Dar cine ne mai mana plugurile bre, daca or merge toti la scoala?

Avocatul Chiritescu si-a facut documentarea de teren la Flamanzi si a stat de vorba cu unul dintre martorii oculari si participanti la rascoala din 1907.

 

 

 

 

La Flamanzi, unul din capii rascoalei, invatatorul Maxim i-a povestit avocatului, una dintre cauzele care au dus la izbucnirea evenimentelor din 1907, respectiv, intalnirea delegatiei satesti cu printul Sturdza, venit sa ridice arenzile in anul 1903.

Invatatorul Maxim, preotul si primarul au mers in audienta la printul Gr. M. Sturdza pentru a cere pamant si lemne pentru un local de scoala, cam 15-20 de prajini. Maxim spunea, despre acea intalnire, urmatoarele: “... s-a ridicat de pe divan, s-a apropiat de noi, a pus piciorul pe un scaun si ne-a întrebat - ce vesti imi aduceti?... Am inceput sa-i spun eu, ca nu avem local de scoala, ca sunt multi copii care raman fara invatatura, abecedarul macar. Ca avem 480 de elevi dupa recensamant si ca numai 120 frecventeaza... -120!... merg regulat la scoala, bre domnule profesor ... face speriat printul proprietar... Dar cine ne mai mana plugurile bre, daca or merge toti la scoala? ... Explicatiile pe care am incercat sa le mai dau, am inteles ca erau de prisos. Ne-a spus ca pamant nu ne poate da ca are si el putin (avea 25 000 falci); ca lemne iarasi nu ne poate da pentru ca padurile sunt arendate laolalta cu mosia lui Mocni Fischer. A scos doar din buzunar si ne-a dat 100 de lei. Am plecat de la curte mahniti..”

 

Sursa: romania-ca-o-prada.bravehost.com