Clubul Fermierilor Romani anunta lansarea inscrierilor pentru cea de-a V-a editie a programului „Tineri Lideri pentru Agricultura”, care isi propune sa pregateasca tinerii fermieri sa asigure succesiunea afacerilor agricole, sa devina lideri in propriile afaceri si in comunitatea lor, dar si sa participe activ la buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile nationale si europene.
Programul „Tineri Lideri pentru Agricultura”, derulat de Clubul Fermierilor Romani, a fost lansat in anul 2019 si a crescut in popularitate, astfel ca anul acesta, Clubul intentioneaza sa recruteze un numar de 120 de participanti, din toate judetele tarii, cu specializari diferite. De asemenea, de 2 ani, programul si-a deschis portile si catre fermierii vorbitori de limba romana din tarile invecinate.„Noi, Clubul Fermierilor Romani, am identificat cu ani in urma acest trend al schimbarii de paradigma in agricultura europeana, asa ca am cautat moduri de a transforma amenintarile in oportunitati. Ne-am bazat pe principii moderne si pe experienta dobandita in seriile anterioare pentru a dezvolta un sistem integrat de training-uri, workshop-uri si programe de mentorat care sa ajute tinerii sa devina lideri de succes. Munca bine facuta si responsabilitatea asumata genereaza valoare si energie care se transfera si celor cu care tinerii lucreaza, pentru care pot fi adevarate modele personale si de business, contribuind astfel la schimbarea mult asteptata in agricultura pe termen mediu-lung”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Romani.
Jabbar Kanani, Membru in Consiliul Director al Clubului Fermierilor Romani, cel care a initiat si conceput acest program, ne-a declarat: „In 2019 am pornit programul <<Tineri Lideri pentru Agricultura>> avand convingerea ca informatia, cunoasterea si networking-ul inseamna putere. Agricultura de maine are nevoie de inovatie si tehnologie pentru a fi performanta si sustenabila, iar viitorul ei este legat de o retea de fermieri bine conectati, care sa contribuie impreuna la progresul comun”.„Programul <<Tineri Lideri pentru Agricultura>> s-a dovedit a fi un real succes pentru asigurarea continuitatii afacerilor agricole. Ne bucura ca interesul pentru agricultura este in crestere si ca tinerii din Romania isi doresc sa faca o diferenta in sector. Prin intermediul programului nostru, tinerii fermieri sunt pregatiti pentru a fi lideri in propriile afaceri si in comunitatile lor. Ii vom sprijini sa isi asume responsabilitatile si sa inteleaga importanta reprezentarii fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles”, a declarat Violeta Daria, Managerul Programului „Tineri Lideri pentru Agricultura”.
Tinerii lideri care vor face parte din seria a V-a a programului vor beneficia de o structura imbunatatita si de mai multe oportunitati de dezvoltare personala si profesionala. Un alt avantaj al participarii la acest program este posibilitatea de a face schimb de experiente si idei cu ceilalti participanti din toata tara. Astfel, tinerii lideri vor putea crea legaturi si conexiuni cu alti tineri pasionati de agricultura, care isi doresc sa aduca schimbarea si sa imbunatateasca sectorul agricol din Romania.
Programul este structurat pe baza valorilor si principiilor „Pactului intre generatii”, care vizeaza promovarea unei abordari sustenabile a agriculturii si a relatiilor de colaborare intre generatiile de fermieri. La finalul programului, tinerii lideri vor fi pregatiti sa preia afacerile familiei si sa le dezvolte, sa se implice in comunitate si sa contribuie la schimbarea pozitiva in agricultura.
In continuare, „Tineri Lideri pentru Agricultura” este dezvoltat de Clubul Fermierilor Romani impreuna cu Fundatia Leaders, integrator al programului, si are ca parteneri educationali companii de training renumite si apreciate in Romania, alaturi de specialisti cu experienta in business, afaceri de familie, training si mentoring.
Grupul Agricover sprijina initiativa Clubului Fermierilor Romani privind pregatirea tinerei generatii de fermieri si va sustine si anul acesta cheltuielile de scolarizare pentru toti participantii din seria V (2023-2024), in cadrul actiunilor sale de responsabilitate sociala.
Programul pregateste noua generatie de antreprenori in agricultura, abordand o viziune integrata de business, in scopul cresterii competitivitatii in acest domeniu si pentru asigurarea succesiunii afacerilor fermierilor.
Tineri cu varsta pana la 35 ani, absolventi de facultate, copii ai fermierilor membri in Clubul Fermierilor Romani sau tineri proveniti din familii de fermieri, dornici sa-si dezvolte competentele in managementul afacerii, sa creasca afacerea familiei si sa se implice in comunitate. In program se pot inscrie tineri indiferent de facultatea absolvita, marimea fermei sau tipul de afacere agricola. Este necesar ca exploatatia agricola sa fie inscrisa la APIA, daca se afla pe teritoriul Romaniei.
Tinerii fermieri vorbitori de limba romana din Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria se pot inscrie pentru obtinerea unei burse Tineri Lideri pentru Agricultura.
Inscrierile au loc pe site-ul Clubului Fermierilor Romani, la adresa http://cfro.ro/tineri-lideri. In urma completarii unuia dintre formulare, fie pentru fermierii din Romania fie, dupa caz, fermieri din alte tari, candidatii for fi contactati de catre echipa de recrutare in vederea stabilirii unui interviu de cunoastere.
Programul cuprinde cursuri de pregatire in urmatoarele domenii: administrarea afacerii; management strategic; leadership; comunicare si vorbire in public; diplomatie si protocol; vanzare si tehnici de negociere; marketing in agribusiness; resurse umane; simulare de business; succesiunea afacerii; asigurari agricole; comertul cu cereale; reforma PAC si Pactul Ecologic European; fiscal-audit; tehnologie si digitalizare.
In functie de interes, participantii la program pot opta pentru stagii de internship la Bruxelles, la Reprezentanta Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Comisia de Agricultura din Parlamentul European sau asociatii europene ale fermierilor. De asemenea, in Romania, participantii pot alege sa devina stagiari la institutiile responsabile din agricultura – MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultura din Parlamentul Romaniei sau la companii private mari de tehnologie si inputuri agricole sau utilaje agricole. Stagiile se deruleaza pe tot parcursul programului si sunt facilitate de Clubul Fermierilor Romani in cadrul parteneriatului cu aceste institutii.
Cursurile din cadrul programului sunt oferite participantilor cu titlu gratuit si se desfasoara in perioada octombrie 2023 – martie 2024. Prezenta la cursuri este obligatorie. Fiecare fermier participa la cursuri cate o saptamana pe luna, de luni pana vineri, de la 9:00 la 17:30.
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.
Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.
Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>