AFIR face precizarea ca platforma de gunoi de grajd este obligatorie pentru obtinerea finantarii PNDR acordata proiectelor de investitii in zootehnie. Trebuie avut in vedere ca detinerea unei exploatatii zootehnice atrage dupa sine obligatii legale privind protectia mediului, chiar daca exploatatia nu este finantata prin PNDR.
Pentru investitii strict in sectorul vegetal, cand sunt cuprinse si animale in calculul dimensiunii economice a exploatatiei, obtinerea finantarii prin PNDR nu este conditionata de realizarea platformei de gunoi de grajd, daca solicitantul se angajeaza sa renunte in primul an la partea de zootehnie.
Pentru clarificarea aspectelor privind necesitatea construirii sau nu a platformelor de gunoi de grajd in cadrul proiectelor finantate prin submasurile 4.1, 6.1 si 6.3 din cadrul PNDR 2020, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale va aduce la cunostinta urmatoarele precizari:
Respectarea conditiilor de bune practici agricole pentru gestionarea gunoiului de grajd si a dejectiilor de origine animala, conform prevederilor „Codului de bune practici agricole” (Anexa la Ghidurile solicitantului), presupune ca fiecare solicitant de finantare acordata prin PNDR, care isi propune investitii in sectorul zootehnic, sa-si calculeze in conformitate cu „Calculator – Cod Bune Practici Agricole” (Anexa la Ghidurile solicitantului) si sa-si prevada prin proiect capacitatea de stocare a gunoiului de grajd sau dejectiilor de origine animala, precum si cantitatea maxima de ingrasaminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol.
Gestionarea corecta a gunoiului de grajd si a altor dejectii de origine animala se poate realiza fie prin amenajarea unor sisteme de stocare individuale, fie prin utilizarea unor sisteme de stocare comunale, fie prin utilizarea combinata a celor doua sisteme, in conformitate cu prevederile Codului de bune practici. Totodata, in functie de tipul de platforma aleasa, respectiv constructie provizorie sau permanenta (conform Legii 50/ 1991 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare), terenul se poate afla in proprietatea solicitantului sau se poate prezenta documentul care atesta dreptul de folosinta al acestuia.
In cazul investitiilor noi in ferme zootehnice mai mici de 100 UVM (unitate vita mare), respectarea cerintelor privind depozitarea/ gestionarea adecvata a gunoiului de grajd si a altor dejectii de origine animala va fi validata la finalul investitiei prin Nota de constatare, emisa de Garda Nationala de Mediu.
In cazul investitiilor noi in ferme zootehnice mai MARI de 100 UVM, depozitarea si procesarea gunoiului de grajd se face in conformitate cu cerintele acordului de mediu eliberat pentru ferma respectiva.
Termenul limita de conformare la standardul privind nitratii este 12 iunie 2018, termen pana la care se pot depune solicitari de plata pentru aceasta cheltuiala. Dupa aceasta data, cheltuielile aferente depozitarii/ gestionarii gunoiului de grajd si a altor dejectii de origine animala nu vor mai fi eligibile pentru finantare din FEADR. Exceptie de la acest termen: tinerii fermieri care au termen de conformare 24 luni de la data instalarii ca sef de exploatatie pentru prima data intr-o exploatatie (conform Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurala acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala) si investitiile noi care vizeaza infiintarea unei exploatatii zootehnice, inclusiv capacitati de management si de gestionare a dejectiilor.
Termenul de conformare la standardul privind nitratii se refera la finalizarea investitiei in cauza, mai precis la data depunerii Cererii de plata aferenta investitiei de conformare.
Pentru incadrarea in termenele impuse prin Notificarea beneficiarului privind selectarea Cererii de finantare si semnarea Contractului de finantare este necesara, inca de la momentul depunerii Cererii de finantare, inceperea demersurilor pentru obtinerea documentelor emise de Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM), avand in vedere termenul lung de parcurgere a procedurii de evaluare, a impactului asupra mediului si a procedurii de evaluare adecvata (daca ANPM va considera ca proiectul impune aceste evaluari).
In cazul in care exploatatia agricola vizeaza cresterea animalelor si conditia referitoare la existenta platformei de gunoi de grajd nu este indeplinita la momentul depunerii Cererii de finantare, Planul de afaceri va prevede in mod obligatoriu amenajari de gestionare a gunoiului de grajd (inclusiv dejectiile de origine animala) conform normelor de mediu sau, in cazul in care detine deja o platforma care trebuie modernizata, va descrie platforma existenta (conforma cu normele de mediu in vigoare). Prevederile cu privire la respectarea normelor legale vor fi verificate la momentul finalizarii implementarii Planului de afaceri.
Platformele pentru gestionarea gunoiului de grajd se pot face in:
Pentru a face dovada existentei platformei de gunoi grajd, la a doua transa de plata, se va prezenta, daca este cazul, copia Autorizatiei de construire in baza Legii nr 50/1991 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Autorizatia de construire se va prezenta la solicitarea celei de-a doua transe de plata pentru constructiile cu caracter provizoriu/ definitiv care sunt propuse prin Planul de afaceri, cat si pentru cele existente, asupra carora se intervine cu modificari care necesita autorizarea lucrarilor, conform Legii 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul exploatatiilor agricole mixte, cu pondere majoritar vegetala la momentul depunerii Cererii de finantare, solicitantul nu are obligatia de a detine o platforma de gestionare a gunoiului de grajd, daca prin Planul de afaceri se propune renuntarea la componenta zootehnica in primul an de implementare a proiectului.
Aceasta prevedere se aplica si solicitantilor care propun prin Planul de afaceri investitii doar in exploatatia agricola.
A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>