Documentele necesare la depunerea cererilor unice de plata pentru anul 2015

Documente necesare cererii de Plata APIA 2015Campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2015 este in derulare, cererile unice putandu-se depune pana la data de 15 iunie 2015, fara penalizari. Cererile unice de plata se depun la centrele judetene ale APIA pentru fermierii care solicita o suprafata de peste 50 hectare teren agricol si la centrele locale ale APIA pentru fermierii care solicita o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol, indiferent de numarul de animale pe care le detin.


Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/ masurilor de plata, fermierii trebuie sa depuna anual la APIA cererea unica de plata si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale. Se va depune o singura cerere, chiar daca fermierul detine suprafete de teren in diferite localitati sau judete.


Atentiei! Pentru respectarea programarii si pentru evitarea deplasarilor repetate la sediul APIA este necesar sa va asigurati ca detineti si prezentati la centrele APIA, la depunerea cererii, documentele mentionate in invitatiile transmise fermierilor, de catre APIA.

Pentru depunerea cererii unice la APIA, fermierul trebuie sa prezinte urmatoarele documente:


Documente obligatorii:

    • copie de pe cartea de identitate/ buletinul de identitate/ pasaport/ certificatul de inregistrare la oficiul registrului comertului/ certificatul de inregistrare fiscala, dupa caz, iar in cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/ buletin de identitate/ pasaport;
    • dovada detinerii unui cont bancar activ;
    • documentele care fac dovada utilizarii legale a terenului;
    • documentele care fac dovada utilizarii legale a pajistilor permanente conform art. 5 si 6 din Ordin MADR nr. 619/03.04.2015, modificat si completat prin OMADR nr. 737/2015;
    • documentele privind detinerea legala a animalelor sunt prevazute prin Ordinul ' ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare si inregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, cu modificarile si completarile ulterioare.
    • fermierii persoane fizice, care se inregistreaza la Oficiul National al Registrului Comertului ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice, pentru dovedirea calitatii de fermier activ, pentru asigurarea trasabilitatii parcelelor si, dupa caz, a angajamentelor asumate de catre fermieri in cadrul masurilor de dezvoltare rurala depun initial cererea unica de plata ca persoana fizica. Dupa inregistrarea ca persoane autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale sau ca persoane juridice, fermierii persoane fizice depun formularul de transfer al exploatatiei, in conditiile prevazute la art. 28 din OUG nr. 3/2015, pana la data limita de depunere a cererii unice de plata.
    • persoanele fizice care nu au optat pentru inscrierea la Oficiul National al Registrului Comertului ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau ca persoane juridice prezinta dovezile verificabile prevazute la art. 6, alin. (5) lit. a) sau b) din ordonanta.


!!!
Cererile unice de plata pentru care nu se depun documentele care fac dovada detinerii legale a utilizarii legale a terenului, respectiv a efectivelor de animale pana la data limita de depunere a cererilor unice de plata, sunt neeligibile.


Calitatea de fermier activ

Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care in anul anterior de plata au beneficiat de plati directe care depasesc cuantumul de 5000 euro, se pot inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului(ONRC) ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale sau ca persoane juridice, cu cod principal care des-fasoara o activitate agricola. Cei care nu opteaza pentru inscrierea la ONRC, pot ramane persoane fizice dar trebuie sa prezinte urmatoarele documente prevazute de art. 19, alin (1), pct. a,b,c si d. din OMADR.nr. 619/2015 si anume:

    • formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit" sau
    • formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania"
    • documente justificative eliberate de platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, intermediari, societati de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit, dupa caz si
    • adeverinta eliberata de Agentia Nationala de Administare Fiscala privind veniturile totale realizate in anul precedent anului de cerere.


