Din ce cauza fermierii romani nu folosesc calculatorul in agricultura?

Solutiile digitale de management al fermei - motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient calculatorul in agriculturaCresterea eficientei fermelor cu ajutorul solutiilor moderne de management agricol este deja foarte des folosita in Europa. Cu toate acestea, in Romania, aplicatiile digitale de gestionare a fermei sunt inca putin folosite de catre producatorii agricoli. Pentru a afla care sunt motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient de mult computerul in agricultura, l-am rugat pe dl. Bogdan Chirvasuta, reprezentatul companiei VitalFields in Romania, sa ne raspunda la cateva intrebari legate de acest subiect.

  

De ce ar alege fermierii calculatorul, cand au pixul si hartia la indemana?

Gestionarea unei ferme in sistemul clasic de administrare ramane tot timpul un proces valid, insa fermierul isi poate completa optiunile pe care le are la dispozitie cu solutiile propuse de aplicatiile digitale de administrare a terenurilor si culturilor. Sistemul clasic prezinta, insa, niste riscuri cum ar fi, pierdea informatiilor valoroase prin distrugerea sau pierderea agendei sau a documentelor. O alta problema este faptul ca o ferma produce un numar foarte mare de informatii, care sunt utile doar atunci cand sunt centralizate si compilate in diferite statistici ce ajuta la observarea unor tipare si la realizarea unor legaturi de cauzalitate intre deciziile luate si efectul asupra rezultatelor obtinute. Pe langa planificarea si administrarea lucrarilor la ferma, aplicatiile moderne de management realizeaza deja toate calculele si analizele necesare pentru ca fermierul sa ia cea mai buna decizie cand vine vorba de ferma sa. Mai mult, exista aplicatii care le ofera fermierilor posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), de a compara productivitatea unei ferme in raport cu unitati similare sau de a administra forta de munca din teren.

 

Ce castiga fermierii prin utilizarea unor aplicatii pentru gestionarea fermelor?

Aplicatiile digitale de management agricol ofera o solutie intuitiva de planificare si administrare a fermei. Aceste aplicatii prezinta o viziune de ansamblu, dar si in detaliu a fermei, oferind, acolo unde este nevoie, solutiile necesare pentru un management eficient si maximizarea productiei fermei. Mai simplu spus, aceste solutii analizeaza si raporteaza situatia lucrarilor agricole, avand inclusiv functii de urmarire a pesticidelor si fertilizantilor utilizati in functie de tipul de cultura. Folosirea unei solutii digitale de administrare a fermelor ii ajuta pe fermieri sa economiseasca timp deoarece introducerea datelor este mult mai rapida, direct din camp. Practic, fermierii selecteaza datele din liste prestabilite, fara a fi nevoie sa scrie ceva, ca in cazul unei agende. Informatia introdusa in registrul fermei, unde se inregistreaza lucrarile agricole se completeaza automat, de exemplu, si in registrul fitosanitar sau registrul de fertilizare, documente obligatorii in cazul unei inspectii. De asemenea, se produce automat si reactualizarea stocurilor pentru o gestiune clara a materialelor. Asadar, putem spune ca prin utilizarea unor aplicatii pentru managementul agricol, fermerii castiga in primul rand timp, apoi si alte resurse importante, precum cele umane sau financiare.

 

Care sunt culturile care pot fi gestionate de aceste sisteme de management agricol?

Sistemele digitale de administrare a fermei acopera in prezent toate tipurile de culturi vegetale, de la cultura mare pana la legumicultura sau pomicultura, oferind, pentru fiecare, rapoarte foarte utile fermierilor atunci cand trebuie sa ia o decizie. Astfel, acestia au toate datele necesare atunci cand trebuie sa decida, de exemplu, daca trebuie fertilizata o parcela sau ce soi este recomandat pentru solul si conditiile climatice din terenul agricol pe care il lucreaza.

 

Puteti sa ne dati un exemplu? Sa zicem pentru cultura de rapita sau grau?

Un fermier care a folosit in ferma lui doi hibrizi diferiti de rapita cu acelasi potential genetic, a obtinut rezultate foarte diferite la recoltare, desi a aplicat aceeasi tehnologie de cultura. Singura diferenta a fost data semanarii si locatia parcelelor. Folosind un software de management al fermei, a avut date clare despre momentul semanarii, cat si despre informatiile meteo din acea perioada si a observat ca cei doi hibrizi au primit cantitati diferite de apa, influentand rasarirea. Astfel, in baza acestor informatii, fermierul a putut sa justifice diferenta de cantitate recoltata si sa aleaga hibridul mai performant pentru anul urmator. 

