Krems – Austria – 22 August 2011
Dupa cinci zile de dialog si actiuni intense, inspirate si constructive, Forumul European Nyeleni 2011 pentru Suveranitate Alimentara s-a incheiat.
Forumul a adoptat prima Declaratie Europeana pentru Suveranitate Alimentara.
Peste 400 de delegati din tarile europene s-au dedicat consolidarii capacitatii lor colective de a redobandi controlul asupra sistemului alimentar, de a rezista sistemului agro-industrial si de a extinde si consolida o miscare europeana puternica pentru suveranitate alimentara.
Peste 120 de organizatii si persoane fizice, reprezentand societatea civila si miscarile sociale, au discutat impactul actualelor politici europene si mondiale. Impreuna au dezvoltat o platforma comprehensiva si un set de principii pentru a obtine suveranitatea alimentara in Europa. Forumul a subliniat contributia oamenilor tineri, femeilor si producatorilor de alimente, ale caror voci sunt adesea ignorate.
Aceasta diversitate si bogatie de experiente a permis Forumului Nyeleni Europa 2011 sa identifice un cadru comun si sa defineasca un plan de actiune comun bazat pe o societate democratica si pe un proces participativ.
Declaratia proclama: “suntem convinsi ca primul pas catre o schimbare evidenta a societatii noastre se poate realiza prin schimbarea sistemului alimentar.” Delegatiile Forumului si-au asumat angajamentul ferm de a prelua controlul asupra sistemului alimentar prin:
Eforturi pentru dezvoltarea unui model de productie si consum alimentar sustenabil si echitabil din punct de vedere social bazat pe un sistem agricol si procesare non-industriala de dimensiuni mici si printr-o distributie alternativa;
Descentralizarea sistemului de distributie alimentara si scurtarea lantului de distributie intre producatori si consumatori;
Imbunatatirea conditiilor sociale si de munca, mai ales in sectorul alimentatiei si al agriculturii;
Democratizarea deciziilor in ceea ce priveste folosinta bunurilor comune (pamant, apa, aer, cunostinte traditionale, seminte si septel);
Asigurarea ca politicile publice de toate nivelele garanteaza vitalitatea asezamintelor rurale, preturi corecte pentru producatori si hrana curata, fara organisme modificate genetic pentru toata lumea.
In ceea ce priveste prezenta criza economica si sociala, cat si volatilitatea politica, delegatiile Forumului Nyeleni pentru Suveranitate Alimentara si-au reafirmat viziunea unitara care pune accent pe dreptul oamenilor de a-si defini hrana, politica si sistemul agricol, fara a afecta omenirea sau resursele noastre naturale atat de valoroase, dupa codul Suveranitatii Alimentare.
De aceea militam pentru Suveranitate Alimentara ACUM!
Intregul text al declaratiei se poate accesa pe site-ul Forumului Nyeleni 2011:
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>