EUROPAIN & INTERSUC, tendinte crocante

tort resizeEUROPAIN & INTERSUC - Focus pe sectoarele de cofetarie si ciocolaterie, 8-12 martie 2014, Paris Nord Villepinte - Franta

Este un fapt confirmat, produsele de cofetarie si din ciocolata sunt incontestabil „micul pacat” a numerosilor consumatori! Europain & Intersuc, cea mai importanta brutarie-cofetarie din lume, ii va reuni pe actorii internationali din domeniul dulciurilor si produselor din cacao, din 8 pana in 12 martie 2014, la Paris-Nord Villepinte. Cinci zile de intalniri, schimburi si afaceri in aceste doua sectoare „vedeta”. Cofetaria a facut intotdeauna parte din patrimoniul nostru culinar. In ultimul timp, acest comert s-a bucurat de o dezvoltare apreciabila datorita unei mediatizari intense, dar ceea ce ii face pe francezi sa savureze produsele sale este in special latura sa calmanta si apetisanta”, spune Claire Heitzler, chef cofetar la Lasserre, Paris. Concepute de maestri prestigiosi, realizate prin cursuri practice, prezentate in emisiuni de televiziune, etalate in numeroase puncte de vanzare (boutique-uri, restaurante, corner-baruri, hoteluri de lux, concept-hoteluri...), consacrate la nivel international (Salonul Mondial al Artei Dulciurilor, Cupa Mondiala a Produselor de Cofetarie...), suscitand vocatia a mii de ucenici cofetari (prima filiera de formare in sectorul ocupatiilor alimentare)... aceste doua sectoare personifica savoarea prin excelenta! Un pacat capital care nu mai este cu adevarat un pacat, intr-o societate in care „a-si ingadui o placere” a devenit sinonim cu a manca.

europain01 thumb1 resizeCu o cifra de afaceri anuala de 1,5 miliarde de euro in 2010 (sursa: Confédération Nationale des Artisans Pâtissiers), cele 5.000 de societati de cofetarie artizanala (majoritatea unitati mici, de sub 10 angajati) incearca sa inoveze cotidianul. Datorita cunoasterii pietei, Europain & Intersuc le ofera acestora instrumentele necesare crearii surprizei si emotiei, pentru a-si seduce mereu consumatorii. O revenire la incredibilul entuziasm mondial pentru dulciuri si ciocolata:

Pasiunea pentru cacao. 83 % dintre francezii cu un buget anual in jur de 268 euro gusta o tableta de ciocolata cel putin o data pe saptamana. Considerata ca un „produs de refugiu”, reconfortanta si accesibila, pretioasa pepita bruna este nelipsita in orice camin si o valoare sigura pentru profesionisti. „Noua tendinta in materie de cacao consta in selectionarea recoltelor valoroase, dupa modelul vinului, provenite din anumite regiuni, soluri si terenuri din toata lumea”, explica Tanguy Roelandts, Presedintele Confederatiei Producatorilor de Ciocolata si Cofetarilor din Franta.

Cofetaria vedeta. La fel ca si bucataria cu ani in urma, cofetaria se afirma ca noua tendinta „anti-depresie”! Mini-deserturi, produse unicat, prajituri usoare, design modern, colectii efemere... domeniul brutariei-cofetariei ocupa de acum un loc special in viaţa de zi cu zi a consumatorilor, situandu-se pe primul loc intre societatile de comert alimentar cu amanuntul din Franta. „Profesiunea noastra ii face pe consumatori sa viseze”, spune Frédéric Lescieux, Presedintele Confederatiei Nationale a Artizanilor Patisieri, Ciocolatieri, Cofetari, Hotelieri din Franta. „Datorita acestui boom mediatic, filiera cunoaste un adevarat avant: anul acesta au fost formati aproape 7.000 de ucenici cofetari”.

Europain& Intersuc, in centrul tendintelor. Tendintele cofetariei si prepararii ciocolatei emana in principal de la creatori francezi, de la renumitul „French touch”, care ii inspira pe profesionistii din toata lumea. „Cofetaria straina este influentata in mare masura de „scoala franceza”, mai ales in ultimii ani, odata cu dezvoltarea concursurilor internationale. In acelasi timp, evolueaza si acel „french touch, simultan cu deschiderea frontierelor si descoperirea de noi produse!”, afirma Claire Heitzler. Europain & Intersuc a descifrat secretele acestui cerc virtuos pentru a propune solutii concrete, adaptate vizitatorilor sai:

Creatii „globe trotter vaporoase”. Apar ingrediente noi (fructele si mirodeniile inlocuiesc zaharul), texturile sunt mai usoare (spume, creme...), formatele se micsoreaza (mini-prajituri, pahare-desert, buseuri, specialitati de cafea...). Toata aceasta profesie isi reia produsele clasice in formate inedite, nomade si „disculpabilizatoare”. „A manca nu este un act neutru, sustine Tanguy Roelandts, conceptul de „iubitor rezonabil de bunatati” rezulta din constientizarea generala a faptului ca un produs trebuie sa aiba gust, fara sa reprezinte insa un risc pentru sanatate. O tableta de ciocolata este o gura de placere, dar si un aport de omega 3 si 5, magneziu, potasiu, fier, glucide, fosfati, fluor si saruri minerale!”. Aceasta multitudine de proprietati stimuleaza creativitatea cofetarilor si ciocolatierilor, care cauta de acum instrumentele adecvate acestei revolutii. Din acest motiv, in 2014, Europain a optat pentru evidentierea unor noi game de produse si materiale inovatoare, care permit artizanilor sa castige autonomie si reactivitate.

