Carnea de cal era folosita la preparate culinare in Europa pre-crestina, nu si in tarile de cultura musulmana sau mozaica.
De exemplu, Biserica Romano-Catolica interzice manancarea carnii de cal in secolul al optulea, si acest lucru ramane inca tabu. Legile evreiesti interzic consumul de carme de cal din cauza faptului ca aceste animale nu sunt rumegatoare si nu au copite despicate. Culturile musulmane sfatuiesc sa nu se consume carne de cal, dar nu interzic complet alimentul.
Consumul de carne de cal era raspandit in tarile nordice ale continentulul european, in primele secole dupa Hristos. Crestinarea acestora a fost insotita de combaterea acestui obicei, considerat pagan. Politica bisericii catolice in acest sens a persistat, prejudecata privind consumul de carne de cal, evoluind de la tabu pana la permisivitate. In prezent aceasta carne este consumata in mai multe tari europene. In America de Nord si de Sud si in Asia se consuma cel mai mult: in China se consuma 150.000 tone annual; in Rusia, circa 80.000 de tone; in Mexic circa 78.000; in Argentina 57.000 de tone; in Kazahstan 55.000 de tone; in Kargazstan un pic sub acest nivel; iar Canada este si ea in top cu 18.000 tone.
In multe tari europene si asiatice felurile de mancare preparate din cal sunt considerate o delicatesa. Franta, Germania, Italia, Japonia, China, Mexic, Brazilia sunt tari in care carnea de cal este foarte apreciata pentru gustul sau si valorile nutritionale. In Germania preparatele din carne de cal traditionale sunt carnatii speciali si chiftelele din carne, precum si carnatii proaspeti ,chiar sunca afumata si limba de cal. Si in Franta si Belgia se consuma preparate din carne de cal.
In Romania, carnea de cal a fost oferita publicului consumator la vedere, pana in 1972 si a fost folosita in special ca materie prima pentru mezeluri. Unii oameni nu mananca, de regula, cal din cauza credintelor lor religioase, in timp ce altii nu pot manca nicidecum carnea celui mai bun prieten si animal de companie. Alte persoane sunt pur si simplu impotriva carnii de cal, deoarece si-au dat seama ca au fost inselati pe motiv ca au cumparat carne de vita si au primit carnea de cal care este, de obicei, mai ieftin.
Din punct de vedere nutritional, daca a fost verificata carnea si daca aceasta nu contine nicio substanta nociva sau medicament, care sunt utilizate, de obicei, pentru cai, atunci este o optiune mai sanatoasa decat carnea de vita sau porc.
Carnea de cal aduce numeroase beneficii sanatatii. Aceasta poate fi diferentiata de celelalte tipuri de carne prin aspectul fibrei si culoarea acesteia. Pentru a fi consumata carnea de cal, animalele sunt crescute in mod special. Carnea de cal este de culoare rosie, mai inchisa la culoare decat carnea de vita si are putina grasime, cu un gust intre cel al carnii de vita si cel de carne de vanat. Are in medie 2,7% grasime, 20,6% proteine, 0,013% calciu, 117 kcal.
Caracteristici:
culoare: rosie-bruna. Carnea de cal in contact cu aerul capata reflexe albastrui;
carnea are miros specific;
gustul carnii de cal este dulceag;
consistenta ferma, dar mai redusa comparativ cu cea de vita;
fibra musculara grosiera, fara a fi marmorata;
grasimea stralucitoare cu o culoare galben aurie. Consistenta grasimii este redusa si are aspect uleios;
grasimea este depusa mult mai intern in corpul animalului comparativ cu taurinele;
maduva osoasa are culoare galbena.
De ce este bine sa consume carne de cal ?
Carnea de cal este buna, comestibila si se comercializeaza in multe tari. Aici este vorba despre informarea consumatorului si de siguranta ca acel animal a fost taiat in conditii fizice corecte, ca este un animal sanatos, care poate fi comercializat.
Carnea de cal este foarte sanatoasa pentru organism. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma saptamanal carne de cal beneficiaza de un nivel al colesterolului mai scazut. De asemenea, carnea de cal are un continut bogat de fier. Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca o portie de 150 de grame contine jumatate din cantitatea zilnica recomandata. Totodata, carnea de cal este saraca in grasimi saturate, ce sunt asociate unui nivel ridicat al colesterolului. Acest tip de carne este insa bogat in acizi grasi polinesaturati.
