FNGCIMM - IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct si Innovation - Noile programe guvernamentale cu garantii de stat in 2022

Dezbaterea publica a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM - S-au demarat consultarile cu partenerii din sectorul bancar pentru lansarea a patru noi programe de garantare a sectorului antreprenorialIn data de 27.01.2022 a avut loc evenimentul de lansare in dezbatere publica a noilor programe guvernamentale cu garantii de stat, ce vor fi implementate in anul 2022 de catre FNGCIMM: IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT si INNOVATION. De asemenea, a fost majorat plafonul AGRO IMM INVEST.


Reuniunea, gazduita de Camera Deputatilor a beneficiat de prezenta presedintelui Camerei Deputatilor, dl Marcel Ciolacu, a dlui Adrian Caciu, ministrul finantelor, a lui Adrian-Ionut Chesnoiu, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, precum si a dlui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a dlui Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, alaturi de reprezentanti ai sectorului bancar si ai mediului antreprenorial.

Intalnirea a avut ca scop consultarea tuturor partenerilor strategici ce vor fi implicati in implementarea programelor guvernamentale cu garantii de stat ce vor fi lansate in acest an, precum si reiterarea prioritatilor asumate de Guvernul Romaniei privind anumite sectoare economice si sustinerea activitatilor intreprinderilor mijlocii si mici, importante prin contributia pe care o aduc in economie.

 

Cele patru noi Programe Guvernamentale

PROGRAMUL IMM PROD va permite achizitia de echipamente si utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy), achizitia de terenuri pentru constructia/amenajarea de hale de productie constructia, achizitia sau amenajarea de hale de productie, achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMM-urilor, refinantarea creditelor acordate inclusiv de alte institutii de credit decat cea pentru care se solicita garantia, asigurand si capital de lucru pentru firmele care intentioneaza sa deschida/dezvolte/diversifice activitati de productie, inclusiv pentru internationalizare, ori sa faca reconversia de la intermediere la productie.

 

PROGRAMUL RURAL INVEST destinat IMM-urilor care desfasoara activitatea de productie in mediul rural si urban mic, va sustine refinantarea creditelor fermierilor si agricultorilor, achizitia de terenuri agricole, retehnologizarea si automatizarea, certificatele de depozit, piscicultura, acvacultura si industria alimentara.

Programul va avea atasata o Schema de ajutor de stat, cu o componenta de grant, de 10% din valoarea finantarii, precum si o perioada de subventionarea a dobanzilor si comisioanelor.

 

PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT este gandit pe 2 subcomponente: sustinerea proiectelor de investitii pentru IMM-urile din sectorul constructii si sustinerea proiectelor de investitii de scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor, pentru proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si aliniere la obiectivele de mediu.

 

PROGRAMUL INNOVATION consta in sprijinirea realizarii inventiilor, sustinerea activitatilor la export ale IMM-urilor (constand in stimularea exporturilor romanesti, sustinerea tranzactiilor internationale si a investitiilor romanesti in strainatate), stimularea comertului on-line si a digitalizarii, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare si cofinantarea investitiilor strategice in complementaritate cu HG807/2014.

 

„Unul dintre motivele fundamentale pentru care am decis sa ne asumam guvernarea a fost acela de a reda increderea romanilor in economie si in viitor. De aceea, vrem sa sustinem firmele care produc in Romania, indiferent de nationalitatea lor. „Fabricat in Romania” ramane conceptul nostru economic principal, iar cele patru programe de sprijin care vor fi lansate astazi vin sa sustina acest proiect. Avem nevoie de astfel de programe pentru a produce mai mult la noi in tara. Un produs fabricat in Romania inseamna locuri de munca pentru romani, iar pentru sustinerea producatorilor din Romania oferim garantii mai mari pentru sute de mii de angajati care vor avea locuri de munca stabile si sigure. Aceasta este filozofia care sta la baza programelor care vor fi lansate astazi.” – a declarat Presedintele Camerei Deputatilor, dl. Marcel Ciolacu.

Adrian Caciu, ministrul finantelor a subliniat ca dezbaterea de astazi atesta faptul ca investitorii au incredere in guvern, iar programele ce sunt lansate in dezbatere au la baza parteneriatul dintre stat, economie si capital. In continuare, ministrul a subliniat ca este necesar sa nu mai existe vulnerabilitati in marea economie, sa se realizeze reconversia de la economia de consum la economia de productie, iar parteneriatul bazat pe setul de programe va finanta economia si va contribui la efortul comun de a dezvolta sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, de a crea capital romanesc, valoare adaugata si locuri de munca bine platite. In perspectiva aderarii la OECD, Romania fiind invitata sa se alature elitei economice mondiale, ministrul Caciu a subliniat provocarile acestui proces, dar si oportunitatea de a conlucra transectorial in vederea evolutiei catre o economie competitiva, a realizarii de investitii si a tranzitiei catre digitalizare si economie verde.

