Mai multa organizare si eficienta in valorificarea productiei agricole

Stelian Fuia: "Cred ca in agricultura este nevoie de mai multa organizare si eficienta, strategii slava Domnului, avem destule."

 

 

 

 

 

"Am impresia ca romanii au deja temeri la cuvantul strategie, e ceva ce incepe tot timpul si nu se termina niciodata. In plus, cadrul strategic principal este desenat de Politica Agricola Comuna care se negociaza si in care Romania va cauta sa o negocieze de o maniera care sa-i ajute maxim agricultura. a spus recent noul ministru al agriculturii, Stelian Fuia.

 

Organizarea si eficientizarea agriculturii trebuie sa inceapa cu sectorul de valorificare a productiei agricole. Intr-o economie moderna, piata agrara joaca un rol deosebit de important in mentinerea echilibrelor economice, asigurarea unui raport rational intre agricultura si industrie, stimularea schimburilor comerciale si dezvoltarea intregii economii. Privita ca mecanism, constatam ca piata agricola cuprinde concurenta, cererea si oferta, preturile, taxele, etc.

 

Piata nu poate functiona fara organizare si aici domnul ministru are perfecta dreptate. Iar organizarea pieteti trebuia inceputa cu 20 de ani urma pentru a avea un echilibru real al cererii si ofertei. Sistemul pietei agrare cuprinde trei subsisteme: intrarile, reprezentate de productia autohtona (exclusiv autoconsumul), importurile, rezervele nationale si ajutoarele externe; piata propriu – zisa, reprezentata de confruntarea ofertei cu cererea de consum; iesirile, reprezentate de consumul populatiei autohtone, materia prima pentru industriile prelucratoare, disponibilitatile pentru export, rezervele nationale si obligatiile internationale.

 

Al doilea lucru pe care l-a amintit ministrul Stelian Fuia in afara de organizare a fost eficienta. Pentru a avea o piata eficienta este nevoie in primul rand ca sa existe concordanta dintre volumul, structura si calitatea ofertei (productiei) cu nivelul, structura si calitatea cererii (consumului). Prin informatiile pe care le da, piata determina orientarea agentilor economici, sta la baza deciziilor acestora privind investitiile de capital, cantitatea si structura productiei, a schimbului si a consumului.

 

In al doilea rand, este nevoia ca productia agricola sa se adapteaza la dinamica cererii. Prin intermediul parghiilor economice cum sunt: profitul, dobanda, etc.; piata furnizeaza informatii agentilor economici asupra raportului dintre cerere si oferta, tendinta de crestere a preturilor si a ratei profitului, de pilda, constituie un semnal al pietei prin care se stimuleaza marirea ofertei si punerea ei de acord cu cererea.

 

In al treilea rand, piata asigura echilibrul economic pe termen lung, in principal echilibrul dintre oferta (productie) si cerere (consum), astfel incat se realizeaza cea mai buna optiune pentru societate privind resursele existente.

 

Pietele nu trebuie percepute ca operatori sau intermediari, ci ca pe o structura pusa la dispozitia agentilor economici in scopul facilitarii negocierilor si activitatilor logistice pe care le desfasoara. Orasele targuri din Romania s-au dezvoltat datorita pietelor agricole, care au atras pe toti producatorii agricoli din satele din jur; acestea avand atat o functie sociala cat si una economica. Asemenea orase targuri ar trebui sa existe si in prezent. Asa cum avem in jurul marilor orase supermarketuri si platforme industriale, asa ar trebui sa existe in jurul oraselor mici si mijlocii din Romania targuri moderne de produse agricole, piete angro, depozite de legume fructe, platforme de procesare a produselor agroalimentare, si numeroase firme integratoare cu seminte, erbicide, targuri si expozitii cu vanzare, organizate sub forme unor consortii agricole regionale.

 

Infiintarea pietelor si amplificarea activitatilor lor duce la crearea de locuri de munca directe dar si indirecte, prin dezvoltarea infrastructurii si a unor intreprinderi de servicii conexate pietei: depozite, restaurante, banci, transporturi, etc.

 

Piata agricola este una complexa. Din punct de vedere al obiectului tranzactiei de vanzare-cumparare distingem: piata bunurilor si serviciilor, piata factorilor de productie, piata muncii, piata capitalurilor si titlurilor de valoare, piata resurselor naturale, piata monetara, etc. Dupa ofertanti si purtatorii cererii de consum deosebim: piata taraneasca, piata viticultorilor, piata cerealelor, piata producatorilor de lapte, etc. In raport cu gradul de satisfacere al cererii unui anumit produs, piata poate fi saturata sau nesaturata. Dupa gradul de dispersare teritoriala deosebim: piete dispersate (comert en detail specializat) si piete concentrate (hale agroalimentare, hipermagazine, piete de gros, burse agricole, etc.).

 

Productia agricola reprezinta factorul principal al dinamicii pietei, determinand marimea ofertei de produse agricole pe piata si implicit posibilitatile satisfacerii cererii de consum. Un alt factor al evolutiei pietei il constituie si importurile de produse agricole si agroalimentare. Importanta acestui factor este relativ redusa, datorita faptului ca exceptand unele produse agricole care nu gasesc conditii favorabile in tara noastra, celelalte produse agricole si agroalimentare pot fi asigurate, in cea mai mare parte, din productia proprie.

 

Si sa nu uitam ca nivelul veniturilor populatiei influenteaza dimensiunile pietei prin intermediul cererii de produse agricole. Acest fenomen poate determina largirea sau restrangerea pietei interne, cresterea si diversificarea cerintelor de consum, modificarea puterii de cumparare si a solvabilitatii cererii de consum, etc.

 

 

 

Sursa: (Chiran A., Marketing agrar, Ed. Periscop, Iasi, 1997)

 

 

Noutati

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

17-09-2024 Plati APIA

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>