Supralupta pentru ziua de maine

     Astazi se duce lupta intre cei care incearca sa consolideze societatea dezechilibrata de astazi si cei care sunt gata sa o depaseasca. Exista o supralupta pentru schimbare cu cei care se opun descentralizarii, diversitatii, ecologismul, etc.

 

 

 

 

Rolul creator in supralupta

Rolul creator in supralupta, nu se realizeaza prin revolutie, terorism, ci prin inovatii si ciocniri pe multiple planuri.

Trebuie folosita imaginatia, experimentarea si sa existe o mare disponibilitate pentru schimbare.

Se constata o rigiditate a elitei actuale, acompaniati de marxisti, romantici, fanatici, extremisti, teroristi, etc., care viseaza tehnocratii totalitare sau utopii medievale. Acestia nutresc visuri de revolutii mioape, infricosatoare si lipsite de imaginatie.

In supralupta pentru ziua de maine dezbaterea publica joaca rolul cel mai important. Schimbarea pentru "un maine mai bun" nu poate avea loc decat prin conferinte, emisiuni televizate, concursuri, exercitii de simulare, imitatii de adunarii pentru a genera propuneri ingenioase de restructurare politica.

Astazi avem posibilitatea de a folosii, in supralupta, instrumente avansate precum satelitii, informatica, televiziunea interactiva, videodiscurile. Trebuie sa realizam mii de experimente privind descentralizarea pentru a crea noile modele de decizie politica locala.

In supralupta pentru ziua de maine, va trebui sa-i combatem, in primul rand, pe asasinii de idei. Iar daca nu o facem azi, pe strazi se va auzii maine, tropaitul candentat al tiraniei, care ne va duce dezintegrare. De fapt exista o degradare in fiecare zi a vietii romanilor, datorita faptul ca asasinii de idei, din randul elitei rigide, de la noi din tara, nu prea au fost deranjati.

 

 

Responsabilitatea schimbarii

Ne revine responsabilitatea schimbarii si pentru asta trebuie sa incepem cu noi insine. Trebuie sa invatam sa nu inchidem, prematur, ochii mintii fata de ceea ce este nou si suprinzator.

Daca generatia noastra va face schimbarea, copii nostri vor putea lua parte la opera captivanta de constructie a Romaniei. Pentru asta avem nevoie de politicieni sau de demnitari de exceptie, inzestrati cu o mare perspicacitate, care vor acorda neintarziat sprijinul luptei pentru transformari politice.

Presiunea trebuie sa vina de jos in sus pentru a conferii institutiilor locale, perimate, prestigiu. Aici trebuie cautati politicienii care vor sa participe la inoire si schimbare. Trebuie sa creem presiune asupra sistemelor politice in vederea grabirii schimbarilor generale. In Romania daca nu se creaza o presiune permanenta se ajunge tot timpul la dictatura. Chiar si la o dictatura de 50 +1.

 

 

De la baronul de ieri la conducatorul de maine

In Romania exista un vid de putere pentru reconstructia tarii. Suntem de putin timp in UE si ne vedem lideri actuali surmenati si nervosi, depasiti de probleme, datorita luptelor sterile pentru putere si implicarii in lupte cu terorismul de orice fel. Pe deasupra mai trebuie sa faca fata si reformelor economice si sociale.

La noi sa vrut in politica un Mesia, care sa conduca in forta, dar putin eficient. Dupa fiecare Mesia, ne plangeam de greaua mostenire.

Pe urma au urmat in politica baronii locali. Acestia conduceau ostile de pe liste, prin punerea in practica a masinilor de vot, in functie de propriile interese.

Astazi, tara este condusa de conducatori care manipuleaza mass media, elitele si subelitele. Acesti conducatori sunt dependenti de structurile politice, lucru foarte vizibil in actuala campanie electorala.

Conducatorii de maine trebuie sa-si aplece urechile la opinii, folosind imaginatia si nu forta. Vor trebui sa actioneze prin cooperare si descentralizare pentru restructurarea si reconstructia Romaniei. Politicul va trebui sa mearga mana in mana cu vremurile care vor venii.

 

 

Largirea elitelor

Astazi nu avem o clasa de mijloc. Va trebui formata aceasta clasa cat mai urgent, ca sa o impunem in arena vietii politice. Categorii mari de populatie au fost excluse de la luarea decizilor. Personal ma consider ca fac parte din clasa de mijloc, cu toate ca, dupa venit, ma situez in clasa de jos. Si pentruca nu am gasit forta politica care sa ma reprezinte, din 1986 nu mai particip la vot. Si ca mine nu mai voteaza, aproape 50% dintre romani.

Este nevoie de o largire radicala a participarii politice, mai ales ca politicienii actuali sunt covarsiti si impovarati de implozia decizionala. Iar noi, cei care trebuie sa formam aceasta clasa, va trebui sa declansam urgent supralupta pentru ziua de maine. Altfel nu vom exista ca o natiune demna si puternica in Europa Unita.

Cioran spunea ca obsesia creaza gestul. Trebuie sa fim obsedatii in a rasturna istoria, pentruca ceilalti o carpesc. Nu vreau sa fiu numit, peste timp, ca am facut parte din generatia de carpaci a Romaniei.