Pentru anul 2019 cererile unice de plata care cuprind solicitari de sprijin pentru sectorul vegetal si zootehnic cat si cererile unice care contin doar solicitari de sprijin pentru sectorul zootehnic se pot depune la centrele locale si judetene APIA. In continuare va prezentam etapele de care trebuie sa tineti cont si documentele necesare la depunerea Cererii Unice de Plata APIA - declaratia privind sectorul zootehnic.
Termenul limita de depunere fara penalitati este data de 15 mai 2019 inclusiv (art. 8, alin. (22) din O.U.G. nr. 3/2015 , art. 13 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014, cu modificarile si completarile ulterioare).
Dupa data de 15 mai 2019 in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul in cazul in care cererea ar fi fost depusa pana la termenul stabilit (art.13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, cu modificarile si completarile ulterioare), respectiv 10 iunie 2019 inclusiv (perioada cu penalitati).
Cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, completate de fermieri, se depun la centrele locale/judetene ale APIA.
Cererea unica de plata se depune la centrele judetene ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de peste 50 hectare de teren agricol si la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol.
Pentru a beneficia de ANTZ/SCZ, solicitantii trebuie sa depuna o singura cerere unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, al carei model este aprobat anual prin Ordin al MADR, chiar daca detin mai multe exploatatii cu cod ANSVSA in diferite localitati sau judete.
Modificarile la cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic se depun la centrele APIA pana la data limita de 31 mai 2019 inclusiv, fara aplicarea de penalitati.
Fermierii pot depune modificari ale cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic si dupa data de 31 mai 2019, pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata cu penalitati (10 iunie 2019 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care ar fi avut dreptul, daca modificarea cererii unice de plata ar fi fost depusa pana la data de 31 mai 2019, conform art. 15 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
Cererile unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic sau modificarile aduse acesteia, depuse dupa data de 10 iunie 2019, sunt considerate inadmisibile (sunt respinse de la plata) conform, art.13 alin.(1) paragraful 3 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, cu exceptia cazurilor de forta majora si a circumstantelor exceptionale.
In cazurile de forta majora si circumstante exceptionale, fermierul nu va fi sanctionat pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, daca notifica in scris APIA acest fapt, in termen de 15 zile lucratoare de la data la care acesta sau succesorul sau in drepturi se afla intr-una din situatiile prevazute de art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare si prezinta dovezile relevante care atesta aparitia acestor situatii (de la data emiterii documentului doveditor).
Conform art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, termenele limita pentru depunerea documentelor care au coincis cu o zi de sarbatoare oficiala, o sambata sau o duminica, se prelungesc pana in prima zi lucratoare care urmeaza.
Dupa ultimul termen de depunere a documentelor specifice atasate cererii unice de plata - declaratia privind sectorul zootehnic, cu penalitati, acestea nu mai sunt luate in considerare pentru plata.
Numarul de animale solicitate nu va depasi numarul maxim admis pentru fiecare schema. Pentru a beneficia de ANTZ si/sau SCZ in anul 2019 solicitantii trebuie sa depuna cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic pentru toate exploatatiile cu cod ANSVSA, pana la data de 15.05.2019 inclusiv, fara penalitati. Cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 15 mai, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 mai 2019.
Cererea va fi insotita de documente generale si documente specifice fiecarei categorii de animale in functie de schema solicitata.
Pentru documentele de identificare (BI/CI/CUI/CIF) fermierul prezinta si exemplarul original, celelalte documente se depun in copie certificata “conform cu originalul” insusita de catre fermier prin semnatura si data.
Cererea unica de plata – declaratia privind sectorul zootehnic se depune personal sau prin imputernicit.
In cazul in care, cererea unica este depusa prin imputernicitul unei persoane fizice, imputernicirea pentru completarea si semnarea cererii unice de plata, in locul solicitantului, se face prin procura notariala.
