Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă pot afecta bunăstarea financiară.
Pentru a vă ajuta să luați decizii financiare inteligente, am compilat o listă cu cele mai frecvente greșeli financiare pe care le puteți face cu ușurință și cum să le evitați.
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face cu banii tăi este cheltuirea excesivă. Deși nu este mare lucru atunci când mâncați în oraș în fiecare seară sau cumpărați haine de firmă în mod regulat, fiecare monedă contează dacă doriți să mențineți disciplina financiară. Dacă cheltuiți săptămânal 30 de lire sterline pe cină, aceasta se va ridica la 1440 de lire sterline într-un an. Acești bani ar putea rezolva cu ușurință alte plăți, mai ales dacă sunteți în slujba unui împrumut personal sau a oricărei alte datorii.
Astfel, asigurați-vă că vă analizați cu atenție obiceiurile de cheltuieli și că vă respectați bugetul. Evitați cheltuielile inutile, deoarece puteți cădea cu ușurință într-o groapă financiară, care ar putea dura ani de zile pentru a vă reveni. Așadar, aveți un plan și asigurați-vă că vă puteți permite să cheltuiți confortabil, fără a vă forța bugetul.
O altă greșeală gravă este atunci când accepți să co-semnezi împrumuturi fără să te gândești la repercusiuni. Uneori, un prieten sau un membru al familiei vă poate propune să deveniți garantul lor și să semnați împreună pentru împrumutul lor. Atunci când acceptați să co-semnați un împrumut, înseamnă că vă asumați răspunderea pentru datoria altei persoane. Dacă persoana respectivă nu plătește ratele convenite, creditorul vă va trage la răspundere și va trebui să rambursați datoria. În plus, datoria pe care o co-semnați se va reflecta în raportul dvs. de credit, ceea ce poate afecta cu ușurință potențialul dvs. de împrumut în viitor.
Este recomandabil să evitați să co-semnați împrumuturi, deoarece s-ar putea să vă aflați într-o situație delicată în care trebuie să plătiți datoria altor persoane. Pentru a contracara această situație, vă puteți oferi să vă ajutați prietenul să găsească un creditor cu rate ale dobânzii mai mici.
Utilizarea cardului de credit este un lucru bun dacă sunteți strâmtorat din punct de vedere financiar. Dar dacă trăiți din plin pe credit și cumpărați articole neesențiale, atunci există o problemă. Chiar dacă sunteți în măsură să plătiți ratele dobânzilor, este înțelept să vă abțineți de la utilizarea cardului de credit pentru achiziții impulsive. Țineți cont de faptul că ratele dobânzilor fac ca articolele taxate să fie mai costisitoare. Deci, de ce ar trebui să plătiți în plus pentru articole neesențiale de care nu aveți nevoie? Fiți înțelept atunci când vă folosiți cardul de credit și faceți alegeri financiare inteligente. Vă puteți trezi cu ușurință cu cheltuieli mai mari decât veniturile.
Mulți oameni trăiesc la nivel global de la o mână la alta din cauza inflației în creștere. A nu economisi suficienți bani pentru zile negre vă poate pune într-o situație incertă. S-ar putea să vă confruntați cu o urgență la spital sau cu o nenorocire neașteptată acasă, lăsându-vă finanțele secătuite. Acesta este motivul pentru care elaborarea unui buget este importantă atunci când vine vorba de gestionarea finanțelor.
În plus, experții financiari îi sfătuiesc întotdeauna pe oameni să aibă un fond de urgență în valoare de trei luni de venit. În caz de urgență, puteți utiliza banii fără a suporta stresul financiar. Astfel, nu faceți greșeala de a nu economisi atunci când sunteți în măsură să păstrați o sumă substanțială într-un loc accesibil și sigur, cum ar fi o bancă.
Crearea unui buget realist este esențială pentru securizarea finanțelor tale. Un buget vă va ajuta să vă urmăriți cheltuielile și să reduceți cheltuielile inutile.
În plus, un buget vă va ajuta să vă atingeți obiectivele financiare pe termen lung. De exemplu, dacă doriți să cumpărați o casă sau o mașină, bugetul dvs. va dicta cât de mult veți economisi și perioada de care va fi nevoie pentru a vă atinge obiectivul.
A lucra și a cheltui fără un buget este o greșeală comună pe care trebuie să o eviți. Viața este imprevizibilă și vă puteți confrunta cu surprize neașteptate. Astfel, a avea un buget nu numai că vă va ajuta să vă monitorizați cheltuielile, dar vă va ajuta și să economisiți mai mult.
Cumpărarea unei case este visul oricui. Dar dacă aceasta începe să vă secătuiască finanțele, atunci devine o problemă. Atunci când vine vorba de achiziționarea unei locuințe, fiți înțelept în această privință. Nu vă orientați către o casă mai mare decât aveți nevoie pentru că va fi costisitor să o întrețineți. Gândiți-vă la impozite, utilități și alte costuri de exploatare. Optați pentru ceea ce vă puteți permite confortabil și puteți gestiona în afara ipotecii lunare. Dacă nu luați în considerare costurile de întreținere a locuinței, s-ar putea să vă umflați bugetul enorm.
Prin urmare, ia-ți timp și ia în considerare aranjamentul casei care funcționează pentru tine, fără a face o greșeală financiară uriașă de a intra în plăți inutile.
Fie că ați luat un împrumut de la un prieten sau de la o bancă, trebuie să plătiți datoria. Țineți cont de faptul că împrumuturile nu sunt gratuite și trebuie să vă angajați să plătiți conform acordului inițial. Dacă săriți peste plăți, ratele dobânzilor s-ar putea acumula și veți fi prins într-un ciclu al datoriilor. Să nu uităm de implicațiile legale care v-ar putea pune în dificultate din cauza neplății împrumuturilor.
Prin urmare, asigurați-vă că vă plătiți datoriile în rate gestionabile, începând cu cea cu o rată a dobânzii ridicată. Alternativ, vă puteți consolida împrumuturile într-unul singur pentru a ușura povara rambursării.
Este esențial să vă puneți finanțele în ordine dacă doriți să vă asigurați viitorul financiar. Analizați-vă situația actuală și creați un plan concret pentru a obține controlul asupra banilor dumneavoastră. Este important să reflectați și să vă analizați relația cu banii și să identificați unele dintre greșelile pe care le tot faceți. Găsiți modalități de a vă rezolva greșelile și aveți o atitudine pozitivă în ceea ce privește creșterea finanțelor dumneavoastră.
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>