Depunerea cererii unice de plata in 2017 | Recomandari / scheme de plata / masuri de sprijin / ajutor

Cerere subventii agricultura 2017 - Depunere cerere unica de plata - Documente - recomandari - scheme de plata - masuri de sprijin - ajutorAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca incepand cu data de 1.03.2017 va demara campania de depunere a cererilor unice de plata, sub sloganul APIA sprijina fermierii activi! Depune Cererea unica de plata si in anul 2017! ”.


Institutia noastra a trimis fermierilor Invitatii care contin programari in vederea depunerii cererilor unice de plata, termenul limita de depunere a cererilor de plata fiind 15.05.2017, fara penalizari. In acelasi timp, in cuprinsul invitatiilor fermierii sunt informati cu privire la documentele necesare a fi prezentate la depunerea cererii de plata in functie de schema de sprijin/masura accesata.

Cu aceasta ocazie, in vederea preluarii corecte a cererii unice de plata, a efectuarii tuturor controalelor specifice in baza de date informatizata si in teren si, mai apoi, pentru a efectua platile la timp, este foarte important sa se respecte intocmai termenele stabilite in invitatii si fermierii sa se prezinte pentru depunerea cererilor la data programarilor, avand asupra lor documentele mentionate in invitatii.

In acest fel, plata subventiilor se va face la timp, fermierii putand utiliza sumele atunci cand au nevoie si pentru scopul carora le sunt destinate.

In acelasi timp, in vederea eficientizarii procesului de preluare a cererilor unice de plata rugam unitatile administrativ teritoriale sa manifeste deschidere si operativitate fata de fermieri in eliberarea adeverintelor astfel cum sunt acestea reglementate in Ordinul 619/2015. Totodata, solicitam unitatilor administrativ teritoriale sa sprijine fermierii, prin angajatii registrului agricol, in vederea identificarii corecte a suprafetelor de teren utilizate.

Un element important si in Campania 2017 este aplicatia IPA Online, prin intermediul careia fermierii deja inregistrati la APIA in campanile precedente, si care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafata in anul 2017, prin acces la internet, pot sa completeze electronic cererea unica de plata, si sa identifice suprafata de teren pe care o utilizeaza.

Fermierii care nu au mai depus cereri de plata in anii trecuti, trebuie mai intai sa se inregistreze la APIA in Registrul Unic de Identificare si apoi pot depune cerere unica de plata prin intermediul aplicatiei IPA online.

Aplicatia IPA Online pune la dispozitia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori, avertizari privind calitatea digitizarii parcelelor agricole si avertizari privind respectarea anumitor cerinte de ecoconditionalitate. Totodata, aplicatia IPAOnline informeaza fermierul daca parcelele digitizate sunt situate in zone eligibile pentru platile compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

 

Recomandari pentru Fermieri

Recomandam fermierilor ca inainte de a veni la Centrele APIA sa se prezinte la Primarie pentru a verifica in Registrul Agricol situatia terenului pe care il utilizeaza, iar daca au in exploatatie si animale sa verifice situatia acestora in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociatiei sau propriilor evidente, daca este utilizator SNIIA.

Facem precizarea ca si in acest an completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic folosind aplicatia IPA Online care poate fi accesata din butonul dedicat situat pe pagina de inceput a site-ului APIA, insa finalizarea si inchiderea Cererii unice de plata in IPA Online se face numai in Centrele APIA, in prezenta functionarului responsabil cu primirea cererii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Acelasi principiu se aplica si pentru fermierii, crescatori de animale, care vor completa Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic, impreuna cu functionarul APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.

Cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol.

Beneficiarii platilor directe si ai masurilor de mediu si clima sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit legislatiei in vigoare.

Pentru pajistile comunale concesionate/inchiriate in conditiile legii de catre asociatiile crescatorilor de animale, beneficiarii platilor pot fi:

    1. membrii asociatiei care asigura incarcatura cu animale pentru suprafata de pajiste concesionata/inchiriata. Calculul suprafetelor aferente fiecarui membru se efectueaza proportional cu numarul de UVM ale fiecarui membru in parte cu care asigura cel putin incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha prin pasunat, la data depunerii Cererii unice de plata, pentru suprafata concesionata/inchiriata de catre asociatie;
    2. asociatia crescatorilor de animale care efectueaza activitatea agricola pe suprafata concesionata/inchiriata, asigurand cel putin incarcatura minima de animale de 0,3 UVM/ha, prin pasunat cu animalele inscrise in exploatatia asociatiei inregistrata in Registrul national al exploatatiilor pe perioada pasunatului.

