Ce trebuie sa stim despre carnea de cal

cai resizeCarnea de cal era folosita la preparate culinare in Europa pre-crestina, nu si in tarile de cultura musulmana sau mozaica.

De exemplu, Biserica Romano-Catolica interzice manancarea carnii de cal in secolul al optulea, si acest lucru ramane inca tabu. Legile evreiesti interzic consumul de carme de cal din cauza faptului ca aceste animale nu sunt rumegatoare si nu au copite despicate. Culturile musulmane sfatuiesc sa nu se consume carne de cal, dar nu interzic complet alimentul.

Consumul de carne de cal era raspandit in tarile nordice ale continentulul european, in primele secole dupa Hristos. Crestinarea acestora a fost insotita de combaterea acestui obicei, considerat pagan. Politica bisericii catolice in acest sens a persistat, prejudecata privind consumul de carne de cal, evoluind de la tabu pana la permisivitate. In prezent aceasta carne este consumata in mai multe tari europene. In America de Nord si de Sud si in Asia se consuma cel mai mult: in China se consuma 150.000 tone annual; in Rusia, circa 80.000 de tone; in Mexic circa 78.000; in Argentina 57.000 de tone; in Kazahstan 55.000 de tone; in Kargazstan un pic sub acest nivel; iar Canada este si ea in top cu 18.000 tone.

In multe tari europene si asiatice felurile de mancare preparate din cal sunt considerate o delicatesa. Franta, Germania, Italia, Japonia, China, Mexic, Brazilia sunt tari in care carnea de cal este foarte apreciata pentru gustul sau si valorile nutritionale. In Germania preparatele din carne de cal traditionale sunt carnatii speciali si chiftelele din carne, precum si carnatii proaspeti ,chiar sunca afumata si limba de cal. Si in Franta si Belgia se consuma preparate din carne de cal.

In Romania, carnea de cal a fost oferita publicului consumator la vedere, pana in 1972 si a fost folosita in special ca materie prima pentru mezeluri. Unii oameni nu mananca, de regula, cal din cauza credintelor lor religioase, in timp ce altii nu pot manca nicidecum carnea celui mai bun prieten si animal de companie. Alte persoane sunt pur si simplu impotriva carnii de cal, deoarece si-au dat seama ca au fost inselati pe motiv ca au cumparat carne de vita si au primit carnea de cal care este, de obicei, mai ieftin.

Din punct de vedere nutritional, daca a fost verificata carnea si daca aceasta nu contine nicio substanta nociva sau medicament, care sunt utilizate, de obicei, pentru cai, atunci este o optiune mai sanatoasa decat carnea de vita sau porc.

Carnea de cal aduce numeroase beneficii sanatatii. Aceasta poate fi diferentiata de celelalte tipuri de carne prin aspectul fibrei si culoarea acesteia. Pentru a fi consumata carnea de cal, animalele sunt crescute in mod special. Carnea de cal este de culoare rosie, mai inchisa la culoare decat carnea de vita si are putina grasime, cu un gust intre cel al carnii de vita si cel de carne de vanat. Are in medie 2,7% grasime, 20,6% proteine, 0,013% calciu, 117 kcal.

Caracteristici:

  • culoare: rosie-bruna. Carnea de cal in contact cu aerul capata reflexe albastrui;

  • carnea are miros specific;

  • gustul carnii de cal este dulceag;

  • consistenta ferma, dar mai redusa comparativ cu cea de vita;

  • fibra musculara grosiera, fara a fi marmorata;

  • grasimea stralucitoare cu o culoare galben aurie. Consistenta grasimii este redusa si are aspect uleios;

  • grasimea este depusa mult mai intern in corpul animalului comparativ cu taurinele;

  • maduva osoasa are culoare galbena.

De ce este bine sa consume carne de cal ?

carne-cal resizeCarnea de cal este buna, comestibila si se comercializeaza in multe tari. Aici este vorba despre informarea consumatorului si de siguranta ca acel animal a fost taiat in conditii fizice corecte, ca este un animal sanatos, care poate fi comercializat.

