Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) a anuntat astazi 2 iulie 2019, in cadrul unei conferinte de presa, inregistrarea in circuitul legislativ a proiectului de LEGE pentru asigurarea conditiilor superioare de bunastare a animalelor vii, in timpul transportului de lunga durata inafara spatiului comunitar.
De mai bine de un an, experti veterinari din Romania, Germania, Australia, ONG-uri inernationale pentru protectia animalelor - Animals International, Animals Angels, deputati, juristi din Parlament si medici veterinari care au asistat in activitatea lor la peste 50 de transporturi maritime, plus nenumarate transporturi terestre de animale, s-au implicat in elaborarea unui astfel de proiect legislativ.
Presedintele ACEBOP, dr. Mary Pana - medic veterinar, alaturi de domnul Prof. Dr. Adrian Oros, vicepresedintele Colegiului Medicilor Veterinari, au facut astazi cunoscut proiectul de LEGE privind asigurarea conditiilor superioare de bunastare a animalelor vii, in timpul transportului de lunga durata inafara spatiului comunitar.
“Animalele sunt fiinte sensibile, carora trebuie sa le asiguram, in calatoriile de lunga durata, cel putin dreptul la alimentatie, adapare, repaos, igiena, servicii veterinare si ventilatie corespunzatoare - pentru evitarea stresului termic. Controlul respectarii conditiilor este realizat pana la incarcarea animalelor si parasirea teritoriului Uniunii Europene. Avem nevoie de mai mult, de principii internationale. Pe timpul transportului inafara granitei UE si pana la destinatia aflata intr-o tara indepartata non UE, responsabilitatile apartin transportatorilor si/sau intermediarilor, care de multe ori, sunt din diferite tari terte, cu legislatie diferita.
De asemeni, in perioada urmatoare, va fi initiata si o petitie cu scopul de a strange cat mai multe voturi pentru sustinerea aestui proiect legislativ. Protejarea animalelor este astfel pusa in pericol, la fel si comertul si imaginea Romaniei” – a sustinut dr. Mary Pana – presedintele ACEBOP.
In calitate de tara membra a OIE, Romania trebuie sa respecte exigentele acesteia – exigente care, in relatia cu alte tari terte, sunt prioritare. Romania, in calitate de stat membru UE, respecta si controleaza prin institutiile abilitate Regulamentul nr.1/2005 si legislatia nationala in domeniul bunastarii animalelor, in timpul transportului - pe teritoriul comunitar.
Standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor privind bunastarea acestora, au un rol important in comertul international, deoarece sunt singurele standarde globale, bazate pe stiinta, convenite de natiunile comerciale din intreaga lume. Armonizarea masurilor cu standardele internationale este un principiu al Organizatiei Mondiale a Comertului - de a facilita comertul sigur si de a evita barierele comerciale inutile. Acest lucru este la fel de adevarat in sectorul masurilor de bunastare animala.
Astazi 2 iulie, discutiile cu jurnalistii au fost purtate in principal pe obiectivele de baza, respectiv:
Asa cum a fost comunicat presei prezente, proiectul va urma cursul legislativ, tradus si transmis catre COPA-COCEGA, UECBV si catre ONG-uri reprezentative pentru protectia animalelor.
Organizatia internationala Animals International a luat la cunostinta continutul proiectului de lege inregistrat astazi la Parlamentul Romaniei prin care se fac primi pasi pentru reducerea suferintei inutile cauzata de exportul cu animale vii.
”Gata cu exporturile pe timpul verii. Gata cu vapoarele mortii fara veterinari la bord in restul anului. Problema generala a bunastarii animalelor exportate nu se rezolva prin aceasta lege, ci prin inlocuirea exportului in viu cu produse congelate, dar cu siguranta ca acest proiect legislativ reprezinta un pas inainte pe care orice membru al parlamentului cu bun simt il va face.”, a spus Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.
Proiectul de lege vine atat pe fondul unei perioade foarte calduroase cu luna iunie fiind cea mai fierbinte pe intreaga Planeta, cat si in contextul sensibilizarii exportatorilor (ACEBOP) si a Parlamentului in urma campaniei de lunga durata a organizatiei Animals International care a expus in repetate randuri suferinta inutila a animalelor exportate pe durata transportului si in tarile terte la sacrificare.
Indignarea publicului din Romania a atins cote maxime in urma anuntului MADR de la inceputul anului acesta potrivit caruia va incepe exportul cu animale vii catre Golful Persic a adunat peste 28.000 de semnaturi care su sensibilizat mai multi membri ai Parlamentului: https://www.animalsinternational.org/take_action/al-mawashi-romania/int
Acelasi anunt a generat un sondaj de opinie la care au contribuit peste 2500 de personae dintre care 74% se opun exportului cu animale vii pentru ca reprezinta o cruzime nejustificata si cer verificarea independenta a situatiei.
Animals International a atras atentia MADR inca de vara trecuta ca o companie de comert din Golf (Al Mawashi) care a fost interzisa in Australia pentru tortura inutila asupra animalelor. Dar MADR a invitat exact aceeasi companie la Bucuresti: https://www.madr.ro/comunicare/4958-primele-rezultate-ale-unei-colaborari-de-durata-privind-exportul-de-ovine-in-golf.html
Putin timp mai tarziu, exportul catre Golf a inceput: https://www.madr.ro/comunicare/5002-schimburile-comerciale-in-domeniul-agroalimentar-cu-republica-iran-in-remarcabil-progres.html
In zona Golfului se inregistreaza cele mai ridicate temperaturi, cu nopti de peste 35 grade Celsius si zile cu peste 45, uneori chiar 55 de grade. Legislatia UE nu permite transportul animalelor vii daca temperatura depaseste 30 de grade pe intreaga ruta sau chiar pe portiuni din ruta. Legislatia se aplica pana la destinatie chiar daca aceasta ete in tarile terte.
”Practic Romania incalca legislatia UE din 2007 in fiecare vara. Proiectul de lege initiat astazi de deputatul medic veterinar Adrian Oros si sustinut de exportatori (ACEBOP), nu face decat sa determine autoritatile cu rol de control sa respecte Regulamentul UE 1/2005 care este oricum direct aplicabil si in Romania”, a adaugat Paun.
In plus, prin noua initiativa legislativa se cere prezenta unui medic veterinar, instruit pentru transportul maritim de lunga durata, pe nava cu care sunt transportate animalele, pe toata durata cursei, de la imbarcare si pana la destinatie, care sa monitorizeze si sa realizeze rapoarte zilnice si finale privind conditiile de transport. La fiecare 1000 de animale va fi prezent de asemenea un technician veterinar.
”Pe vaporul pe care au murit de sete 14.800 de oi in cursa de la Midia spre Iordania in vara anului 2015 nu era niciun veterinar. Iordania nu a dat socoteala nici Romaniei si nici Comisiei Europene pentru catastrofa. Prin noua lege astfel de tragedii vor putea fi evitate”, a incheiat Paun.
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
12-11-2023 Animale de companie
Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>