Sprijiniti, fermierii tineri ar putea fi motorul agriculturii romanesti

Sprijin pentru tinerii fermieriJoi, 26 februarie, BusinessMark a organizat la Bucuresti, Hotel Howard Johnson Grand Plaza, cea de a treia editie a conferintei “Zilele Agriculturii Romanesti”. Conferinta a reunit factori de decizie si cele mai importante companii din domeniu. In cadrul sau au fost dezbatute teme legate de strategia agricola a Romaniei, accesarea fondurilor europene, PNDR 2014-2020, piata cerealelor, provocarile business-urilor in agricultura, finantarea in agribusiness, aspecte fiscale si legislative specifice industriei.

 

 

Vorbitorii primei sesiuni de discutii au fost: Mihai Herciu, Director General, Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR, MADR, Laurentiu Baciu, Presedinte, LAPAR, Veronica Toncea, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, Iulia Gradinaru, Director Marketing, Caussade Semences si Marian Visu-Iliescu, Presedinte, Asociatia Tanarul Fermier.

 

Mihai Herciu a explicat ca PNDR se adreseaza spatiului rural pe 3 directii: economic, social si mediu.

 

Este matricea logica a unei dezvoltari sustenabile pentru orice sistem. Pentru 2014-2020 directiile pentru finantare nu difera foarte mult pentru ca analizele indica aceleasi nevoi de finantare. Ma refer la investitiile in exploatatiile agricole, investitii in unitati de procesare agroalimentare. Ne dorim sa trecem de la o pondere nejustificat de mare a schimburilor de produse spre comert cu produse prelucrate. De asemenea, avem nevoie de investitii in dezvoltarea exploatatiilor agricole. Ma refer in principal la accesul catre aceste zone. Este nevoie sa sprijinim in continuare si sistemele de irigatii”, a declarat Directorul General, Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR, MADR.

 

Potrivit acestuia, institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa sprijine libera initiativa si tansferul activitatilor catre intreprinzatorii tineri pentru a revigora forta de munca din spatiul rural.

 

Laurentiu Baciu, Presedinte, LAPAR, s-a aratat nemultumit de evolutia anterioara a PNDR.

 

Perioada 2006-2014 a fost un dezastru. S-au irosit bani si dupa cum arata noul PNDR asta se va intampla din nou. Am participat la lucrarile privind PNDR, iar in forma finala se regasesc foarte putine rezolvari la problemele pe care le-au ridicat beneficiarii acestor bani, mai exact, fermierii. Conditiile puse ii vor determina pe cei care vor sa acceseze fonduri sa devina viitorii infractori pentru ca aceste conditii care sunt impuse te obliga sa le creezi artificial. De asemenea, de multe ori, banii sunt acordati intr-un mod curios”, a firmat Laurentiu Baciu.

 

Veronica Toncea, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN, a precizat ca FGCR este in piata de aproape 20 de ani si ca facilitam accesul fermierilor la finantare.

 

2.800 de fermieri si beneficiari ai garantiilor noastre si-au dezvoltat afacerile datorita noua. Valoarea finantarilor acordate pe aceste garantii a fost de 300 milioane de euro. Anul 2014 a fost din punctul nostru de vedere un an puternic din punctul de vedere al investitiilor realizate pe seama PNDR. S-a dublat numarul garantiilor acordate de noi in 2014 fata de 2013. Valoarea garantiilor a crescut cu aproape 40%”, a precizat Veronica Toncea.

 

Potrivit acesteia, la ora actuala finantarea este disponibila, mediul fiind deosebit de permisiv asa cum nu a fost in ultimii cinci ani.

 

In Romania avem sediul regional pentru Europa de Est. Suntem astfel un punct strategic pentru grup. Alocam 14% din cifra de afaceri cercetarii. Portofoliul de produse este foarte variat. La porumb avem 22 de hibrizi, la floarea soarelui avem 5 hibrizi, 4 la rapita, o gama variata la cereale foioase, la soia doua soiuri si la mazare un soi”, a declarat Iulia Gradinaru, Director Marketing, Caussade Semences.

 

Caussade Semences este unul dintre cei mai mari producatori si furnizori de seminte pentru cultura mare si plante furajere si activeaza pe piata romaneasca din 2008.

