Agentia de Plati: Vom efectua peste 70% din platile subventiilor agricole pe 2008

 

 

Agentia de Plati nu va reusi sa finalizeze procesul de acordare a platilor catre fermieri din cauza intarzierilor de natura tehnica inregistratate, dar estimeaza ca va reusi un procent mult mai bun decat cel de 70% anuntat la inceputul lunii aprilie, potrivit directorului general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, Daniel Constantin. 

 

 

 

 

 APIA are ca termen data de 30 iunie 2009 pentru a face plata subventiilor pe suprafata agricola aferente anului 2008, prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Potrivit legislatiei europene, incepand cu data de azi se calculeaza penalitatile in functie de suma de plata restanta.

 

Daniel Constantin, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, a declarat, luni, pentru Newschannel.ro ca nu poate estima ce proportie din totalul platilor de subventii va fi realizata, dar va fi mult peste 70%, cat a fost anuntat la 1 aprilie 2009.

 

"Sigur ca intotdeauna ne propunem sa facem platile in procent de 100% numai ca din cauza noilor metode de verificare – controlul prin teledetectie – s-a intarziat foarte mult fata de momentul in care ar fi trebuit sa incheiata orice forma de control si am estimat la inceputul lunii aprilie ca vom reusi sa acoperim un volum mai mare de 70%", a declarat Constantin.

 

Saltul peste pragul de 70% a fost posibil datorita progreselor facute in vederea simplificarii procesului de acordare a platilor pe suprafata, potrivit sefului APIA, care a mai mentionat ca s-au facut conventii cu bancile comerciale "astfel incat banii sunt transferati mult mai rapid  de la Agentia de Plati catre beneficiari."

 

"Daca anul trecut plateam 5.000 de ordine de plata pentru 5.000 de fermieri, in momentul de fata, in baza acelei conventii, facem un singur ordin de plata pentru fiecare banca. Astfel banii sunt mult mai usor de procesat si ajung mult mai repede la fermieri", a explicat Constantin.

 

Contactat de Newschannel.ro, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu, a declarat ca APIA va reusi sa plateasca aproximativ 92% din totalul subventiilor pe suprafata agricola catre fermieri pana la data limita.

 

Referitor la penalizarile pentru plata subventiilor pe 2008, Constantin a declarat ca acestea vor fi mult mai mici fata de cele primite anul precedent pentru pentru plata subventiilor pe 2007.

 

In plus, corectiile pentru campania 2007, care vor veni in perioada octombrie-noiembrie 2009, vor fi, probabil, "cu mult mai mici sau inexistente", a adaugat directorul Agentiei de Plati.

 

Intrebat cum se prezinta situatia platii subventiilor la nivelul regiunilor tarii, Constantin a raspuns ca exista o situatie centralizata, dar care nu este relevanta. Totusi el a nominalizat judetele Constanta si Timisoara ca fiind unele dintre cele in care platile s-au incheiat la timp.

 

"Nu putem spune ca munca intr-un judet a mers mai bine decat in altul pentru ca au fost intarzieri mari din cauza controlului prin teledetectie. Controlul prin teledetectie se face pe un esantion de fermieri. Acestia sunt impartiti, o pondere mai mare intr-un judet, o alta pondere poate mai mica in alt judet, dar sunt si judete care nu avut fermieri prin teledetectie si atunci sigur ca acolo lucrurile au mers mult mai rapid si au incheiat platile la timp. As putea sa amintesc cateva judete - Constanta, Timisoara - despre care putem spune in momentul de fata ca au incheiat platile, dar sunt si judete care inca mai au de lucru si probabil ca vor mai ramane fermieri neplatiti si dupa data de 30 iunie", a explicat directorul general APIA, Daniel Constantin.

 

Contactat de redactia Newschannel, directorul coordonator adjunct al APIA Constanta, Mihail Marcu, a declarat marti, 30 iunie 2009, ca "fermierii mari cu peste 50 de hectare au fost platiti in proportie de 100%", dar au mai ramas un numar de opt fermieri mici ce detin un total de sub 100 de hectare carora le-au mai ramas de achitat subventiile.

 

O situatie similara este si in Mehedinti, unde mai sunt facut plati catre 7-8 fermieri, potrivit directorului coordonator al Agentiei de Plati locale, Dan Florin Scarlat.

 

Mai rezervat a fost directorul coordonator al APIA Iasi, Dumitru Vasile, care a spus ca "platile le face APIA central. Si eu stau in fata calculatorului si astept."

 

Nici la Satu-Mare, judet in care s-a facut controlul prin teledetectie, "deocamdata nu au fost facute toate platile", potrivit lui Claudiu Govor, director coordonator adjunct APIA Satu Mare.

 

Directorul general al APIA, Daniel Constantin, va sustine miercuri, 1 iulie, o conferinta de presa in care va prezenta situatia efectuarii platilor pentru subventiile pe suprafata agricola aferente anului 2008.

 

 

Marii fermieri vor avea prioritate la plata subventiilor, din 2010

 

In urma unei analize realizate de APIA s-a constatat ca structura exploatatiilor in Romania nu este foarte echilibrata, iar astfel mai mult de jumatate din fondurile FEGA pentru Romania merg la 1% din numarul cererilor de sprijin, potrivit directorului general APIA.

 

"11.000 de fermieri iau peste 50% din fonduri. In conditiile acestea, eu cred ca ar fi de preferat sa incepem cu o plata catre fermierii mari, dar fara a face o favorizare a acestora in defavoarea fermierilor mici pentru ca regulamentele europene interzic acest lucru", a afirmat Constantin.

 

Adrian Radulescu, presedintele LAPAR, considera ca se pot lua masuri administrative la plata si ca se poate face o selectie mai buna a celor care sa aiba prioritate la plata subventiilor.

 

"Se poate incepe cu acei fermieri care nu au nici o problema, nici in 2008, nici in 2009. Sa fie cu prioritate la plata acesti fermieri si sa ramana la urma cei cei la care au intervenit probleme, fie le-a crescut suprafata, fie le-a scazut suprafata", a explicat Radulescu.

 

Potrivit NewsIn, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat vineri dupa o discutie cu marii fermieri, la Bistrita, ca micii fermieri nu vor mai avea prioritate la plata subventiilor in fata fermelor mari. Masura va fi aplicata de anul viitor.

 

 

Autor: Bogdan Tupilat

 

www.newschannel.ro

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>