Din ce cauza fermierii romani nu folosesc calculatorul in agricultura?

Solutiile digitale de management al fermei - motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient calculatorul in agriculturaCresterea eficientei fermelor cu ajutorul solutiilor moderne de management agricol este deja foarte des folosita in Europa. Cu toate acestea, in Romania, aplicatiile digitale de gestionare a fermei sunt inca putin folosite de catre producatorii agricoli. Pentru a afla care sunt motivele pentru care fermierii romani nu folosesc suficient de mult computerul in agricultura, l-am rugat pe dl. Bogdan Chirvasuta, reprezentatul companiei VitalFields in Romania, sa ne raspunda la cateva intrebari legate de acest subiect.

  

De ce ar alege fermierii calculatorul, cand au pixul si hartia la indemana?

Gestionarea unei ferme in sistemul clasic de administrare ramane tot timpul un proces valid, insa fermierul isi poate completa optiunile pe care le are la dispozitie cu solutiile propuse de aplicatiile digitale de administrare a terenurilor si culturilor. Sistemul clasic prezinta, insa, niste riscuri cum ar fi, pierdea informatiilor valoroase prin distrugerea sau pierderea agendei sau a documentelor. O alta problema este faptul ca o ferma produce un numar foarte mare de informatii, care sunt utile doar atunci cand sunt centralizate si compilate in diferite statistici ce ajuta la observarea unor tipare si la realizarea unor legaturi de cauzalitate intre deciziile luate si efectul asupra rezultatelor obtinute. Pe langa planificarea si administrarea lucrarilor la ferma, aplicatiile moderne de management realizeaza deja toate calculele si analizele necesare pentru ca fermierul sa ia cea mai buna decizie cand vine vorba de ferma sa. Mai mult, exista aplicatii care le ofera fermierilor posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), de a compara productivitatea unei ferme in raport cu unitati similare sau de a administra forta de munca din teren.

 

Ce castiga fermierii prin utilizarea unor aplicatii pentru gestionarea fermelor?

Aplicatiile digitale de management agricol ofera o solutie intuitiva de planificare si administrare a fermei. Aceste aplicatii prezinta o viziune de ansamblu, dar si in detaliu a fermei, oferind, acolo unde este nevoie, solutiile necesare pentru un management eficient si maximizarea productiei fermei. Mai simplu spus, aceste solutii analizeaza si raporteaza situatia lucrarilor agricole, avand inclusiv functii de urmarire a pesticidelor si fertilizantilor utilizati in functie de tipul de cultura. Folosirea unei solutii digitale de administrare a fermelor ii ajuta pe fermieri sa economiseasca timp deoarece introducerea datelor este mult mai rapida, direct din camp. Practic, fermierii selecteaza datele din liste prestabilite, fara a fi nevoie sa scrie ceva, ca in cazul unei agende. Informatia introdusa in registrul fermei, unde se inregistreaza lucrarile agricole se completeaza automat, de exemplu, si in registrul fitosanitar sau registrul de fertilizare, documente obligatorii in cazul unei inspectii. De asemenea, se produce automat si reactualizarea stocurilor pentru o gestiune clara a materialelor. Asadar, putem spune ca prin utilizarea unor aplicatii pentru managementul agricol, fermerii castiga in primul rand timp, apoi si alte resurse importante, precum cele umane sau financiare.

 

Care sunt culturile care pot fi gestionate de aceste sisteme de management agricol?

Sistemele digitale de administrare a fermei acopera in prezent toate tipurile de culturi vegetale, de la cultura mare pana la legumicultura sau pomicultura, oferind, pentru fiecare, rapoarte foarte utile fermierilor atunci cand trebuie sa ia o decizie. Astfel, acestia au toate datele necesare atunci cand trebuie sa decida, de exemplu, daca trebuie fertilizata o parcela sau ce soi este recomandat pentru solul si conditiile climatice din terenul agricol pe care il lucreaza.

 

Puteti sa ne dati un exemplu? Sa zicem pentru cultura de rapita sau grau?

Un fermier care a folosit in ferma lui doi hibrizi diferiti de rapita cu acelasi potential genetic, a obtinut rezultate foarte diferite la recoltare, desi a aplicat aceeasi tehnologie de cultura. Singura diferenta a fost data semanarii si locatia parcelelor. Folosind un software de management al fermei, a avut date clare despre momentul semanarii, cat si despre informatiile meteo din acea perioada si a observat ca cei doi hibrizi au primit cantitati diferite de apa, influentand rasarirea. Astfel, in baza acestor informatii, fermierul a putut sa justifice diferenta de cantitate recoltata si sa aleaga hibridul mai performant pentru anul urmator. 

