In planul strategic al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sunt prezentate cateva dintre punctele tari si slabe ale institutiei:
Puncte tari
MADR este o institutie cu impact mare teritorial (cca 62% din suprafata Romaniei agricola, insumand 14,8 milioane de ha teren si 6,3 milioane de ha padure) si uman (majoritatea populatiei este implicata in activitati din domeniul agriculturii sau conexe).
Personalul MADR si al structurilor aflate în subordine, in coordonare sau sub autoritate numara circa 14.000 de angajati, majoritatea specialisti pe domeniile de activitate ale institutiei.
Pentru functionarea la standarde corespunzatoare, MADR dispune, pe langa resursele umane si financiare si de o baza materiala importanta (ca volum si valoare) si de dotari tehnice moderne.
La nivelul fiecarui judet exista mai multe structuri deconcentrate ale ministerului, cu atributii specifice domeniilor de activitate.
Institutia gestioneaza un volum mare de fonduri – nationale si comunitare – urmand ca acestea sa creasca progresiv in anii viitori datorita aplicarii cadrului comunitar de sprijin pentru agricultura, a accesului la fondurile europene si a transferului de cunostinte privind absorbtia integrala a acestora.
Datorita impactului socio-economic si al ponderii populatiei ocupate in sectoarele agricole sau conexe, domeniile de activitate gestionate la nivelul MADR sunt de importanta strategica.
Datorita cresterii semnificative a investitiilor si a productivitatii în domeniile de activitate ale MADR si ca urmare a efectelor pozitive postaderare, potentialul de dezvoltare sectoriala a cunoscut o crestere considerabila.
Puncte slabe
Concentrarea personalului MADR la nivel central si judetean, face ca institutia, din punct de vedere functional, sa fie departe de nevoile adevaratilor beneficiari.
O serie de disfunctionalitati prezente la nivelul intregii administratii agricole si datorate paralelismului in atributii, precum si neadaptarii la schimbarile din sistem, influenteaza negativ buna functionare a institutiei.
Neactualizarea strategiei de dezvoltare institutionala pe termen mediu si lung, precum si „dosarele-problema” inca nerezolvate (ex: finalizarea reformei funciare, taierile ilegale de paduri, etc) influenteaza negativ atat imaginea, cat si buna functionare a MADR.
Datorita faptului ca la nivelul MADR, resursa umana este insuficient motivata si valorificata, precum si datorita faptului ca personalul este imbatranit, nestimulat din punct de vedere financiar si refractar la schimbare, se inregistreaza intarzieri si sincope in rezolvarea problemelor prioritare.
Comunicarea cu beneficiarii este uneori dificila si inconsecventa.
Sursa: www.mapam.ro
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>