UE adopta noul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime

Fondul european pentru pescuitParlamentul European a aprobat in 17 aprilie, cu o majoritate covarsitoare, Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM). Cu un buget de 6,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, fondul va finanta noi proiecte destinate punerii in aplicare a politicii comune reformate in domeniul pescuitului (PCP) si va oferi sprijin financiar pescarilor, acvacultorilor si comunitatilor din zonele de coasta in vederea adaptarii la noile norme.

 

 

 

Fondul va finanta totodata proiecte menite sa impulsioneze „cresterea albastra” si ocuparea fortei de munca, in cadrul politicii maritime integrate a UE (PMI).

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, a salutat adoptarea FEPAM: „Politica noastra reformata in domeniul pescuitului plaseaza o data pentru totdeauna pescuitul european pe o pozitie sustenabila. Insa, pentru a ajunge acolo, sunt necesare schimbari radicale pentru pescarii nostri si pentru intregul sector, care are nevoie de sprijinul nostru financiar. Vom cofinanta proiecte concrete in statele membre, sprijinind astfel pescarii si comunitatile din zonele de coasta in vederea dezvoltarii unui sector al acvaculturii sustenabil, de la plasa de pescuit la consumator”.

Finantarea unui pescuit sustenabil

Fondul european pentru pescuit afisPrin reforma politicii comune in domeniul pescuitului (PCP), UE a actionat impotriva pescuitului excesiv si a combatut practica aruncarii capturilor nedorite inapoi in mare. Noul FEPAM va oferi posibilitati de investitii si finantare pescarilor, acvacultorilor si comunitatilor din zonele de coasta, contribuind astfel la reducerea impactului activitatilor de pescuit asupra mediului marin si la refacerea stocurilor de peste. Un element extrem de important este faptul ca, prin finantarea unor unelte de pescuit mai selective, de exemplu, fondul va contribui in egala masura la eliminarea practicilor paguboase de aruncare a capturilor inapoi in mare, ceea ce reprezinta un aspect-cheie al noii politici.

Nu se vor aloca fonduri din partea UE pentru constructia de noi nave de pescuit sau pentru alte initiative care ar contribui la cresterea capacitatii de pescuit. Se acorda, in schimb, prioritate sustinerii micilor pescari, care vor beneficia de o rata mai ridicata a intensitatii ajutoarelor, precum si sprijinirii tinerilor pescari si a familiilor celor care apartin acestei categorii profesionale. In plus, fondul ii va ajuta pe acvacultori sa devina mai competitivi, sprijinindu-le accesul la noi piete. FEPAM va contribui astfel la asigurarea aprovizionarii stabile a consumatorilor cu produse marine sustenabile, va stimula inovarea, va ajuta comunitatile sa isi diversifice economiile, va finanta proiecte care creeaza noi locuri de munca si va imbunatati calitatea vietii in zonele de coasta ale Europei.

In acelasi timp, fondul va furniza finantare pentru colectarea datelor din sectorul pescuitului, care sa permita adoptarea deciziilor in baza unor probe solide, si va consolida programele de control in domeniul pescuitului, care garanteaza respectarea generala a normelor privind pescuitul responsabil si sustenabil. De asemenea, fondul va sprijini regionalizarea procesului de elaborare a politicilor in cadrul noii PCP si va permite participarea deplina a tuturor partilor interesate.

Impulsionarea cresterii albastre

Pentru prima data, fondul va stimula politica maritima integrata prin facilitarea coordonarii la nivel transfrontalier si transsectorial. Finantarea se va concentra asupra initiativelor care aduc avantaje mai multor sectoare, dar care nu pot fi realizate prin intermediul unei politici unice, care vizeaza un anumit sector, sau de catre un stat membru individual. Printre astfel de domenii se numara amenajarea spatiului maritim, supravegherea maritima integrata si cunoasterea mediului marin.

Urmatoarele etape

Dupa votul de astazi din Parlamentul European, fondul va fi supus atentiei ministrilor responsabili de pescuit, in cadrul Consiliului, pentru adoptarea finala, care va permite intrarea in vigoare a FEPAM in luna iunie a acestui an.

FEPAM va cofinanta proiecte in paralel cu instrumentele de finantare nationale, iar fiecare stat membru va beneficia de o parte din bugetul total. Statele membre isi vor elabora programele operationale nationale, precizand in ce mod intentioneaza sa cheltuiasca fondurile alocate, iar dupa primirea aprobarii din partea Comisiei, autoritatile nationale vor decide ce proiecte doresc sa sprijine.