Documente alternative, dupa caz:

    • daca sunteti reprezentati la depunerea cererii de catre un imputernicit, acesta va prezenta documentul de imputernicire valid (procura notariala de imputernicire pentru persoanele fizice si delegatia de imputernicire pentru persoanele juridice) si copia CI/BI ale titularului de cerere si imputernicitului. (Imputernicitul inlocuieste titularul doar in scopul si pentru perioada pentru care a fost emisa imputernicirea).
    • copia cardului exploatatiei zootehnice in care sunt inregistrate animalele sau adeverinta eliberata de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, din care sa rezulte codul exploatatiei inscrisa in RNE valabil la data depunerii cererii unice de plata pentru proprietarii de pajisti permanente.
    • documente pentru accesarea masurilor compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenuri agricole:
        • in cazul in care solicitati sprijin pentru pachetul 5 - agricultura ecologica din Masura 214 sau pentru pachetele din Masura 11, submasura 11.1-Sprijin pentru conversia la metode de agricultura ecologica si submasura 11.2-Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica: copie contract incheiat intre organismul de inspectie si certificare/entitate mandatata si beneficiar si copie fisa de inregistrare in agricultura ecologica a solicitantului de sprijin -se depun cel tarziu pana la 15 iunie 2015) ;
        • in cazul in care solicitati pachetul 5 - adaptarea la efectele schimbarilor climatice din Masura 10 trebuie sa depuneti urmatoarele documente: certificatul oficial de calitate a semintei, factura de achizitionare a semintei care sa includa urmatoarele informatii: hibridul, soiul, precocitatea acestuia (tardiv/semi-tardiv si timpuriu/ semi-timpuriu) si cantitatea de samanta achizitionata si certificatul oficial de calitate si conformitate al furnizorului/producatorului- se depun in termen de 15 zile de la data infiintarii culturii dar nu mai tarziu de 1 septembrie a fiecarui an.
    • daca utilizati apa pentru irigatii trebuie sa prezentati odata cu depunerea cererii (cel tarziu pana la 15 iunie 2015) documentele care dovedesc dreptul de utilizare a apei pentru irigatii


Documentele care fac dovada utilizarii terenului

si care se prezinta la APIA, in conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) lit. n) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si cele prevazute de art. 5, 6 si 7 din OMADR. nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati sunt :

    • Adeverinta eliberata de unitatea administrativ teritoriala pe raza carei este situat terenul, conform modelului cadru, anexa nr.1, la OMADR. nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art. 1, alin.
    • (2) si (3) din OUG 3/2015;
    • Copii conform cu originalul ale titlului de proprietate sau ale altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului sau ale altor documente, prevazute de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare, sau in lipsa acestuia declaratie pe propria raspundere a fermierului ca nu detine titlu de proprietate, vizata de secretarul unitatii administrativ teritoriale sau in fata notarului public;
    • Tabelul centralizator al documentelor doveditoare ale utilizarii legale a terenului si pentru identificare fara echivoc a parcelelor agricole utilizate - Anexa 1¹, la OMADR nr. 737_2015.


In cazul in care utilizati teren aflat la dispozitie sub alte forme decat cele prevazute anterior, prezentati la APIA adeverinta prevazuta la lit. a), eliberata de primaria pe raza careia este situat terenul in cauza, aceasta categorie de teren fiind inscrisa la cap. III, randul 08 "sub alte forme".


Documente pentru dovada exploatarii animalelor

Documente generale:

    • adeverinta emisa de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, care atesta ca toate bovinele, ovinele si caprinele din exploatatie, identificate si inregistrate, detaliate pe crotalii, sunt cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, iar actiunile prevazute sunt efectuate la zi.
    • procura notariala, in cazul in care fermierul persoana fizica imputerniceste o persoana pentru depunerea cererii unice de plata in numele sau sau pentru a-l reprezenta in relatia cu APIA.
    • sa detina registrul individual al exploatatiei, completat si actualizat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1760/2000


Documentele specifice care insotesc cererea unica de plata pentru: schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte si schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne:

