Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca incepand cu data de 1.03.2017 va demara campania de depunere a cererilor unice de plata, sub sloganul “APIA sprijina fermierii activi! Depune Cererea unica de plata si in anul 2017! ”.
Institutia noastra a trimis fermierilor Invitatii care contin programari in vederea depunerii cererilor unice de plata, termenul limita de depunere a cererilor de plata fiind 15.05.2017, fara penalizari. In acelasi timp, in cuprinsul invitatiilor fermierii sunt informati cu privire la documentele necesare a fi prezentate la depunerea cererii de plata in functie de schema de sprijin/masura accesata.
Cu aceasta ocazie, in vederea preluarii corecte a cererii unice de plata, a efectuarii tuturor controalelor specifice in baza de date informatizata si in teren si, mai apoi, pentru a efectua platile la timp, este foarte important sa se respecte intocmai termenele stabilite in invitatii si fermierii sa se prezinte pentru depunerea cererilor la data programarilor, avand asupra lor documentele mentionate in invitatii.
In acest fel, plata subventiilor se va face la timp, fermierii putand utiliza sumele atunci cand au nevoie si pentru scopul carora le sunt destinate.
In acelasi timp, in vederea eficientizarii procesului de preluare a cererilor unice de plata rugam unitatile administrativ teritoriale sa manifeste deschidere si operativitate fata de fermieri in eliberarea adeverintelor astfel cum sunt acestea reglementate in Ordinul 619/2015. Totodata, solicitam unitatilor administrativ teritoriale sa sprijine fermierii, prin angajatii registrului agricol, in vederea identificarii corecte a suprafetelor de teren utilizate.
Un element important si in Campania 2017 este aplicatia IPA Online, prin intermediul careia fermierii deja inregistrati la APIA in campanile precedente, si care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafata in anul 2017, prin acces la internet, pot sa completeze electronic cererea unica de plata, si sa identifice suprafata de teren pe care o utilizeaza.
Fermierii care nu au mai depus cereri de plata in anii trecuti, trebuie mai intai sa se inregistreze la APIA in Registrul Unic de Identificare si apoi pot depune cerere unica de plata prin intermediul aplicatiei IPA online.
Aplicatia IPA Online pune la dispozitia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori, avertizari privind calitatea digitizarii parcelelor agricole si avertizari privind respectarea anumitor cerinte de ecoconditionalitate. Totodata, aplicatia IPAOnline informeaza fermierul daca parcelele digitizate sunt situate in zone eligibile pentru platile compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala.
Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Recomandam fermierilor ca inainte de a veni la Centrele APIA sa se prezinte la Primarie pentru a verifica in Registrul Agricol situatia terenului pe care il utilizeaza, iar daca au in exploatatie si animale sa verifice situatia acestora in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociatiei sau propriilor evidente, daca este utilizator SNIIA.
Facem precizarea ca si in acest an completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic folosind aplicatia IPA Online care poate fi accesata din butonul dedicat situat pe pagina de inceput a site-ului APIA, insa finalizarea si inchiderea Cererii unice de plata in IPA Online se face numai in Centrele APIA, in prezenta functionarului responsabil cu primirea cererii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.
Acelasi principiu se aplica si pentru fermierii, crescatori de animale, care vor completa Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic, impreuna cu functionarul APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.
Cererile unice de plata se depun la centrele judetene APIA in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol.
Beneficiarii platilor directe si ai masurilor de mediu si clima sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit legislatiei in vigoare.
Pentru pajistile comunale concesionate/inchiriate in conditiile legii de catre asociatiile crescatorilor de animale, beneficiarii platilor pot fi:
Arendatorul, concedentul, locatorul si/sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) inchiriat(e) si/sau imprumutate spre folosinta.
Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale. Pentru legumele cultivate in sere si solarii, suprafata minima a exploatatiei trebuie sa fie de de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelelor de 0,03 ha, confom art. 8 alin. (1) lit. c) din OUG nr. 3/2015 cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru masurile de mediu si clima din PNDR 2014 – 2020 aplicabile pe terenurile agricole (Masura 10, Masura 11 si Masura 13) sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare.
