Cresterea eficientei fermelor cu ajutorul solutiilor moderne de management agricol este deja foarte des folosita in Europa. Cu toate acestea, in Romania, aplicatiile digitale de gestionare a fermei sunt inca putin folosite de catre producatorii agricoli. Pentru a afla care sunt motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient de mult computerul in agricultura, l-am rugat pe dl. Bogdan Chirvasuta, reprezentatul companiei VitalFields in Romania, sa ne raspunda la cateva intrebari legate de acest subiect.
Gestionarea unei ferme in sistemul clasic de administrare ramane tot timpul un proces valid, insa fermierul isi poate completa optiunile pe care le are la dispozitie cu solutiile propuse de aplicatiile digitale de administrare a terenurilor si culturilor. Sistemul clasic prezinta, insa, niste riscuri cum ar fi, pierdea informatiilor valoroase prin distrugerea sau pierderea agendei sau a documentelor. O alta problema este faptul ca o ferma produce un numar foarte mare de informatii, care sunt utile doar atunci cand sunt centralizate si compilate in diferite statistici ce ajuta la observarea unor tipare si la realizarea unor legaturi de cauzalitate intre deciziile luate si efectul asupra rezultatelor obtinute. Pe langa planificarea si administrarea lucrarilor la ferma, aplicatiile moderne de management realizeaza deja toate calculele si analizele necesare pentru ca fermierul sa ia cea mai buna decizie cand vine vorba de ferma sa. Mai mult, exista aplicatii care le ofera fermierilor posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), de a compara productivitatea unei ferme in raport cu unitati similare sau de a administra forta de munca din teren.
Aplicatiile digitale de management agricol ofera o solutie intuitiva de planificare si administrare a fermei. Aceste aplicatii prezinta o viziune de ansamblu, dar si in detaliu a fermei, oferind, acolo unde este nevoie, solutiile necesare pentru un management eficient si maximizarea productiei fermei. Mai simplu spus, aceste solutii analizeaza si raporteaza situatia lucrarilor agricole, avand inclusiv functii de urmarire a pesticidelor si fertilizantilor utilizati in functie de tipul de cultura. Folosirea unei solutii digitale de administrare a fermelor ii ajuta pe fermieri sa economiseasca timp deoarece introducerea datelor este mult mai rapida, direct din camp. Practic, fermierii selecteaza datele din liste prestabilite, fara a fi nevoie sa scrie ceva, ca in cazul unei agende. Informatia introdusa in registrul fermei, unde se inregistreaza lucrarile agricole se completeaza automat, de exemplu, si in registrul fitosanitar sau registrul de fertilizare, documente obligatorii in cazul unei inspectii. De asemenea, se produce automat si reactualizarea stocurilor pentru o gestiune clara a materialelor. Asadar, putem spune ca prin utilizarea unor aplicatii pentru managementul agricol, fermerii castiga in primul rand timp, apoi si alte resurse importante, precum cele umane sau financiare.
Sistemele digitale de administrare a fermei acopera in prezent toate tipurile de culturi vegetale, de la cultura mare pana la legumicultura sau pomicultura, oferind, pentru fiecare, rapoarte foarte utile fermierilor atunci cand trebuie sa ia o decizie. Astfel, acestia au toate datele necesare atunci cand trebuie sa decida, de exemplu, daca trebuie fertilizata o parcela sau ce soi este recomandat pentru solul si conditiile climatice din terenul agricol pe care il lucreaza.
Un fermier care a folosit in ferma lui doi hibrizi diferiti de rapita cu acelasi potential genetic, a obtinut rezultate foarte diferite la recoltare, desi a aplicat aceeasi tehnologie de cultura. Singura diferenta a fost data semanarii si locatia parcelelor. Folosind un software de management al fermei, a avut date clare despre momentul semanarii, cat si despre informatiile meteo din acea perioada si a observat ca cei doi hibrizi au primit cantitati diferite de apa, influentand rasarirea. Astfel, in baza acestor informatii, fermierul a putut sa justifice diferenta de cantitate recoltata si sa aleaga hibridul mai performant pentru anul urmator.
