Falimente in sectorul alimentar romanesc

 

Inca de la sfarsitul anului trecut se preconiza ca printre sectoarele care vor fi cel mai mult lovite de criza se va regasi si sectorul alimentar.







Tocmai de aceea reprezentantii sectorului de profil, ca de altfel si ceilalti jucatori de pe piata romaneasca, au solicitat Guvernului sa ia masurile necesare pentru a nu ne incadra in scenariile anuntate. Deşi guvernantii au iesit in fata cu o serie de asa-numite "masuri anticriza", pana la urma s-a dovedit ca acestea au ramas doar pe hartie, iar firmele din sectoarele afectate au fost nevoite sa se descurce pe cont propriu.


Reprezentantii din industria alimentara avertizau ca am putea asista chiar la o prabusire a industriei alimentare romanesti. Mai mult, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea, atragea atentia asupra faptului ca industria alimentara are toate sansele sa se prabuseasca in 2009. "Va exista posibilitatea sa dispara firme cunoscute din industria romaneasca alimentara, din cauza crizei economice", declara Minea, spunand chiar ca "s-ar putea ca anul 2009 sa fie un dezastru pentru industria alimentara si implicit pentru romanii care mananca".


Ulterior, prognozele au urmat acelaşi trend. Se anunţa un val de scumpiri si de falimente in sectorul de profil. La inceputul anului se preconiza ca aproximativ 15% dintre salariatii industriei alimentare ar putea fi disponibilizati, din cauza scaderii cererii din piata de profil.


Pe parcursul anului, multe dintre aceste scenarii au fost confirmate.


Scaderea puterii de cumparare a tras in jos vanzarile

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu, in prezent situatia din acest sector este una dezastruoasa. O parte dintre intreprinderi s-au inchis, altele si-au restrans activitatea, ceea ce a generat un numar mare de someri. "Lipsa unor măsuri concrete sau aplicarea altora care nu aveau niciun rost a făcut ca situaţia din industria alimentară să poată fi catalogată drept una dezastruoasă. România se confruntă acum cu un număr mare de şomeri în condiţiile în care o parte dintre întreprinderi s-au închis, iar altele au fost puse în situaţia de a-şi restrânge activitatea pentru a supravieţui. Cert este că până acum sunt cu 20-30% mai puţini salariaţi în sectorul acesta', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.


Potrivit presedintelui FNSIA, una dintre cauzele care au contribuit la aceasta situatie o constituie diminuarea vanzarilor pe fondul scaderii puterii de cumparare a romanilor. "in conditii de criza, romanii au devenit mai calculati si mai chibzuiti cu gestionarea resurselor". Pe langa toate acestea, Frumosu ne-a precizat ca lipsa implicarii statului in agricultura romaneasca de ani de zile, la care se adauga si importurile masive din industria alimentara, au facut ca situatia din industria alimentara romaneasca sa scape de sub control. O alta problema cu care se confrunta de ani de zile sectorul de profil este si aceea a evaziunii fiscale rezultata din economia neagra care creste de la an la an. Frumosu sustine ca aceasta creeaza concurenta neloiala, ceea ce ar trebui sa puna mari semne de intrebare celor care sunt in masura sa actioneze in combaterea acesteia.


Presedintele FNSIA sustine ca in cazul in care s-ar fi luat macar unele dintre masurile cerute de intreprinzatori, situatia din industria alimentara ar fi fost cu totul alta. "Aceste masuri nu ar fi presupus cheltuieli mari de bani in comparatie cu efectele pe care le-au generat in economia romaneasca. Sunt greseli majore care ne costa pe noi toti", a atras atentia Frumosu. Potrivit acestuia, pentru a vorbi de o eventuala stabilitate in industria alimentara anul viitor, este nevoie de o relaxare fiscala, numai ca nu sunt prea mari sperante in conditiile in care "de trei-patru luni nu am mai avut nicio intalnire la Ministerul Agriculturii".


In ceea ce priveste masurile de care ar fi avut nevoie in acest an industria alimentara, Frumosu sustine ca "era necesar ca autoritatile sa se fi miscat mai repede in legatura cu sistemul de irigatii care ar fi ajutat in mod real agricultura. In plus, Frumosu atrage atentia asupra faptului ca agricultorii ar fi avut nevoie si de alte facilitati, pe langa subventiile acordate si asa cu greu. Ar fi trebuit ca pe langa subventii sa se fi intervenit si cu alte forme de facilitati pentru agricultori. De exemplu, preturi mai mici la motorina", susţine Frumosu.


2010 vine cu noi scumpiri

In ceea ce priveste eventualele majorari de preturi in perioada urmatoare, Frumosu a subliniat faptul ca niciun producator din industria alimentara nu are de gand, acum, sa creasca preturile daca nu are motive reale. "Puterea de cumparare a romanilor a scazut si va continua sa scada in conditiile in care nu se mai poate vorbi de majorari salariale, ci mai degraba de o serie de falimente. In acest context orice crestere de preturi poate duce la scaderea vanzarilor si se poate ajunge chiar pana la falimente, ceea ce nu-si doreste niciun jucator din piata", a precizat Frumosu.


Cu toate acestea, presedintele FNSIA a atras atentia ca majorarea preturilor va depinde foarte mult de felul in care va evolua economia si de masurile care se vor lua in perioada urmatoare. "Cresterea accizelor de la 1 ianuarie poate avea repercusiuni asupra preturilor, la care se va adauga si o eventuala depreciere a leului. In acest fel, fara masuri rapide, toate acestea ne pun in fata majorarii in sectorul alimentar, incepand din februarie, cu 10- 15%", a atras atentia Frumosu.
Una dintre problemele cu care s-a confruntat Romania in ultimii ani a reprezentat-o interdicţia exportului de carne de porc in UE.


Conform normelor europene, din cauza pestei porcine, Romania nu a avut voie timp de doi ani sa livreze carne si mezeluri din carne de porc in statele Uniunii, produsele putand fi vandute doar pe piata interna. Cu toate ca perioada de interdictie a expirat in aceasta vara, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, masura impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. Asadar, abia de anul viitor, Romania va putea relua exportul produselor din carne de porc prelucrate in Romania catre statele membre UE (in aceste categorii de produse fiind inclus, de pilda, si salamul de Sibiu), urmand ca ulterior sa fie reluat si exportul carnii de porc produse in totalitate in tara.


Interdictia vanzarii a constituit un motiv de pierderi consistente pentru marii producatori de carne de porc din Romania, avantajand firmele concurente din spatiul european, de la care comerciantii romani au importat carne de porc, uneori mai ieftina decat cea produsa in tara. Potrivit reprezentantilor sectorului de profil, aceasta interdictie a defavorizat in mod clar marii producatori. Presedintele FNSIA a precizat ca "desi nu pot spune cu exactitate, cert este ca am pierdut extrem de mult de pe urma acestei interdictii, pentru ca avem produse de calitate care s-ar putea exporta". Din datele ARC, reiese ca pe timpul interdictiei de export, Romania a pierdut anual intre 400 si 600 mil. euro din activitatea de procesare.




Autor: Madalina Draghici


Sursa: www.conta.ro





Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>