acide-macaron-pâtisseries resizeDesign şi colecţii pentru sublimarea gustului”. Daca aspectul si-a facut intrarea de o buna bucata de timp in cofetarii si ciocolaterii, in prezent colectiile efemere sunt un nou mod de a seduce din ce in ce mai mult un consumator „schimbator”, in cautare permanenta de noi senzatii culinare. Zaharul si ciocolata se conjuga sub diverse forme in cursul unui an si unii merg chiar mai departe, mizand pe conceptul de produs unicat. Este cazul lui Jonathan Blot, seful boutique-ului parizian Acide Macaron. Chef-ul a mizat pe macaroane de mici dimensiuni, care pot fi mancate dintr-o singura imbucatura. Pe langa aceasta oferta multicolora (aproximativ 5.000 de bucati preparate in fiecare zi), el creaza incontinuu noi arome, in „editii limitate”.

Europain & Intersuc, provocarea inovatiei Pentru a permite profesionistilor sa urmeze aceste tendinte, Europain & Intersuc pune la dispozitia acestora oferta a aproape 800 de expozanti de produse si echipamente. Cu deosebire Intersuc va reuni cele mai noi ingrediente, materiale, ambalaje si decoruri pentru dinamizarea afacerii cofetarilor, ciocolatierilor si producatorilor de inghetata. O imagine a acestui sector, care ofera tintirea precisa a asteptarilor profesionistilor pentru a le permite sa creeze retete noi si sa seduca noi clienti.

Colectiile Intersuc. Colectiile Intersuc vor recompensa profesionistii care expun la 3 categorii: produse finite, ingrediente si decoruri. Un juriu de experti va desemna 4 laureati, care vor fi evidenţiati in spatiul Inovatii si Noutati pe toata durata salonului.

produit2petit1 resizeEuropain & Intersuc isi revendica valorile puternice de transmitere a cunostinţelor, de afaceri in domeniul alimentar si de calitate a muncii. De la formare la crearea de intreprinderi, de la dezvoltarea economica la inovatie, salonul si-a castigat o pozitie de partener privilegiat, care ii insoteste pe cofetari si ciocolatieri spre succes. „Europain personifica valorile domeniului cofetariei: impartasirea cunostintelor, curiozitatea, schimbul, sensibilitatea si simplitatea”, conchide Claire Heitzler.

Strada Scolilor. Initiata in 1990, Strada Scolilor este destinata evidentierii celor mai bune institutii de formare in domeniul brutariei si cofetariei. „Piata brutariei si cofetariei, acum in plina evolutie, impune tuturor generatiilor sa se adapteze mai mult ca niciodata la asteptarile nutritionale ale clientilor lor”, explica Frédéric Lescieux. „Aceasta exigenta merge mana in mana cu o stapanire perfecta a elementelor de baza ale acestei profesii”. Cofetaria este la ora actuala prima filiera profesionala a meseriilor din domeniul alimentar, cu aproape 11.000 de candidaturi pentru 7.000 de ucenici formati in fiecare an. De retinut prezenta feminina tot mai numeroasa in aceasta profesie, cu un procent de 25% femei in prezent, fata de o reprezentare nesemnificativa acum 20 de ani.

Concursurile Europain: tendinta «on stage». Pentru Tanguy Roelandts, „O profesie nu poate ajunge la apogeul sau fara notiunea de competitie”. Vizitatorii ii vor putea admira pe cei mai buni ciocolatieri si cofetari in actiune, in cadrul concursului Mondial al Artei Dulciurilor si tinerele viitoare talente franceze la Cupa Franceza a Scolilor. Doua concursuri exceptionale, care se doresc a fi in primul rand o sursa de inspiratie si creativitate pentru profesionisti.

Le Mondial des Arts Sucrés – Concursul Mondial al Artei Dulciurilor. Sustinuta de DGF si EKIP, cea de-a 4-a editie a Mondialului Artei Dulciurilor este un concurs international de cofetarie, avand particularitatea de a asocia echipe barbat/femeie. Provenind din 16 tari diferite, candidatii se vor intrece timp de 20 de ore in provocarile iubitorilor de bunatati. „In cursul acestor probe, ma astept la multe emotii, la coeziunea barbat-femeie, la multe performante tehnice si... multe surprize!”, explica Pascal Niau, Cofetar MOF (Meilleur Ouvrier Français – cel mai bun lucrator francez) 1979 si Preşedinte al Juriului. „Concursul dezvolta tehnicile candidatilor, dar si spiritul lor: un mod de a evolua, ramanand modest.”

La Coupe de France des Ecoles - Cupa Franceza a Scolilor. Cea de-a 4-a editie a Cupei Franceze a Scolilor, initiata de Europain in parteneriat cu laboratorul Lempa si sponsorizata de GDF SUEZ, se va desfasura intr-o zona de concurs destinata tinerelor talente! Echipe de cate trei ucenici, din care obligatoriu o femeie, vor pune in valoare institutiile de formare (licee si CFA – Centre de formare si ucenicie), care ii pregatesc pe viitorii brutari-cofetari.

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

10-10-2024 Produse traditionale

De Ziua Națională a produselor agroalimentare românești se lansează sezonul 3 al programului #Autentic Românesc cu un număr record de parteneriate

Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>