BIOTERRA

Asociatia Bioagricultorilor din Romania s-a infiintat in anul 1997 cu 26 membri fondatori. Scopul Asociatiei este promovarea si raspandirea agriculturii ecologice, restabilirea relatiei armonioase dintre om si mediul ambiant. In momentul de fata avem 2920 membri cu o suprafata agricola totala de 17020 ha. Cateva dintre obiectivele atinse de noi pana in prezent:

.
  • In vederea popularizarii agriculturii ecologice, incepand cu anul 1992, in fiecare an au fost tinute seminarii de catre lectori din Elvetia in peste 50 de localitati din tara, numarul participantilor ridicanduse la cca. 2500–2600.
  • Incepand cu anul 1992 in fiecare an 30–35 tineri lucreaza in ferme ecologice din Elvetia insusindu-si cunostintele teoretice si practice in domeniu. La aceasta forma de pregatire au participat peste 250 tineri.
  • In anul 1999, cu ajutorul unor parteneri din strainatate a inceput controlul productiei ecologice. Activitatea este recunoscuta de IFOAM (Organizatia Mondiala a Bioagricultorilor) Pentru produsele certificate avem piata de desfacere asigurata.
  • Trimestrial editam revista Bioterra in 7000, fiind distribuita celor interesati în 41 judete ale tarii prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola.
  • Am realizat un indrumator pentru agricultura ecologica, cuprinzand reguli generale si specifice privind producerea, prelucrarea, etichetarea si valorificarea produselor ecologice. Anual revizuim indrumatorul si includem noile reglementari aparute in legislatia U.E. Prin specialistii nostri am contribuit la conceperea si definitivarea Ordonantei de Urgenta nr.34/2000 privind agricultura ecologica.
  • Avem relatii si facem schimb de informatii cu privire la metode de lucru, oferte si cerinte privind produsele ecologice cu asociatii similare din Germania, Elvetia, Rusia, Polonia, Lituania, Macedonia si Ungaria.

In perioada ce a trecut de la prima Conferinta a Asociatiei noastre din septembrie 1999, s-au derulat multe si importante evenimente si activitati. Fara a abuza de rabdarea D-stra, voi mentiona pe cele mai semnificative:

  • Aparitia O.G.U. nr.34/20 aprilie 2000, privind productia agricola ecologica in Romania, la elaborarea careia Asociatia noastra a colaborat efectiv si fructuos, este o mare reusita, o recunoastere a eforturilor, a competentelor si a realizarilor noastre de pana acum. Remarc faptul ca si la elaborarea H.G. 917/2001 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.U.G. 34/2000, Asociatia "Bioterra", prin specialistii sai, si-a adus o contributie meritorie.
  • A crescut considerabil numarul membrilor Asociatiei, suprafata de teren si efectivele de animale aflate in control. La ora actuala, numarul membrilor este de 2920, care detin o suprafata agricola de 17020 ha, din care 2678 gospodarii cu 16200 ha sunt controlate ecologic. Aproape 80 gospodarii si peste 600 ha de teren se afla in al doilea an de conversie, deci incepand din anul viitor, creste numarul fermierilor ce-si vor putea valorifica produsele certificate si atestate ca produse ecologice.
  • S-a extins controlul si in domeniul cresterii animalelor. Partenerul nostru: Biokontroll Hungaria, acreditat si pentru controlul produselor animaliere, efectueaza controlul gospodariilor care au solicitat acest lucru, ajungand astazi la aproape 6000 UVM controlate.

In perioada de bilant mentionata, au continuat de acum traditionalele si bine apreciatele noastre seminarii pe tematica ecologica; voi mentiona pe acesta linie urmatoarele:

  • O echipa de lectori din Elvetia: Martin Schutz, Susanne Schutz, Peter Daep si altii, a sustinut seminarii in 10 localitati din tara inca din anul 1992; Numarul acestor seminarii a crescut din anul 1997, dupa infiintarea asociatiei, participand in medie 45–50 gospodari la 230 seminarii;
  • Cu lectori proprii, s-au organizat intalniri pe teme de specialitate cu specialistii Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola din judetele Bistrita, Arad, Timis;
  • S-a elaborat un plan de perspectiva pentru expuneri in toate OJCA din Transilvania si alte zone ce solicita asistenta de specialitate, cu sprijinul generos al unor cadre didactice de prestigiu de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

Pentru permanentizarea si extinderea procesului de formare si informare in domeniul agriculturii ecologice pe cuprinsul Romaniei, s-au intocmit si inaintat proiecte catre FAO, ACDI-VOCA, Fundatii din Elvetia, Germania, Ungaria si chiar un proiect - studiu pentru programul Sapard.

Revista Asociatiei, "Bioterra", este un mare succes si constituie principalul mijloc prin care ne adresam membrilor si colaboratorilor nostri. Incepand cu anul 2000, revista a aparut intr-un tiraj de 4000 exemplare, iar in acest an tirajul a crescut la 7000 exemplare, la pretul de 8000 lei/exemplar.

Prin sponsorizari, a fost editat "Indrumatorul pentru productia ecologica" in trei editii;, Aparuta in 5000 exemplare, editia a III-a a fost revizuita si completata cu noile reglementari ale U.E., continand integral O.G.U. 34/2000 privind agricultura ecologica, dar si H.G. 917/2001 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.U.G. 34/2000.

Oferta romaneasca de produse alimentare ecologice este tot mai bine cunoscuta in Europa. Inca din anul 2000, Asociatia noastra a fost contactata de firme din Elvetia, Germania, Italia, Ungaria, pentru a procura cereale, floarea soarelui, plante medicinale cultivate din flora spontana, fructe de padure, primul export de produse ecologice certificate facandu-se in acest an. Exista deci cerere din partea pietelor straine, exista posibilitati de export. Trebuie insa ca aceste produse sa fie atestate, sa indeplineasca cerintele de conditionare si ambalare si in cantitati economic transportabile. In perioada urmatoare, Bioterra isi propune sa vina in sprijinul producatorilor si partenerilor de afaceri, prin activitati specifice, printre care:

  • Centralizarea cererii de produse ecologice pe sortimente si cantitati;
  • Centralizarea ofertei de produse, coordonare pe zone, ferme invecinate, pentru realizarea cantitatilor solicitate la export (100–300 tone), deci e nevoie de asocierea producatorilor mici.

Tot mai frecvent se evidentiaza necesitatea si oportunitatea asocierii turismului rural cu productia ecologica. Consideram ca asocierea dintre sigla agroturismului cu cea a produselor ecologice oferite, constituie o atractie in plus pentru consumatorii de turism rural. Se afirma pe buna dreptate ca agricultura ecologica este o alternativa viabila pentru Romania. Daca este asa, este momentul ca statul sa intervina eficient pentru sustinerea ei materiala. Intentionam ca in colaborare cu alte asociatii similare din tara, cu sprijinul unor parlamentari si a unor factori de decizie, sa elaboram un proiect de lege, in care, printre alte facilitati, in perioada de conversie, costul controlului si alte cheltuieli, sa fie suportate de catre stat.

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>