La depunerea cererii unice de plata fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legala a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Facem precizarea ca aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere.
Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor de plata/masurile de sprijin/ajutor aferente Campaniei 2017, cu exceptia Ajutoarelor Nationale Tranzitorii sector vegetal si zootehnic, trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor.
Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala se aplica cu prioritate cerintele specifice acestor masuri, iar elementele privind ecoconditionalitatea trebuie corelate cu angajamentele asumate in cadrul acestor masuri.
Rugam fermierii, ca pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererii, sa se prezinte la data si ora la care sunt programati conform INVITATIEI primite.
Fermierii vor depune o singura cerere, chiar daca detin suprafete de teren/animale in diferite localitati sau judete.
Materialele de informare referitoare la Campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2017 sunt disponibile pe pagina de inceput a site-ul APIA: www.apia.org.ro.
In cadrul Campaniei 2017, schemele de plata/masurile de sprijin/ajutor sunt urmatoarele:
1. Schema de plata unica pe suprafata (SAPS);
2. Plata redistributiva;
3. Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu;
4. Plata pentru tinerii fermieri;
5. Plata pentru micii fermieri;
6. Ajutoare nationale tranzitorii (ANT):
ANT 1 - culturi in teren arabil;
ANT 2 - in pentru fibra;
ANT 3 - canepa pentru fibra;
ANT 4 - tutun;
ANT 5 - hamei;
ANT 6 - sfecla de zahar;
ANTZ 7 - bovine-lapte;
ANTZ 8 - bovine-carne;
ANTZ 9 - ovine/caprine.
7. Sprijinul cuplat pentru:
7.1. Soia;
7.2. Lucerna;
7.3_4 Leguminoase boabe pentru industrializare (mazare si fasole);
7.5. Canepa pentru ulei si fibra;
7.6. Orez;
7.7. Samanta de cartof;
7.8. Hamei;
7.9. Sfecla de zahar;
7.10. Tomate pentru industrializare;
7.11. Castraveti pentru industrializare;
7.12_13 Legume cultivate in spatii protejate (legume cultivate in sere: tomate, castraveti, ardei, varza timpurie si extratimpurie si legume cultivate in solarii: tomate, castraveti, vinete, ardei si varza);
7.14_17 Fructe destinate industrializarii (prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare);
7.18. Cartof timpuriu pentru industrializare (include cartoful semitimpuriu si de vara);
7.19. Ovine;
7.20. Caprine;
7.21. Taurine din rase de carne si metisii acestora;
7.22. Vaci de lapte;
7.23. Bivolite de lapte;
7.24. Viermi de matase.
8. Masura 10 - Agro-mediu si clima:
Pachetul 1 - pajisti cu inalta valoare naturala (HNV);
Pachetul 2 - practici agricole traditionale (aplicat numai in combinatie cu Pachetul 1);
varianta 2.1 - lucrari manuale pe pajisti permanente utilizate ca fanete.
varianta 2.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti permanente utilizate ca fanete.
Pachetul 3 - pajisti importante pentru pasari;
sub-pachetul 3.1 - Crex crex.
varianta 3.1.1 - lucrari manuale pe pajisti importante pentru Crex crex,
varianta 3.1.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru Crex crex.
sub-pachetul 3.2 - Lanius minor si Falco vespertinus.
varianta 3.2.1 - lucrari manuale pe pajisti importante pentru Lanius minor si Falco vespertinus,
varianta 3.2.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru Lanius minor si Falco vespertinus.
Pachetul 4 - culturi verzi;
Pachetul 5 - adaptarea la efectele schimbarilor climatice;
Pachetul 6 - pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.);
varianta 6.1 - lucrari manuale pe pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.),
varianta 6.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.).
Pachetul 7 - terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta Ruficollis);
Pachetul 8 - cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon.
