Clubul Fermierilor Romani lanseaza seria a IV-a a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”, care pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles.
„Ne bucuram ca anul acesta avem un numar mult mai mare de tineri fermieri participanti la nivel national, din mai multe judete, ceea ce demonstreaza ca interesul pentru program a crescut. Tinerii au specializari diferite – cei mai multi au absolvit facultati cu profil agricol, intr-adevar, dar avem si absolventi de economie, drept, medicina, ingineri si alte specializari. Participantii la program au posibilitatea de a se conecta, de a lucra impreuna, de a face schimb de idei si de experiente, de a afla informatii noi si, foarte important, de a se conecta si integra in comunitatea tinerilor lideri fermieri pe care noi am construit-o prin acest program”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.
“Cunoasterea inseamna putere” a subliniat si Jabbar Kanani, initiatorul si arhitectul acestui program. “Am pornit aceasta aventura de cunoastere, caci stiam ca trebuie schimbata imaginea pe care o avea agricultura. Era vital sa modificam, sau, mai bine zis sa oferim o viziune moderna asupra unui subiect fierbinte: agribussines-ul si modul in care se face agricultura in secolul XXI”.
“Fara sa invatam tot timpul, nu putem sa performam”, a adaugat Nicolae Apopi, presedintele in exercitiu al Clubului Fermierilor Romani. “Cand ma uit la dumneavoastra imi amintesc de mine acum 22 de ani”.
Agricover a sustinut inca de la inceput initiativa Clubului Fermierilor Romani privind pregatirea tinerei generatii de fermieri si va continua si anul acesta prin acordarea de burse care acopera integral cheltuielile de scolarizare pentru cei 105 participanti din seria 2022-2023.
„Le uram bun venit tinerilor fermieri inscrisi in cea de-a IV-a serie a programului Tineri Lideri pentru Agricultura. Ne bucuram sa le fim alaturi, convinsi fiind ca acesti tineri valorosi au o contributie importanta in definirea viitorului agriculturii romanesti. Continuam sa investim in formarea tinerilor lideri prin acordarea de burse, iar obiectivul nostru este ca in zece ani sa sustinem formarea a 1000 de astfel de tineri pregatiti sa duca mai departe afacerile familiilor si sa creasca performanta fermelor romanesti.” – a declarat Liviu Dobre, director general Agricover Holding.
Programul ”Tineri Lideri pentru Agricultura” este dezvoltat de Clubul Fermierilor Romani impreuna cu Fundatia Leaders, integrator al programului, si are ca parteneri educationali companii de training renumite si apreciate in Romania precum Sfera Business, Smart Experience, Evolutiv Consultants Network, Attitude Training, alaturi de specialisti cu experienta in business, afaceri de familie, training si mentoring.
”Tinerii vor fi pregatiti in spiritul ”Pactului intre generatii” lansat de Club pentru schimbarea de generatii pentru viitorul agriculturii si vor avea posibilitatea sa se inscrie si sa parcurga ”Programul de mentorat” dezvoltat de echipa noastra pe principii moderne, ancorate in realitatea din ferme. Munca bine facuta si responsabilitatea asumata genereaza valoare si energie care se transfera si celor cu care tinerii lucreaza, pentru care pot fi adevarate modele personale si de business, contribuind astfel la schimbarea mult asteptata in agricultura pe termen mediu-lung”, considera Florian Ciolacu.
Ca urmare a experientei dobandite in decursul primelor trei serii, a analizelor realizate si feedback-ului primit de la absolventi, anul acesta programul a fost structurat pe urmatoarele trei module: (1) Leadership si management, (2) Reprezentare si comunitate, (3) Agribusiness prezent si viitor.
A fost introdus in programa un curs nou, ”Lucru in echipe”, precum si proiecte pe care fermierii le dezvolta impreuna la finalul fiecarui modul si la finalul programului (3 la numar). Clubul urmareste ca tinerii sa interactioneze unii cu altii, sa lucreze in echipe, sa aplice cunostintele si sa foloseasca abilitatile dezvoltate in timpul cursurilor si, in acelasi timp, sa beneficieze de interactiune si feedback din partea trainerilor pe masura ce dezvolta aceste proiecte.
