Alimentatia sustenabila si biodiversitatea

Dietele-sustenabile

Directii si solutii pentru legislatie, cercetare si actiune.

In aceasta carte, recent publicata de FAO si Bioversity International, se scot in evidenta masurile imediate pentru promovarea alimentatiei durabile si a biodiversitatii alimentare, astfel incat sa se imbunatateasca starea de sanatate a oamenilor si a planetei.

 

 

 

 

 

 

"In pofida succeselor agriculturii din ultimele trei decenii, este clar ca sistemele de alimentare, si dietele, nu sunt sustenabile", spune Barbara Burlingame, Responsabil Principal pe subiecte de Nutritie al FAO si al diviziei de Protectia Consumatorilor, in prefata cartii, Alimentatia sustenabila si biodiversitatea.

"In timp ce peste 900 de milioane de persoane din lume sufera de foame, chiar mai mult - aproximativ 1,5 miliarde - sunt supraponderali sau obezi, iar aproximativ doua miliarde sufera de malnutritie, incluzand carente de vitamina A, fier, sau de deficit de iod" noteaza Burlingame.

Problema hranirii populatiei in crestere a fost vazuta in mare masura pana in prezent doar in ceea ce priveste furnizarea de cantitati suficiente de alimente, subliniaza cartea. Dar ritmul pierderii biodiversitatii si degradarea ecosistemului, impreuna cu problemele de sanatate care apar legate de alimentatie, urgenteaza abordarea bazata pe calitate a sistemelor agricole si alimentare. Dietele sarace sunt responsabile intr-o masura destul de mare de cresteri marcante ale bolilor netransmisibile, cum ar fi diabetul si bolile cardio-vasculare in intreaga lume.

Agricultura bazata pe input-uri industriale mari si posibilitatea transportului pe distante mari au facilitat prezenta carbohidratilor rafinati si grasimilor in intreaga lume si a condus la o simplificare a dietei bazandu-se pe un numar limitat de alimente bogate in energie. Dar acestor alimente le lipsesc nutrientii si au amprente grele de carbon si apa in ele. Aceste alimente mizeaza pe faptul ca sunt ieftine, dense in energie, dar acest lucru s-a produs in defavoarea aromei, gustului, diversitatii si a mostenirii culturale.

In prezent, doar trei culturi majore - porumb, grau si orez - furnizeaza 60 la suta din energia alimentara de origine vegetala din lume, in timp ce, cu cresterea veniturilor in economiile in curs de dezvoltare, un numar foarte mare de oameni abandonaza alimentatia traditionala bazata pe alimente de origine vegetala, in favoarea dietelor bogate in carne, produse lactate, grasimi si zahar.

Cartea sustine ca dietele moderne si metodele de productie alimentara joaca un rol semnificativ in scadere diversitatii genetice de plante si animale, disparand pana in prezent 17291 de specii din cele 47677 evaluate de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii ca fiind pe cale de disparitie.

Nevoi urgente

"Exista o nevoie urgenta de a schimba paradigma productiei agricole, in scopul de a integra dimensiunea calitatii nutritive in deciziile noastre cu privire la ceea ce se produce si unde" scrie Emile Frison, Director General al filialei din Roma - Bioversity International.

"Trebuie sa privim dincolo de culturile agricole majore, la sutele si miile de specii de plante si animale neglijate si neutilizate; aceasta poate face diferenta dintre o dieta nesustenabila si una durabila."

In Kenya, de exemplu, Bioversity International a ajutat cu succes la restabilirea in dietele locale si in piete a unui numar de legume frunzoase care pana de curand au fost considerate ca fiind alimentele populatiei sarace. Promovarea acestor plante traditionale a crescut cererea, atat in gospodarii cat si in piete, iar micii producatori beneficiaza, de asemenea, de avantajele acestei strategii.

In India o serie de soiuri de cerealele sanatoase au fost re-introduse in zonele in care au fost abandonate ca urmare a politicilor guvernamentale de promovare a productiei de amidon de manioc. De asemenea, in America de Sud sunt depuse eforturi pentru a promova cerealele autohtone andine, cum ar fi quinoa si amarant la nivel international. Organizatia Natiunilor Unite a declarat, in acest sens, 2013 ca fiind Anul International al Quinoa.

"Tranzitia de la dietele bazate pe alimente bogate in grasimi si zahar nu este inevitabila !", scrie Frison. "Trebuie depus un efort major pentru a se asigura ca toti oamenii din lume nu vor avea doar o alimentatie adecvata, ci si o nutritie adecvata".

Sistemele noastre alimentare trebuie sa fie supuse unor transformari radicale catre o utilizare mai eficienta a resurselor, a eficientei si a echitatii in consumul de alimente si urmarind realizarea unei alimentatii durabile.

"Dietele durabile trebuie sa abordeze problema consumului de alimente cu amprente de carbon si apa mari, de a promova utilizarea biodiversitatii alimentare, inclusiv produse alimentare traditionale si locale. Ele pot contribui, de asemenea, la tranzitia spre sisteme agricole si alimentare concentrate pe valoarea nutritiva si atente la implicatiile ecologice ale actiunilor lor." a adaugat ea.

 

 


 

 

Cartea "Alimentatia sustenabila si biodiversitatea", oferita de F.A.O., este disponibila gratuit spre descarcare in format digital urmand link-ul de mai jos:

 

CLICK AICI >>>

 

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>