In cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman a fost demarat in anul 2014 Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania“ prin care agricultorii sunt sprijiniti sa-si dezvolte si sa-si modernizeze fermele de cresterea animalelor din Muntii Carpati, precum si imbunatatirea oportunitatilor de piata pentru produsele traditionale obtinute in aceste zone montane.
Oile sunt, in mod traditional, cele mai importante animale in agricultura zonelor montane din Muntii Carpati. Sistemul de productie traditional este construit in jurul stanei, folosita pentru adapostul oilor, ca unitate de procesare a laptelui si casa a pastorilor. Stana traditionala este o constructie rudimentara facuta din grinzi de lemn pe o fundatie mare de piatra si este divizata in doua parti. In partea de nord este camera de stocare si maturare a branzei, iar a doua incapere este mai mare si serveste drept locuinta pentru pastori si pentru vizitatori. Stana nu are electricitate, apa curenta sau tavan, iar casul si mancarea sunt procesate la foc deschis.
Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa proceseze laptele in conformitate cu cerintele UE. Cantitatea de lapte procesata intr-o stana de dimensiune medie este insuficienta pentru a justifica un profit economic de lunga durata.
Branzeturile produse in stanele traditionale nu respecta standardele de igiena care ar permite vanzarea lor pe piata. Asadar, 30% din produsele lactate sunt folosite pentru consumul in familie, iar restul se vinde direct sau prin intermediul unor comercianti locali, pe piata locala sau de-a lungul drumurilor, in afara fiscalitatii si fara respectarea normelor de sanatate, la preturi modeste.
O modernizare a modului de lucru este absolut necesara pentru a obtine o noua imagine, mai competitiva, prin consolidarea asociatiei de fermieri, cresterea puterii de negociere, oportunitati bune de marketing, etichetare atractiva si sporirea credibilitatii pe piata de credite bancare.
Proiectul „Modele agricole sustenabile pentru zona montana din Romania” cauta sa imbunatateasca, prin punerea in aplicare a acestuia pe o perioada de trei ani, sustenabilitatea agriculturii bazate pe cresterea animalelor in Muntii Carpati din Romania, prin intermediul integrarii activitatilor traditionale in sistemul economic modern. Atingerea acestui obiectiv va fi realizata prin implementarea in sase locatii de testare, in partea de nord-est a Romaniei, a urmatoarelor etape ale proiectului:
Mijloacele principale pentru atingerea obiectivului de imbunatatire a competentelor producatorilor in diversificarea si modernizarea productiei lor sunt furnizarea curriculelor de dezvoltare si furnizarea de training-uri pentru ciobani si sefi de stane cu scopul de a dezvolta cunostintele si abilitatile lor si familiarizarea cu noile facilitati de productie, in special noile stane.
In plus, fermierii primesc instruire pentru imbunatatirea si consolidarea organizatiilor din care fac parte. De asemenea, acestia vor participa la schimburi de experienta cu partenerii elvetieni si vor beneficia de un Ghid de bune practici elaborat de ROMONTANA si Heifer Romania. Acesta va fi diseminat si promovat atat la nivel regional, cat si national, pentru a asigura sustenabilitatea rezultatelor proiectului.
Pana in prezent, Heifer Romania a derulat peste 65 de proiecte in Romania, Republica Moldova si Bulgaria. A asistat peste 100.000 de familii nevoiase si copii orfani, distribuind 320.000 de puieti de salcam si animale de rasa, printre care 4.218 capre si 10.170 de oi, cu impact asupra cresterii veniturilor fermierilor din zonele montane si a imbunatatirii mediului.
Proiectul este finantat de Agentia de Dezvoltare si Cooperare Elvetiana. Partenerii implicati in implementarea acestui proiect sunt Centrul Elvetian pentru Regiunile Montane (SAB), agentie coordonatoare in cadrul acestui proiect, Federatia Agricultorilor de Munte „Dorna“, partenerul roman principal, precum si ONG-urile Fundatia Heifer Project pentru Romania, AGROM-RO si ROMONTANA.