Un alt fermier a obtinut rezultate diferite pentru cultura graului doar datorita lucrarii de discuit realizata inainte de semanat, la date diferite. Intr-o sola a discuit exact inainte de semanat, iar in alta a discuit mai devreme cu cateva zile. Datorita vanturilor si conditiilor meteorologice din acea perioada solul a pierdut umiditate si astfel a influentat recolta. Prin folosirea unui software de administrare a fermei a avut o imagine clara asupra tehnologiei aplicate, iar pentru anul urmator a putut sa ia decizii mai bune ce au dus la recolte mai bogate.

 

Ce costuri presupun aceste solutii pentru fermier? Exista si alte avantaje oferite de aceste sisteme de management?

Avantajele oferite de sistemele de management sunt multiple, printre care posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la APIA, urmarirea si raportarea inputurilor utilizate in ferma pentru a fi in conformitate cu standardele de mediu ale Uniunii Europene, prognoza meteo, posibilitatea de comparare a productivitatii fermei in raport cu alte unitati similare, etc. Un alt avantaj il constituie posibilitatea de a trasa sarcini angajatilor si de a monitoriza stadiul realizarii planului de lucrari agricole in timp real. In ceea ce priveste costurile, putem spune ca sunt unele accesibile atat jucatorilor mici, cat si celor mari. Spre exemplu, aplicatia VitalFields poate fi folosita gratuit timp de 28 de zile, apoi costurile se incadreaza intre 0,3 si 0,9 euro pe hectar, anual. Astfel, agricultorii care au intre 41 si 500 de hectare vor plati 0,9 euro anual pe hectar, iar suprafetele de peste 500 de hectare vor fi taxate cu 0,3 euro anual pe hectar, fara a exista vreun cost de instalare.

 

Care sunt motivele pentru care fermierii romani nu sunt mai deschisi la utilizarea computerului si a aplicatiilor? 

In primul rand multi fermieri nu folosesc in viata de zi cu zi un computer pentru servicii cum ar fi e-mail si nu sunt deschisi sa invete doar pentru a-si administra ferma. De cele mai multe ori, in acest caz se afla fermierii mai in varsta. Apoi, exista o proportie foarte mare de fermieri care nu au un sistem pentru a inregistra ceea ce se intampla in ferma lor, nici macar intr-o agenda, deoarece considera ca pot realiza acest lucru doar din ceea ce isi aduc aminte. Al treilea motiv este lipsa timpului. Multi fermieri sunt foarte ocupati cu activitatile zilnice din ferma si nu au timp sa documenteze activitatile chiar daca realizeaza valoarea acestor informatii. Un al patrulea motiv ar fi si faptul ca in Romania, legile impuse la nivel european pentru activitatea agricola inca nu sunt la fel de strict impuse, acest fapt permitandu-le fermierilor sa “scape” fie cu documentatie incompleta, fie nerealizata la timp. Ultimul motiv ca si incidenta printre fermierii romani este si accesul dificil la instrumentele necesare fie ca este vorba de computer, smartphone sau tableta, fie ca ne referim la servicii cum ar fi accesul la internet pentru a folosi aplicatii pentru administrarea fermei. Conform Eurostat, in Romania, doar 72% din gospodarii au acces la internet si aproximativ o treime din populatie nu a folosit niciodata internetul. Agricultura fiind o activitate preponderent rurala, aceste procente sunt mai mari in cazul fermierilor mici.

 

Credeti ca aceste solutii digitale se vor integra in viata fermierului?

In concluzie, la fel cum tractorul si combina au oferit, la aparitia lor, un mod mai simplu si mai usor de a ara si recolta, aplicatiile digitale pentru administrarea fermei sunt un alt instrument pe care fermierul il are la dispozitie pentru a duce la bun sfarsit munca. Din postura de inginer agronom, stiu ca agricultura digitala va revolutiona industria, iar fermierii romani vor cauta solutii care sa le usureze munca si ajute in managementul agricol.

 

Bogdan Chirvasuta VitalFieldsDl. inginer agronom Bogdan Chirvasuta, si-a descoperit pasiunea pentru agricultura, studiind la Colegiul Hartland din Virgina, Statele Unite ale Americii, de unde a obtinut licenta in Media Management si diploma de agricultor in agricultura ecologica. Cu o vasta experienta in gestionarea fermelor si munca pe teren, a fost implicat in productia agricola in sectoarele legumicol si fructe, atat in rolurile tehnice, cat si in management. In prezent, Bogdan Chirvasuta este reprezentatul pe Romania al companiei VitalFields, una dintre cele mai populare platforme de management agricol din Europa. 

 

 

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>