Potrivit unor studii, carnea de cal prezinta anumite beneficii pentru sanatate ce erau pana acum asociate carnii de peste. Carnea de cal este o sursa importanta de omega 3. De asemenea, carnea de cal are cu 40% mai putine calorii si mai multe proteine decat alte tipuri de carne.
Nutritionistii nu se indoiesc ca valoarea dietetica atribuita pentru carnea de cal este oferita indeosebi de continutul glicogenic ridicat (0,5-3 ori mai mare decat carnea de vita), de apa si de mioglobina existente peste limitele din carnea altor specii de macelarie. De asemenea, compozitia bogata in acizi grasi si nesaturati (palmitic, oleic, linoleic, arahidonic) reprezinta, alaturi de valoarea energetica scazuta, motive incontestabile de includere a carnii ecvinelor (cal, magar, catar, asin) in grupul produselor dietetice.
Carcasa de cal contine circa 70% tesut muscular, depunerea tesutului adipos realizandu-se indeosebi intracavitar si subcutanat. Rigiditatea musculara se instaleaza mai repede decat la bovine, iar maturarea se finalizeaza in 4-5 zile. Carnea de cal este mai frageda, in comparatie cu cea de vita, dar conservabilitatea carnii de cal este mai mica decat a taurinelor, suinelor, ovinelor sau pasarilor. Carnea de cal este o carne rosie, bogata in proteine (20g/100g), avand un continut foarte scazut in grasimi (2-4%). Se bucura insa ca procentul ridicat de acizi grasi nesaturati sunt usor si rapid sintetizati de organism. Nu lipsesc aminoacizii esentiali ca leucina lizina si histidina. Carnea ecvinelor are proprietatea producerii carbohidratilor, datorita nivelului ridicat de glicogen, fenomen ce ii confera gustul usor dulce.
Este de remarcat continutul ridicat in vitamine: B3, B6 si B12, ultima fiind solubila in apa. In carnea de cal, fierul se regaseste in mari cantitati (aproximativ 4mg/100g) care sunt, de asemenea, foarte usor resorbite de organism. Continutul de fier a fost, in secolul trecut, unul dintre motivele pentru care medicii recomandau consumul preparatelor din carne de ecvine, pentru tratarea formelor grave ale anemiei.
Carnea de cal are continut scazut de grasimi, iar 60-70% dintre aceste grasimi constau in lanturi de acizi grasi nesaturati, care joaca un rol esential in prevenirea bolilor cardio-vasculare. O portie de 100 g friptura de cal are 149 de calorii, 24 grame de proteine si 5 grame de grasime, comparativ cu carnea de vita care are mai multe calorii si grssimi mai multe.
Caii sunt cunoscuti ca bioacumulatori de cadmiu, existent in dieta lor si stocat in rinichi, la finalul ciclului digestiv. Studiile efectuate cu privire la nivelul cadmiului existent in organele ecvinelor au evidentiat cantitati de pana la 10 grame, in rinichii unui animal, in functie de dieta, gabaritul si varsta acestuia. Este motivul pentru care, in unele tari europene (Franta, Elvetia), legislatia specifica interzice consumul de organe provenite de la ecvine sacrificate dupa varsta de doi ani.
