Patria Credit IFN SA, institutie financiara nebancara parte a Patria Bank Group, a inregistrat in 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro si a raportat o crestere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro. Printre institutiile financiare bancare locale, Patria Credit este cel mai mare finantator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, peste 74% dintre micro creditele acordate fiind oferite cu garantie europeana, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investitii si programele EaSI si InvestEU.
Cei mai multi clienti ai institutiei continua sa fie si in 2022 din Muntenia (58,5%), principalul bazin legumicol. O crestere de +5% puncte procentuale a numarului de clienti a fost inregistrata in zona Moldovei.
Cea mai mare parte din clienti continua sa fie agricultori, 83% din total clienti, segmentele de afaceri mici si comert inregistrand o crestere cumulata de 5%, fata de 2021, pe fondul cresterii cererilor de finantare din partea micilor afaceri rurale non-agro.
Valoare medie a finantarii acordate a crescut cu 1.000 de euro, la 11.817 euro, echivalent in lei, pe fondul cresterii numarului de credite de valoare mare, peste 25.000 de euro, la 32,6%, fata de 23.1% in 2021. Totodata, fermierii si micii antreprenori au crescut valoare investitiilor realizate in 2022, investitiile fiind cea mai importanta destinatie a finantarilor oferite de Patria Credit (88,3% din total).
„Sunt 7 ani de crestere constanta: a portofoliului, crestere cu doua cifre chiar, a volumului de vanzari, a numarului de clienti si un profit foarte solid, de 1,55 milioane de euro in ultimul an (2022), la o calitate a portofoliului foarte buna. Toate acestea sunt rezultatul concentrarii pe a fi cea mai buna optiune pentru fermele mici, a parteneriatelor strategice cu institutiile europene si dedicarii de a contribui real la cresterea incluziunii financiare.”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit. „Astfel, cu o directie clara, cu fundamente solide ale business-ului si cu deschiderea de a finanta fermierii si micile afaceri care nu au acces la finantarea bancara clasica, am reusit ca in ultimii 7 ani sa ducem peste 86,8 milioane de euro in micile comunitati rurale.”
Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fara garantii reale, garantat de Uniunea Europeana, instrument care din 2022 a fost inlocuit de InvestEU, care reuneste sub un singur acoperis multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile in prezent pentru a sprijini investitiile in tarile membre ale Uniunii Europene. Noul program a adus si cresterea sumei pe care o pot accesa fermierii si micile afaceri, pana la 50.000 EUR (echivalent lei 240.000), volume importante de credite fiind deja inregistrate in cadrul noului produs, peste 7.1 milioane de euro.
La rezultatul din 2022 al Patria Credit a contribuit de asemenea si calitatea portfoliului. Creditele restante cu intarzieri la plata de peste 30 de zile au reprezentat mai putin peste 3.6% din portofoliul total al Patria Credit (4.02% la 31 Decembrie 2021), urmare a preocuparii continue de optimizarea a proceselor de colectare a creantelor restante dar si a abordarii prundente in politica de creditare.
“Ne bucura totodata faptul ca anul trecut am reusit impreuna cu Fundatia Patria Credit sa realizam primul studiu despre impactul social al microfinantarii. Dupa o analiza in profunzime a evolutiei pe 10 ani a principalilor indicatori socio-economici din trei comunitati rurale si mic urbane, unde am finantat un numar considerabil de clienti, putem confirma cu date suplimentare ca microfinantarea contribuie la progresul si prosperitatea familiilor de agricultori din mediul rural.” a mai mentionat Raluca Andreica.
Tot in 2022, dupa proiectul-pilot de digitalizare in beneficiul producatorilor de legume, constand in instalarea de sonde de colectare a parametrilor agro-meteorologici in culturile de legume, pentru a simplifica managementul ciclurilor de productie, controlul factorilor de mediu si al factorilor de stres sau risc la adresa culturilor, Patria Credit a lansat programul Ferma Inteligenta. Prin acest program, orice fermier poate accesa o oferta preferentiala pentru solutia Enten, partener agritech local, si adopta astfel celor mai bune decizii pentru cresterea randamentelor agricole, reducerea costurile de productie si o mai mare rezilienta in fata provocarilor aduse de schimbarile climatice.
Pentru anul in curs, Patria Credit se pregateste sa lanseze noua arhitectura IT, care va permite optimizari semnificative ale procesului de inrolare noi clienti, eficienta operationala, o mai facila integrare cu parteneri de dezvoltare si, cel mai important pentru clienti, o aprobare rapida a creditelor, in mai putin de 48 de ore.
Patria Credit va continua procesul de consolidare a retelei de unitati dupa ce in 2022 doua noi unitati au fost deschise Buzau si Resita.
Mai mult, urmandu-si misiunea de promotor si contributor la incluziunea financiara si economica a micilor antreprenori, la inceput de an 2023, Patria Credit a semnat cu REDI Development Fund un parteneriat local unic pentru finantarea antreprenorilor romi, cu precadere agricultori, din micile comunitati rurale din tara. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finantate afacerile gestionate de cetateni de etnie roma si afacerile locale care angajeaza muncitori de etnie roma, programului dedicat fiind „Microfinantarea nu are etnie”.
Despre Patria Credit IFN
Patria Credit IFN SA este o institutie financiara nebancara (IFN) care sustine eforturile micilor fermiri si antreprenorilor, precum si impactul lor pozitiv asupra comunitatilor rurale. Specializata in finantarea agricultorilor, Patria Credit este membra a European Microfinance Network (EMN) si Microfinance Centre (MFC) si prima institutie financiara nebancara dedicata microfinantarii din Romania, cu aproape 20 de ani de experienta si mai bine de 18.000 de clienti finantati. Istoria Patria Credit a inceput in 1996, initial ca program al organizatiei World Vision, evoluand ulterior in fundatie si apoi in IFN. In prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscuta de Codul European de Buna Conduita initiat de Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea si impactul activitatii de microfinantare realizate in Romania. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implica in proiecte de sustinere a agriculturii, de dezvoltare a spatiului rural si de sustinere a tranzitiei micilor fermieri catre o agricultura sustenabila (Programul Ferma Inteligenta).
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>