Oportunitatile agricultorilor si producatorilor din zona montana prezentate la EUROMONTANA

Oportunitati zona montana EUROMONTANACea de-a IX-a Conventie Europeana a tarilor cu munti din Europa a Asociatiei europene a zonelor de munte – Euromontana, s-a desfasurat, in perioada 22-24 octombrie 2014, la Palatul de Congrese Euskalduna, Bilbao (Tara Bascilor, Spania).

Zonele de munte se disting de alte regiuni prin dezavantaje naturale, ce nu pot fi schimbate (altitudine, clima, panta, fertilitate scazuta a solului, perioade mai scurte de vegetatie, izolare fata de caile de comunicatie si pietele de desfacere) si prin dezavantaje structurale – imbatranirea populatiei active si tendintele de exod, in principal al tinerilor, ocupatii restrictive, distante mari fata de centrele decizionale si administrative, infrastructuri insuficiente. Importanta zonelor montane rezulta din dimensiunea teritoriala si segmentul de populatie ce traieste in aceste areale. Astfel, la nivel european, zona montana acopera un teritoriu larg, respectiv 41% din teritoriu si 25% din populatia acesteia (29% din teritoriul UE si 17% din populatia UE). In Romania, zona montana acopera aproximativ 30% din teritoriul national si reprezinta 15% din populatie.


Calitatea montana

Tema aleasa pentru acest an: „Calitatea montana – prosperitate pentru populatie si teritorii”, are ca public tinta agricultorii si organizatiile de agricultori din zona montana, alti actori ce intervin in filiera montana – transformatori, comercianti, organisme de certificare, practicieni in turism, forestieri si actorii din filiera lemn, servicii de consultanta, camere de comert, intreprinderi rurale, agentii de dezvoltare, institutii si autoritati publice, universitati, institutii de formare profesionala, GAL- uri etc.


Noua politica agricola comuna – Munti de oportunitati

Ca un preambul al Conventiei europene, pe parcursul acestui an au avut loc sase conferinte de informare nationale cu tema „Noua politica agricola comuna – Munti de oportunitati”, in Italia, Franta, Portugalia, Spania, Slovenia si Romania, unde s-au dezbatut aspecte privind problematica montana nationala si europeana.

Oportunitati zona montana

 

Conventia Euromontana 2014 a avut loc intr-un context specific, caracterizat de urmatoarele elemente:

    • Intrarea in noua etapa de programare 2014-2020, explorarea modului in care noile politici europene raspund nevoilor zonelor montane;
    • Actul delegat privind mentiunea facultativa „produs montan” intrat in vigoare la inceputul anului 2014;
    • Pregatirea strategiilor de dezvoltare locala pentru noua etapa, posibilitatea unui schimb util pentru grupurile de actiune locala din zonele montane europene;
    • Anul 2014 fiind Anul international al agriculturii familiale, are totodata o semnificatie aparte, avandu-se in vedere ca agricultura montana este in cea mai mare parte de tip familial.


Subtemele ce au fost dezbatute in cadrul grupurilor de lucru au vizat urmatoarele subiecte, cautandu-se raspunsuri la principalele confruntari:

    • Inovatia – produse montane, teritorii si inovatie: noi produse, noi procedee, noi servicii, noi organizatii, cum inoveaza filierele montane? Masurile din politica agricola comuna care sustin inovarea (PEI, GO, cooperarea, investitiile etc.);
    • Abordarea teritoriala – Promovarea produselor si teritoriilor: marci locale, exemple reusite de proiecte finantate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, bune practici, posibilitati de sustinere prin noua PAC, rolul autoritatilor regionale si locale, grupuri de actiune locala;
    • Impactul socio-economic – Filiere montane generatoare de venituri si locuri de munca: Cum maximizam impactul socio-economic dezvoltand produsele montane? Cum influenteaza structura economica a intreprinderilor din zona montana locurile de munca?;
    • Mediu si patrimoniu – Produsele montane, protectia mediului si patrimoniul: Valorificarea bunurilor publice prin marci locale; Cum se pot realiza sinergii intre masurile de agro-mediu si clima, agricultura ecologica si comercializarea produselor? Cum putem aduce valoare adaugata produselor care pun in valoare patrimoniul?;
    • Strategii de marketing – atragerea atentiei consumatorilor asupra calitatii produselor montane: Care din urmatoarele atribute vor fi promovate: mediu, social, calitate? Diferente intre lanturile scurte si lungi de distributie, relatiile intre indicatiile geografice, marcile locale, marcile private si mentiunea facultativa de „produs montan de calitate”, masurile PAC care sustin comercializarea produselor;
    • Instrumente – ameliorarea calitatii, a trasabilitatii si controlului: Care sunt instrumentele moderne care garanteaza calitatea produselor? Ce costuri presupun acestea? Masuri din cadrul PAC ce permit finantarea sistemelor de trasabilitate.


Dezbaterile din cadrul Conferintei Euromontana au reliefat necesitatea unor actiuni comune si eficiente din partea tuturor organizatiilor membre pentru sensibilizarea factorilor de decizie din statele membre, in contextul finalizarii negocierilor privind noile politici europene 2014-2020, pentru ca specificitatea montana si nevoile zonei montane sa fie luate in considerare in documentele de programare.