In cazul in care, persoana fizica autorizata, titularul intreprinderii individuale, reprezentantul intreprinderii familiale sau administratorul/reprezentantul legal al persoanei juridice nu depune personal cererea unica de plata, ci prin intermediul unui imputernicit, acesta din urma va completa cererea unica de plata cu denumirea si CUI/CIF ale persoanei juridice/PFA/II/IF, cu datele de identificare ale administratorului/titularului/reprezentantului legal, iar la rubricile din cererea unica de plata rezervate pentru imputernicit va completa datele de identificare ale imputernicitului.
Cererea unica de plata poate fi retrasa total/partial pentru una din schemele de plata, in scris, in orice moment, pana la emiterea deciziei/deciziilor de plata, mai putin in situatiile in care solicitantul a fost informat cu privire la neconformitatile din cererea sa de ajutor sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA / ANZ de a efectua un control la fata locului si daca, in urma controlului, au fost identificate neconformitati sau nu au solicitat plati pentru animale care au perioada de retinere, caz in care se poate retrage in totalitate cererea de plata cu declaratie sector zootehnic / schema de plata / sau una din exploatatii cu cod ANSVSA, conform art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
Documente generale indiferent de tipul schemei pentru care solicita ANTZ/SCZ (daca fermierul depune si declaratie pe suprafata, urmatoarele documente se depun intr-un singur exemplar):
Documentul specific pentru fermierii crescatori de bovine INREGISTRATI in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015 si care nu au solicitat ANTZ 7 -L in anii de cerere 2013 - 2018 pentru exploatatia cu cod ANSVSA din cerere:
Pentru fermierii crescatori de bovine NEINREGISTRATI in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015 si care nu au beneficiat de ANTZ 7- L in anii de cerere 2016 - 2018, documentele specifice din care rezulta ca au comercializat o cantitate de lapte de minimum 3 tone lapte in perioada de referinta 01.03.2018-28.02.2019 sunt, dupa caz:
Fermierii neinregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte pana la data de 1 aprilie 2015, care au obtinut dreptul la prima ANTZ 7-L in anul de cerere 2016 si/sau anul de cerere 2017 si/sau anul de cerere 2018 pentru perioada de referinta 01.04.2015-29.02.2016/01.03.2016-28.02.2017/01.03.2017-28.02.2018, pot solicita acest drept si beneficia de prima doar pentru cantitatea pentru care au obtinut dreptul la prima fara a mai prezenta documentele specifice care atesta comercializarea a minimum 3 tone de lapte.
IMPORTANT: Dreptul la prima, obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 7- L, poate fi cedat in aceeasi exploatatie cu cod ANSVSA, in urma schimbarii formei de organizare, in urma mostenirii exploatatiei cu cod ANSVSA sau intre soti, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate.
Documentele ce insotesc cerere unica de plata sunt, dupa caz:
Prin exceptie in cazul in care este schimbarea formei de organizare din PF in PFA/II/IF este necesar o copie de pe certificatul de inregistrare si o declaratie pe propria raspundere de cedare drept ANTZ 7-L.
Atentie! Dreptul la prima ANTZ 7-L obtinut de catre PFA/II/IF poate fi cedat in aceeasi exploatatie prin document notarial emis inainte de data radierii PFA/II/IF.
Documentul specific pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 martie 2018 – 28 februarie 2019 si/sau pentru care nu s-a solicitat/beneficiat de prima in anii anteriori este:
si
Dreptul la prima obtinut in anii anteriori pentru schema ANTZ 8 - C poate fi cedat in aceeasi exploatatie, cu cod ANSVSA, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru urmatoarele cazuri:
Documentele care insotesc cererea unica de plata pentru situatiile de mai sus:
Dreptul la prima obtinut in anii anteriori, pentru schema ANTZ 8 - C, poate fi cedat pe baza unei declaratii notariale, unei alte persoane, in alta exploatatie, cu cod ANSVSA, infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima, in urma preluarii integrale a animalelor purtatoare de prima, cu conditia respectarii cumulative a conditiilor de eligibilitate, pentru exploatatiile nou-infiintate.