Arendatorul, concedentul, locatorul si/sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) inchiriat(e) si/sau imprumutate spre folosinta.

Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale. Pentru legumele cultivate in sere si solarii, suprafata minima a exploatatiei trebuie sa fie de de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelelor de 0,03 ha, confom art. 8 alin. (1) lit. c) din OUG nr. 3/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru masurile de mediu si clima din PNDR 2014 – 2020 aplicabile pe terenurile agricole (Masura 10, Masura 11 si Masura 13) sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare.

La depunerea cererii unice de plata fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legala a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Facem precizarea ca aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.

Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor de plata/masurile de sprijin/ajutor aferente Campaniei 2017, cu exceptia Ajutoarelor Nationale Tranzitorii sector vegetal si zootehnic, trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor.

Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala se aplica cu prioritate cerintele specifice acestor masuri, iar elementele privind ecoconditionalitatea trebuie corelate cu angajamentele asumate in cadrul acestor masuri.

Rugam fermierii, ca pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererii, sa se prezinte la data si ora la care sunt programati conform INVITATIEI primite.

Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren/animale in diferite localitati sau judete.

Materialele de informare referitoare la Campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2017 sunt disponibile pe pagina de inceput a site-ul APIA: www.apia.org.ro.

 

Scheme de plata / Masuri de sprijin / Ajutor

In cadrul Campaniei 2017, schemele de plata/masurile de sprijin/ajutor sunt urmatoarele:

1. Schema de plata unica pe suprafata (SAPS);

2. Plata redistributiva;

3. Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu;

4. Plata pentru tinerii fermieri;

5. Plata pentru micii fermieri;

6. Ajutoare nationale tranzitorii (ANT):

ANT 1 - culturi in teren arabil;

ANT 2 - in pentru fibra;

ANT 3 - canepa pentru fibra;

ANT 4 - tutun;

ANT 5 - hamei;

ANT 6 - sfecla de zahar;

ANTZ 7 - bovine-lapte;

ANTZ 8 - bovine-carne;

ANTZ 9 - ovine/caprine.

 

7. Sprijinul cuplat pentru:

7.1. Soia;

7.2. Lucerna;

 7.3_4 Leguminoase boabe pentru industrializare (mazare si fasole);

7.5. Canepa pentru ulei si fibra;

7.6. Orez;

7.7. Samanta de cartof;

7.8. Hamei;

7.9. Sfecla de zahar;

7.10. Tomate pentru industrializare;

7.11. Castraveti pentru industrializare;

7.12_13 Legume cultivate in spatii protejate (legume cultivate in sere: tomate, castraveti, ardei, varza timpurie si extratimpurie si legume cultivate in solarii: tomate, castraveti, vinete, ardei si varza);

7.14_17 Fructe destinate industrializarii (prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare);

7.18. Cartof timpuriu pentru industrializare (include cartoful semitimpuriu si de vara);

7.19. Ovine;

7.20. Caprine;

7.21. Taurine din rase de carne si metisii acestora;

7.22. Vaci de lapte;

7.23. Bivolite de lapte;

7.24. Viermi de matase.

 

8. Masura 10 - Agro-mediu si clima:

Pachetul 1 - pajisti cu inalta valoare naturala (HNV);

Pachetul 2 - practici agricole traditionale (aplicat numai in combinatie cu Pachetul 1);

varianta 2.1 - lucrari manuale pe pajisti permanente utilizate ca fanete.

varianta 2.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente utilizate ca fanete.

Pachetul 3 - pajisti importante pentru pasari;

sub-pachetul 3.1 - Crex crex.

varianta 3.1.1 - lucrari manuale pe pajisti importante pentru Crex crex,

varianta 3.1.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru Crex crex.

sub-pachetul 3.2 - Lanius minor si Falco vespertinus.

varianta 3.2.1 - lucrari manuale pe pajisti importante pentru Lanius minor si Falco vespertinus,

varianta 3.2.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru Lanius minor si Falco vespertinus.