Un alt fermier a obtinut rezultate diferite pentru cultura graului doar datorita lucrarii de discuit realizata inainte de semanat, la date diferite. Intr-o sola a discuit exact inainte de semanat, iar in alta a discuit mai devreme cu cateva zile. Datorita vanturilor si conditiilor meteorologice din acea perioada solul a pierdut umiditate si astfel a influentat recolta. Prin folosirea unui software de administrare a fermei a avut o imagine clara asupra tehnologiei aplicate, iar pentru anul urmator a putut sa ia decizii mai bune ce au dus la recolte mai bogate.

 

Ce costuri presupun aceste solutii pentru fermier? Exista si alte avantaje oferite de aceste sisteme de management?

Avantajele oferite de sistemele de management sunt multiple, printre care posibilitatea de a crea rapoartele necesare pentru depunerea cererilor unice de plata la APIA, urmarirea si raportarea inputurilor utilizate in ferma pentru a fi in conformitate cu standardele de mediu ale Uniunii Europene, prognoza meteo, posibilitatea de comparare a productivitatii fermei in raport cu alte unitati similare, etc. Un alt avantaj il constituie posibilitatea de a trasa sarcini angajatilor si de a monitoriza stadiul realizarii planului de lucrari agricole in timp real. In ceea ce priveste costurile, putem spune ca sunt unele accesibile atat jucatorilor mici, cat si celor mari. Spre exemplu, aplicatia VitalFields poate fi folosita gratuit timp de 28 de zile, apoi costurile se incadreaza intre 0,3 si 0,9 euro pe hectar, anual. Astfel, agricultorii care au intre 41 si 500 de hectare vor plati 0,9 euro anual pe hectar, iar suprafetele de peste 500 de hectare vor fi taxate cu 0,3 euro anual pe hectar, fara a exista vreun cost de instalare.

 

Care sunt motivele pentru care fermierii romani nu sunt mai deschisi la utilizarea computerului si a aplicatiilor? 

In primul rand multi fermieri nu folosesc in viata de zi cu zi un computer pentru servicii cum ar fi e-mail si nu sunt deschisi sa invete doar pentru a-si administra ferma. De cele mai multe ori, in acest caz se afla fermierii mai in varsta. Apoi, exista o proportie foarte mare de fermieri care nu au un sistem pentru a inregistra ceea ce se intampla in ferma lor, nici macar intr-o agenda, deoarece considera ca pot realiza acest lucru doar din ceea ce isi aduc aminte. Al treilea motiv este lipsa timpului. Multi fermieri sunt foarte ocupati cu activitatile zilnice din ferma si nu au timp sa documenteze activitatile chiar daca realizeaza valoarea acestor informatii. Un al patrulea motiv ar fi si faptul ca in Romania, legile impuse la nivel european pentru activitatea agricola inca nu sunt la fel de strict impuse, acest fapt permitandu-le fermierilor sa “scape” fie cu documentatie incompleta, fie nerealizata la timp. Ultimul motiv ca si incidenta printre fermierii romani este si accesul dificil la instrumentele necesare fie ca este vorba de computer, smartphone sau tableta, fie ca ne referim la servicii cum ar fi accesul la internet pentru a folosi aplicatii pentru administrarea fermei. Conform Eurostat, in Romania, doar 72% din gospodarii au acces la internet si aproximativ o treime din populatie nu a folosit niciodata internetul. Agricultura fiind o activitate preponderent rurala, aceste procente sunt mai mari in cazul fermierilor mici.

 

Credeti ca aceste solutii digitale se vor integra in viata fermierului?

In concluzie, la fel cum tractorul si combina au oferit, la aparitia lor, un mod mai simplu si mai usor de a ara si recolta, aplicatiile digitale pentru administrarea fermei sunt un alt instrument pe care fermierul il are la dispozitie pentru a duce la bun sfarsit munca. Din postura de inginer agronom, stiu ca agricultura digitala va revolutiona industria, iar fermierii romani vor cauta solutii care sa le usureze munca si ajute in managementul agricol.

 

Bogdan Chirvasuta VitalFieldsDl. inginer agronom Bogdan Chirvasuta, si-a descoperit pasiunea pentru agricultura, studiind la Colegiul Hartland din Virgina, Statele Unite ale Americii, de unde a obtinut licenta in Media Management si diploma de agricultor in agricultura ecologica. Cu o vasta experienta in gestionarea fermelor si munca pe teren, a fost implicat in productia agricola in sectoarele legumicol si fructe, atat in rolurile tehnice, cat si in management. In prezent, Bogdan Chirvasuta este reprezentatul pe Romania al companiei VitalFields, una dintre cele mai populare platforme de management agricol din Europa. 

 

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>