Ferma de lame

alpaca.jpg




Lama este un animal bland, minunat, valoros care include speciile camels, llamas, vicunas, si guanacos. Traieste doar in campiile inalte din Peru si Bolivia.









Cu 1200 de in urma
in zona Muntilor Anzi din America de Sud exista Imperiul incansilor. Incasii erau oameni harnici, priceputi si utilizau uneltele pentru cultivarea terenurilor. Au amenajat terase, sisteme de irigatii, precum si sisteme de drenaj. Au construit depozite pentru stocarea alimentelor. Au cultivat porumb, cartofi, si alte plante vegetale. De asemenea, ei au domesticit lama ca animal de povara. Din lana de lama realizau tesaturi textile si care erau rezervate nobilimii incase. Tarani prinsi ca purtau imbracaminte din lana de lama erau pedepsiti, si uneori ucisi.

Odată cu cucerirea incasilor de catre spanioli in anul 1600, lamele au fost masacrate aproape in totalitate. Animale au supravietuit cu ajutorul bastinasilor care traiau la mare altitudine si le-au adaptat acestor conditii.

In jurul anilor 1800, un producator de tesaturi din Bradford, Anglia, a descoperit minunatele calitati ale fibrei de lama. El a realizat o serie de frumoase tesaturi care au fost apreciate in intreaga Anglie.

In 1984, primele lame au fost importate in Statele Unite. La ora actuala, exista peste 70000 de capete in fermele de lame din aceasta tara. De asemenea exista circa 45000 de lame in Australia, iar in numar mai mic in Canada, Anglia, Noua Zeelanda, Franta si Japonia. In Orasul Pecica, Judetul Arad, cateva lame se gasesc la o ferma vegetala, alaturi de ponei, magari si alte animale.


lama2.jpg




De ce o ferma de lame?

Cresterea lamelor reprezinta o excelenta oportunitate de investitie deoarece lama produce o lana de o calitate deosebita. Fibra de lama este recunoscuta pentruca este calduroasa si usoara. Lana de lama rivalizeaza in frumusete cu cashmirul si mohairul, dar este mult mai durabila si rezistenta.

Productia medie de lana este de aproximativ 2-2,5 kg/cap (la masculi productia ajunge si la 4 kg/cap).

Fibra de lana de lama se vinde cu 2,00-3,50 dolari/uncie (o uncie = 35 grame). Prin productia de fire sau produse finite, se obtine o valoare adaugata si un profit mult mai mare.

Cresterea lamelor este o ocupatie care te recompenseaza financiar, dar si te satisface sufleteste.

Cumpararea de lame este inca limitata si datorita faptului ca lamele fata doar un singur pui pe an. Cererea pentru lame ramane ridicata.

Lipsa animalelor de prasila si cererea confectiilor de lux, a facut sa creasca vanzarile de lame. Cererea de lame din intrega lume nu poate fi inca acoperita.

Pe langa faptul ca sun usor de intretinut, ele pot fi excelente animale de companie. Pe deasupra sunt si usor de transportat.




Ce mananca lamele?

Lamele sunt adaptate la conditii foarte dure de viata, sunt animale rumegatoare si astfel foarte eficiente in utilizarea hranei.

Nu au nevoie de o hrana speciala. Prefera fanarile, iarba de graminee, sau iarba de pe pasune.

Ca rumegatoare, are un metabolism foarte eficient.

O lama adulta consuma doar 200-300 kg de fan pe luna.

Sunt indispensabile din hrana lor sarurile minerale care contin si seleniu si care nu este disponibil in multe pasuni din zona de campie.



Unde pot fi adapostite lamele?

Lamele pot fi adapostite, pe vreme rea, fie intr-un hambar, fie intr-un sopru. Un simplu adapost din lemn imprejmuit, pe trai parti cu scandura pentru iarna, sau un umbrar acoperit in caz de caldura sau de ploaie, aflat pe pasune, este deajuns.

Este indicat ca pasunea sa fie imprejmuita cu un gard pentru a nu lasa alte animale. Este important sa existe un plan de ingradire a parcelelor de pasunat pentru a tine separat femelele si masculi, pentru a oferii un spatiu de imperechiere si o zona de carantina.

Pe un hectar de pasune de calitate pot sta linistit 12-15 lame. La patru hectare de pasune putem avea o ferma de 25-30 de lame, care sa se simta foarte bine.



Lucrari de intretinere in ferma de lame

In general lucrari de intretinere nu sunt dificile. Ocazional se face curatirea dintilor.

Tunsul se realizeaza in fiecare an, pentru pentru a se valorifica fibrele de calitate, si pentru a se simtii, animalele, mai racoroase in verile toride..

Vaccinarea impotriva tetanusul, clostridiei, rabiei, si leptosporosisului este necesar, la fel ca si control regulat sanitar veterinar.

Lamele, de obiceiul, isi depun dejectiile numai in anumite zone comune, facilitand astfel lucrarile de curatenie si pastrand pasunea curata.

Lamele sunt animale blande, frumoase, sanatoase, si usor de ingrijit.

textilalpaca.jpg




Date generale

Au o greutate de 60-90 kg si inaltimea de 120 - 140 de cm. Traiesc 20-25 de ani. Femele de la varsta de 13 luni sunt capabile de reproducere. Masculii apti de reproducere au varsta de aproximativ 3 ani.

Gestatia lamelor dureaza de la 11 la 11,5 luni si fata singure, iar asistenta umana nu este necesara.

Puiul la nastere are 7 -10 kg si intarca la varsta de cinci luni.

Lamele nu au dinti in partea de sus. Au dinti mici si de aceia e nevoie de o perie medicinala dentara, pentruca a fii periati periodic.

La lame, se intalnesc 16 culori diferite, a lanii, care variaza de la alb la negru profund, cu nuante gri, maro, rosu, etc.

Fibra de lama este foarte fina, moale, si densa. Confectiile textile realizate din fibra de Alpaca sunt comparabile cu cashmirul, dar mult mai durabile si mai usor de intretinut.

Crescatorii americani de lame sunt asociati in Cooperativa de lana de lama a Americii de Nord (AFCNA), Planurile cooperativei sunt facute si pentru ziua cand va exista destula lana pentru a putea asigura cresterea cererii pentru tricotajele si confectiile textile de lama, furnizate de industria americana de moda. Viitorul cererii de lana de lama este foarte bun.

Dispozitia lamelor este una blanda si prietenoase. Comunica prin intermediul buzelor scotand un bazait linistitor. In caz de amenintare scoate o serie de sunete si face spuma la gura.

Lamele pot fi si animale de companie. Dispozitia lor calma si fericita le face favoritul copiilor. O lama lasata singura poate murii de suparare. De aceea este bine ca proprietarii sa cumpere doua sau mai multe lame pentru a sta impreuna.

Sursa: www.alpacafarms.com


lama6.jpg

Noutati

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

01-10-2024 Bovine

A avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul bovinelor de lapte

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>