Cererile pentru ajutorul acordat terenurilor forestiere se depun incepand de azi

Cererile pentru ajutorul acordat terenurilor forestiereIncepand cu data de 25 aprilie 2017, detinatorii de terenuri forestiere incadrate in categoria terenurilor acoperite cu paduri si terenuri destinate impaduririi sau reimpaduririi (conform incadrarii din amenajamentele silvice) din Fondul Forestier National sunt invitati sa depuna la APIA cererile de sprijin aferente schemei de ajutor de stat "Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, aferente submasurii 15.1 din cadrul PNDR 2020. In cadrul schemei sunt compensate doua tipuri de angajamente: 1 – Asigurarea de zone de liniste si 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri.

 

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in perioada 25 aprilie, ora 11:00 – 15 mai 2017, ora 16:00 (prima sesiune), primeste Cererile de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, aferenta Masurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, SubMasura 15.1 „Plati pentru angajamente de silvomediu” din cadrul PNDR 2014 – 2020.

Odata incheiata perioada de depunere mentionata mai sus, cererile de sprijin pot suferi modificari din partea solicitantilor pana la data de 31 mai 2017, ora 16:00.

Aceasta Schema de ajutor de stat care contribuie la prioritatea Uniunii Europene in materie de dezvoltare rurala „Refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura” este implementata de APIA, toate documentele necesare accesarii fiind disponibile pe pagina de internet www.apia.org.ro.

Depunerea Cererii de Sprijin se realizeaza pe suport de hartie la Centrele Judetene sau al Municipiului Bucuresti al APIA. Aceasta va fi insotita de avizul Garzii Forestiere si de documentele specificate in Ghidul solicitantului.

Solicitantul sprijinului financiar trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate si criteriile specifice prevazute in schema de ajutor de stat si detaliate in Ghidul Solicitantului.

Alocarea financiara pentru sesiunea 01/2017 este de 117.803.922 euro.

Selectia Cererilor de sprijin in cadrul sesiunii se efectueaza conform prevederilor Regulamentului de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare a contestatiilor aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.362/2016, publicat pe site-ul APIA.

Anuntarea rezultatelor selectiei se va face prin notificarea beneficiarilor de catre Centrele Judetene APIA ca urmare a publicarii pe site a Raportului de selectie preliminar aprobat de catre directorul general al DGDR – AM PNDR.

 

Informatii generale privind sprijinul financiar

Facem precizarea ca beneficiarii schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite” – submasura 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor” – submasura 15.1 „Plati pentru angajamente de silvomediu” numai dupa executarea ultimei lucrari de intretinere a plantatiei.

Prin PNDR 2014–2020, document aprobat de catre Comisia Europeana prin Decizia C(2015)3508/26.05.2015, cu modificarile ulterioare, s-a avut in vedere imbunatatirea echilibrului dintre dezvoltarea economica si utilizarea durabila a resurselor naturale.

In ceea ce priveste Fondul Forestier National (FFN), gestionarea durabila a acestuia este asigurata prin cadrul de administrare creat in Romania, respectiv zonarea functionala a padurilor si administrarea acestora prin ocoale silvice in baza amenajamentelor silvice. Cu toate acestea, caracterul intensiv al lucrarilor silvotehnice aplicate, reflectat prin numarul mare de interventii si utilizarea la scara larga a echipamentelor mecanizate, creeaza premiza afectarii mediului natural al padurii, contribuind la afectarea diversitatii biologice, eroziunea solului, cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) etc.

Introducerea in cadrul PNDR 2014-2020 a Masurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice si conservarea padurilor”, SubMasura 15.1 „Plati pentru angajamente de silvomediu”, a avut ca scop reducerea numarului de interventii silvotehnice in padure si promovarea tehnologiilor de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului (silvicultura cu impact redus), prin promovarea de angajamente voluntare care depasesc cerintele obligatorii relevante prevazute in cadrul legislatiei nationale in domeniul gestionarii padurilor.

Sprijinul acordat in cadrul acestei scheme este de tip compensatoriu si este acordat anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (hectar) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de detinatorii de terenuri forestiere care incheie angajamente voluntare pe o perioada de 5 ani.

In cadrul schemei sunt compensate doua tipuri de angajamente, ale caror cerinte specifice sunt incadrate in urmatoarele doua pachete:

    • Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste;
    • Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri (Pachetul 2 poate fi aplicat doar in combinatie cu Pachetul 1).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat in baza prezentei Scheme este de 100%.

Valorile platilor compensatorii acordate sunt urmatoarele:

    • 25 € pe an si pe hectar pentru suprafata angajata in cadrul Pachetului 1;
    • 103 € pe an si pe hectar pentru suprafata anuala pentru care se solicita sprijin in cadrul Pachetului 2.

 

Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste

Prin acest pachet se urmareste in principal asigurarea conditiilor optime de cuibarit, adapost si hranire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere.

Totodata, prin mentinerea unei consistente crescute a arboretelor, capacitatea padurii de a contribui la reducerea concentratiei de gaze cu efect de sera din atmosfera prin sechestrarea carbonului si adaptare la efectele schimbarilor climatice, precum si la cresterea retentiei scurgerilor de suprafata (in cazul viiturilor) va fi imbunatatita.

Fiecare solicitant al sprijinului financiar delimiteaza o zona de liniste compacta de cel putin 20% din totalul suprafetei eligibile angajate, delimitata prin limite parcelare sau subparcelare. In situatia in care solicitantul detine in proprietate terenuri forestiere situate in mai multe UP-uri (administare de acelasi ocol silvic sau de ocoale silvice diferite), delimitarea zonei de liniste compacte de minimum 20% se va asigura la nivelul fiecarei UP. Zona de liniste compacta din cadrul unei U.P. nu poate avea o suprafata mai mica de 20 ha.

