Pentru anul 2019 cererile unice de plata care cuprind solicitari de sprijin pentru sectorul vegetal si zootehnic cat si cererile unice care contin doar solicitari de sprijin pentru sectorul zootehnic se pot depune la centrele locale si judetene APIA. In continuare va prezentam etapele de care trebuie sa tineti cont si documentele necesare la depunerea Cererii Unice de Plata APIA - declaratia privind sectorul zootehnic.
Termenul limita de depunere fara penalitati este data de 15 mai 2019 inclusiv (art. 8, alin. (22) din O.U.G. nr. 3/2015 , art. 13 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014, cu modificarile si completarile ulterioare).
Dupa data de 15 mai 2019 in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul in cazul in care cererea ar fi fost depusa pana la termenul stabilit (art.13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, cu modificarile si completarile ulterioare), respectiv 10 iunie 2019 inclusiv (perioada cu penalitati).
Cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, completate de fermieri, se depun la centrele locale/judetene ale APIA.
Cererea unica de plata se depune la centrele judetene ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de peste 50 hectare de teren agricol si la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol.
Pentru a beneficia de ANTZ/SCZ, solicitantii trebuie sa depuna o singura cerere unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, al carei model este aprobat anual prin Ordin al MADR, chiar daca detin mai multe exploatatii cu cod ANSVSA in diferite localitati sau judete.
Modificarile la cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic se depun la centrele APIA pana la data limita de 31 mai 2019 inclusiv, fara aplicarea de penalitati.
Fermierii pot depune modificari ale cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic si dupa data de 31 mai 2019, pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata cu penalitati (10 iunie 2019 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care ar fi avut dreptul, daca modificarea cererii unice de plata ar fi fost depusa pana la data de 31 mai 2019, conform art. 15 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
Cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic sau modificarile aduse acesteia, depuse dupa data de 10 iunie 2019, sunt considerate inadmisibile (sunt respinse de la plata) conform, art.13 alin.(1) paragraful 3 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, cu exceptia cazurilor de forta majora si a circumstantelor exceptionale.
In cazurile de forta majora si circumstante exceptionale, fermierul nu va fi sanctionat pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, daca notifica in scris APIA acest fapt, in termen de 15 zile lucratoare de la data la care acesta sau succesorul sau in drepturi se afla intr-una din situatiile prevazute de art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare si prezinta dovezile relevante care atesta aparitia acestor situatii (de la data emiterii documentului doveditor).
Conform art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, termenele limita pentru depunerea documentelor care au coincis cu o zi de sarbatoare oficiala, o sambata sau o duminica, se prelungesc pana in prima zi lucratoare care urmeaza.
Dupa ultimul termen de depunere a documentelor specifice atasate cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, cu penalitati, acestea nu mai sunt luate in considerare pentru plata.
Numarul de animale solicitate nu va depasi numarul maxim admis pentru fiecare schema. Pentru a beneficia de ANTZ si/sau SCZ in anul 2019 solicitantii trebuie sa depuna cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic pentru toate exploatatiile cu cod ANSVSA, pana la data de 15.05.2019 inclusiv, fara penalitati. Cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 15 mai, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 mai 2019.
Cererea va fi insotita de documente generale si documente specifice fiecarei categorii de animale in functie de schema solicitata.
Pentru documentele de identificare (BI/CI/CUI/CIF) fermierul prezinta si exemplarul original, celelalte documente se depun in copie certificata “conform cu originalul” insusita de catre fermier prin semnatura si data.
Cererea unica de plata – declaratia privind sectorul zootehnic se depune personal sau prin imputernicit.
In cazul in care, cererea unica este depusa prin imputernicitul unei persoane fizice, imputernicirea pentru completarea si semnarea cererii unice de plata, in locul solicitantului, se face prin procura notariala.
In cazul in care, persoana fizica autorizata, titularul intreprinderii individuale, reprezentantul intreprinderii familiale sau administratorul/reprezentantul legal al persoanei juridice nu depune personal cererea unica de plata, ci prin intermediul unui imputernicit, acesta din urma va completa cererea unica de plata cu denumirea si CUI/CIF ale persoanei juridice/PFA/II/IF, cu datele de identificare ale administratorului/titularului/reprezentantului legal, iar la rubricile din cererea unica de plata rezervate pentru imputernicit va completa datele de identificare ale imputernicitului.
