Modernizarea sistemului agricol romanesc dupa modelul Germaniei

La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a avut loc o noua dezbatere privind reforma Politicii Agricole Comune 2014-2020.








Discutiile au vizat Comunicarea Comisiei „PAC catre 2020: a intampina provocarile privind alimentatia, resursele naturale si utilizarea teritoriului”, optiunile politice dupa 2013 si pozitia Romaniei in ceea ce priveste PAC.

Noua politica agricola trebuie sa raspunda principalelor provocari pe termen mediu si lung  reprezentate de siguranta alimentara, schimbarile climatice, depopularea rurala si asteptarilor tot mai mari ale consumatorilor in ceea ce priveste calitatea alimentelor si siguranta acestora.

Valeriu Tabara a reiterat pozitia Romaniei privind necesitatea unui buget consistent pentru agricultura si dezvoltare rurala, continuarea unei politici agricole axate pe cei 2 piloni, distribuirea echitabila a platilor directe intre statele membre si introducerea unei noi scheme pentru exploatatiile mici. El a adaugat, totodata, ca Romania nu considera oportuna propunerea Comisiei Europene de introducere a unei limite superioare (plafonare) a nivelului platilor directe alocate fermelor mari”.

In cadrul dezbaterilor, specialistii MADR au subliniat ca actualele linii politice ale Pilonului II trebuie mentinute in viitoarea PAC, iar implementarea acestora in Romania sa se realizeze la nivel national. Participantii au fost de acord ca se impune modernizarea sistemului agricol romanesc dupa modelul din vechile state membre, Germania fiind un bun exemplu in acest sens.

La dezbatere au participat reprezentanti ai organizatiilor si federatiilor sindicale si ai patronatelor din agricultura, printre care AGROSTAR, LAPAR, Patronatul Viei si Vinului – PNVV, Asociatia Generala a Crescatorilor de Taurine din Romania – AGCTR, Federatia Agricultorilor „Fermierul”, ONG-uri precum WWF Romania etc.

 

Sursa: www.mapam.ro