Zona de liniste stabilita prin cererea de sprijin se mentine pe toata perioada de 5 ani a angajamentului, cu exceptia cazurilor de forta majora.

In cadrul zonelor de liniste pentru perioada de angajament, vor fi permise doar lucrari de impadurire, ajutorarea regenerarilor naturale, intretinere a culturilor si a semintisurilor pana la realizarea starii de masiv, descoplesiri, degajari, depresaje si curatiri, precum si lucrari de reconstructie ecologica care se continua din perioada premergatoare angajamentului.

 

Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri

Are in vedere protejarea resurselor de sol forestier, prin promovarea de tehnologii extensive de exploatare a lemnului cu impact redus al solului, respectiv utilizarea de atelaje in lucrarile de rarituri, in detrimentul lucrarilor mecanizate, care in prezent sunt aplicate la scara larga. Adoptand acest pachet, solicitantul sprijinului se angajeaza sa exploateze materialului lemnos provenit din rarituri folosind exclusiv atelaje la operatiile de adunat, scos si apropiat pe suprafata ce face obiectul angajamentului, pana la platforma primara.

Fiecare solicitant al sprijinului financiar precizeaza pentru fiecare U.P., u.a. si suprafetele aferente de parcurs cu lucrari de rarituri cu atelaje pe perioada de angajament acoperita de amenajamentul in vigoare. In cazul in care amenajamentul expira pe perioada de aplicare a angajamentului, pentru anii neacoperiti de amenajamentul initial, se va intocmi o estimare care sa contina u.a. si suprafetele de parcurs cu lucrari de rarituri cu atelaje si care se va definitiva cu ocazia intocmirii dosarului tehnic aferent noului amenajament.

U.a. selectate nu vor face parte din zona de liniste.

Beneficiarii schemei pot fi:

    1. Unitatile administrativ-teritoriale care au in proprietate publica sau privata terenuri forestiere,
    2. Persoanele fizice si juridice care au in proprietate privata terenuri forestiere,
    3. Asociatii ale beneficiarilor precizati la lit. a) si b), constituite ulterior punerii in posesie cu terenuri forestiere, in conformitate cu art.92 din Codul silvic adoptat prin Legea nr.46/2008 cu modificarile si completarile ulterioare si functioneaza in conformitate cu dispozitiile Ordonantei de Guvern nr.26/2000 cu privire la Asociatii si Fundatii.

Calitatea de beneficiar eligibil se dovedeste prin prezentarea documentelor precizate in Sectiunea V a cererii de sprijin (Anexa 1 din Ghidul solicitantului) la categoria Documente referitoare la forma de organizare a solicitantului.

Pentru a fi eligibili in cadrul schemei, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

    1. sa fie proprietarii suprafetelor de teren forestier localizate pe teritoriul Romaniei pentru care se solicita sprijin in cadrul schemei;
    2. sa se angajeze ca mentin angajamentul de silvomediu pentru o perioada de 5 ani, de la data semnarii acestuia;
    3. sa se angajeze ca respecta cerintele specifice pachetelor de silvomediu pentru care aplica;
      • Asumarea angajamentului se face prin depunerea cererii de sprijin si a documentelor anexate acesteia.
    4. sa detina contract de administrare sau prestari servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru suprafetele de teren forestier pentru care se solicita sprijin in cadrul schemei;
      • Beneficiarul este obligat sa asigure continuitatea administrarii terenului forestier de catre un ocol silvic autorizat pe toata perioada de 5 ani de angajament.
    5. sa participe in cadrul angajamentului cu toata suprafata de teren forestier detinuta de acesta intr-o unitate de productie si/sau protectie.
      • Asumarea conditiei se face prin depunerea cererii de sprijin si a documentelor anexate acesteia.


Fac obiectul aplicarii schemei terenurile forestiere, cu exceptia suprafetelor incadrate in tipul I functional (T I), cu conditia ca terenurile destinate impaduririi sau reimpaduririi sa nu reprezinte mai mult de 15% din suprafata angajata.

Verificarea conditiei ca terenurile destinate impaduririi sau reimpaduririi sa nu reprezinte mai mult de 15% din suprafata angajata se realizeaza in fiecare an pe intreaga perioada de de aplicare a angajamentului.

Suprafata minima pentru care se incheie angajamentul este de 100 ha.

Suprafetele care fac obiectul angajamentului trebuiesc identificate in format electronic.

Beneficiarul este obligat ca pe toata perioada de angajament sa respecte cerintele obligatorii relevante prevazute de legislatia nationala silvica sau de dreptul intern relevant referitoare la executarea lucrarilor de extragere a materialului lemnos prin taieri de igiena, rarituri, taieri de conservare si regenerare, precum si cele referitoare la executarea lucrarilor de rarituri cu atelaje.

In cazul in care pe perioada de aplicabilitate a angajamentului se constata de catre institutiile specializate in cadrul sarcinilor legale care le revin, incalcarea cerintelor obligatorii relevante precizate in paragraful anterior, beneficiarul va fi sanctionat in conformitate cu prevederile sistemul de sanctiuni aferent schemei de ajutor de stat.

Sprijinul acordat in cadrul prezentei scheme de ajutor de stat poate fi cumulat pe aceeasi suprafata angajata, cu orice alt sprijin financiar, atat timp cat acesta vizeaza plati compensatorii identificabile diferite.

A.P.I.A.

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>