Documentele privind cedarea/preluarea dreptului la prima obtinut in anii anteriori pentru ANTZ 8-C, in urma transferului integral de animale purtatoare de prima in alta exploatatie cu cod ANSVSA infiintata ulterior datei de referinta pentru care a fost stabilit dreptul la prima sunt:
a) copie de pe declaratie/declaratii notariale de cedare a dreptului la prima obtinut in anii anteriori;
sau
b) copie de pe certificatul de mostenitor, certificatul de calitate de mostenitor sau copie a anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, insotite de copiile declaratiilor de cedare a dreptului la prima din partea celorlalti mostenitori, in cazul in care exista mai multi mostenitori.
In mod particular in situatia de la lit.a.) se incadreaza urmatoarele cazuri:
Pentru animalele solicitate pentru SCZ-FB care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “bivolita de lapte”:
sau
ATENTIE ! Adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei sau adeverinta eliberata de Oficiul pentru Zootehnie judetean se poate depune odata cu cererea unica de plata - declaratia privind sectorul zootehnic sau se poate depune pana in data de 2 septembrie 2019 inclusiv (Anexa nr. 9 – Partea A sau Partea B).
SCZ-TC1.1 si SCZ-TC3.1 (vaci din rase de carne/vaci metise cu rase de carne)
Pentru animalele solicitate pentru vaca de rasa de carne/ vaca metisa cu rasa de carne care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “vaca”:
SCZ-TC2.1, SCZ-TC2.2, SCZ-TC3.2, SCZ-TC3.3 (tineret din rase de carne sau tineret metis cu rase de carne)
SCZ-TC1.2 (taurul din rase de carne)
Pentru animalele solicitate pentru vaca de lapte care nu au cel putin un descendent fatat sau nu vor avea pana la data de 15 mai 2019, se vor solicita documente suplimentare pentru incadrarea in categoria “vaca”:
Documentele specifice care se prezinta pana la data de 2 decembrie a anului de cerere:
Solicitantul trebuie sa faca dovada ca a achizitionat cutiile cu oua de viermi de matase de la o unitate autorizata sanitar veterinar (va prezenta o copie a autorizatiei sanitar veterinare).
In sensul art. 8 alin. (1) lit. i) din ordonanta, precum si in conformitate cu prevederile art. 3 si art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare, fermierii pot aduce modificari cererii unice de plata sau pot retrage in totalitate cererea unica de plata sau parti ale acesteia numai daca:
In cazul in care in cadrul unui control la fata locului, a fost constatata o neconformitate, modificarile sau retragerile nu sunt autorizate pentru animalele la care se refera neconformitatea.
In cazul in care modificarile aduse cererii unice de plata au incidenta asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte se vor actualiza in consecinta.
fermierii completeaza si depun la Centrele locale / judetene / Municipiul Bucuresti APIA urmatoarele formulare:
Prin completarea acestui formular se modifica cantitatea de lapte livrat / vandut direct in anul de cota 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015 si / sau a cantitatii de lapte comercializata in perioada de referinta 01 aprilie 2015 – 29 februarie 2016, 01 martie 2016 – 28 februarie 2017, 01 martie 2017- 28 februarie 2018, 01 martie 2018 -28 februarie 2019 cu conditia ca schema ANTZ-7 sa fie solicitata in cererea initiala. Daca aceasta schema nu figureaza solicitata in cererea initiala, schema se poate adauga prin intermediul formularului M2.
Termenul limita de depunere pentru modificarea cantitatii de lapte comercializate (cresterea cantitatii de lapte deja declarata, schimbarea anului de cota de referinta/perioadei de referinta) este data de 31.05.2019 fara penalizari. Modificarile la cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 31.05.2019 pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata cu penalizari (10.06.2019 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere pentru cantitatile de lapte suplimentate.
Adaugarea de informatii in cadrul declaratiei privind sectorul zootehnic, prin intermediul formularului de adaugare declaratie in cerere unica de plata (M2) permite urmatorele operatii:
Toate completarile efectuate se vor justifica cu documente doveditoare specifice fiecarei scheme de plata.
