Din ce cauza fermierii romani nu folosesc calculatorul in agricultura?

Solutiile digitale de management al fermei - motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient calculatorul in agriculturaCresterea eficientei fermelor cu ajutorul solutiilor moderne de management agricol este deja foarte des folosita in Europa. Cu toate acestea, in Romania, aplicatiile digitale de gestionare a fermei sunt inca putin folosite de catre producatorii agricoli. Pentru a afla care sunt motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient de mult computerul in agricultura, l-am rugat pe dl. Bogdan Chirvasuta, reprezentatul companiei VitalFields in Romania, sa ne raspunda la cateva intrebari legate de acest subiect.

  

De ce ar alege fermierii calculatorul, cand au pixul si hartia la indemana?

Gestionarea unei ferme in sistemul clasic de administrare ramane tot timpul un proces valid, insa fermierul isi poate completa optiunile pe care le are la dispozitie cu solutiile propuse de aplicatiile digitale de administrare a terenurilor si culturilor. Sistemul clasic prezinta, insa, niste riscuri cum ar fi, pierdea informatiilor valoroase prin distrugerea sau pierderea agendei sau a documentelor. O alta problema este faptul ca o ferma produce un numar foarte mare de informatii, care sunt utile doar atunci cand sunt centralizate si compilate in diferite statistici ce ajuta la observarea unor tipare si la realizarea unor legaturi de cauzalitate intre deciziile luate si efectul asupra rezultatelor obtinute. Pe langa planificarea si administrarea lucrarilor la ferma, aplicatiile moderne de management realizeaza deja toate calculele si analizele necesare pentru ca fermierul sa ia cea mai buna decizie cand vine vorba de ferma sa. Mai mult, exista aplicatii care le ofera fermierilor posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), de a compara productivitatea unei ferme in raport cu unitati similare sau de a administra forta de munca din teren.

 

Ce castiga fermierii prin utilizarea unor aplicatii pentru gestionarea fermelor?

Aplicatiile digitale de management agricol ofera o solutie intuitiva de planificare si administrare a fermei. Aceste aplicatii prezinta o viziune de ansamblu, dar si in detaliu a fermei, oferind, acolo unde este nevoie, solutiile necesare pentru un management eficient si maximizarea productiei fermei. Mai simplu spus, aceste solutii analizeaza si raporteaza situatia lucrarilor agricole, avand inclusiv functii de urmarire a pesticidelor si fertilizantilor utilizati in functie de tipul de cultura. Folosirea unei solutii digitale de administrare a fermelor ii ajuta pe fermieri sa economiseasca timp deoarece introducerea datelor este mult mai rapida, direct din camp. Practic, fermierii selecteaza datele din liste prestabilite, fara a fi nevoie sa scrie ceva, ca in cazul unei agende. Informatia introdusa in registrul fermei, unde se inregistreaza lucrarile agricole se completeaza automat, de exemplu, si in registrul fitosanitar sau registrul de fertilizare, documente obligatorii in cazul unei inspectii. De asemenea, se produce automat si reactualizarea stocurilor pentru o gestiune clara a materialelor. Asadar, putem spune ca prin utilizarea unor aplicatii pentru managementul agricol, fermerii castiga in primul rand timp, apoi si alte resurse importante, precum cele umane sau financiare.

 

Care sunt culturile care pot fi gestionate de aceste sisteme de management agricol?

Sistemele digitale de administrare a fermei acopera in prezent toate tipurile de culturi vegetale, de la cultura mare pana la legumicultura sau pomicultura, oferind, pentru fiecare, rapoarte foarte utile fermierilor atunci cand trebuie sa ia o decizie. Astfel, acestia au toate datele necesare atunci cand trebuie sa decida, de exemplu, daca trebuie fertilizata o parcela sau ce soi este recomandat pentru solul si conditiile climatice din terenul agricol pe care il lucreaza.

 

Puteti sa ne dati un exemplu? Sa zicem pentru cultura de rapita sau grau?

Un fermier care a folosit in ferma lui doi hibrizi diferiti de rapita cu acelasi potential genetic, a obtinut rezultate foarte diferite la recoltare, desi a aplicat aceeasi tehnologie de cultura. Singura diferenta a fost data semanarii si locatia parcelelor. Folosind un software de management al fermei, a avut date clare despre momentul semanarii, cat si despre informatiile meteo din acea perioada si a observat ca cei doi hibrizi au primit cantitati diferite de apa, influentand rasarirea. Astfel, in baza acestor informatii, fermierul a putut sa justifice diferenta de cantitate recoltata si sa aleaga hibridul mai performant pentru anul urmator. 

