Internetul si agricultura par doua domenii fara nicio legatura la prima vedere. Pentru omul care lucreaza in agricultura, Internetul pare mai degraba o forma de distractie, care asigura accesul la retele sociale, informatii de interes general si jocuri cazinou. In realitate, lucrurile stau cu totul diferit, iar Internetul deja contribuie de mult la ceea ce se numeste smart farming. Iata cum poti folosi tehnologia moderna pentru ca afacerea ta in agricultura sa devina mai profitabila:
O aplicatie a ceea ce se numeste Internet of Things (comunicarea intre obiecte folosind Internetul) este utilizarea de senzori. Acestia sunt plasati in sol, in apa, sau pe diverse vehicule, si colecteaza date referitoare la umiditatea din sol sau calitatea culturilor. Datele sunt stocate pe un server sau intr-un sistem tip cloud, de unde pot fi accesate de fermieri utilizand telefonul mobil sau tableta.
Mai departe, senzorii pot face parte dintr-un sistem automat de irigatie. De pilda, atunci cand senzorul detecteaza o umiditate a solului sub un anumit nivel, sistemul de irigatii va incepe sa functioneze automat.
Automatizarea lucrarilor in agricultura ne ajuta sa economisim timp, bani si efort. Creste eficienta lucrarilor, iar resursele sub forma de energie si timp sunt alocate in mod optim.
Eficientizarea devine tot mai importanta intr-un context global dificil. Pe de o parte, creste cererea pentru alimente. Se estimeaza ca productia de produse agricole va trebui sa creasca cu 70% pentru a atinge nivelul proiectat pentru 2050. Pe de alta parte, fermierii se confrunta cu noi probleme si provocari din cauza schimbarilor climatice. Un sezon neasteptat de secetos sau de ploios poate compromite culturile, iar fermierii trebuie sa ia mai multe masuri preventive. Capacitatea de a lua masuri care sa reduca efectele negative creste doar atunci cand utilizam date obtinute de senzori si stocate cu ajutorul Internetului.
Folosim Internetul in viata de zi cu zi pentru informare si relaxare; de ce sa nu il folosim in mod inteligent pentru a obtine rezultate mai bune si recolte mai sanatoase si mai bogate?
Fermierii trebuie sa obtina mai multe produse utilizand un sol adesea degradat, in contextul unei clime cu fluctuatii. Monitorizarea conditiilor in timp real iti permite sa fii cu un pas inaintea factorilor de mediu.
Una din solutiile viabile pentru cresterea productiei este scurtarea lanturilor de aprovizionare cu alimente. Serele care utilizeaza aplicatii smart vor putea fi amplasate oriunde, chiar si in zone urbane.
Folosind mai putina apa, energie si suprafata agricola pentru fiecare planta cu ajutorul datelor vom reusi sa reducem resursele utilizate pentru a produce hrana.
Cresterea preciziei lucrarilor agricole cu ajutorul aplicatiilor smart reduce cantitatea de ingrasaminte si pesticide utilizate. Hrana obtinuta va fi mai sanatoasa in comparatie cu cea produsa prin metode traditionale.
In concluzie, Internetul te poate ajuta sa creezi conditii optime pentru culturile tale si sa obtii produse mai bune utilizand mai putine resurse.
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>