NOTA: Pentru a putea beneficia de sprijin prin pachetele 1, 2, 3, 5, 6 si 7 ale acestei masuri, parcelele trebuie sa fie situate intr-un UAT eligibil, asa cum este stabilit in PNDR 2014-2020. In acest sens, va rugam sa consultati hartiile si listele cu UAT-urile eligibile afisate la centrele judetene/locale.
9. Masura 11 - Agricultura ecologica:
Submasura 11.1 – Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica:
Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) aflate in conversia la agricultura ecologica,
Pachetul 2 – legume aflate in conversia la agricultura ecologica,
Pachetul 3 – livezi aflate in conversia la agricultura ecologica,
Pachetul 4 - vii aflate in conversia la agricultura ecologica,
Pachetul 5 – plante medicinale si aromatice aflate in conversia la agricultura ecologica,
Pachetul 6 – pajisti permanente aflate in conversia la agricultura ecologica:
sub-pachetul 6.1 (zone neeligibile M.10 P1, P2, P3.1, P3.2 si P6).
sub-pachetul 6.2 (zone eligibile M.10 P1, P2, P3.1, P3.2 si P6, dar parcele fara angajament M.10).
Submasura 11.2 - Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica:
Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) certificate in agricultura ecologica,
Pachetul 2 – legume certificate in agricultura ecologica,
Pachetul 3 – livezi certificate in agricultura ecologica,
Pachetul 4 – vii certificate in agricultura ecologica,
Pachetul 5 – plante medicinale si aromatice certificate in agricultura ecologica,
Pachetul 6 – pajisti permanente certificate in agricultura ecologica,
sub-pachetul 6.1 (zone neeligibile M.10 P1, P2, P3.1, P3.2 si P6).
sub-pachetul 6.2 (zone eligibile M.10 P1, P2, P3.1, P3.2 si P6, dar parcele fara angajament M.10).
NOTA: Pentru a putea beneficia de sprijin prin sub-pachetele 6.1 si 6.2 ale M11.1 si M11.2, parcelele tre-buie sa fie situate intr-un UAT eligibil, asa cum este stabilit in PNDR 2014-2020. In acest sens, va rugam sa consultati hartiile si listele cu UAT-urile eligibile afisate la Centrele judetene/locale.
10. Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specific:
Sub-masura 13.1 - Plati compensatorii in zona montana;
Sub-masura 13.2 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative;
Sub-masura 13.3 - Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri specifice.
NOTA: Pentru a putea beneficia de sprijin prin aceasta masura parcelele trebuie sa fie situate intr-un UAT eligibil, asa cum este stabilit in PNDR 2014 - 2020. In acest sens va rugam sa consultati hartiile si listele cu UAT-urile eligibile afisate la Centrele judetene/locale.
11. Masura 214 – plati de agro-mediu
Pachetul 1 - pajisti cu inalta valoare naturala (HNV);
Pachetul 2 - practici agricole traditionale (aplicat numai in combinatie cu Pachetul 1);
Pachetul 3 - pajisti importante pentru pasari;
sub-pachetul 3.1 - Crex crex,
sub-pachetul 3.2 - Lanius minor si Falco vespertinus.
Pachetul 4 - culturi verzi;
Pachetul 5 – agricultura ecologica;
varianta 5.1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) certificate in agricultura ecologica,
varianta 5.2 – legume certificate in agricultura ecologica,
varianta 5.3 – livezi certificate in agricultura ecologica,
varianta 5.4 – vii certificate in agricultura ecologica,
varianta 5.5 – plante medicinale si aromatice certificate in agricultura ecologica,
Pachetul 6 - pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.);
Pachetul 7 - terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta Ruficollis).
In ce priveste angajamentele incheiate in cadrul Masurii 214 - Plati de Agro-mediu din PNDR 2007 – 2013, acestea trebuie implementate pana la finalizarea celor 5 ani de angajament. Anul 2017 este ultimul an de implementare a angajamentelor demarcate in anul 2013, aflate in derulare in cadrul Masurii 214.
A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>