1 august 2016 - termenul limita pentru solicitarea sprijinului financiar in sector apicol - PNA 2016

1 august 2016 - Data limita solicitare sprijin financiar in sector apicol - PNA 2016Termenul limita de depunere a cererii de solicitare a sprijinului financiar acordat prin PNA impreuna cu documentele care o insotesc, este data de 01.08.2016. Cererea de plata, pentru a fi valabila, trebuie sa fie completata corect si sa fie completa, adica sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura.


Scopul Programului National Apicol pentru perioada 2014-2016 este sprijinirea apicultorilor pentru achizitionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de matci, roiuri pe faguri si/sau familii de albine, de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral, precum si pentru decontarea analizelor fizico-chimice care sa ateste calitatea mierii.

 

Beneficiarii Programului

Beneficiarii sprijinului financiar sunt apicultori, persoane fizice si juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare, organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare.

 

Solicitantii sprijinului

    • asociatiile de crescatori de albine recunoscute, conform legislatiei in vigoare;
    • uniunile apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare;
    • cooperativele agricole in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;
    • grupurile de producatori in domeniul apicol, recunoscute conform legislatiei in vigoare;
    • federatii apicole recunoscute, conform legislatiei in vigoare. 

 

Modul de finantare

Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand T.V.A.

Actiunile cuprinse in Program pentru care se acorda ajutor financiar in anul 2016:

    • Combaterea varoozei si a nosemozei – Achizitionarea de medicamente si funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, folosite atat in apicultura conventionala, cat si in apicultura ecologica;
    • Refacerea efectivului de familii de albine – Achizitionarea de matci, roiuri pe faguri si / sau familii de albine identificate folosite atat pentru apicultura conventionala sau ecologica;
    • Rationalizarea stuparitului pastoral – Achizitionarea de stupi in vederea reformarii stupilor uzati in urma deplasarii acestora in pastoral.
    • Asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii – decontarea analizelor fizico-chimice care atesta calitatea mierii.

 

Etapele de desfasurare a procedurii

Acordarea ajutorului financiar se realizeaza in urma depunerii cererii de plata. Succesiunea etapelor este urmatoarea:

    1. solicitarea ajutorului financiar - depunere cerere de plata, primire, inregistrare cerere de plata, control vizual al cererii de plata;
    2. verificarea, analizarea si aprobarea administrativa a cererilor de plata;
    3. inspectia la fata locului;
    4. verificarea si validarea raportului de inspectie control/supracontrol;
    5. aprobarea administrativa a cererilor de plata;
    6. verificarea, analizarea si validarea/invalidarea dosarelor de plata;
    7. autorizarea platii;
    8. plata ajutorului;
    9. verificarea efectuarii platilor sumelor autorizate de APIA. 

 

Solicitarea sprijinului financiar de catre beneficiarii Programului National Apicol

Beneficiarii Programului pentru actiunile prevazute in acesta, achizitioneaza direct produsele sau achizitioneaza prin intermediul formei asociative toate produsele, solicita anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative legal constituite din care fac parte, conform legislatiei in vigoare.

Inainte de depunerea cererii unice de solicitare a sprijinului si a documentelor care o insotesc apicultorii trebuie sa solicite eliberarea urmatoarelor documente, indiferent de forma de achizitie, direct sau prin intermediul formei asociative:

    • adeverinta care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol, eliberata de consiliul local;
    • documentul de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat de catre directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/ unitatea;
    • ordinul de deplasare in pastoral eliberat de forma asociativa din care face parte apicultorul, din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral pana la data depunerii cererii unice, avizat si datat de consiliul local, in cazul achizitiilor de stupi. 

Apicultorul trebuie sa detina stupii identificati de catre formele asociative de profil legal constituite, prin Agentia Nationala pentru Zootehnie ,,Prof. dr. G.K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 119/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Documentele care se depun la sediul formei asociative de catre apicultorii beneficiari ai Programului, care achizitioneaza prin intermediul formei asociative:

