Falimente in sectorul alimentar romanesc

 

Inca de la sfarsitul anului trecut se preconiza ca printre sectoarele care vor fi cel mai mult lovite de criza se va regasi si sectorul alimentar.







Tocmai de aceea reprezentantii sectorului de profil, ca de altfel si ceilalti jucatori de pe piata romaneasca, au solicitat Guvernului sa ia masurile necesare pentru a nu ne incadra in scenariile anuntate. Deşi guvernantii au iesit in fata cu o serie de asa-numite "masuri anticriza", pana la urma s-a dovedit ca acestea au ramas doar pe hartie, iar firmele din sectoarele afectate au fost nevoite sa se descurce pe cont propriu.


Reprezentantii din industria alimentara avertizau ca am putea asista chiar la o prabusire a industriei alimentare romanesti. Mai mult, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea, atragea atentia asupra faptului ca industria alimentara are toate sansele sa se prabuseasca in 2009. "Va exista posibilitatea sa dispara firme cunoscute din industria romaneasca alimentara, din cauza crizei economice", declara Minea, spunand chiar ca "s-ar putea ca anul 2009 sa fie un dezastru pentru industria alimentara si implicit pentru romanii care mananca".


Ulterior, prognozele au urmat acelaşi trend. Se anunţa un val de scumpiri si de falimente in sectorul de profil. La inceputul anului se preconiza ca aproximativ 15% dintre salariatii industriei alimentare ar putea fi disponibilizati, din cauza scaderii cererii din piata de profil.


Pe parcursul anului, multe dintre aceste scenarii au fost confirmate.


Scaderea puterii de cumparare a tras in jos vanzarile

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu, in prezent situatia din acest sector este una dezastruoasa. O parte dintre intreprinderi s-au inchis, altele si-au restrans activitatea, ceea ce a generat un numar mare de someri. "Lipsa unor măsuri concrete sau aplicarea altora care nu aveau niciun rost a făcut ca situaţia din industria alimentară să poată fi catalogată drept una dezastruoasă. România se confruntă acum cu un număr mare de şomeri în condiţiile în care o parte dintre întreprinderi s-au închis, iar altele au fost puse în situaţia de a-şi restrânge activitatea pentru a supravieţui. Cert este că până acum sunt cu 20-30% mai puţini salariaţi în sectorul acesta', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.


Potrivit presedintelui FNSIA, una dintre cauzele care au contribuit la aceasta situatie o constituie diminuarea vanzarilor pe fondul scaderii puterii de cumparare a romanilor. "in conditii de criza, romanii au devenit mai calculati si mai chibzuiti cu gestionarea resurselor". Pe langa toate acestea, Frumosu ne-a precizat ca lipsa implicarii statului in agricultura romaneasca de ani de zile, la care se adauga si importurile masive din industria alimentara, au facut ca situatia din industria alimentara romaneasca sa scape de sub control. O alta problema cu care se confrunta de ani de zile sectorul de profil este si aceea a evaziunii fiscale rezultata din economia neagra care creste de la an la an. Frumosu sustine ca aceasta creeaza concurenta neloiala, ceea ce ar trebui sa puna mari semne de intrebare celor care sunt in masura sa actioneze in combaterea acesteia.


Presedintele FNSIA sustine ca in cazul in care s-ar fi luat macar unele dintre masurile cerute de intreprinzatori, situatia din industria alimentara ar fi fost cu totul alta. "Aceste masuri nu ar fi presupus cheltuieli mari de bani in comparatie cu efectele pe care le-au generat in economia romaneasca. Sunt greseli majore care ne costa pe noi toti", a atras atentia Frumosu. Potrivit acestuia, pentru a vorbi de o eventuala stabilitate in industria alimentara anul viitor, este nevoie de o relaxare fiscala, numai ca nu sunt prea mari sperante in conditiile in care "de trei-patru luni nu am mai avut nicio intalnire la Ministerul Agriculturii".


In ceea ce priveste masurile de care ar fi avut nevoie in acest an industria alimentara, Frumosu sustine ca "era necesar ca autoritatile sa se fi miscat mai repede in legatura cu sistemul de irigatii care ar fi ajutat in mod real agricultura. In plus, Frumosu atrage atentia asupra faptului ca agricultorii ar fi avut nevoie si de alte facilitati, pe langa subventiile acordate si asa cu greu. Ar fi trebuit ca pe langa subventii sa se fi intervenit si cu alte forme de facilitati pentru agricultori. De exemplu, preturi mai mici la motorina", susţine Frumosu.


2010 vine cu noi scumpiri

In ceea ce priveste eventualele majorari de preturi in perioada urmatoare, Frumosu a subliniat faptul ca niciun producator din industria alimentara nu are de gand, acum, sa creasca preturile daca nu are motive reale. "Puterea de cumparare a romanilor a scazut si va continua sa scada in conditiile in care nu se mai poate vorbi de majorari salariale, ci mai degraba de o serie de falimente. In acest context orice crestere de preturi poate duce la scaderea vanzarilor si se poate ajunge chiar pana la falimente, ceea ce nu-si doreste niciun jucator din piata", a precizat Frumosu.


Cu toate acestea, presedintele FNSIA a atras atentia ca majorarea preturilor va depinde foarte mult de felul in care va evolua economia si de masurile care se vor lua in perioada urmatoare. "Cresterea accizelor de la 1 ianuarie poate avea repercusiuni asupra preturilor, la care se va adauga si o eventuala depreciere a leului. In acest fel, fara masuri rapide, toate acestea ne pun in fata majorarii in sectorul alimentar, incepand din februarie, cu 10- 15%", a atras atentia Frumosu.
Una dintre problemele cu care s-a confruntat Romania in ultimii ani a reprezentat-o interdicţia exportului de carne de porc in UE.


Conform normelor europene, din cauza pestei porcine, Romania nu a avut voie timp de doi ani sa livreze carne si mezeluri din carne de porc in statele Uniunii, produsele putand fi vandute doar pe piata interna. Cu toate ca perioada de interdictie a expirat in aceasta vara, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, masura impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. Asadar, abia de anul viitor, Romania va putea relua exportul produselor din carne de porc prelucrate in Romania catre statele membre UE (in aceste categorii de produse fiind inclus, de pilda, si salamul de Sibiu), urmand ca ulterior sa fie reluat si exportul carnii de porc produse in totalitate in tara.


Interdictia vanzarii a constituit un motiv de pierderi consistente pentru marii producatori de carne de porc din Romania, avantajand firmele concurente din spatiul european, de la care comerciantii romani au importat carne de porc, uneori mai ieftina decat cea produsa in tara. Potrivit reprezentantilor sectorului de profil, aceasta interdictie a defavorizat in mod clar marii producatori. Presedintele FNSIA a precizat ca "desi nu pot spune cu exactitate, cert este ca am pierdut extrem de mult de pe urma acestei interdictii, pentru ca avem produse de calitate care s-ar putea exporta". Din datele ARC, reiese ca pe timpul interdictiei de export, Romania a pierdut anual intre 400 si 600 mil. euro din activitatea de procesare.




Autor: Madalina Draghici


Sursa: www.conta.ro





Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>