Joi, 26 februarie, BusinessMark a organizat la Bucuresti, Hotel Howard Johnson Grand Plaza, cea de a treia editie a conferintei “Zilele Agriculturii Romanesti”. Conferinta a reunit factori de decizie si cele mai importante companii din domeniu. In cadrul sau au fost dezbatute teme legate de strategia agricola a Romaniei, accesarea fondurilor europene, PNDR 2014-2020, piata cerealelor, provocarile business-urilor in agricultura, finantarea in agribusiness, aspecte fiscale si legislative specifice industriei.
Vorbitorii primei sesiuni de discutii au fost: Mihai Herciu, Director General, Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR, MADR, Laurentiu Baciu, Presedinte, LAPAR, Veronica Toncea, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, Iulia Gradinaru, Director Marketing, Caussade Semences si Marian Visu-Iliescu, Presedinte, Asociatia Tanarul Fermier.
Mihai Herciu a explicat ca PNDR se adreseaza spatiului rural pe 3 directii: economic, social si mediu.
”Este matricea logica a unei dezvoltari sustenabile pentru orice sistem. Pentru 2014-2020 directiile pentru finantare nu difera foarte mult pentru ca analizele indica aceleasi nevoi de finantare. Ma refer la investitiile in exploatatiile agricole, investitii in unitati de procesare agroalimentare. Ne dorim sa trecem de la o pondere nejustificat de mare a schimburilor de produse spre comert cu produse prelucrate. De asemenea, avem nevoie de investitii in dezvoltarea exploatatiilor agricole. Ma refer in principal la accesul catre aceste zone. Este nevoie sa sprijinim in continuare si sistemele de irigatii”, a declarat Directorul General, Directia Generala pentru Dezvoltare Rurala - Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR, MADR.
Potrivit acestuia, institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa sprijine libera initiativa si tansferul activitatilor catre intreprinzatorii tineri pentru a revigora forta de munca din spatiul rural.
Laurentiu Baciu, Presedinte, LAPAR, s-a aratat nemultumit de evolutia anterioara a PNDR.
”Perioada 2006-2014 a fost un dezastru. S-au irosit bani si dupa cum arata noul PNDR asta se va intampla din nou. Am participat la lucrarile privind PNDR, iar in forma finala se regasesc foarte putine rezolvari la problemele pe care le-au ridicat beneficiarii acestor bani, mai exact, fermierii. Conditiile puse ii vor determina pe cei care vor sa acceseze fonduri sa devina viitorii infractori pentru ca aceste conditii care sunt impuse te obliga sa le creezi artificial. De asemenea, de multe ori, banii sunt acordati intr-un mod curios”, a firmat Laurentiu Baciu.
Veronica Toncea, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN, a precizat ca FGCR este in piata de aproape 20 de ani si ca facilitam accesul fermierilor la finantare.
”2.800 de fermieri si beneficiari ai garantiilor noastre si-au dezvoltat afacerile datorita noua. Valoarea finantarilor acordate pe aceste garantii a fost de 300 milioane de euro. Anul 2014 a fost din punctul nostru de vedere un an puternic din punctul de vedere al investitiilor realizate pe seama PNDR. S-a dublat numarul garantiilor acordate de noi in 2014 fata de 2013. Valoarea garantiilor a crescut cu aproape 40%”, a precizat Veronica Toncea.
Potrivit acesteia, la ora actuala finantarea este disponibila, mediul fiind deosebit de permisiv asa cum nu a fost in ultimii cinci ani.
”In Romania avem sediul regional pentru Europa de Est. Suntem astfel un punct strategic pentru grup. Alocam 14% din cifra de afaceri cercetarii. Portofoliul de produse este foarte variat. La porumb avem 22 de hibrizi, la floarea soarelui avem 5 hibrizi, 4 la rapita, o gama variata la cereale foioase, la soia doua soiuri si la mazare un soi”, a declarat Iulia Gradinaru, Director Marketing, Caussade Semences.
Caussade Semences este unul dintre cei mai mari producatori si furnizori de seminte pentru cultura mare si plante furajere si activeaza pe piata romaneasca din 2008.