Cursurile se termina pe 17 martie 2023, iar tinerii vor avea o intalnire in care vor prezenta proiectele de absolvire pentru care au lucrat organizati pe echipe. Va exista un juriu avizat, care va evalua proiectele in baza unor criterii bine definite si va premia cea mai buna idee de business.
Introduse la seria a III-a, continua si in noua serie elaborarea planurilor de dezvoltare individuala si de business, precum si activitatile de mentorat.
Sub atenta coordonare a trainerilor si specialistilor, tinerii vor dezvolta un plan individual de cariera si un plan de afaceri pentru propria ferma, care ii vor ajuta sa masoare progresul lor ca lideri si ca manageri, dar si progresului business-ului fiecaruia. Cele doua instrumente sunt totodata utile pentru ca tinerii fermieri au oportunitatea de a intelege care este utilitatea si aplicabilitatea fiecarui curs.
Totodata, tinerii vor avea un mentor pentru planul individual de dezvoltare si un mentor care ii va sprijini permanent cu feedback si indrumare pentru realizarea si aplicarea planurilor de business.
Programul pregateste noua generatie de antreprenori in agricultura, cu o viziune integrata de business, pentru a creste competitivitatea in acest domeniu si pentru asigurarea succesiunii afacerilor fermierilor.
Tineri cu varsta pana la 35 ani, absolventi de facultate, tineri fermieri sau tineri proveniti din familii de fermieri implicati in activitatea din ferma, dornici sa-si dezvolte competentele in managementul afacerii, sa creasca afacerea familiei si sa se implice in comunitate. In program se pot inscrie tineri indiferent de facultatea absolvita, marimea fermei sau tipul de afacere agricola. Este necesar ca exploatatia agricola sa fie inscrisa la APIA.
Programul cuprinde cursuri de 1-3 zile, de pregatire in urmatoarele domenii: administrarea afacerii; management strategic; leadership; comunicare si vorbire in public; diplomatie si protocol; vanzare si tehnici de negociere; marketing in agribusiness; resurse umane; simulare de business; succesiunea afacerii; asigurari agricole; comertul cu cereale; reforma PAC si Pactul Ecologic European; fiscal-audit; tehnologie si digitalizare.
In functie de interes, participantii la program pot opta pentru stagii de internship la Bruxelles, la Reprezentanta Romaniei la Comisia Europeana, Comisia de Agricultura din Parlamentul European sau asociatii europene ale fermierilor, in Romania la institutiile responsabile din agricultura – MADR, APIA, AFIR, Comisiile de Agricultura din Parlamentul Romaniei sau la companii private mari de tehnologie si inputuri agricole sau utilaje agricole. Stagiile se deruleaza pe tot parcursul programului si sunt facilitate de Clubul Fermierilor Romani in cadrul parteneriatului cu aceste institutii.
Programul este gratuit si se desfasoara in perioada 24 octombrie 2022 – 17 martie 2023. Prezenta la cursuri este obligatorie, fiecare fermier participa la cursuri cate o saptamana pe luna, in fiecare luna in perioada mentionata.
Mai multe informatii despre programul Tineri Lideri pentru Agricultura: cfro.ro/tineri-lideri/
Despre Clubul Fermierilor Romani
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.
Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. www.cfro.ro
Despre Agricover
Agricover este liderul pietei de agribusiness din Romania, un generator de solutii inovatoare care transforma agricultura si viata fermierilor pe termen lung, creand progres si prosperitate la scara sociala.
Inca de la infiintare, Grupul Agricover si-a propus sa deserveasca fermierii romani si sa le ofere solutii inovatoare, adaptate nevoilor lor reale, astfel incat acestia sa isi poata consolida in mod sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante la nivel international, la solutii de finantare adaptate specificului sectorului agricol, la servicii de agricultura digitala si prin pregatirea generatiilor viitoare de fermieri, tinerii care urmeaza sa preia afacerea familiei.
La sfarsitul anului 2021, in cadrul subsidiarelor Agricover Holding isi desfasurau activitatea 470 de angajati. Grupul deserveste un portofoliu de circa 9.200 de clienti fermieri activi, care exploateaza peste 2,6 milioane de hectare de teren arabil la nivel national. www.agricover.ro
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>