Produsul montan de calitate

In ceea ce priveste „produsul montan de calitate”, s-a prezentat un raport asupra aspectelor comunicate de Comisia Europeana la Grupul Consultativ Calitate, din luna februarie 2014, prin care se specifica faptul ca ramane la optiunea fiecarui stat membru protejarea produselor din zona de munte si utilizarea termenului „produs montan” pe eticheta produsului, conform Regulamentului nr.1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare (UE). Problemele in dezbatere – precum provenienta materiei prime, transformarea ei, derogari etc. –, precum si calendarul acestor dezbateri reprezinta actiuni ce vor fi intreprinse de Euromontana.

In ceea ce priveste locul de transformare a materiei prime si alimentatia animalelor, Comisia Europeana poate acorda derogari de la regulile generale introduse de regulament pentru a tine cont de constrangerile naturale ale zonelor montane si a sustine dezvoltarea filierelor montane.

Comisia intentioneaza sa acorde prin acest Act delegat dreptul de a eticheta ca produs montan produsele ce sunt realizate in zona montana si intr-un perimetru de pana la 30 km de zona montana. Derogarea se va aplica pentru filierele carne, lapte si ulei de masline. Euromontana sustine acordarea derogarilor, dupa caz, tinand cont de anumite circumstante particulare, cum ar fi inexistenta unitatilor de transformare intr-un anumit perimetru montan sau fara a le pune in pericol pe cele din interiorul zonei montane, in produsul final rezultat trebuind sa se regaseasca specificitatea montana data de mediul de transformare si tehnicile specifice zonelor montane.

Referitor la alimentatia animalelor, intentia Comisiei este de a adopta conditii stricte legate de originea montana a alimentelor pentru animale, cerand un minim de 60% alimente de origine montana pentru rumegatoare si 50% pentru nerumegatoare. Aceasta exigenta poate pune in pericol cresterea porcilor, specifica zonelor montane din Franta si Spania, organizatiile din aceste tari solicitand o derogare de pana la 30% alimente de provenienta montana pentru aceasta specie.

Pentru adoptarea mentiunii facultative „produs montan”, este important ca etichetarea produsului montan sa se aplice acelor produse montane reale, care sunt cu adevarat obtinute in zona montana si de care sa beneficieze economia zonelor montane precum si consumatorii acestor produse care, prin pretul platit, contribuie la mentinerea producatorilor si unitatilor de transformare in spatiul montan.


Sustinerea zonelor europene din sud-estul Europei

In urma discutiilor cu parteneriatul „Green Mountain” s-a creat in cadrul Euromontana Grupul SEE (sud-est european). Acest grup va avea in vedere adoptarea unei „platforme” pentru sustinerea zonelor europene din sud-estul Europei. „Green Mountain” este un proiect INTERREG B care grupeaza 13 parteneri din tari apartinand spatiului sud-est european, care doreste sa propuna, dupa implementare, un model de dezvoltare durabila a zonelor montane din aceste tari.


Principalele concluzii-cheie din cadrul Conferintei

Iata principalele concluzii-cheie desprinse in urma celor trei zile de dezbateri:

    • Euromontana ramane intr-un dialog permanent si stransa colaborare cu FAO, Forumul Rural Mondial si Parteneriatul Montan International;
    • Marketingul teritorial reprezinta elementul principal ce sta la baza dezvoltarii teritoriale a tuturor zonelor montane;
    • Carta Europeana a Produselor de Calitate ofera modele de punere in valoare a produselor si a marcilor de calitate si poate oferi solutii politicilor viitoare pentru zona montana;
    • Produsele montane de calitate isi vor gasi locul in cadrul lanturilor scurte de distributie;
    • Inovatia detine un rol fundamental in dezvoltarea zonelor de munte;
    • Punerea in valoare a oportunitatilor locale montane reprezinta o strategie importanta de dezvoltare locala;
    • Abordarea ideilor locale in cadrul strategiilor europene (strategii Cluster);
    • Euromontana isi va crea o platforma de informare pentru membri/parteneri si va continua activitatea de lobby pentru sustinerea zonelor montane pe langa Comisia Europeana.


Dintre oficialitatile internationale prezente la manifestare, amintim: Juanan Lazpita Gutiérrez – presedintele Euromontana; Efthimios Bokias – DG agricultura, Comisia Europeana; Bittor Oroz, vice-ministru – Ministerul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei, Guvernul Basc; Rosa Laura Romeo – ofiter de proiecte, Parteneriatul Montan International /FAO; Auxtin Ortiz – director general al Forumului Rural Mondial.


Delegatia Romaniei la Conventia Euromontana a fost compusa din urmatorii: prof. dr. Radu Rey – presedintele Forumului Montan din Romania; dr. ing. Danut Gitan – consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; dr. ing. Danut Ungureanu – vicepresedintele Romontana; Ioan Agapi – directorul Federatiei Agricultorilor de Munte „Dorna”; Ioan Moraru – primarul comunei Dorna Arini; Alin Tekonczia – director operatiuni Heifer Project Romania. Contributiile lor si implicarea in cadrul grupurilor de lucru a fost apreciata de presedintele Euromontana, Juanan Gutiérrez Lazpita.


Dr. ing. DANUT UNGUREANU

Vicepresedinte Romontana



Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>