    • copia de pe pasaportul fiecarui animal pentru care se solicita ANTZ/copie de pe documentele care atesta iesirile din efectiv, dupa caz, pentru, in cazul exploatatiilor nou infiintate in perioada 17 aprilie 2014 - 31.martie 2015 si/sau pentru care nu s-a solicitat/beneficiat de prima in anii 2013 si 2014;
    • copia de pe dovada de inregistrare a solicitantului in sistemul de administrare a cotelor de lapte in anul de cota 2014- 2015 pentru fermierii care au solicitat ANTZ, precum si a cantitatilor de lapte livrate si/sau vandute direct, in cazul fermierilor noi-inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte sau care nu au depus cereri in anii 2013 si 2014;
    • adeverinta prin care se recunoaste statutul de crescator de bovine al solicitantului, eliberata de catre o organizatie a crescatorilor de bovine, legal constituita, cu reprezentativitate nationala sau de catre o asociatie a crescatorilor de bovine, legal constituita, afiliata la o organizatie a crescatorilor de bovine cu reprezentativitate nationala. Adeverinta se elibereaza gratuit, indiferent daca solicitantul este membru sau nu al organizatiei/ asociatiei respective.


Documentele specifice care insotesc cererea unica de plata pentru sprijinul cuplat in sector zootehnic (SCZ)


Sprijinul cuplat in sector zootehnic SCZ se acorda fermierilor activi, crescatori de animale din speciile bovine, ovine/caprine in functie de efectivul de animale solicitat de beneficiar, din categoriile: bivolite de lapte, ovine, caprine, taurine din rase de carne si metisii acestora, vaci de lapte.

bivolitele de lapte:

    • copia de pe pasaportul fiecarei bivolite de lapte pentru care se solicita SCZ;
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea bivolitelor, pentru care se solicita sprijin cuplat, in Registrul genealogic al rasei, avizata de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Cons-tantinescu", denumita in continuare ANZ, dupa caz.


ovine si caprine:

    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea femelelor ovine si/sau berbecilor de reproductie sau femelelor caprine si/sau tapilor de reproductie, pentru care se solicita SCZ, in Registrul genealogic al rasei, incepand cu anul de cerere 2016.


taurine din rase de carne si metisii acestora:

    • copie de pe pasaportul fiecarui animal pentru care se solicita SCZ, existent in exploatatie la data depunerii cererii unice de plata;
    • adeverinta eliberata de ANZ care certifica rasele de carne si metisii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de insamantari artificiale/adeverintele de monta naturala, precum si inscrierea in Registrul genealogic al rasei incepand cu anul 2015;
    • documente care atesta iesirile animalelor din exploatatie, daca este cazul, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 40/2010 pentru animalele din categoriile tauri din rasa de carne, tineret mascul si/sau femel din rase carne si tineret mascul si/sau femel metis cu rase de carne.


vacile de lapte:

    • copie de pe pasaportul fiecarei vaci de lapte pentru care se solicita SCZ;
    • adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea vacilor de lapte, pentru care se solicita SCZ, in Registrul genealogic al rasei, avizata de ANZ,incepand cu anul 2015, dupa caz, cu exceptia vacilor de lapte din zonele montane prevazute de subm-asura 13.1 a PNDR 2014 - 2020, definite prin anexa nr. 8.2 "Metodologie desemnare zone eligibile M.13" si prezentate in anexa nr. 8.2 "Lista zonelor eligibile M.10, M.11, M.13", in baza prevederilor art. 32 alin. (1) lit. a) si art. 32 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013, care trebuie sa fie inscrise in Registrul genealogic al rasei incepand cu anul de cerere 2016;
    • copie de pe contractul cu un cumparator, valabil pe o perioada de minimum 6 luni, sau de pe documentele fiscale care sa ateste livrarea laptelui, respectiv facturi fiscale si/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul vanzarilor directe.

 

APIA Gorj

 

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>