Pentru informatii suplimentare

Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime: http://ec.europa.eu/fisheries/reform/emff/index_ro.htm

 

Comisia saluta adoptarea de catre Parlament a legislatiei privind amenajarea spatiului maritim

Parlamentul European a aprobat in 17 aprilie o directiva pentru amenajarea spatiului maritim, care ar trebui sa ajute statele membre sa elaboreze planuri pentru a coordona mai bine diferitele activitatile care se desfasoara pe mare, garantand ca acestea sunt cat mai eficiente si mai sustenabile cu putinta. In zonele maritime si de coasta, numeroase activitati concureaza pentru acelasi spatiu si aceleasi resurse: locurile de pescuit, fermele de acvacultura si zonele marine protejate se afla alaturi de infrastructurile maritime, cum ar fi cablurile, conductele, culoarele navigabile si instalatiile petroliere, de gaze si eoliene. Noua directiva va contribui la evitarea eventualelor conflicte intre aceste utilizari diferite si va crea un mediu stabil si atractiv pentru investitori, contribuind astfel la o crestere economica durabila.

Cererea din ce in ce mai mare de spatiu maritim pentru activitati noi, de la cele legate de sursele regenerabile de energie pana la cele privind instalatiile de acvacultura, impune o planificare mai buna si mai coerenta a activitatilor maritime pe mare. Directiva stabileste cerinte minime pentru elaborarea planurilor de amenajare a spatiului maritim national. Aceste planuri vor identifica toate activitatile umane existente, tinand seama de interactiunile dintre uscat si mare, precum si cea mai eficienta modalitate de a le gestiona. Deoarece multe dintre activitati se desfasoara in afara frontierelor nationale, directiva va ajuta statele membre sa coopereze mai bine.

Comisarul european pentru afaceri maritime si pescuit, dna Maria Damanaki, si comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, au declarat: „Votul de astazi din Parlamentul European este un pas important in crearea unor noi oportunitati de crestere economica in toate sectoarele maritime, printr-o mai buna gestionare a marilor noastre si prin asigurarea durabilitatii acestora. Numai prin coordonarea diverselor activitati care au loc in marile noastre vom putea face accesul la spatiul maritim mai previzibil pentru investitori si vom putea totodata reduce impactul activitatilor maritime asupra mediului.

Context

Amenajarea spatiului maritim constituie una dintre pietrele de temelie ale strategiei Comisiei privind „cresterea albastra” si ale politicii maritime integrate a UE. Aceasta permite o mai buna intelegere a distribuirii resurselor marine si ofera investitorilor o mai mare certitudine cu privire la dezvoltarea economica potentiala. Prin amenajarea spatiului maritim, operatorii vor sti ce, unde si perioada de timp in care o activitate poate avea loc. De asemenea, amenajarea spatiului maritim va elimina reglementarea excesiva si complexitatea administrativa existenta. De pilda, in unele tari, pentru obtinerea unui permis pentru un sit de acvacultura in larg trebuie contactate pana la noua agentii executive. O mai buna coordonare va accelera procedurile, fapt care va aduce beneficii economice. De exemplu, prin castigarea a 1, 2 sau 3 ani pentru investitiile in energii regenerabile si acvacultura in larg, ar putea fi generate castiguri economice de 60 pana la peste 600 de milioane EUR pana in 2020.

Amenajarea spatiului maritim va contribui, de asemenea, la o punere in aplicare mai eficienta a legislatiei UE in domeniul mediului in apele marine si va ajuta statele membre sa atinga o stare ecologica buna a apelor lor pana in 2020. Aceasta ar trebui sa contribuie la stabilirea de retele coerente de zone marine protejate, pentru care cooperarea privind planificarea transfrontaliera este esentiala si sa asigure participarea tuturor partilor interesate la procesul de planificare.

Urmatoarele etape

Dupa ce va fi adoptata de ministri, statele membre trebuie sa transpuna directiva in legislatia lor nationala pana in 2016 si sa desemneze autoritatea competenta responsabila cu punerea in aplicare a amenajarii spatiului maritim. De asemenea, statele membre trebuie sa isi elaboreze propriile planuri nationale de amenajare a spatiului maritim pana in 2021. Statele membre au libertatea de a adapta continutul planurilor si al strategiilor la prioritatile lor economice, sociale si de mediu specifice si la obiectivele lor nationale de politica sectoriala si la traditiile lor juridice, dar trebuie sa respecte cerintele minime ale directivei.

Pentru informatii suplimentare

MEMO/14/313: Intrebari si raspunsuri privind Directiva privind amenajarea spatiului maritim

Amenajarea spatiului maritim: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/maritime_spatial_planning/index_ro.htm


 

Noutati

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>