Un alt fermier a obtinut rezultate diferite pentru cultura graului doar datorita lucrarii de discuit realizata inainte de semanat, la date diferite. Intr-o sola a discuit exact inainte de semanat, iar in alta a discuit mai devreme cu cateva zile. Datorita vanturilor si conditiilor meteorologice din acea perioada solul a pierdut umiditate si astfel a influentat recolta. Prin folosirea unui software de administrare a fermei a avut o imagine clara asupra tehnologiei aplicate, iar pentru anul urmator a putut sa ia decizii mai bune ce au dus la recolte mai bogate.

 

Ce costuri presupun aceste solutii pentru fermier? Exista si alte avantaje oferite de aceste sisteme de management?

Avantajele oferite de sistemele de management sunt multiple, printre care posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la APIA, urmarirea si raportarea inputurilor utilizate in ferma pentru a fi in conformitate cu standardele de mediu ale Uniunii Europene, prognoza meteo, posibilitatea de comparare a productivitatii fermei in raport cu alte unitati similare, etc. Un alt avantaj il constituie posibilitatea de a trasa sarcini angajatilor si de a monitoriza stadiul realizarii planului de lucrari agricole in timp real. In ceea ce priveste costurile, putem spune ca sunt unele accesibile atat jucatorilor mici, cat si celor mari. Spre exemplu, aplicatia VitalFields poate fi folosita gratuit timp de 28 de zile, apoi costurile se incadreaza intre 0,3 si 0,9 euro pe hectar, anual. Astfel, agricultorii care au intre 41 si 500 de hectare vor plati 0,9 euro anual pe hectar, iar suprafetele de peste 500 de hectare vor fi taxate cu 0,3 euro anual pe hectar, fara a exista vreun cost de instalare.

 

Care sunt motivele pentru care fermierii romani nu sunt mai deschisi la utilizarea computerului si a aplicatiilor? 

In primul rand multi fermieri nu folosesc in viata de zi cu zi un computer pentru servicii cum ar fi e-mail si nu sunt deschisi sa invete doar pentru a-si administra ferma. De cele mai multe ori, in acest caz se afla fermierii mai in varsta. Apoi, exista o proportie foarte mare de fermieri care nu au un sistem pentru a inregistra ceea ce se intampla in ferma lor, nici macar intr-o agenda, deoarece considera ca pot realiza acest lucru doar din ceea ce isi aduc aminte. Al treilea motiv este lipsa timpului. Multi fermieri sunt foarte ocupati cu activitatile zilnice din ferma si nu au timp sa documenteze activitatile chiar daca realizeaza valoarea acestor informatii. Un al patrulea motiv ar fi si faptul ca in Romania, legile impuse la nivel european pentru activitatea agricola inca nu sunt la fel de strict impuse, acest fapt permitandu-le fermierilor sa “scape” fie cu documentatie incompleta, fie nerealizata la timp. Ultimul motiv ca si incidenta printre fermierii romani este si accesul dificil la instrumentele necesare fie ca este vorba de computer, smartphone sau tableta, fie ca ne referim la servicii cum ar fi accesul la internet pentru a folosi aplicatii pentru administrarea fermei. Conform Eurostat, in Romania, doar 72% din gospodarii au acces la internet si aproximativ o treime din populatie nu a folosit niciodata internetul. Agricultura fiind o activitate preponderent rurala, aceste procente sunt mai mari in cazul fermierilor mici.

 

Credeti ca aceste solutii digitale se vor integra in viata fermierului?

In concluzie, la fel cum tractorul si combina au oferit, la aparitia lor, un mod mai simplu si mai usor de a ara si recolta, aplicatiile digitale pentru administrarea fermei sunt un alt instrument pe care fermierul il are la dispozitie pentru a duce la bun sfarsit munca. Din postura de inginer agronom, stiu ca agricultura digitala va revolutiona industria, iar fermierii romani vor cauta solutii care sa le usureze munca si ajute in managementul agricol.

 

Bogdan Chirvasuta VitalFieldsDl. inginer agronom Bogdan Chirvasuta, si-a descoperit pasiunea pentru agricultura, studiind la Colegiul Hartland din Virgina, Statele Unite ale Americii, de unde a obtinut licenta in Media Management si diploma de agricultor in agricultura ecologica. Cu o vasta experienta in gestionarea fermelor si munca pe teren, a fost implicat in productia agricola in sectoarele legumicol si fructe, atat in rolurile tehnice, cat si in management. In prezent, Bogdan Chirvasuta este reprezentatul pe Romania al companiei VitalFields, una dintre cele mai populare platforme de management agricol din Europa. 

 

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>