Obiect si domeniu de aplicare
Prezentul regulament contine dispozitii de baza ce permit sa se asigure, in ceea ce priveste marfurile alimentare, un nivel ridicat de protectie al consumatorului tinundu-se cont de densitatea ofertei alimentare, de specificul traditional si de functionarea efectiva a pietei interne.
S-au stabilit principii si responsabilitati comune, mijlocul de a se crea o baza stiintifica solida, dispozitii si proceduri organizatorice eficiente pentru sprijinirea luarii deciziilor de securitate.
La sfirsitul paragrafului 1, prezentul regulament stabileste principii generale privind marfurile alimentare si hranei pentru animale si principii speciale de securitate pentru acestea, la nivel national si comunitar. Se instituie Autoritatea Europeana de securitate alimentara. Se fixeaza procedurile relative la problemele cu impact direct sau indirect asupra securitatii alimentare.
Prezentul regulament se aplica in toate etapele productiei, prelucrarii si distributiei alimentelor si furajelor. El nu se aplica la productia primara destinata folosirii domestice particulare, nici la prepararea, manipularea si depozitarea in gospodarii a alimentelor destinate consumului casnic.
Definitia marfii alimentare
La sfirsitul prezentului regulament s-a inteles prin marfa alimentara (sau aliment) toate substantele sau produse prelucrate, partial prelucrate sau neprelucrate destinate sa fie ingerate de oameni. Acest termen include si bauturile, gumele de mestecat si toate substantele, inclusiv apa, aflate intentionat in produsele alimentare in cursul prepararii, fabricariisau altor tratamente. Este inclusa apa la art.6 al directivelor 98/83/CEE fara a prejudicia normele din directivele 80/778 si 98/83/CEE.
Termenul de « marfa alimentara » nu cuprinde :
· Hrana pentru animale;
· Animalele vii, mai putin cele care nu sunt preparate in vederea consumului uman;
· Plantele inainte de recoltare;
· Medicamentele, in sensul directivelor 65/65/CEE, 92/93/CEE;
· Cosmeticele, in sensul directivei 76/768/CEE;
· Tutunul si produsele din tutun, in sensul directivei 89/622/CEE;
· Stupefiantele si substantele psihotrope, conform Conventiei Unice a natiunilor Unite din 1961 si 1971;
· Reziduuri si contaminanti.
Alte definitii
La sfirsitul prezentului regulament se prezinta :
Legislatia alimentara reprezinta dispozitiile legislative, reglementari si regulamentele administrative privitoare la marfurile alimentare in general si securitatea lor in particular, la nivel comunitar si national. Ea urmareste toate etapele productiei, transportului si distributiei alimentelor si in acelasi mod pentru hrana animalelor destinate producerii de alimente.
Unitate din sectorul alimentar – toate unitatile publice sau particulare, cu scop lucrativ sau cu activitati legate intr-una din etapele de producere, transport sau distribuire da marfuri alimentare.
Exploatant din sectorul alimentar – persoane fizice sau morale ce se obliga sa prescriptiile legislatiei alimentare in unitatea din sectorul alimentar pe care le controleaza.
Hrana pentru animale – toate substantele sau produsele intelegind si aditivi, transformate, netransformate sau partial transformate destinate alimentatiei animalelor pe cale orala.
Unitate din sectorul alimentatiei animalelor – toate unitatile publice sau particulare ce asigura in mod lucrativ sau in operatii de producere, fabricatie, transformare, depozitare, transport sau distributie de hrana pentru animale, intelegind prin acesta si producatori agricoli care produc, transporta sau depoziteaza hrana pentru animale in propria gospodarie
Comertul cu amanuntul – manipulare si/sau transformarea de marfuri alimentare ca si depozitarea in punctele de vinzare sau livrare catre consumatori, adaugind si bufetele, restaurantele de intreprindere, cantine, platforme de distribuire pe mari suprafete, en-gros-uri.