 

Avem o mare problema in Romania cu dezvoltarea mediului rural. Tinerii nu mai sunt interesati sa ramana in mediul rural. Nu stiu de ce nu se pune mai mult accent pe aceasta problema. Pentru mediul rural putem accesa fonduri numai prin PNDR. Suntem putini suparati pe noua forma de abordare a PNDR si asta si din cauza lipsei de unitate a fermierilor. In discutiile care au avut loc la Ministerul Agricultorii noi intre noi nu am fost de acord. Pe cei care au ferme mai mari cu terenuri mai mari nu ii mai intereseaza de fermierii tineri care ar putea sa fie motorul agriculturii romanesti”, a explicat Marian Visu-Iliescu, Presedinte, Asociatia Tanarul Fermier.

 

Vorbitorii celei de-a sesiuni de discutii au fost: Florin Terci, Director, Trade Credit Insurance, Wise Finance Solutions, Marius Bicu, Managing Partner, Unilact – De la Ferma si Bianca Vlad, Senior Manager, Consultanta fiscala, PwC Romania.

 

Zilele Agriculturii Romanesti

 

Facem branzeturi premium numai cu lapte de la noi, dupa retete romanesti: telemea, cascaval, branza de burduf, iar din 2014 facem si branza proaspata de vaci. Intentionam sa functionam la fel pentru ca avem un foarte bun control al calitatii. Nu ne ocupam numai cu lactate. De asemenea, semanam, cultivam terenuri, producem furaje. Avem o afacere integrata. Vindem o mare parte din productie la export pentru ca acolo oamenii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produse de calitate. Romanii nu sunt dispusi sa faca asta si suntem nevoiti sa ne luptam aici cu preturi si promotii”, a declarat Marius Bicu, Managing Partner, Unilact – De la Ferma.

 

Potrivit acestuia, 2014 a fost un an foarte greu din cauza fluctuatiilor foarte mari de pret si estimeaza ca 2015 va fi, din nou, cumva la limita.

 

Problema incasarii facturilor de la clienti a devenit foarte acuta in ultimii ani si a debutat odata cu criza. Au aparut tot felul de solutii pentru a ajuta la gestionarea businessului. Cea mai importanta solutie este asigurarea. In Romania a aparut acum 10-11 ani pentru ca face parte din procedura de risk management a marilor companii. A inceput sa fie cunoscuta de vreo 2-3 ani dupa ce a aparut primul val al crizei peste noi. De foarte curand acest produs a inceput sa fie foarte bine folosit in finantarea bancara. Mai exact, asigurarea valoreaza in ochii bancii mai mult decat o proprietate imobiliara sau altceva”, a afirmat Florin Terci, Director, Trade Credit Insurance, Wise Finance Solutions.

 

Wise Finance Solutions elaboreaza si implementeza proiecte pe fonduri europene si ajutoare de stat. Are peste 8 ani de activitate cu proiecte de peste 300.000.000 euro a caror rata de succes este de 100%.

 

Sistemul de impozitare a contractelor de arenda s-a modificat in ultimul timp. In 2013 cel care dadea in arenda putea opta sa plateasca el impozit. In 2014 legiuitorul a stabilit ca acela care ia in arenda sa fie platitorul impozitului. In acest moment cel care ia in arenda trebuie sa plateasca un impozit de 16% si contributile la CASS de 5,5%. Arendasul nu este obligat sa colecteze TVA”, a declarat Bianca Vlad, Senior Manager, Consultanta fiscala, PwC Romania.

 

Partenerul oficial al evenimentului a fost: Caussade Semences, Partenerul conferintei a fost Fondul de Garantare a Creditului Rural, iar partenerul media principal, AGRO TV Network. Partenerii media: Legal Magazin, Jurnalul de Afaceri, startups.ro, Calendar de Evenimente, debizz, Business24, Portal finante, Ziare.com, PromoAfaceri, agrias.ro, Revista agri media, Agroazi.ro, Recolta.eu, stiriagricole.ro, AgroInfo, Ferma, Learn&Go, 4Career, Gazeta de Agricultura, rabbit media, agro.

 


logoBM-01



Noutati

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>