. Rudolf Lukavsky Atasatul Comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, Dl. Janos Magdo — Consul General, Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Dna. Aurelia Cristea — Ministru pentru Dialog Social, Dl. Valeriu Steriu — Deputat, membru al Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Dl. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Ioan Vuscan — Prefect al Judetului Cluj, Dl. Horea Uioreanu — Presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Dl. Ioan Oleleu — Presedinte al AgroTransilvaniaCluster si Vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Dl. Prof. Univ. Dr. Liviu Marghitas — Presedinte Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Dl. Calin Fargaciu — Membru fondator Cooperativa Somes-Aries.

Prezent la deschiderea editiei de anul aceasta a Targului AGRARIA, Ambasadorul Regatului Danemarcei in Romania, E.S. Michael Sternberg a vorbit despre relatiile stranse dintre Romania si Danemarca in ceea ce priveste sectorul agricol, marturisind ca se afla in orasul sau preferat din Romania, Cluj-Napoca. In discursul sau, aceasta a facut referire la Danemarca, o tara cu agricultura puternica, care exporta in intreaga lume: 'Produsele daneze sunt recunoscute si vandute pentru calitatea lor. Ceea ce n-am stiut cand am venit in Romania, acum trei ani, a fost ca fermierii danezi sunt prezenti aici intr-un numar atat de mare. Am fost uimit sa aflu ca peste 150.000 de hectare de teren agricol din Romania sunt detinute de fermieri danezi', a declarat Excelenta Sa, subliniind potentialul terenurilor din Romania. Totodata, ambasadorul Danemarcei a anuntat proiecte importante romano-daneze, in curs de dezvoltare, in sectorul horticulturii.

Reprezentantii companiilor daneze prezente la AGRARIA au avut ocazia sa se intalneasca cu membri ai AgroTransilvaniaCluster. DLG InterMarketing este unul dintre membri fondatori ai AgroTransilvaniaCluster.

Pe durata celor patru zile ale Targului AGRARIA, companiile, fermierii, specialistii, studentii, jurnalistii si autoritatile din sfera agriculturii au avut prilejul sa se informeze despre noutatile tehnologice din domeniu, sa incheie contracte sau parteneriate si sa dezbata subiecte de actualitate in cadrul unui amplu program de manifestari conexe.

Unul dintre cele mai importante evenimente organizate la AGRARIA 2014 a fost 'Ziua Fermierului', eveniment organizat in data de 26 aprilie de catre DLG InterMarketing, in parteneriat cu AgroTransilvania Cluster. Cei mai buni fermieri, reprezentand 5 asociatii de crescatori de animale din judetul Cluj — Asociatia Crescatorilor de Bivoli din Transilvania,

Asociatia Fermierilor Crescatori de Bovine Cluj, Asociatia Crescatorilor de Ovine Cluj, Asociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine IJARUL si Asociatia Crescatorilor de Pasari de Curte Cluj — au fost premiati.

Evenimentul a fost primul de acest tip organizat de DLG InterMarketing, deschizand calea pentru organizarea unui eveniment de sine statator care va premia excelenta in agricultura.

Fata de anii trecuti, la aceasta editie s-au adunat, intr-un spatiu special amenajat, peste 700 de fermieri care au avut ocazia sa discute, sa faca schimb de experienta, sa deguste din bucatele traditionale romanesti pregatite special pentru acest eveniment de catre fiecare dintre asociatiile prezente, sa urmareasca un spectacol de muzica populara si sa participe la evenimentul principal, premierea celor mai buni fermieri. Fiecare asociatie de profil a acordat cate 4 premii, pe categorii: cel mai tanar fermier, fermierul cu cea mai frumoasa ascensiune in 2013, fermierul senior si PREMIUL DE EXCELENTA.

Invitat sa ia cuvantul in deschiderea Targului AGRARIA, Dl. Calin Fargaciu, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Bovine din Cluj (AFCBC) si reprezentant al Cooperativei Agricole Somes-Aries Cluj, a vorbit despre conditia fermierului roman.

'AGRARIA a crescut, au crescut si fermierii intre timp. Am plecat de la fermieri independenti participanti la AGRARIA, apoi am fost Asociatia alaturi de un targ mai mare, iar acum suntem Asociatia si Cooperativa alaturi de ceea ce reprezinta astazi acest targ. Aceste maini, azi dimineata au tinut furca pentru a-si hrani animalele. Ca aceste maini, mai sunt in Romania multe sute. Dar, in Romania, sunt si maini mai putine, care scriu legi. Ceea ce acele maini scriu se rasfrange asupra vietii noastre. Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic. Aceste maini nu sunt maini intinse, sunt maini care spun o poveste: povestea fermierului roman. Imi doresc din tot sufletul ca la aniversarea a 40 de ani de AGRARIA, copilul meu sa ridice mainile si sa spuna: ŤAceste maini au tinut furca pentru a hrani animalele, sunt mainile unui fermier roman', a spus Calin Fargaciu.

