Calin Georgescu, dupa ce a coordonat Strategia Romaniei pentru Dezvoltare Durabila este de parere ca agricultura ecologica este cea mai potrivita pentru Romania, in conditiile in care statele occidentale dezvoltate si-au distrus pamantul cu chimicale, iar cerintele pentru produse ecologice vor fi tot mai mari pe piata internationala.
Calin Georgescu, spune ca in primul rand, e nevoie de reguli simple, pe intelesul tuturor; in al doilea rand, legile sa fie aplicate de institutii credibile si oameni competenti; in al treilea rand, taxele si impozitele sa fie suportabile pentru a permite clasei mijlocii sa se dezvolte; in al patrulea rand, o politica monetara sigura, stabila si puternica; in al cincilea rand, sa avem o tara curata si ingrijita. Independenta unei tari se verifica si prin capacitatea de a-si finanta propria dezvoltare.
Apoi spune Domnul Georgescu ca trebuie sa avem o strategie, care trebuie sa inceapa de undeva. „Iar agricultura este o sansa pentru Romania, mai cu seama ca in acest moment specialistii sunt ingrijorati de ceea ce ar putea sa urmeze: o criza a hranei si a apei. Tarile care au viziune si gandesc pe urmatorii 50 de ani se intreaba deja cat de pregatite sunt pentru a-i face fata. Atunci cand stii ca ai o nisa formidabila - cel mai bun sol din Europa - si nu faci nimic, atunci inseamna ca ai o problema serioasa. In aceasta situatie se afla Romania.”
Calin Georgescu mai spuna ca 45 la suta din populatia României traieste in mediul rural, este imbatranita si saraca dar ca lucrurile se pot schimba: „Putem transforma slabiciunea in tarie. Peste 30 la suta din populatie lucreaza in agricultura, dar veniturile in PIB din acest domeniu sunt foarte mici: in jur de 8 la suta. Ideea ar fi sa multiplici veniturile din agricultura prin modernizare si stimularea spiritului intreprinzator. In viziunea pe care Romania nu o are inca, tara ar trebui sa se caleze pe prioritatile lumii: 1) hrana si apa; 2) energie si 3) protectia mediului. Strategii Romaniei ar trebui sa stie cum poate tara sa-si traga spuza pe turta ei.”
In aceasta situatie va trebuii sa apelam la cei mai capabili oameni din Romania si sa avem nevoie nu numai doar de 5 baroni in agricultura, ci de zeci de mii de fermieri bine pregatiti si ajutati sa produca nu numai pentru ei si pentru familiile lor dar si pentru piata, in conditii de competitivitate. Acesti fermieri exista a mai spus domnul Gerogescu iar altii se pot forma in 2-3 ani.
Tot el a afirmat ca romanii nu mai stiu sa lucreze impreuna deoarece nu avem in tara proiecte viabile de asociere voluntara. Oamenii de valoare se stiu in Romania. Atunci cand ai nevoie de cel mai bun violonist, stii exact unde sa cauti. Asa e si in celelalte cazuri. Romania are mii de astfel de modele de care are nevoie pentru a putea deveni cu adevarat competitiva cu celelalte state amai spus Calin Georgescu, completand cu urmatoarele: „La noi inca nu se intelege ca printre prioritatile lumii in acest moment se afla investitiile in resursa umana si in stiinta. Cum poate da Romania solutii la situatia de criza cata vreme desfiinteaza cercetarea? Cum poti lua decizii politice fara sa-i consulti pe specialiwsti, pe oamenii de stiinta? E primul lucru pe care ar trebui sa-l faca un lider. De ce decidentii nu cer niciodata expertiza Academiei Romane? Eu cred in geniul creator al poporului roman. Nu suntem toti hoti si lenesi. Poate am fost doar prost condusi.”
Romania poate atrage investitii in conditii de criza din proiecte mari privind hrana si comertul, mai ales ca avem cel mai promitatator port la Marea Neagra a mai spus domnul Georgescu: „Daca vrei sa vezi cum merge economia Romaniei, te duci in portul Constanta. Acolo danele sunt goale, iar in cele cateva care sunt active vezi numai lemn brut si fier vechi. Obtinerea de valoare adagata din ce in ce mai mare cu un consum de resurse din ce in ce mai mic este solutia. Cine valorifica optim resursele umane si naturale stapaneste viitorul. Noi le avem, dar nu stim inca sa le folosim cum trebuie.”
Domnia sa a incheiat astfel: „Vrem sa devenim o tara fruntasa din punct de vedere al hranei bio? Putem sa o facem. Aceasta este o nisa a noastra de care putine alte tari mai dispun. Sunt tari in vestul Europei, puternice si bogate, care nu mai pot avea niciodata, orice fonduri ar investi, capacitatea biologica productiva a solului pe care o are Romania.
Sursa: www.agriculturae.ro
Calin Gergescu are 49 si este:
Din 2000-prezent/Director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România.
Din 2010-prezent/Raportor special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse si deseuri toxice si periculoase asupra realizarii drepturilor omului; Reprezentant pentru Romania al Comitetului National al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP); Presedintele Consiliului de conducere al Centrului European de Suport pentru Clubul de la Roma din Viena; Secretar General al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>