Agentia de Plati nu va reusi sa finalizeze procesul de acordare a platilor catre fermieri din cauza intarzierilor de natura tehnica inregistratate, dar estimeaza ca va reusi un procent mult mai bun decat cel de 70% anuntat la inceputul lunii aprilie, potrivit directorului general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, Daniel Constantin.
APIA are ca termen data de 30 iunie 2009 pentru a face plata subventiilor pe suprafata agricola aferente anului 2008, prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Potrivit legislatiei europene, incepand cu data de azi se calculeaza penalitatile in functie de suma de plata restanta.
Daniel Constantin, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, a declarat, luni, pentru Newschannel.ro ca nu poate estima ce proportie din totalul platilor de subventii va fi realizata, dar va fi mult peste 70%, cat a fost anuntat la 1 aprilie 2009.
"Sigur ca intotdeauna ne propunem sa facem platile in procent de 100% numai ca din cauza noilor metode de verificare – controlul prin teledetectie – s-a intarziat foarte mult fata de momentul in care ar fi trebuit sa incheiata orice forma de control si am estimat la inceputul lunii aprilie ca vom reusi sa acoperim un volum mai mare de 70%", a declarat Constantin.
Saltul peste pragul de 70% a fost posibil datorita progreselor facute in vederea simplificarii procesului de acordare a platilor pe suprafata, potrivit sefului APIA, care a mai mentionat ca s-au facut conventii cu bancile comerciale "astfel incat banii sunt transferati mult mai rapid de la Agentia de Plati catre beneficiari."
"Daca anul trecut plateam 5.000 de ordine de plata pentru 5.000 de fermieri, in momentul de fata, in baza acelei conventii, facem un singur ordin de plata pentru fiecare banca. Astfel banii sunt mult mai usor de procesat si ajung mult mai repede la fermieri", a explicat Constantin.
Contactat de Newschannel.ro, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu, a declarat ca APIA va reusi sa plateasca aproximativ 92% din totalul subventiilor pe suprafata agricola catre fermieri pana la data limita.
Referitor la penalizarile pentru plata subventiilor pe 2008, Constantin a declarat ca acestea vor fi mult mai mici fata de cele primite anul precedent pentru pentru plata subventiilor pe 2007.
In plus, corectiile pentru campania 2007, care vor veni in perioada octombrie-noiembrie 2009, vor fi, probabil, "cu mult mai mici sau inexistente", a adaugat directorul Agentiei de Plati.
Intrebat cum se prezinta situatia platii subventiilor la nivelul regiunilor tarii, Constantin a raspuns ca exista o situatie centralizata, dar care nu este relevanta. Totusi el a nominalizat judetele Constanta si Timisoara ca fiind unele dintre cele in care platile s-au incheiat la timp.
"Nu putem spune ca munca intr-un judet a mers mai bine decat in altul pentru ca au fost intarzieri mari din cauza controlului prin teledetectie. Controlul prin teledetectie se face pe un esantion de fermieri. Acestia sunt impartiti, o pondere mai mare intr-un judet, o alta pondere poate mai mica in alt judet, dar sunt si judete care nu avut fermieri prin teledetectie si atunci sigur ca acolo lucrurile au mers mult mai rapid si au incheiat platile la timp. As putea sa amintesc cateva judete - Constanta, Timisoara - despre care putem spune in momentul de fata ca au incheiat platile, dar sunt si judete care inca mai au de lucru si probabil ca vor mai ramane fermieri neplatiti si dupa data de 30 iunie", a explicat directorul general APIA, Daniel Constantin.
Contactat de redactia Newschannel, directorul coordonator adjunct al APIA Constanta, Mihail Marcu, a declarat marti, 30 iunie 2009, ca "fermierii mari cu peste 50 de hectare au fost platiti in proportie de 100%", dar au mai ramas un numar de opt fermieri mici ce detin un total de sub 100 de hectare carora le-au mai ramas de achitat subventiile.
O situatie similara este si in Mehedinti, unde mai sunt facut plati catre 7-8 fermieri, potrivit directorului coordonator al Agentiei de Plati locale, Dan Florin Scarlat.
Mai rezervat a fost directorul coordonator al APIA Iasi, Dumitru Vasile, care a spus ca "platile le face APIA central. Si eu stau in fata calculatorului si astept."
Nici la Satu-Mare, judet in care s-a facut controlul prin teledetectie, "deocamdata nu au fost facute toate platile", potrivit lui Claudiu Govor, director coordonator adjunct APIA Satu Mare.
Directorul general al APIA, Daniel Constantin, va sustine miercuri, 1 iulie, o conferinta de presa in care va prezenta situatia efectuarii platilor pentru subventiile pe suprafata agricola aferente anului 2008.
Marii fermieri vor avea prioritate la plata subventiilor, din 2010
In urma unei analize realizate de APIA s-a constatat ca structura exploatatiilor in Romania nu este foarte echilibrata, iar astfel mai mult de jumatate din fondurile FEGA pentru Romania merg la 1% din numarul cererilor de sprijin, potrivit directorului general APIA.
"11.000 de fermieri iau peste 50% din fonduri. In conditiile acestea, eu cred ca ar fi de preferat sa incepem cu o plata catre fermierii mari, dar fara a face o favorizare a acestora in defavoarea fermierilor mici pentru ca regulamentele europene interzic acest lucru", a afirmat Constantin.
Adrian Radulescu, presedintele LAPAR, considera ca se pot lua masuri administrative la plata si ca se poate face o selectie mai buna a celor care sa aiba prioritate la plata subventiilor.
"Se poate incepe cu acei fermieri care nu au nici o problema, nici in 2008, nici in 2009. Sa fie cu prioritate la plata acesti fermieri si sa ramana la urma cei cei la care au intervenit probleme, fie le-a crescut suprafata, fie le-a scazut suprafata", a explicat Radulescu.
Potrivit NewsIn, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat vineri dupa o discutie cu marii fermieri, la Bistrita, ca micii fermieri nu vor mai avea prioritate la plata subventiilor in fata fermelor mari. Masura va fi aplicata de anul viitor.
Autor: Bogdan Tupilat
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>