Termenul limita pentru depunere la APIA a formularelor de tip M1, M2, in conformitate cu art. 15 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014, este pana la data de 31 mai 2019 inclusiv, fara aplicarea de penalitati.
Fermierii pot depune modificari ale cererii unice de plata dupa data de 31 mai, pana la data-limita de depunere a cererilor unice de plata (10 iunie 2019), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca modificarea cererii unice de plata ar fi fost depusa pana la data de 31 mai.
Formularele M1 si M2 depuse dupa data de 10 iunie, vor fi primite si inregistrate, dar sunt considerate inadmisibile, solicitarile adaugate/modificate fiind excluse de la plata pentru anul 2019.
Prin intermediul formularului de retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3, depus pana la data limita de depunere fara penalizari (pana la 15.05.2019), sunt permise urmatoarele operatii:
Prin intermediul formularului de retragere declaratie sector zootehnic din cererea unica de plata - M3, depus dupa data limita de depunere fara penalizari (dupa 15.05.2019), sunt permise urmatoarele operatii:
Formularul de retragere poate fi depus pana la emiterea deciziei/deciziilor de plata, mai putin in situatiile in care solicitantul a fost informat cu privire la neconformitatile din cererea sa de plata sau a fost instiintat cu privire la intentia APIA/ANZ de a efectua un control la fata locului si daca, in urma controlului la fata locului, au fost identificate neconformitati, conform art. 3 din Regulamentul UE nr. 809/2014 cu modificarile si completarile ulterioare.
NOTA: Solicitantul care a retras total / partial cererea nu mai poate solicita schema de plata retrasa pentru anul de cerere in curs.
Formularul se depune la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la emiterea Deciziei de plata.
Documente anexate: dupa caz, la solicitarea de modificare a datelor cererii:
Prin intermediul formularului M5 se pot efectua urmatoarele operatiuni:
Acest formular este valabil doar pentru schemele de plata aferente sectorului zootehnic.
Formularul prin care se modifica/adauga in cerere exploatatia cu cod ANSVSA in care animalele sunt mentinute in perioada de retinere poate fi depus la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la finalizarea perioadei de retinere a animalelor.
Daca prin M5 se modifica rasa animalelor formularul va fi depus in termen de 10 zile de la data modificarii rasei in RNE/pasaport.
In acest caz se completeaza ”Cererea pentru transfer de exploatatie/schimbarea formei de organizare” care se depune la CL/CJ al APIA de catre fermier, fara penalitati, in orice moment dupa depunerea cererii unice de plata pana la finalizarea controlului administrativ.
Acest tip de modificare se notifica in termen de 15 (cincisprezece) zile calendaristice de la data aparitiei ei.
Documente anexate:
In acest caz, solicitantul este notificat de APIA privind erorile/modificarile din cererea unica de plata pe care trebuie sa le clarifice in termen de 10 (zece) zile lucratoare de la data la care fermierul a semnat confirmarea de primire. Pentru toate modificarile aduse cererii unice de plata se vor prezenta documente justificative care sustin aceste modificari.
Transferul de exploatatie pentru sectorul zootehnic se trateaza similar cu Transferul de exploatatie prezentat in ”Ghidul pentru solicitantii de plati directe si ajutoare nationale tranzitorii – in sectorul vegetal - Campania 2019”.
In conformitate cu art. 29 din OUG 3/2015 modificat si completat prin OUG 16/2017: "Art. 29 - In cazul schemelor de sprijin cuplat sector zootehnic si/sau ANT sector zootehnic, precum si al masurilor compensatorii de dezvoltare rurala 10 si 11 aplicabile pe terenurile agricole, prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, se poate efectua si transferul unei/unor exploatatii cu cod ANSVSA si/sau parti ale exploatatiei ca unitate de productie, potrivit prevederilor art. 47 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului."
A.P.I.A.
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>