Pachetul 4 - culturi verzi;

Pachetul 5 - adaptarea la efectele schimbarilor climatice;

Pachetul 6 - pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.);

varianta 6.1 - lucrari manuale pe pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.),

varianta 6.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.).

Pachetul 7 - terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta Ruficollis);

Pachetul 8 - cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon.

NOTA: Pentru a putea beneficia de sprijin prin pachetele 1, 2, 3, 5, 6 si 7 ale acestei masuri, parcelele trebuie sa fie situate intr-un UAT eligibil, asa cum este stabilit in PNDR 2014-2020. In acest sens, va rugam sa consultati hartiile si listele cu UAT-urile eligibile afisate la centrele judetene/locale.

 

9. Masura 11 - Agricultura ecologica:

Submasura 11.1 – Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica:

Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) aflate in conversia la agricultura ecologica,

Pachetul 2 – legume aflate in conversia la agricultura ecologica,

Pachetul 3 – livezi aflate in conversia la agricultura ecologica,

Pachetul 4 - vii aflate in conversia la agricultura ecologica,

Pachetul 5 – plante medicinale si aromatice aflate in conversia la agricultura ecologica,

Pachetul 6 – pajisti permanente aflate in conversia la agricultura ecologica:

sub-pachetul 6.1 (zone neeligibile M.10 P1, P2, P3.1, P3.2 si P6).

sub-pachetul 6.2 (zone eligibile M.10 P1, P2, P3.1, P3.2 si P6, dar parcele fara angajament M.10).

Submasura 11.2 - Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica:

Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) certificate in agricultura ecologica,

Pachetul 2 – legume certificate in agricultura ecologica,

Pachetul 3 – livezi certificate in agricultura ecologica,

Pachetul 4 – vii certificate in agricultura ecologica,

Pachetul 5 – plante medicinale si aromatice certificate in agricultura ecologica,

Pachetul 6 – pajisti permanente certificate in agricultura ecologica,

sub-pachetul 6.1 (zone neeligibile M.10 P1, P2, P3.1, P3.2 si P6).

sub-pachetul 6.2 (zone eligibile M.10 P1, P2, P3.1, P3.2 si P6, dar parcele fara angajament M.10).

NOTA: Pentru a putea beneficia de sprijin prin sub-pachetele 6.1 si 6.2 ale M11.1 si M11.2, parcelele tre-buie sa fie situate intr-un UAT eligibil, asa cum este stabilit in PNDR 2014-2020. In acest sens, va rugam sa consultati hartiile si listele cu UAT-urile eligibile afisate la Centrele judetene/locale.

 

10. Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specific:

Sub-masura 13.1 - Plati compensatorii in zona montana;

Sub-masura 13.2 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative;

Sub-masura 13.3 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri specifice.

 

NOTA: Pentru a putea beneficia de sprijin prin aceasta masura parcelele trebuie sa fie situate intr-un UAT eligibil, asa cum este stabilit in PNDR 2014 - 2020. In acest sens va rugam sa consultati hartiile si listele cu UAT-urile eligibile afisate la Centrele judetene/locale.

 

11. Masura 214 – plati de agro-mediu

Pachetul 1 - pajisti cu inalta valoare naturala (HNV);

Pachetul 2 - practici agricole traditionale (aplicat numai in combinatie cu Pachetul 1);

Pachetul 3 - pajisti importante pentru pasari;

sub-pachetul 3.1 - Crex crex,

sub-pachetul 3.2 - Lanius minor si Falco vespertinus.

Pachetul 4 - culturi verzi;

Pachetul 5 – agricultura ecologica;

varianta 5.1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) certificate in agricultura ecologica,

varianta 5.2 – legume certificate in agricultura ecologica,

varianta 5.3 – livezi certificate in agricultura ecologica,

varianta 5.4 – vii certificate in agricultura ecologica,

varianta 5.5 – plante medicinale si aromatice certificate in agricultura ecologica,

Pachetul 6 - pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.);

Pachetul 7 - terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta Ruficollis).

 

In ce priveste angajamentele incheiate in cadrul Masurii 214 - Plati de Agro-mediu din PNDR 2007 – 2013, acestea trebuie implementate pana la finalizarea celor 5 ani de angajament. Anul 2017 este ultimul an de implementare a angajamentelor demarcate in anul 2013, aflate in derulare in cadrul Masurii 214.

A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

    

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>