Medic veterinar,
Dr.Galatanu Diana
24-02-2021 Cabaline
Pentru informarea crescatorilor de cabaline, reamintim ca Anemia Infectioasa Ecvina (A.I.E.), cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina, este o boala virala produsa de un lentivirus cu actiune complexa, fiind raspandita pe tot globul, mai des in zonele endemice, unde exista ape statatoare sau mlastini si unde principalii vectori, insectele hematofage, se dezvolta in numar mare, fiind o afectiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasa, varsta, sex (cai, magari, catari). Mai multe>>
20-02-2020 Cabaline
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca este, din nou, gazda generoasa a Congresului anual al Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania. In 2020, reuniunea implineste un deceniu de sesiuni si lucrari stiintifice dedicate medicinilor veterinari specializati in studiul ecvinelor, iar la USAMV Cluj-Napoca se va desfasura in acest an intre 28 februarie si 1 martie. Mai multe>>
12-09-2019 Cabaline
Armasarul Neapolitano XXXI-42 este noul campion mondial la categoria ”Cai de 5 ani". Titlul i-a fost acordat in Ungaria, acolo unde a avut loc Campionatul Mondial de Cai Tineri pentru Atelaje. La evenimentul de anul acesta au fost reprezentate varfurile unor crescatorii faimoase din lume, dar Herghelia Beclean a reusit sa se impuna prin echipajul Clubului Hipic "Romsilva" format din sportivul principal Roland Istvan Varga si secundul Leon Onisor. Mai multe>>
13-07-2019 Cabaline
Ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes, a participat, joi, la un eveniment organizat de Regia Nationala a Padurilor Romsilva, la Herghelia Jegalia, din Comuna Perisoru, judetul Calarasi. Sub cele doua sloganuri "Sa admiram Calul de sport romanesc din Herghelia Jegalia" si "Calul nu mai poate schimba lumi, poate schimba doar vieti", managementul hergheliei si-a propus declansarea unei campanii de marketing, astfel incat prin valorificarea exemplarelor de cai de rasa, inclusiv a cailor de sport... Mai multe>>
21-03-2019 Cabaline
Cea de-a IX-a editie a Congresului international AVER va avea loc la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, intre 22-24 martie 2019, iar tematica din acest an este centrata pe caii de sport, in special cei saritori de obstacole si participanti in competitii de anduranta. Teme ale Congresului AVER: oftalmologie, ortopedie, medicina regenerativa, endocrinologie, ecografie, neonatologie, medicina preventiva, imunoterapie. Mai multe>>
20-02-2019 Cabaline
Calutul Eston, pentru care in luna decembrie Clinica de Ecvine din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca a organizat un bal caritabil cu strangere de fonduri, a fost operat cu success si a intrat deja in recuperare. Eston are cinci ani si este internat in clinica de doi ani, fiind preluat de la o asociatie care nu a putut acoperi costurile procedurilor necesare pentru problemele lui medicale. Mai multe>>
11-11-2018 Cabaline
In perioada octombrie-decembrie 2018 se desfasoara lucrarile tehnice de calificare si clasare a cabalinelor din cadrul hergheliilor de stat. Aceasta operatiune se realizeaza in cadrul hergheliilor de stat si a depozitelor de armasari, precum si in cadrul hergheliilor private, prin examinarea si evaluarea fiecarui exemplar inscris. Cele mai bune exemplare de cabaline din fiecare rasa vor fi promovate in categoria Herghelia Nationala. Mai multe>>
29-06-2018 Cabaline
Rezultatele obtinute de catre specialistii Agentiei Nationale pentru Zootehnie in domeniul crioconservarii materialului seminal de armasar, la centrul de colectare, prelucrare si conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armasari de la Targu Mures, se vor canaliza in continuare pe doua aspecte importante: utilizarea activitatii de reproductie prin insamantare artificiala la rasele de cabaline crescute si exploatate in Romania (la care este adm... Mai multe>>
04-06-2018 Cabaline
In Romania utilizarea insamantarilor artificiale la specia cabaline, s-a facut in ultimii ani sporadic si numai cu material seminal congelat importat (Franta, Germania, Italia, etc.). Recent, specialistii Agentiei Nationale pentru Zootehnie - ANZ au reusit sa conserve prin congelare materialul seminal de armasar, in cadrul depozitului de armasari de la Targu Mures. Aceasta reusita va permite realizarea programelor de ameliorare prin utilizarea activitatii de reproductie prin insamantare artifici... Mai multe>>
27-04-2018 Cabaline
Clubul Equestria anunta desfasurarea celei de-a VII - a editii consecutive a Competitiei Nationale de Echitatie Sportive “Cupa Equestria”. Cu aceasta ocazie vor fi lansate, in premiera pentru Romania, primele cursuri de echitatie in format video. Competitia va acea loc in perioada 4 - 6 mai, la Baza Hipica Equestria, situata pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, la intrarea in localitatea Tancabesti. Mai multe>>
15-03-2018 Cabaline
Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii (FZB), din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, si Clubul Sportiv Universitatea Cluj au pus bazele unei colaborari in ceea ce priveste sectia de echitatie a clubului. FZB se va implica in sprijinirea sectiei ecvestre prin proiecte de cercetare comune, studii interdisciplinare, parteneriate de practica pentru studenti si stimularea performantei sportive. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>