La data de 1 septembrie 2014, procentul animalelor din Romania afectate de Boala Limbii Albastre era de 0, 012%.
In data de data de 22.08.2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre” (Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau. Aceasta boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave, nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.
Situatia focarelor de Bluetongue in data de 1 septembrie 2014, la nivel judetelor, se prezenta astfel:
Judet |
Numar comune |
Efectiv animale |
Numar animale |
Mortalitati |
Buzau |
18 |
359.961 |
82 |
5 |
Vrancea |
1 |
237.187 |
5 |
2 |
Arges |
2 |
291.804 |
9 |
- |
Gorj |
9 |
223.952 |
30 |
1 |
Valcea |
3 |
177.792 |
12 |
- |
Prahova |
11 |
323.168 |
60 |
13 |
TOTAL |
44 |
1.613.864 |
198 |
21 |
Procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 6 judete, este de 0, 012%.
Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate.
In plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii.
DSVSA judetene au organizat intalniri de informare si instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentantii asociatiilor profesionale ale crescatorilor de bovine si ovine, cu reprezentanti ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generala care trebuie respectata pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue in zonele actualmente libere de boala si a masurilor de restrictie a circulatiei animalelor, pentru judetele unde evolueaza boala.
Consiliul Stiintific al ANSVSA s-a reunit in data de 3 septembrie pentru a analiza evolutia cazurilor de Boala Limbii Albastre in Romania, masurile intreprinse de ANSVSA si conduita care trebuie urmata in viitor. Membrilor Consiliului Stiintific le-a fost prezentata situatia actualizata a evolutiei acestei boli si masurile intreprinse pana in prezent.
Procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 12 judete, este de 0, 011%.
In cadrul intalnirii, membrii Consiliului Stiintific au apreciat corectitudinea masurilor luate de serviciile veterinare, din momentul diagnosticarii bolii si pana in prezent, precum si necesitatea continuarii acestora.
S-a ajuns la concluzia ca, datorita schimbarilor climatice si a particularitatilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibila aparitia de noi focare in perioada urmatoare.
Un subiect important discutat a fost oportunitatea vaccinarii impotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul tarii noastre. In urma analizarii necesitatii vaccinarii, cei prezenti au ajuns la concluzia ca este o masura utila si benefica. Aceasta, in conditiile in care, in urma realizarii unei analize de risc va fi demarata o campanie de vaccinare la nivel national, in primavara anului urmator.
De asemenea, s-a analizat si posibilitatea ca, in exploatatiile comerciale de bovine de lapte, sa se realizeze vaccinarea impotriva acestei boli, chiar din acest an.
Aceasta propunere va fi inaintata de catre reprezentantii ANSVSA, spre analiza Comisiei Europene, in cadrul sedintei Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala, care va avea loc saptamana viitoare la Bruxelles.
A rezultat, in urma discutiilor, importanta efectuarii de dezinsectii periodice, de catre fiecare crescator de animale in gospodaria proprie, o metoda eficienta de distrugere a insectelor care transmit boala.
La aceasta sedinta a Consiliului Stiintific au participat specialisti ai Autoritatii si m.c. al Academiei, Prof. univ. dr. Nicolae MANOLESCU (Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti), Acad. prof. univ. dr. Alexandru T. BOGDAN (Academia Romanǎ, Centrul de Biodiversitate), Prof. univ. dr. Sevastian DUMITRACHE (UMF Carol Davila), Conf. dr. ing. Nastasia BELC (Director General al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Bucuresti), Prof. univ. dr. Cornel CATOI (Decan al Facultatii de Medicina Veterinarǎ din cadrul Universitǎtii de Stiinte Agricole si Medicinǎ Veterinarǎ Cluj-Napoca), Prof. univ. dr. Gabriel PREDOI (Decan al Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti), Prof. univ. dr. Gheorghe SAVUTA (Prorector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, Iasi, Prof. dr. ing. Petru ALEXE (Facultatea Stiinta si Ingineria Alimentelor “Dunarea de jos“, Galati), Prof. univ. dr. Viorel HERMAN, (Facultatea de Medicina Veterinara, USAMVB Timisoara.
ANSVSA
Avand in vedere situatia epidemiologica sub raportul evolutiei focarelor de Bluetongue la nivelul Judetului Vaslui, DSVSA Vaslui aduce la cunostinta tuturor medicilor veterinari de libera practica, medicilor veterinari oficiali si proprietarilor de animale urmatoarele aspecte:
De asemenea circulatia animalelor este permisa din exploatatie catre un abator autorizat din judet, cu respectarea masurilor mai sus mentionate si sacrificarea in maxim 24 ore de la iesirea din exploatatie.
Circulatia animalelor din speciile receptive intre judete se poate face numai cu aviz interjudetean eliberat de DSVSA judetean de la judetul de destinatie a animalelor si cu respectarea conditiilor prevazute in Regulamentul 1266/2007.
Modul privind evolutia focarelor de boala de la nivelul judetului cat si alte masuri ce vor fi instituite va vor fi comunicate in cel mai scurt timp.
DSVSA Vaslui
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
13-09-2024 Ovine si caprine
În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
21-11-2023 Pesti
Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. Mai multe>>
12-11-2023 Porcine
Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>
12-11-2023 Animale de companie
Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
26-10-2023 Zootehnie
Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>