Cererea unica de plata poate fi retrasa total/partial pentru una din schemele de plata, in scris, in orice moment, pana la emiterea deciziei/deciziilor de plata, mai putin in situatiile in care solicitantul a fost informat cu privire la neconformitatile din cererea sa de ajutor sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA / ANZ de a efectua un control la fata locului si daca, in urma controlului, au fost identificate neconformitati sau nu au solicitat plati pentru animale care au perioada de retinere, caz in care se poate retrage in totalitate cererea de plata cu declaratie sector zootehnic / schema de plata / sau una din exploatatii cu cod ANSVSA, conform art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
Documente generale indiferent de tipul schemei pentru care solicita ANTZ/SCZ (daca fermierul depune si declaratie pe suprafata, urmatoarele documente se depun intr-un singur exemplar):
Documentul specific pentru fermierii crescatori de bovine INREGISTRATI in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015 si care nu au solicitat ANTZ 7 -L in anii de cerere 2013 - 2018 pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cerere:
Pentru fermierii crescatori de bovine NEINREGISTRATI in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015 si care nu au beneficiat de ANTZ 7- L in anii de cerere 2016 - 2018, documentele specifice din care rezulta ca au comercializat o cantitate de lapte de minimum 3 tone lapte in perioada de referinta 01.03.2018-28.02.2019 sunt, dupa caz:
Fermierii neinregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015, care au obtinut dreptul la prima ANTZ 7-L in anul de cerere 2016 si/sau anul de cerere 2017 si/sau anul de cerere 2018 pentru perioada de referinta 01.04.2015-29.02.2016/01.03.2016-28.02.2017/01.03.2017-28.02.2018, pot solicita acest drept si beneficia de prima doar pentru cantitatea pentru care au obtinut dreptul la prima fara a mai prezenta documentele specifice care atesta comercializarea a minimum 3 tone de lapte.
IMPORTANT: Dreptul la prima, obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 7- L, poate fi cedat in aceeasi exploatatie cu cod ANSVSA, in urma schimbarii formei de organizare, in urma mostenirii exploatatiei cu cod ANSVSA sau intre soti, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate.
Documentele ce insotesc cerere unica de plata sunt, dupa caz:
Prin exceptie in cazul in care este schimbarea formei de organizare din PF in PFA/II/IF este necesar o copie de pe certificatul de inregistrare si o declaratie pe propria raspundere de cedare drept ANTZ 7-L.
Atentie! Dreptul la prima ANTZ 7-L obtinut de catre PFA/II/IF poate fi cedat in aceeasi exploatatie prin document notarial emis inainte de data radierii PFA/II/IF.
Documentul specific pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 martie 2018 – 28 februarie 2019 si/sau pentru care nu s-a solicitat/beneficiat de prima in anii anteriori este:
si
Dreptul la prima obtinut in anii anteriori pentru schema ANTZ 8 - C poate fi cedat in aceeasi exploatatie, cu cod ANSVSA, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru urmatoarele cazuri:
Documentele care insotesc cererea unica de plata pentru situatiile de mai sus:
Dreptul la prima obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 8 - C, poate fi cedat pe baza unei declaratii notariale, unei alte persoane, in alta exploatatie, cu cod ANSVSA, infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima, in urma preluarii integrale a animalelor purtatoare de prima, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru exploatatiile nou-infiintate.
Documentele privind cedarea/preluarea dreptului la prima obtinut in anii anteriori pentru ANTZ 8-C, in urma transferului integral de animale purtatoare de prima in alta exploatatie cu cod ANSVSA infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima sunt:
a) copie de pe declaratie/declaratii notariale de cedare a dreptului la prima obtinut in anii anteriori;
sau
b) copie de pe certificatul de mostenitor, certificatul de calitate de mostenitor sau copie a anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, insotite de copiile declaratiilor de cedare a dreptului la prima din partea celorlalti mostenitori, in cazul in care exista mai multi mostenitori.
In mod particular in situatia de la lit.a.) se incadreaza urmatoarele cazuri:
Pentru animalele solicitate pentru SCZ-FB care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “bivolita de lapte”:
sau
ATENTIE ! Adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei sau adeverinta eliberata de Oficiul pentru Zootehnie judetean se poate depune odata cu cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic sau se poate depune pana in data de 2 septembrie 2019 inclusiv (Anexa nr. 9 – Partea A sau Partea B).
SCZ-TC1.1 si SCZ-TC3.1 (vaci din rase de carne/vaci metise cu rase de carne)
Pentru animalele solicitate pentru vaca de rasa de carne/ vaca metisa cu rasa de carne care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “vaca”:
SCZ-TC2.1, SCZ-TC2.2, SCZ-TC3.2, SCZ-TC3.3 (tineret din rase de carne sau tineret metis cu rase de carne)
SCZ-TC1.2 (taurul din rase de carne)
Pentru animalele solicitate pentru vaca de lapte care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “vaca”:
Documentele specifice care se prezinta pana la data de 2 decembrie a anului de cerere:
Solicitantul trebuie sa faca dovada ca a achizitionat cutiile cu oua de viermi de matase de la o unitate autorizata sanitar veterinar (va prezenta o copie a autorizatiei sanitar veterinare).
In sensul art. 8 alin. (1) lit. i) din ordonanta, precum si in conformitate cu prevederile art. 3 si art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare, fermierii pot aduce modificari cererii unice de plata sau pot retrage in totalitate cererea unica de plata sau parti ale acesteia numai daca:
In cazul in care in cadrul unui control la fata locului, a fost constatata o neconformitate, modificarile sau retragerile nu sunt autorizate pentru animalele la care se refera neconformitatea.