”Avem o mare problema in Romania cu dezvoltarea mediului rural. Tinerii nu mai sunt interesati sa ramana in mediul rural. Nu stiu de ce nu se pune mai mult accent pe aceasta problema. Pentru mediul rural putem accesa fonduri numai prin PNDR. Suntem putini suparati pe noua forma de abordare a PNDR si asta si din cauza lipsei de unitate a fermierilor. In discutiile care au avut loc la Ministerul Agricultorii noi intre noi nu am fost de acord. Pe cei care au ferme mai mari cu terenuri mai mari nu ii mai intereseaza de fermierii tineri care ar putea sa fie motorul agriculturii romanesti”, a explicat Marian Visu-Iliescu, Presedinte, Asociatia Tanarul Fermier.
Vorbitorii celei de-a sesiuni de discutii au fost: Florin Terci, Director, Trade Credit Insurance, Wise Finance Solutions, Marius Bicu, Managing Partner, Unilact – De la Ferma si Bianca Vlad, Senior Manager, Consultanta fiscala, PwC Romania.
”Facem branzeturi premium numai cu lapte de la noi, dupa retete romanesti: telemea, cascaval, branza de burduf, iar din 2014 facem si branza proaspata de vaci. Intentionam sa functionam la fel pentru ca avem un foarte bun control al calitatii. Nu ne ocupam numai cu lactate. De asemenea, semanam, cultivam terenuri, producem furaje. Avem o afacere integrata. Vindem o mare parte din productie la export pentru ca acolo oamenii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru produse de calitate. Romanii nu sunt dispusi sa faca asta si suntem nevoiti sa ne luptam aici cu preturi si promotii”, a declarat Marius Bicu, Managing Partner, Unilact – De la Ferma.
Potrivit acestuia, 2014 a fost un an foarte greu din cauza fluctuatiilor foarte mari de pret si estimeaza ca 2015 va fi, din nou, cumva la limita.
”Problema incasarii facturilor de la clienti a devenit foarte acuta in ultimii ani si a debutat odata cu criza. Au aparut tot felul de solutii pentru a ajuta la gestionarea businessului. Cea mai importanta solutie este asigurarea. In Romania a aparut acum 10-11 ani pentru ca face parte din procedura de risk management a marilor companii. A inceput sa fie cunoscuta de vreo 2-3 ani dupa ce a aparut primul val al crizei peste noi. De foarte curand acest produs a inceput sa fie foarte bine folosit in finantarea bancara. Mai exact, asigurarea valoreaza in ochii bancii mai mult decat o proprietate imobiliara sau altceva”, a afirmat Florin Terci, Director, Trade Credit Insurance, Wise Finance Solutions.
Wise Finance Solutions elaboreaza si implementeza proiecte pe fonduri europene si ajutoare de stat. Are peste 8 ani de activitate cu proiecte de peste 300.000.000 euro a caror rata de succes este de 100%.
”Sistemul de impozitare a contractelor de arenda s-a modificat in ultimul timp. In 2013 cel care dadea in arenda putea opta sa plateasca el impozit. In 2014 legiuitorul a stabilit ca acela care ia in arenda sa fie platitorul impozitului. In acest moment cel care ia in arenda trebuie sa plateasca un impozit de 16% si contributile la CASS de 5,5%. Arendasul nu este obligat sa colecteze TVA”, a declarat Bianca Vlad, Senior Manager, Consultanta fiscala, PwC Romania.
Partenerul oficial al evenimentului a fost: Caussade Semences, Partenerul conferintei a fost Fondul de Garantare a Creditului Rural, iar partenerul media principal, AGRO TV Network. Partenerii media: Legal Magazin, Jurnalul de Afaceri, startups.ro, Calendar de Evenimente, debizz, Business24, Portal finante, Ziare.com, PromoAfaceri, agrias.ro, Revista agri media, Agroazi.ro, Recolta.eu, stiriagricole.ro, AgroInfo, Ferma, Learn&Go, 4Career, Gazeta de Agricultura, rabbit media, agro.
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>