Ministru Adrian Chesnoiu a exprimat preocuparea sa de a sustine acele programe care sa restarteze sectorul agricol pentru a-l ajuta sa faca fata unor riscuri si vulnerabilitati nemaiintalnite. Astfel a aparut Rural Invest si a fost majorat plafonul AGRO IMM INVEST, pentru ca provocarile viitoare cer masuri energice de politici publice in sectorul agricol care sa asigure integrarea materiei prime in industria de procesare cu valoare adaugata ridicata, precum si facilitarea achizitiei de terenuri agricole si a punerii in circulatie a certificatelor de depozit pentru cresterea competitivitatii fermierilor romani.

Presedintele, Florin Jianu, impreuna cu reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, in calitate de parteneri principali in procesul de elaborare si implementarea a noilor programe guvernamentale, au apreciat dezbaterea ca fiind “cea mai buna expresie a ceea ce se poate realiza atunci cand factorii politici colaboreaza cu reprezentantii mediului antreprenorial, ai sistemului financiar si cu institutiile capabile sa implementeze aceste programe.” CNIPMMR considera noile programe guvernamentale, cu plafoanele de garantare fara precedent si costuri reduse de finantare, ca fiind investitia statului in economie si apreciaza ca sunt destinate unor domenii prioritare si inovatoare.

In interventia sa, Directorul General al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.-IFN, domnul Dumitru Nancu, a scos in evidenta rezultatele inregistrate de FNGCIMM in ultimii doi ani si efectul produs de IMM Invest in economia Romaniei. Indicatorii economici relevanti evidentiaza impactul IMM INVEST: 12,9 mld lei reprezinta totalul impozitelor si taxelor platite de beneficiarii Programului, garantiile acordate prin IMM INVEST 2020 fiind deja acoperite prin taxele si impozitele platite. Prin Programul IMM INVEST 2020 nu au existat sume cheltuite, dimpotriva, in perioada 2021-2025 se vor genera venituri suplimentare la Bugetul de Stat.

IMM Invest a continuat sa fie deosebit de atractiv si in 2021; aproximativ 20.000 de IMM uri au accesat programul si au obtinut finantari de peste 15 miliarde lei.

Cele patru noi Programe Guvernamentale supuse in dezbatere publica au o componenta de ajutor de stat din care se vor subventiona dobanzile, comisioanele si se vor acorda granturi de pana la 10% din valoarea investitiei, iar valoarea creditului va fi acoperit cu garantii de stat de pana la 90%.

Reprezentantii mediului bancar au sustinut ca raman si in anul 2022 un partener al mediului de afaceri si al FNGCIMM si vor sustine cu aceeasi determinare si urmatoarele programe guvernamentale. Prin capitalizarea experientei IMM INVEST, pe care il considera cel mai mare parteneriat intre stat, sistemul privat si sistemul financiar, bancile vor contribui si in acest an la cresterea gradului de intermediere si finantare a economiei. In aceeasi masura, reprezentantii sectorului financiar remarca intensificarea comunicarii intre guvernul Romaniei, institutiile statului, mediul bancar si IMM-uri, iar punerea in dezbatere publica a noilor programe guvernamentale transmite un semnal clar de incredere si colaborare intre parteneri.

Acest nou set de programe complementare vine sa incurajeze mediul bancar pentru a finanta economia si echilibreaza riscurile pe care si le asuma atat bancile cat si antreprenorii, aliniaza investitiile publice cu posibilitatea IMM-urilor de a contribui la implementarea proiectelor in conditii de profitabilitate atat pentru antreprenori, cat si pentru banci si pentru veniturile fiscale ale statului.

 

Dezbaterea publica a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM - foto1

Dezbaterea publica a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM - foto2

Dezbaterea publica a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM - foto3

  

Noutati

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

19-09-2024 Management agricol

Femeile fermier din România sunt invitate să participe la programul de granturi educaționale TalentA, fondat de Corteva Agriscience

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

17-09-2024 Plati APIA

Până la 30 septembrie se pot semna cererile de plată APIA 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>