Sectorul zootehnic a fost si in acest an unul semnificativ reprezentat. Au fost expuse peste 200 de animale de rasa — ovine, caprine, bovine, bubaline, pasari, cai, porcine, unele dintre cele mai frumoase exemplare fiind prezentate si in ring. Vizitatorilor le-a fost dedicat un perimetru interactiv de demonstratii, Zona 'Tractor si Tractorist'. Aici, fermieri novici sau mai experimentati si-au testat abilitatile in manevrarea tractoarelor moderne, conducandu-le printre jaloane sau mentinandu-le in balans pe rampe special amenajate.

"Am incheiat cu succes a 20-a editie a Targului AGRARIA si suntem onorati de interesul real manifestat pentru acest eveniment. Acum ne concentram pe urmatorul nostru eveniment, expozitia in camp AgriPlanta-RomAgroTec 2014, care va avea loc in perioada 5-8 Iunie, la Fundulea (jud. Calarasi), langa Bucuresti'', a conchis Corina Mares — Managing Partner DLG InterMarketing. Structurata pe zone de demonstratii cu masini agricole, loturi demonstrative pentru principalele culturi agricole si spatii de expunere in aer liber, expozitia se bucura deja de renumele unui eveniment mult-asteptat, atat in randul expozantilor, dar si al vizitatorilor din Romania.

In plus, in toamna acestui an va asteptam cu acest concept si in zona de vest, langa Timisoara, intre 4-7 septembrie.


ZIUA FERMIERULUI 26 aprilie 2014

Premiile acordate pe sectiuni si Premiile de Excelenta


1. Sectiunea BUBALINE

CEL MAI TANAR FERMIER
Sectiunea Bubaline
Se acorda Dlui ALEX CUIBUS

CEA MAI FRUMOASA ASCENSIUNE IN 2013
Sectiunea Bubaline
Se acorda Dlui GHEORGHE GIURGIU

SENIORUL CRESCATORILOR DE BUBALINE
Sectiunea Bubaline
Se acorda Dlui STEFAN BOGA

DIPLOMA DE EXCELENTA
Sectiunea Bubaline
Se acorda Dlui Andrei - Calin ZANC


2. Sectiunea BOVINE

CEL MAI TANAR FERMIER
Sectiunea Bovine
Se acorda Dlui TOTH BALAZS

CEL MAI TANAR FERMIER
Sectiunea Bovine
Se acorda Dlui TOTH ATTILA

CEA MAI FRUMOASA ASCENSIUNE
Sectiunea Bovine
Se acorda S.C. FZF IMPEX S.R.L.

SENIORUL CRESCATORILOR DE BOVINE
Sectiunea Bovine
Se acorda Dlui Dr. DUMITRU BABAIOANA

DIPLOMA DE EXCELENTA
Sectiunea Bovine
Se acorda COOPERATIVEI AGRICOLE SOMES-ARIES


3. Sectiunea OVINE SI CAPRINE

CEL MAI TANAR FERMIER
Sectiunea Ovine si Caprine
Se acorda Dlui MIRCEA BERCEA

CEA MAI FRUMOASA ASCENSIUNE
Sectiunea Ovine si Caprine
Se acorda Dlui COSMIN HADAREAN

SENIORUL CRESCATORILOR DE OVINE
Sectiunea Ovine si Caprine
Se acorda Dlui ALEXANDRU BOJAN

DIPLOMA DE EXCELENTA
Sectiunea Ovine si Caprine
Se acorda Dlui Dr. TOMA MUGEA


4. Sectiunea PASARI

CEL MAI TANAR FERMIER
Sectiunea Pasari
Se acorda Drei ALINA NICOLETA COBARZAN

CEA MAI FRUMOASA ASCENSIUNE
Sectiunea Pasari
Se acorda S.C. PUIUL REGAL S.R.L. Reprezentata de Dna CAMELIA BALAS

SENIORUL CRESCATORILOR DE PASARI
Sectiunea Pasari
Se acorda S.C. SIAMON S.R.L.
Reprezentata de Dl. IOAN ZAHARIA SECHEL

DIPLOMA DE EXCELENTA
Sectiunea Pasari
Se acorda Dlui VASILE ONACA


www.agraria.info.ro

AG 2014

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

13-05-2025 Produse traditionale

Săptămâna Bucătăriei Turcești ediția 2025

Săptămâna Bucătăriei Turcești, celebrarea anuală a patrimoniului culinar bogat al Turciei, revine cu cea de-a patra ediție între 21 și 27 mai, pentru a sărbători metode de gătit durabile, sănătoase și tradiționale. Tema din acest an, „Preparatele Clasice ale Bucătăriei Turcești”, evidențiază rețetele clasice atemporale. Mai multe>>

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

08-05-2025 Invatamant agricol

”Green Campus”, eveniment găzduit de USAMV Cluj-Napoca (Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii) pentru sute de liceeni

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

08-05-2025 Protectia mediului

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

07-05-2025 Protectia mediului

De la clasă în natură: tinerii din România descoperă importanța orașelor verzi prin activități practice

Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>