    • Cererea unica de solicitare a sprijinului care se depune o singura data inainte de efectuarea oricarei achizitii, in care se mentioneaza acordul pentru achizitia produselor si/sau pentru derularea sprijinului financiar aferente masurilor prevazute in Program, prin intermediul aceleiasi forme asociative.
    • Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca apicultorii: - achizitioneaza matcile, roiurile pe faguri si/sau familiile de albine prin PNA in afara perioadei cuprinse intre data depunerii oricarei cereri de finantare pentru acordare de ajutor financiar nerabursabil din masurile agricole de investitii finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si data acordarii ultimei plati pentru finalizarea investitiei. - indiferent de forma juridica de organizare, nu au mai solicitat ajutor financiar prin intermediul altei forme asociative; - in cazul in care au loc modificari asupra statului lor juridic, informeaza forma asociativa din care fac parte, in termen de 5 zile lucratoare de la survenirea acestor modificari.
    • Copia actului de identificare - B.I./C.I., in cazul persoanelor fizice.
    • Copia certificatului de inregistrare de la oficiul registrului comertului/a certificatului de inregistrare fiscala, dupa caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare.
    • Copia adeverintei care sa ateste proprietatea si numarul familiilor de albine inscrise in registrul agricol, la data solicitarii acesteia, eliberata de consiliul local.
    • Copia adeverintei/atestatului/certificatului/diplomei care sa confirme pregatirea apicultorului in domeniul apicol, conform legislatiei in vigoare, eliberata/eliberat pana la termenul-limita de depunere a cererii si a documentelor, dupa caz,respectiv 1 august 2016.
    • Copia documentului de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara, eliberat inainte de depunerea cererii de solicitare la sediul formei asociative de catre directia judeteana sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza careia isi desfasoara permanent activitatea exploatatia/unitatea.
    • Copia ordinului de deplasare in pastoral eliberat de forma asociativa din care face parte apicultorul, din care sa rezulte ca acesta a efectuat deplasarea in pastoral pana la data depunerii cererii unice, avizat si datat de consiliul local, in cazul achizitiilor de stupi.
    • Copia fisei "Miscarea efectivului de albine"din carnetul de stupina, in care sa se consemneze toate achizitiile pentru actiunea refacerea efectivului de albine.
    • Copia carnetului de stupina completat la zi in toate rubricile, stampilat si semnat de administratorul/ reprezentantul legal/imputernicitul formei asociative la rubrica „Deplasari in pastoral".
    • Copia buletinului/buletinelor de efectuare a analizelor fizico-chimice ale mierii si copia documentelor fiscale de efectuare a platii analizelor fizico-chimice ale mierii, emis/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare, in cazul efectuarii analizelor fizico-chimice ale mierii.
    • Copia facturii de efectuare a analizelor fizico-chimice ale mierii precum si copia documentelor de efectuare a platii acestora emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare.
    • Copia autorizatiei de functionare a laboratorului de analize fizico-chimice care a efectuat analizele si care a emis factura.


In cazul in care apicultorii opteaza sa efectueze toate achizitiile in mod direct, dupa achizitionarea acestora, pe langa documentele mentionate mai sus, trebuie sa depuna suplimentar urmatoarele documente la sediul formei asociative legal constituite din care fac parte:

    • Copia certificatului/certificatelor de origine, care atesta provenienta matcilor din stupine de elita autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" si autorizate sanitar-veterinar, in cazul achizitionarii de matci de la stupina de elita;
    • Copia declaratiei/declaratiilor de conformitate, care atesta provenienta matcilor din stupine de multiplicare autorizate de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G, K, Constantinescu" si autorizate sanitar-veterinar, in cazul achizitionarii de matci de la stupine de multiplicare;
    • Copia autorizatiei sanitar veterinara/documentului care atesta autorizarea pentru comercializare a furnizorului de medicamente in cazul achizitionarii de medicamente pentru tratarea efectivului de familii de albine;
    • Copia facturii/facturilor fiscale de achizitie a medicamentelor, fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa, a matcilor, roiurilor pe faguri, familiilor de albine si a stupilor, emisa/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare;
    • Copia documentului/documentelor fiscale de efectuare a platii medicamentelor, fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa, a matcilor, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine si a stupilor emis/emise dupa data depunerii cererii unice de solicitare.
    • Copia documentului din care sa reiasa capacitatea furnizorului de a produce material biologic semnat de acesta si avizat de ANZ - in cazul achizitiei de material biologic. 


Controlul la fata locului la nivelul beneficiarilor sprijinului financiar, din cadrul fiecarei forme asociative, respectiv apicultorii, se va efectua in procent de 5% din numarul total al acestora.

In cazul in care in urma controlului efectuat de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura se identifica neconcordante intre informatiile furnizate in cererea de plata, documentele justificative si situatia de la fata locului, beneficiarilor li se aplica o reducere a ajutorului cuvenit cu 20%.

Atat reprezentantii formelor asociative, cat si apicultorii selectati care au depus cerere unica de solicitare a sprijinului trebuie sa fie prezenti la data comunicata pentru efectuarea controlului la fata locului sau sa mandateze un reprezentant.

Refuzul controlului la fata locului la data comunicata atrage excluderea de la plata.

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>