Un alt fermier a obtinut rezultate diferite pentru cultura graului doar datorita lucrarii de discuit realizata inainte de semanat, la date diferite. Intr-o sola a discuit exact inainte de semanat, iar in alta a discuit mai devreme cu cateva zile. Datorita vanturilor si conditiilor meteorologice din acea perioada solul a pierdut umiditate si astfel a influentat recolta. Prin folosirea unui software de administrare a fermei a avut o imagine clara asupra tehnologiei aplicate, iar pentru anul urmator a putut sa ia decizii mai bune ce au dus la recolte mai bogate.
Avantajele oferite de sistemele de management sunt multiple, printre care posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la APIA, urmarirea si raportarea inputurilor utilizate in ferma pentru a fi in conformitate cu standardele de mediu ale Uniunii Europene, prognoza meteo, posibilitatea de comparare a productivitatii fermei in raport cu alte unitati similare, etc. Un alt avantaj il constituie posibilitatea de a trasa sarcini angajatilor si de a monitoriza stadiul realizarii planului de lucrari agricole in timp real. In ceea ce priveste costurile, putem spune ca sunt unele accesibile atat jucatorilor mici, cat si celor mari. Spre exemplu, aplicatia VitalFields poate fi folosita gratuit timp de 28 de zile, apoi costurile se incadreaza intre 0,3 si 0,9 euro pe hectar, anual. Astfel, agricultorii care au intre 41 si 500 de hectare vor plati 0,9 euro anual pe hectar, iar suprafetele de peste 500 de hectare vor fi taxate cu 0,3 euro anual pe hectar, fara a exista vreun cost de instalare.
In primul rand multi fermieri nu folosesc in viata de zi cu zi un computer pentru servicii cum ar fi e-mail si nu sunt deschisi sa invete doar pentru a-si administra ferma. De cele mai multe ori, in acest caz se afla fermierii mai in varsta. Apoi, exista o proportie foarte mare de fermieri care nu au un sistem pentru a inregistra ceea ce se intampla in ferma lor, nici macar intr-o agenda, deoarece considera ca pot realiza acest lucru doar din ceea ce isi aduc aminte. Al treilea motiv este lipsa timpului. Multi fermieri sunt foarte ocupati cu activitatile zilnice din ferma si nu au timp sa documenteze activitatile chiar daca realizeaza valoarea acestor informatii. Un al patrulea motiv ar fi si faptul ca in Romania, legile impuse la nivel european pentru activitatea agricola inca nu sunt la fel de strict impuse, acest fapt permitandu-le fermierilor sa “scape” fie cu documentatie incompleta, fie nerealizata la timp. Ultimul motiv ca si incidenta printre fermierii romani este si accesul dificil la instrumentele necesare fie ca este vorba de computer, smartphone sau tableta, fie ca ne referim la servicii cum ar fi accesul la internet pentru a folosi aplicatii pentru administrarea fermei. Conform Eurostat, in Romania, doar 72% din gospodarii au acces la internet si aproximativ o treime din populatie nu a folosit niciodata internetul. Agricultura fiind o activitate preponderent rurala, aceste procente sunt mai mari in cazul fermierilor mici.
In concluzie, la fel cum tractorul si combina au oferit, la aparitia lor, un mod mai simplu si mai usor de a ara si recolta, aplicatiile digitale pentru administrarea fermei sunt un alt instrument pe care fermierul il are la dispozitie pentru a duce la bun sfarsit munca. Din postura de inginer agronom, stiu ca agricultura digitala va revolutiona industria, iar fermierii romani vor cauta solutii care sa le usureze munca si ajute in managementul agricol.
Dl. inginer agronom Bogdan Chirvasuta, si-a descoperit pasiunea pentru agricultura, studiind la Colegiul Hartland din Virgina, Statele Unite ale Americii, de unde a obtinut licenta in Media Management si diploma de agricultor in agricultura ecologica. Cu o vasta experienta in gestionarea fermelor si munca pe teren, a fost implicat in productia agricola in sectoarele legumicol si fructe, atat in rolurile tehnice, cat si in management. In prezent, Bogdan Chirvasuta este reprezentatul pe Romania al companiei VitalFields, una dintre cele mai populare platforme de management agricol din Europa.
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>