In cazul in care modificarile aduse cererii unice de plata au incidenta asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte se vor actualiza in consecinta.
fermierii completeaza si depun la Centrele locale / judetene / Municipiul Bucuresti APIA urmatoarele formulare:
Prin completarea acestui formular se modifica cantitatea de lapte livrat / vandut direct in anul de cota 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015 si / sau a cantitatii de lapte comercializata in perioada de referinta 01 aprilie 2015 – 29 februarie 2016, 01 martie 2016 – 28 februarie 2017, 01 martie 2017- 28 februarie 2018, 01 martie 2018 -28 februarie 2019 cu conditia ca schema ANTZ-7 sa fie solicitata in cererea initiala. Daca aceasta schema nu figureaza solicitata in cererea initiala, schema se poate adauga prin intermediul formularului M2.
Termenul limita de depunere pentru modificarea cantitatii de lapte comercializate (cresterea cantitatii de lapte deja declarata, schimbarea anului de cota de referinta/perioadei de referinta) este data de 31.05.2019 fara penalizari. Modificarile la cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 31.05.2019 pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata cu penalizari (10.06.2019 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere pentru cantitatile de lapte suplimentate.
Adaugarea de informatii in cadrul declaratiei privind sectorul zootehnic, prin intermediul formularului de adaugare declaratie in cerere unica de plata (M2) permite urmatorele operatii:
Toate completarile efectuate se vor justifica cu documente doveditoare specifice fiecarei scheme de plata.
Termenul limita pentru depunere la APIA a formularelor de tip M1, M2, in conformitate cu art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014, este pana la data de 31 mai 2019 inclusiv, fara aplicarea de penalitati.
Fermierii pot depune modificari ale cererii unice de plata dupa data de 31 mai, pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata (10 iunie 2019), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca modificarea cererii unice de plata ar fi fost depusa pana la data de 31 mai.
Formularele M1 si M2 depuse dupa data de 10 iunie, vor fi primite si inregistrate, dar sunt considerate inadmisibile, solicitarile adaugate/modificate fiind excluse de la plata pentru anul 2019.
Prin intermediul formularului de retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3, depus pana la data limita de depunere fara penalizari (pana la 15.05.2019), sunt permise urmatoarele operatii:
Prin intermediul formularului de retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3, depus dupa data limita de depunere fara penalizari (dupa 15.05.2019), sunt permise urmatoarele operatii:
Formularul de retragere poate fi depus pana la emiterea deciziei/deciziilor de plata, mai putin in situatiile in care solicitantul a fost informat cu privire la neconformitatile din cererea sa de plata sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA/ANZ de a efectua un control la fata locului si daca, in urma controlului la fata locului, au fost identificate neconformitati, conform art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
NOTA: Solicitantul care a retras total / partial cererea nu mai poate solicita schema de plata retrasa pentru anul de cerere in curs.
Formularul se depune la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la emiterea Deciziei de plata.
Documente anexate: dupa caz, la solicitarea de modificare a datelor cererii:
Prin intermediul formularului M5 se pot efectua urmatoarele operatiuni:
Acest formular este valabil doar pentru schemele de plata aferente sectorului zootehnic.
Formularul prin care se modifica/adauga in cerere exploatatia cu cod ANSVSA in care animalele sunt mentinute in perioada de retinere poate fi depus la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la finalizarea perioadei de retinere a animalelor.
Daca prin M5 se modifica rasa animalelor formularul va fi depus in termen de 10 zile de la data modificarii rasei in RNE/pasaport.
In acest caz se completeaza ”Cererea pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare” care se depune la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la finalizarea controlului administrativ.
Acest tip de modificare se notifica in termen de 15 (cincisprezece) zile calendaristice de la data aparitiei ei.
Documente anexate:
In acest caz, solicitantul este notificat de APIA privind erorile/modificarile din cererea unica de plata pe care trebuie sa le clarifice in termen de 10 (zece) zile lucratoare de la data la care fermierul a semnat confirmarea de primire. Pentru toate modificarile aduse cererii unice de plata se vor prezenta documente justificative care sustin aceste modificari.
Transferul de exploatatie pentru sectorul zootehnic se trateaza similar cu Transferul de exploatatie prezentat in ”Ghidul pentru solicitantii de plati directe si ajutoare nationale tranzitorii – in sectorul vegetal - Campania 2019”.
In conformitate cu art. 29 din OUG 3/2015 modificat si completat prin OUG 16/2017: "Art. 29 - In cazul schemelor de sprijin cuplat sector zootehnic si/sau ANT sector zootehnic, precum si al masurilor compensatorii de dezvoltare rurala 10 si 11 aplicabile pe terenurile agricole, prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, se poate efectua si transferul unei/unor exploatatii cu cod ANSVSA si/sau parti ale exploatatiei ca unitate de productie, potrivit prevederilor art. 47 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului."
A.P.I.A.
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>