Carnea de cal este foarte sanatoasa pentru organism. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma saptamanal carne de cal beneficiaza de un nivel al colesterolului mai scazut. De asemenea, carnea de cal are un continut bogat de fier. Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca o portie de 150 de grame contine jumatate din cantitatea zilnica recomandata. Totodata, carnea de cal este saraca in grasimi saturate, ce sunt asociate unui nivel ridicat al colesterolului. Acest tip de carne este insa bogat in acizi grasi polinesaturati.

Potrivit unor studii, carnea de cal prezinta anumite beneficii pentru sanatate ce erau pana acum asociate carnii de peste. Carnea de cal este o sursa importanta de omega 3. De asemenea, carnea de cal are cu 40% mai putine calorii si mai multe proteine decat alte tipuri de carne.

Nutritionistii nu se indoiesc ca valoarea dietetica atribuita pentru carnea de cal este oferita indeosebi de continutul glicogenic ridicat (0,5-3 ori mai mare decat carnea de vita), de apa si de mioglobina existente peste limitele din carnea altor specii de macelarie. De asemenea, compozitia bogata in acizi grasi si nesaturati (palmitic, oleic, linoleic, arahidonic) reprezinta, alaturi de valoarea energetica scazuta, motive incontestabile de includere a carnii ecvinelor (cal, magar, catar, asin) in grupul produselor dietetice.

Carcasa de cal contine circa 70% tesut muscular, depunerea tesutului adipos realizandu-se indeosebi intracavitar si subcutanat. Rigiditatea musculara se instaleaza mai repede decat la bovine, iar maturarea se finalizeaza in 4-5 zile. Carnea de cal este mai frageda, in comparatie cu cea de vita, dar conservabilitatea carnii de cal este mai mica decat a taurinelor, suinelor, ovinelor sau pasarilor. Carnea de cal este o carne rosie, bogata in proteine (20g/100g), avand un continut foarte scazut in grasimi (2-4%). Se bucura insa ca procentul ridicat de acizi grasi nesaturati sunt usor si rapid sintetizati de organism. Nu lipsesc aminoacizii esentiali ca leucina lizina si histidina. Carnea ecvinelor are proprietatea producerii carbohidratilor, datorita nivelului ridicat de glicogen, fenomen ce ii confera gustul usor dulce.

Este de remarcat continutul ridicat in vitamine: B3, B6 si B12, ultima fiind solubila in apa. In carnea de cal, fierul se regaseste in mari cantitati (aproximativ 4mg/100g) care sunt, de asemenea, foarte usor resorbite de organism. Continutul de fier a fost, in secolul trecut, unul dintre motivele pentru care medicii recomandau consumul preparatelor din carne de ecvine, pentru tratarea formelor grave ale anemiei.

Carnea de cal are continut scazut de grasimi, iar 60-70% dintre aceste grasimi constau in lanturi de acizi grasi nesaturati, care joaca un rol esential in prevenirea bolilor cardio-vasculare. O portie de 100 g friptura de cal are 149 de calorii, 24 grame de proteine si 5 grame de grasime, comparativ cu carnea de vita care are mai multe calorii si grssimi mai multe.

Caii sunt cunoscuti ca bioacumulatori de cadmiu, existent in dieta lor si stocat in rinichi, la finalul ciclului digestiv. Studiile efectuate cu privire la nivelul cadmiului existent in organele ecvinelor au evidentiat cantitati de pana la 10 grame, in rinichii unui animal, in functie de dieta, gabaritul si varsta acestuia. Este motivul pentru care, in unele tari europene (Franta, Elvetia), legislatia specifica interzice consumul de organe provenite de la ecvine sacrificate dupa varsta de doi ani.

 

Medic veterinar,

Dr.Galatanu Diana

 

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>