Punere pe piata – expunerea de marfuri alimentare sau hrana pentru animale, in vederea vinzarii, ca si alte forme(gratuitati, vinzari, oferte).
Risc – o functie cu probabilitati unui efect nefast pentru sanatate aparut in prezenta unui pericol.
Analiza riscurilor – un proces ce comporta trei componente : evaluarea riscului, aprecierea si informatia despre risc.
Evaluarea riscurilor – un proces bazat pe baze stiintifice si ce parcurge 4 etape :identificarea pericolelor, caracterizarea lor, evaluarea expunerii si caracterizarea riscului.
Aprecierea riscurilor – un proces altfel decit evaluarea, constind in punerea in balanta a diefritelor cai posibile, dupa consultarea partilor interesate , luindu-se in calcul evaluarea riscurilor, alti factori obiectivi si la nevoie masuri de prevenire si control adecvate.
Comunicari asupra riscurilor – schimb interactiv, derulat de-a lungul analizei riscurilor, informatii despre pericol, factori legate de risc si perceperea acestora de catre consumatori, unitate de alimentatie umana sau animala, centre universitare sau alte parti interesate, note explicative a rezultatelor evaluarii, fundamentele deciziilor luate in materie de apreciere a riscului.
Pericol – un agent biologic, chimic sau fizic prezent in aliment sau hrana animalelor sau o stare a acestora ce poate avea un efect nefast asupra sanatatii.
Trasabilitate – capacitatea dea reconstitui un traseu, parcurgind toate etapele productiei, transformarii, distribuirii unui aliment, furaj, a unui animal productiv sau a unei substante destinata a fi incorporata sau susceptibila de a fi incorporata intr-un aliment sau furaj.
Etapele productieie, transformarii si distribuirii – toate etapele, de la productia primara, depozitare, transport, vinzare sau livrare la consumatorul final sau in alt caz, importul, productia, fabricare, depozitarea, transportul, distributia, vinzarea hranei pentru animale.
Productie primara – productia, crestere sau cultura de produse primare, intelegindu-se recolta sau productia de animale de crescatorie inainte de taiere. Acopera de asemenea, vinatul, pestele si culesul produselor salbatice.
Consumator final – ultimul cponsumator al unei marfuri alimentare care nu o foloseste in cadrul unei operatii sau activitate intr-o unitate din sectorul alimentar.
Scop
Acest capitol se refera la toate nivelele productiei, prelucrarii si distribuirii alimentelor precum si la furajele destinate hranirii animalelor producatoare de alimente.
Principiile formulate in art.5-20 furnizeaza un cadru general al liniilor care trebuie urmate cind se iau masurile necesare.
Existind legea alimentului, principiile si procedurile respective vor trebui adaptate cit de curind posibil (cel mai tirziu pina la 01.01.2007 in scopul indeplinirii art.5-10.
Pina atunci, si tinind cont de derogarile de la paragraful 2, legislatia existenta va fi implementata luind in consideratie principiile formulate in art.5-12.
Articolul 5 - Obiective generale
Legea alimentului va indeplini unul sau mai multe din obiectivele generale de protectie la un nivel inalt a vietii si sanatatii umane precum si de protectie consumatorilor, incluzind practici cinstite in comertul cu alimente, tinind cont atunci cind este cazul de protectia sanatatii animalului, de sanatatea plantelor si a mediului.
Legea alimentului isi propune ca scop atingerea unei miscari libere in cadrul Comunitatii a alimentelor si furajelor produse sau comercializate in concordanta cu principiile si reglementarile din acest capitol.
In cazul in care exista standarde internationale sau cind stabilirea acestora este absolut necesara, acestea vor fi luate in consideratie in dezvoltarea sau adoptarea legii alimentului, cu exceptia situatiilor in care astfel de standarde sunt mijloace total neefective sau inadecvate pentru indeplinirea obiectivelor sau atunci cind exista o justificare stiintifica.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>