EUROPAIN & INTERSUC, tendinte crocante

tort resizeEUROPAIN & INTERSUC - Focus pe sectoarele de cofetarie si ciocolaterie, 8-12 martie 2014, Paris Nord Villepinte - Franta

Este un fapt confirmat, produsele de cofetarie si din ciocolata sunt incontestabil „micul pacat” a numerosilor consumatori! Europain & Intersuc, cea mai importanta brutarie-cofetarie din lume, ii va reuni pe actorii internationali din domeniul dulciurilor si produselor din cacao, din 8 pana in 12 martie 2014, la Paris-Nord Villepinte. Cinci zile de intalniri, schimburi si afaceri in aceste doua sectoare „vedeta”. Cofetaria a facut intotdeauna parte din patrimoniul nostru culinar. In ultimul timp, acest comert s-a bucurat de o dezvoltare apreciabila datorita unei mediatizari intense, dar ceea ce ii face pe francezi sa savureze produsele sale este in special latura sa calmanta si apetisanta”, spune Claire Heitzler, chef cofetar la Lasserre, Paris. Concepute de maestri prestigiosi, realizate prin cursuri practice, prezentate in emisiuni de televiziune, etalate in numeroase puncte de vanzare (boutique-uri, restaurante, corner-baruri, hoteluri de lux, concept-hoteluri...), consacrate la nivel international (Salonul Mondial al Artei Dulciurilor, Cupa Mondiala a Produselor de Cofetarie...), suscitand vocatia a mii de ucenici cofetari (prima filiera de formare in sectorul ocupatiilor alimentare)... aceste doua sectoare personifica savoarea prin excelenta! Un pacat capital care nu mai este cu adevarat un pacat, intr-o societate in care „a-si ingadui o placere” a devenit sinonim cu a manca.

europain01 thumb1 resizeCu o cifra de afaceri anuala de 1,5 miliarde de euro in 2010 (sursa: Confédération Nationale des Artisans Pâtissiers), cele 5.000 de societati de cofetarie artizanala (majoritatea unitati mici, de sub 10 angajati) incearca sa inoveze cotidianul. Datorita cunoasterii pietei, Europain & Intersuc le ofera acestora instrumentele necesare crearii surprizei si emotiei, pentru a-si seduce mereu consumatorii. O revenire la incredibilul entuziasm mondial pentru dulciuri si ciocolata:

Pasiunea pentru cacao. 83 % dintre francezii cu un buget anual in jur de 268 euro gusta o tableta de ciocolata cel putin o data pe saptamana. Considerata ca un „produs de refugiu”, reconfortanta si accesibila, pretioasa pepita bruna este nelipsita in orice camin si o valoare sigura pentru profesionisti. „Noua tendinta in materie de cacao consta in selectionarea recoltelor valoroase, dupa modelul vinului, provenite din anumite regiuni, soluri si terenuri din toata lumea”, explica Tanguy Roelandts, Presedintele Confederatiei Producatorilor de Ciocolata si Cofetarilor din Franta.

Cofetaria vedeta. La fel ca si bucataria cu ani in urma, cofetaria se afirma ca noua tendinta „anti-depresie”! Mini-deserturi, produse unicat, prajituri usoare, design modern, colectii efemere... domeniul brutariei-cofetariei ocupa de acum un loc special in viaţa de zi cu zi a consumatorilor, situandu-se pe primul loc intre societatile de comert alimentar cu amanuntul din Franta. „Profesiunea noastra ii face pe consumatori sa viseze”, spune Frédéric Lescieux, Presedintele Confederatiei Nationale a Artizanilor Patisieri, Ciocolatieri, Cofetari, Hotelieri din Franta. „Datorita acestui boom mediatic, filiera cunoaste un adevarat avant: anul acesta au fost formati aproape 7.000 de ucenici cofetari”.

Europain& Intersuc, in centrul tendintelor. Tendintele cofetariei si prepararii ciocolatei emana in principal de la creatori francezi, de la renumitul „French touch”, care ii inspira pe profesionistii din toata lumea. „Cofetaria straina este influentata in mare masura de „scoala franceza”, mai ales in ultimii ani, odata cu dezvoltarea concursurilor internationale. In acelasi timp, evolueaza si acel „french touch, simultan cu deschiderea frontierelor si descoperirea de noi produse!”, afirma Claire Heitzler. Europain & Intersuc a descifrat secretele acestui cerc virtuos pentru a propune solutii concrete, adaptate vizitatorilor sai:

Creatii „globe trotter vaporoase”. Apar ingrediente noi (fructele si mirodeniile inlocuiesc zaharul), texturile sunt mai usoare (spume, creme...), formatele se micsoreaza (mini-prajituri, pahare-desert, buseuri, specialitati de cafea...). Toata aceasta profesie isi reia produsele clasice in formate inedite, nomade si „disculpabilizatoare”. „A manca nu este un act neutru, sustine Tanguy Roelandts, conceptul de „iubitor rezonabil de bunatati” rezulta din constientizarea generala a faptului ca un produs trebuie sa aiba gust, fara sa reprezinte insa un risc pentru sanatate. O tableta de ciocolata este o gura de placere, dar si un aport de omega 3 si 5, magneziu, potasiu, fier, glucide, fosfati, fluor si saruri minerale!”. Aceasta multitudine de proprietati stimuleaza creativitatea cofetarilor si ciocolatierilor, care cauta de acum instrumentele adecvate acestei revolutii. Din acest motiv, in 2014, Europain a optat pentru evidentierea unor noi game de produse si materiale inovatoare, care permit artizanilor sa castige autonomie si reactivitate.

