BIOTERRA

Asociatia Bioagricultorilor din Romania s-a infiintat in anul 1997 cu 26 membri fondatori. Scopul Asociatiei este promovarea si raspandirea agriculturii ecologice, restabilirea relatiei armonioase dintre om si mediul ambiant. In momentul de fata avem 2920 membri cu o suprafata agricola totala de 17020 ha. Cateva dintre obiectivele atinse de noi pana in prezent:

.
  • In vederea popularizarii agriculturii ecologice, incepand cu anul 1992, in fiecare an au fost tinute seminarii de catre lectori din Elvetia in peste 50 de localitati din tara, numarul participantilor ridicanduse la cca. 2500–2600.
  • Incepand cu anul 1992 in fiecare an 30–35 tineri lucreaza in ferme ecologice din Elvetia insusindu-si cunostintele teoretice si practice in domeniu. La aceasta forma de pregatire au participat peste 250 tineri.
  • In anul 1999, cu ajutorul unor parteneri din strainatate a inceput controlul productiei ecologice. Activitatea este recunoscuta de IFOAM (Organizatia Mondiala a Bioagricultorilor) Pentru produsele certificate avem piata de desfacere asigurata.
  • Trimestrial editam revista Bioterra in 7000, fiind distribuita celor interesati în 41 judete ale tarii prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola.
  • Am realizat un indrumator pentru agricultura ecologica, cuprinzand reguli generale si specifice privind producerea, prelucrarea, etichetarea si valorificarea produselor ecologice. Anual revizuim indrumatorul si includem noile reglementari aparute in legislatia U.E. Prin specialistii nostri am contribuit la conceperea si definitivarea Ordonantei de Urgenta nr.34/2000 privind agricultura ecologica.
  • Avem relatii si facem schimb de informatii cu privire la metode de lucru, oferte si cerinte privind produsele ecologice cu asociatii similare din Germania, Elvetia, Rusia, Polonia, Lituania, Macedonia si Ungaria.

In perioada ce a trecut de la prima Conferinta a Asociatiei noastre din septembrie 1999, s-au derulat multe si importante evenimente si activitati. Fara a abuza de rabdarea D-stra, voi mentiona pe cele mai semnificative:

  • Aparitia O.G.U. nr.34/20 aprilie 2000, privind productia agricola ecologica in Romania, la elaborarea careia Asociatia noastra a colaborat efectiv si fructuos, este o mare reusita, o recunoastere a eforturilor, a competentelor si a realizarilor noastre de pana acum. Remarc faptul ca si la elaborarea H.G. 917/2001 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.U.G. 34/2000, Asociatia "Bioterra", prin specialistii sai, si-a adus o contributie meritorie.
  • A crescut considerabil numarul membrilor Asociatiei, suprafata de teren si efectivele de animale aflate in control. La ora actuala, numarul membrilor este de 2920, care detin o suprafata agricola de 17020 ha, din care 2678 gospodarii cu 16200 ha sunt controlate ecologic. Aproape 80 gospodarii si peste 600 ha de teren se afla in al doilea an de conversie, deci incepand din anul viitor, creste numarul fermierilor ce-si vor putea valorifica produsele certificate si atestate ca produse ecologice.
  • S-a extins controlul si in domeniul cresterii animalelor. Partenerul nostru: Biokontroll Hungaria, acreditat si pentru controlul produselor animaliere, efectueaza controlul gospodariilor care au solicitat acest lucru, ajungand astazi la aproape 6000 UVM controlate.

In perioada de bilant mentionata, au continuat de acum traditionalele si bine apreciatele noastre seminarii pe tematica ecologica; voi mentiona pe acesta linie urmatoarele:

  • O echipa de lectori din Elvetia: Martin Schutz, Susanne Schutz, Peter Daep si altii, a sustinut seminarii in 10 localitati din tara inca din anul 1992; Numarul acestor seminarii a crescut din anul 1997, dupa infiintarea asociatiei, participand in medie 45–50 gospodari la 230 seminarii;
  • Cu lectori proprii, s-au organizat intalniri pe teme de specialitate cu specialistii Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola din judetele Bistrita, Arad, Timis;
  • S-a elaborat un plan de perspectiva pentru expuneri in toate OJCA din Transilvania si alte zone ce solicita asistenta de specialitate, cu sprijinul generos al unor cadre didactice de prestigiu de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.

Pentru permanentizarea si extinderea procesului de formare si informare in domeniul agriculturii ecologice pe cuprinsul Romaniei, s-au intocmit si inaintat proiecte catre FAO, ACDI-VOCA, Fundatii din Elvetia, Germania, Ungaria si chiar un proiect - studiu pentru programul Sapard.

Revista Asociatiei, "Bioterra", este un mare succes si constituie principalul mijloc prin care ne adresam membrilor si colaboratorilor nostri. Incepand cu anul 2000, revista a aparut intr-un tiraj de 4000 exemplare, iar in acest an tirajul a crescut la 7000 exemplare, la pretul de 8000 lei/exemplar.

Prin sponsorizari, a fost editat "Indrumatorul pentru productia ecologica" in trei editii;, Aparuta in 5000 exemplare, editia a III-a a fost revizuita si completata cu noile reglementari ale U.E., continand integral O.G.U. 34/2000 privind agricultura ecologica, dar si H.G. 917/2001 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a O.U.G. 34/2000.

Oferta romaneasca de produse alimentare ecologice este tot mai bine cunoscuta in Europa. Inca din anul 2000, Asociatia noastra a fost contactata de firme din Elvetia, Germania, Italia, Ungaria, pentru a procura cereale, floarea soarelui, plante medicinale cultivate din flora spontana, fructe de padure, primul export de produse ecologice certificate facandu-se in acest an. Exista deci cerere din partea pietelor straine, exista posibilitati de export. Trebuie insa ca aceste produse sa fie atestate, sa indeplineasca cerintele de conditionare si ambalare si in cantitati economic transportabile. In perioada urmatoare, Bioterra isi propune sa vina in sprijinul producatorilor si partenerilor de afaceri, prin activitati specifice, printre care:

  • Centralizarea cererii de produse ecologice pe sortimente si cantitati;
  • Centralizarea ofertei de produse, coordonare pe zone, ferme invecinate, pentru realizarea cantitatilor solicitate la export (100–300 tone), deci e nevoie de asocierea producatorilor mici.

Tot mai frecvent se evidentiaza necesitatea si oportunitatea asocierii turismului rural cu productia ecologica. Consideram ca asocierea dintre sigla agroturismului cu cea a produselor ecologice oferite, constituie o atractie in plus pentru consumatorii de turism rural. Se afirma pe buna dreptate ca agricultura ecologica este o alternativa viabila pentru Romania. Daca este asa, este momentul ca statul sa intervina eficient pentru sustinerea ei materiala. Intentionam ca in colaborare cu alte asociatii similare din tara, cu sprijinul unor parlamentari si a unor factori de decizie, sa elaboram un proiect de lege, in care, printre alte facilitati, in perioada de conversie, costul controlului si alte cheltuieli, sa fie suportate de catre stat.

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>