Un proiect inedit de combatere a saraciei in zonele montane se deruleaza inca din anul 2007 in comuna Tulghes din judetul Harghita. Aici au fost daruite localnicilor 500 de oi, iar iazurile locale au fost populate cu pastravi. Proiectul a fost un succes si de aceea a fost extins si in alte zone sarace.
Proiectul „Paseaza darul”, din cadrul Programului Carpatic, derulat prin intermediul Federatiei Agricultorilor de Munte „Dorna” din Vatra Dornei, cu sprijinul Fundatiei americane Heifer Project International (HPI), a fost lansat in Harghita in anul 2007, in comunele Tulghes si Bilbor. Donarea de ovine a fost urmata, la Tulghes, de constructia unei stane europene si de familiarizarea ciobanilor cu notiunile de igiena a laptelui. Partenerii locali ai proiectului sunt asociatiile crescatorilor de animale din comunele Tulghes si Bilbor, precum si autoritatile locale.
Proiectul a constat in donarea catre un anumit numar de familii a cate zece oi si a unui berbec. Initial, 15 gospodarii din Tulghes au intrat in proiect. Crescatorii de animale care au primit donatia au avut obligatia ca in urmatorii trei ani sa furnizeze altor gospodari, alesi de asociatii, toate mielele care s-au nascut. Prin aceste donatii s-a creat un nucleu de 500 de ovine cu caracteristici biologice de calitate ridicata si s-a incurajat cresterea animalelor in zona.
Stana moderna a fost construita pe un teren pus la dispozitie de Consiliul Local Tulghes si se afla intr-o zona muntoasa, la cativa kilometri de sat, pe pasunea Sestina Barasau. Locul este renumit datorita ciobanilor de aici, care au transmis din tata in fiu cresterea oilor.
Construita din lemn, stana de la Tulghes dispune de apa curenta, conducta de evacuare, platforma pentru aparat de muls, incaperile sunt placate cu gresie si faianta, iar ciobanii au la dispozitie chiuvete si cabine de dus. La etaj exista dormitoare pentru ciobani.
Totul a fost gandit in asa fel incat sa se respecte conditiile de igiena si un circuit de productie corespunzator. Pentru ca procesul de prelucrare a produselor lactate obtinute in stana sa fie conform cu normele de igiena sanitara, ciobanii dispun de o camera de procesare si de o alta pentru maturarea branzeturilor, unde doar baciul poate intra. Asa creste siguranta ca produsele au fost obtinute in conditii de igiena corespunzatoare.
Constructia stanei a durat doua luni, iar investitia s-a ridicat la circa 150.000 de lei.
Ciobanii au primit instruire de specialitate din partea celor implicati in realizarea stanei europene, in privinta utilizarii platformei de muls, dar si pentru a se familiariza cu notiunile legate de igiena furajelor si a laptelui.
Prin construirea stanei moderne s-au imbunatatit conditiile de lucru, insa fara a se schimba traditiile - mai ales ca unul dintre aspectele importante ale proiectului este incurajarea fermierilor in pastrarea caracterului specific al produselor si pastrarea cutumelor, folosind mijloace moderne. Echiparea stanei la cele mai inalte standarde a deschis posibilitatea fermierilor de a-si vinde produsele cu caracter local pe piata bunurilor de larg consum.
Stana de la Tulghes este un prim model. Dincolo de dimensiunea sa si de rigorile sanitar-veterinare impuse aici, aceasta unitate indeplineste toate conditiile de atestare a unei unitati agroalimentare de tip ecologic. Nicaieri in Europa oile nu gasesc un ecosistem mai curat ca arealul pastoral din zona.
RNDR - Reteauna Nationala de Dezvoltare Rurala
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
19-09-2024 Management agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>
17-09-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
12-09-2024 Afaceri agricole
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>