acide-macaron-pâtisseries resizeDesign şi colecţii pentru sublimarea gustului”. Daca aspectul si-a facut intrarea de o buna bucata de timp in cofetarii si ciocolaterii, in prezent colectiile efemere sunt un nou mod de a seduce din ce in ce mai mult un consumator „schimbator”, in cautare permanenta de noi senzatii culinare. Zaharul si ciocolata se conjuga sub diverse forme in cursul unui an si unii merg chiar mai departe, mizand pe conceptul de produs unicat. Este cazul lui Jonathan Blot, seful boutique-ului parizian Acide Macaron. Chef-ul a mizat pe macaroane de mici dimensiuni, care pot fi mancate dintr-o singura imbucatura. Pe langa aceasta oferta multicolora (aproximativ 5.000 de bucati preparate in fiecare zi), el creaza incontinuu noi arome, in „editii limitate”.

Europain & Intersuc, provocarea inovatiei Pentru a permite profesionistilor sa urmeze aceste tendinte, Europain & Intersuc pune la dispozitia acestora oferta a aproape 800 de expozanti de produse si echipamente. Cu deosebire Intersuc va reuni cele mai noi ingrediente, materiale, ambalaje si decoruri pentru dinamizarea afacerii cofetarilor, ciocolatierilor si producatorilor de inghetata. O imagine a acestui sector, care ofera tintirea precisa a asteptarilor profesionistilor pentru a le permite sa creeze retete noi si sa seduca noi clienti.

Colectiile Intersuc. Colectiile Intersuc vor recompensa profesionistii care expun la 3 categorii: produse finite, ingrediente si decoruri. Un juriu de experti va desemna 4 laureati, care vor fi evidenţiati in spatiul Inovatii si Noutati pe toata durata salonului.

produit2petit1 resizeEuropain & Intersuc isi revendica valorile puternice de transmitere a cunostinţelor, de afaceri in domeniul alimentar si de calitate a muncii. De la formare la crearea de intreprinderi, de la dezvoltarea economica la inovatie, salonul si-a castigat o pozitie de partener privilegiat, care ii insoteste pe cofetari si ciocolatieri spre succes. „Europain personifica valorile domeniului cofetariei: impartasirea cunostintelor, curiozitatea, schimbul, sensibilitatea si simplitatea”, conchide Claire Heitzler.

Strada Scolilor. Initiata in 1990, Strada Scolilor este destinata evidentierii celor mai bune institutii de formare in domeniul brutariei si cofetariei. „Piata brutariei si cofetariei, acum in plina evolutie, impune tuturor generatiilor sa se adapteze mai mult ca niciodata la asteptarile nutritionale ale clientilor lor”, explica Frédéric Lescieux. „Aceasta exigenta merge mana in mana cu o stapanire perfecta a elementelor de baza ale acestei profesii”. Cofetaria este la ora actuala prima filiera profesionala a meseriilor din domeniul alimentar, cu aproape 11.000 de candidaturi pentru 7.000 de ucenici formati in fiecare an. De retinut prezenta feminina tot mai numeroasa in aceasta profesie, cu un procent de 25% femei in prezent, fata de o reprezentare nesemnificativa acum 20 de ani.

Concursurile Europain: tendinta «on stage». Pentru Tanguy Roelandts, „O profesie nu poate ajunge la apogeul sau fara notiunea de competitie”. Vizitatorii ii vor putea admira pe cei mai buni ciocolatieri si cofetari in actiune, in cadrul concursului Mondial al Artei Dulciurilor si tinerele viitoare talente franceze la Cupa Franceza a Scolilor. Doua concursuri exceptionale, care se doresc a fi in primul rand o sursa de inspiratie si creativitate pentru profesionisti.

Le Mondial des Arts Sucrés – Concursul Mondial al Artei Dulciurilor. Sustinuta de DGF si EKIP, cea de-a 4-a editie a Mondialului Artei Dulciurilor este un concurs international de cofetarie, avand particularitatea de a asocia echipe barbat/femeie. Provenind din 16 tari diferite, candidatii se vor intrece timp de 20 de ore in provocarile iubitorilor de bunatati. „In cursul acestor probe, ma astept la multe emotii, la coeziunea barbat-femeie, la multe performante tehnice si... multe surprize!”, explica Pascal Niau, Cofetar MOF (Meilleur Ouvrier Français – cel mai bun lucrator francez) 1979 si Preşedinte al Juriului. „Concursul dezvolta tehnicile candidatilor, dar si spiritul lor: un mod de a evolua, ramanand modest.”

La Coupe de France des Ecoles - Cupa Franceza a Scolilor. Cea de-a 4-a editie a Cupei Franceze a Scolilor, initiata de Europain in parteneriat cu laboratorul Lempa si sponsorizata de GDF SUEZ, se va desfasura intr-o zona de concurs destinata tinerelor talente! Echipe de cate trei ucenici, din care obligatoriu o femeie, vor pune in valoare institutiile de formare (licee si CFA – Centre de formare si ucenicie), care ii pregatesc pe viitorii brutari-cofetari.

 

Noutati

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>

PT315 și PT314- Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Rapita

PT315 și PT314- Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>