Clubul Fermierilor Romani lanseaza cea de-a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

Clubul Fermierilor Romani lanseaza cea de-a V-a serie a programului Tineri Lideri pentru AgriculturaClubul Fermierilor Romani anunta lansarea inscrierilor pentru cea de-a V-a editie a programului „Tineri Lideri pentru Agricultura”, care isi propune sa pregateasca tinerii fermieri sa asigure succesiunea afacerilor agricole, sa devina lideri in propriile afaceri si in comunitatea lor, dar si sa participe activ la buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile nationale si europene.


Programul „Tineri Lideri pentru Agricultura”, derulat de Clubul Fermierilor Romani, a fost lansat in anul 2019 si a crescut in popularitate, astfel ca anul acesta, Clubul intentioneaza sa recruteze un numar de 120 de participanti, din toate judetele tarii, cu specializari diferite. De asemenea, de 2 ani, programul si-a deschis portile si catre fermierii vorbitori de limba romana din tarile invecinate.

Florian CIOLACU Director Executiv Clubul Fermierilor RomaniNoi, Clubul Fermierilor Romani, am identificat cu ani in urma acest trend al schimbarii de paradigma in agricultura europeana, asa ca am cautat moduri de a transforma amenintarile in oportunitati. Ne-am bazat pe principii moderne si pe experienta dobandita in seriile anterioare pentru a dezvolta un sistem integrat de training-uri, workshop-uri si programe de mentorat care sa ajute tinerii sa devina lideri de succes. Munca bine facuta si responsabilitatea asumata genereaza valoare si energie care se transfera si celor cu care tinerii lucreaza, pentru care pot fi adevarate modele personale si de business, contribuind astfel la schimbarea mult asteptata in agricultura pe termen mediu-lung”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Romani.

Jabbar Kanani, Membru in Consiliul Director al Clubului Fermierilor Romani, cel care a initiat si conceput acest program, ne-a declarat: „In 2019 am pornit programul <<Tineri Lideri pentru Agricultura>> avand convingerea ca informatia, cunoasterea si networking-ul inseamna putere. Agricultura de maine are nevoie de inovatie si tehnologie pentru a fi performanta si sustenabila, iar viitorul ei este legat de o retea de fermieri bine conectati, care sa contribuie impreuna la progresul comun”.

Violeta DARIA Manager Program Tineri Lideri pentru AgriculturaProgramul <<Tineri Lideri pentru Agricultura>> s-a dovedit a fi un real succes pentru asigurarea continuitatii afacerilor agricole. Ne bucura ca interesul pentru agricultura este in crestere si ca tinerii din Romania isi doresc sa faca o diferenta in sector. Prin intermediul programului nostru, tinerii fermieri sunt pregatiti pentru a fi lideri in propriile afaceri si in comunitatile lor. Ii vom sprijini sa isi asume responsabilitatile si sa inteleaga importanta reprezentarii fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles”, a declarat Violeta Daria, Managerul Programului „Tineri Lideri pentru Agricultura”.

Tinerii lideri care vor face parte din seria a V-a a programului vor beneficia de o structura imbunatatita si de mai multe oportunitati de dezvoltare personala si profesionala. Un alt avantaj al participarii la acest program este posibilitatea de a face schimb de experiente si idei cu ceilalti participanti din toata tara. Astfel, tinerii lideri vor putea crea legaturi si conexiuni cu alti tineri pasionati de agricultura, care isi doresc sa aduca schimbarea si sa imbunatateasca sectorul agricol din Romania.

Programul este structurat pe baza valorilor si principiilor „Pactului intre generatii”, care vizeaza promovarea unei abordari sustenabile a agriculturii si a relatiilor de colaborare intre generatiile de fermieri. La finalul programului, tinerii lideri vor fi pregatiti sa preia afacerile familiei si sa le dezvolte, sa se implice in comunitate si sa contribuie la schimbarea pozitiva in agricultura.

In continuare, „Tineri Lideri pentru Agricultura” este dezvoltat de Clubul Fermierilor Romani impreuna cu Fundatia Leaders, integrator al programului, si are ca parteneri educationali companii de training renumite si apreciate in Romania, alaturi de specialisti cu experienta in business, afaceri de familie, training si mentoring.

Grupul Agricover sprijina initiativa Clubului Fermierilor Romani privind pregatirea tinerei generatii de fermieri si va sustine si anul acesta cheltuielile de scolarizare pentru toti participantii din seria V (2023-2024), in cadrul actiunilor sale de responsabilitate sociala.

 

Informatii utile despre programul de formare „Tineri Lideri pentru Agricultura”

KV Tineri Lideri-680

 

Obiectiv

Programul pregateste noua generatie de antreprenori in agricultura, abordand o viziune integrata de business, in scopul cresterii competitivitatii in acest domeniu si pentru asigurarea succesiunii afacerilor fermierilor.

 

Profil participanti

Tineri cu varsta pana la 35 ani, absolventi de facultate, copii ai fermierilor membri in Clubul Fermierilor Romani sau tineri proveniti din familii de fermieri, dornici sa-si dezvolte competentele in managementul afacerii, sa creasca afacerea familiei si sa se implice in comunitate. In program se pot inscrie tineri indiferent de facultatea absolvita, marimea fermei sau tipul de afacere agricola. Este necesar ca exploatatia agricola sa fie inscrisa la APIA, daca se afla pe teritoriul Romaniei.

Tinerii fermieri vorbitori de limba romana din Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria se pot inscrie pentru obtinerea unei burse Tineri Lideri pentru Agricultura.

 

Modalitate inscriere

Inscrierile au loc pe site-ul Clubului Fermierilor Romani, la adresa http://cfro.ro/tineri-lideri. In urma completarii unuia dintre formulare, fie pentru fermierii din Romania fie, dupa caz, fermieri din alte tari, candidatii for fi contactati de catre echipa de recrutare in vederea stabilirii unui interviu de cunoastere.

 

Curricula

Programul cuprinde cursuri de pregatire in urmatoarele domenii: administrarea afacerii; management strategic; leadership; comunicare si vorbire in public; diplomatie si protocol; vanzare si tehnici de negociere; marketing in agribusiness; resurse umane; simulare de business; succesiunea afacerii; asigurari agricole; comertul cu cereale; reforma PAC si Pactul Ecologic European; fiscal-audit; tehnologie si digitalizare.

In functie de interes, participantii la program pot opta pentru stagii de internship la Bruxelles, la Reprezentanta Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Comisia de Agricultura din Parlamentul European sau asociatii europene ale fermierilor. De asemenea, in Romania, participantii pot alege sa devina stagiari la institutiile responsabile din agricultura – MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultura din Parlamentul Romaniei sau la companii private mari de tehnologie si inputuri agricole sau utilaje agricole. Stagiile se deruleaza pe tot parcursul programului si sunt facilitate de Clubul Fermierilor Romani in cadrul parteneriatului cu aceste institutii.

 

Perioada desfasurare

Cursurile din cadrul programului sunt oferite participantilor cu titlu gratuit si se desfasoara in perioada octombrie 2023 – martie 2024. Prezenta la cursuri este obligatorie. Fiecare fermier participa la cursuri cate o saptamana pe luna, de luni pana vineri, de la 9:00 la 17:30.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermierilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro 

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>