Agricultura viitorului

 

Agricultura viitorului este agricultura organica, cea care exclude substantele chimice.   

     






Aceasta pare sa fie singura alternativă viabila la problemele lumii contemporane, macinata de obezitate si diverse alte boli legate de nutritie.

 

Cercetatorii in agricultura si medicina veterinara din Belgia, Austria, Statele Unite, Croatia si Spania, prezenti la simpozionul „Agricultura mileniului trei” au fost de parere ca sanatatea noastra depinde foarte mult de cat de atenti vom fi la ceea ce consumam.

 

Globalizarea pietelor va face ca fiecare agricultor sa concureze cu marii fermieri din alte tari. Profesorul A. Reif de la o Universitatea Agricola din Germania considera ca rezultate deosebite in agricultura se vor obtine mai degraba in tarile dezvoltate cum e Germania, decat in tarile sarace, cum e Romania. Aceasta pentru ca acolo se acorda un suport financiar chiar si pentru regiunile cu potential scazut in agricultura, cum sunt cele montane. Si, In plus, In Germania locuitorii de la munte nu traiesc numai din agricultura, ci au si alte mijloace de a-si asigura traiul, in vreme ce satele montane din Romania sunt la limita subzistentei datorita faptului ca nu au alte resurse financiare in afara de agricultura slab dezvoltata. Din acest motiv satenii transilvaneni din regiunile montane vor fi nevoiti sa emigreze spre orase sau chiar sa plece din tara, e de parere profesorul german.

 

Unul din cei mai mari nutritionisti din Europa la ora actuala, Patrick Holford, spune ca nivelul substantelor minerale din alimentele naturale este tot mai scazut, deoarece solul, prin agricultura intensiva saracesc in minerale . Nivelul de substante minerale din plante a inregistrat o scadere de 22 de procente in ultimii doi ani de zile. Etichetele de pe alimente nu dau toate informatiile necesare. Chiar daca mancam numai hrana organica, unul din trei alimente consumate contine urme de pesticide. De fapt cantitatea de fructe si legume consumata in medie de o persoană in timp de un an reprezintă echivalentul a patru litri de pesticide pulverizate peste ele.

 

Unele componente din pesticide produc malformatii, spune Holford, ba mai mult se asociază cu depresia, pierderea memoriei si boala Parkinson. Mai mult chiar, acelasi cercetator afirma ca inca nu se cunosc efectele alimentelor modificate genetic consumate pe termn lung. Din unele cercetari a rezultat insa ca acestea provoaca multe reactii alergice si ataca cu agresivitate tubul digestiv. Profesorul L. Carlier sustine ca nu e suficient sa adoptam noi tehnologii pur si simplu doar pentru ca garanteaza un profit mare sau productii tot mai mari, ci in viitor trebuie sa se tina cont de opina consumatorilor pentru a evita adevarate crize de incredere din partea lor.

 

Autor Daniela Stan

Sursa: www.informatiacluj.ro