Cifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 10 ani, de peste 30%, ajungand la maximul istoric de 58,1 miliarde de lei in 2021, fiind cu 35% peste cea din 2017, potrivit studiului anual KeysFin „Sectorul agricol din Romania”.
Pentru 2022, analistii KeysFin estimeaza consolidarea sectorului pana in apropierea sau chiar depasirea nivelului record atins in 2021, de 58 de miliarde de lei, in baza presiunilor inflationiste si a subventiilor acordate de autoritati, factori care vor contrabalansa scaderea productiei de cereale cu 12%, prognozata de Comisia Europeana in iulie 2022, fiind al doilea cel mai mare declin anual dintre statele membre, la 26 milioane de tone.
„Cifra de afaceri a companiilor agricole din Romania a crescut cu o treime in anul post-pandemic, peste estimarile initiale, in baza majorarii preturilor la cereale si materii prime pe plan international si a subventiilor alocate de autoritati agricultorilor. Desi pentru anul 2022 estimam consolidarea sectorului, punctam nevoia prioritizarii investitiilor in infrastructura si modernizarea acestui sector, astfel incat Romania sa ramana un exportator net de produse agricole*, dupa ce in anul pandemiei a fost importator net pentru prima data in ultimii 10 ani. Ca directie strategica este de urmat exemplul Poloniei, respectiv sa investim in procesare, ajungand ca pe termen lung sa avem un sold pozitiv al comertului international cu produse agro-alimentare, care are o valoare adaugata mai mare”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
In ceea ce priveste topul celor mai mari companii cu profil agricol, REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA a ocupat si in 2021 pozitia fruntasa, dupa o crestere anuala de 25% a cifrei de afaceri. Pe locurile 2 si 3, dupa cifra de afaceri, s-au situat PROMAT COMIMPEX SRL cu 1,2 miliarde de lei si PLANTAGRO-COM SRL cu 672 milioane lei in 2021.
Cea mai mare crestere din top 20 a fost inregistrata de COMCEREAL SA, care dupa un avans anual de 182% al cifrei de afaceri a intrat pe ultima pozitie in top 20 in 2021.
Potrivit specialistilor Keysfin, numarul de companii care si-au reportat rezultatele financiare in 2021 a ramas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 26,5 mii de companii (in baza datelor extrase in septembrie 2022).
Ca efect direct al revenirii post-pandemice, rezultatul net a crescut cu 267% fata de 2020 si a fost cu 81% peste cel din 2017, la nivelul record de peste 8 miliarde de lei in 2021.
Dintre cele 26,5 mii de companii care si-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 17 mii au avut profit (64%), in timp ce 6,5 mii au inregistrat pierdere (24,7%) iar restul au inregistrat un rezultat nul in 2021.
Productia vegetala din Uniunea Europeana a crescut cu 11% in 2021 fata de anul anterior, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica: floarea soarelui (+13,8%), grau (+9,2%), porumb boabe (+5%), rapita (+1,8%) si soia boabe (+0,9%).
Romania a avut a doua cea mai mare crestere a valorii productiei vegetale din Uniunea Europeana, de 40,2% si a urcat pe locul 6 in UE, cu 6,3% din total, depasind Polonia care a ajuns la 5,6% din total in 2021.
In ceea ce priveste productia de grau la nivelul UE, Romania a urcat cu 2 locuri in clasament, ajungand pe locul 4, cu 7,5% din total si o recolta de 10,4 milioane de tone in 2021.
Romania a ocupat in continuare primul loc la suprafata cultivata de porumb in randul statelor membre ale Uniunii Europene, iar in anul post-pandemic productia realizata a fost de 14,8 milioane de tone, redevenind lider in ierarhia europeana.
In plus, Romania a reusit sa ramana cel mai mare producator de floarea soarelui din UE, cu o recolta de 2,8 milioane de tone in 2021.
Valoarea productiei ramurii agricole din Romania a crescut cu 14% in anul 2021 comparativ cu anul precedent, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.
De asemenea, productia vegetala a crescut cu 22%, iar productia animala si serviciile agricole s-au redus cu cate 0,2%, respectiv 0,7% in 2021 fata de anul anterior.
Studiul „Sectorul agricol din Romania” cuprinde toate companiile care si-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finantelor si care au ca domeniu principal de activitate unul dintre urmatoarele grupe CAEN: Cultivarea plantelor si cresterea animalelor - 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017; Piscicultura – 031, 032 si Silvicultura - 021, 022, 023, 024.
2021p: Datele au fost extrase in septembrie 2022 si pot suferi modificari pana la sfarsitul anului.
*Produsele agricole incluse in sectiunile 1,2 si 3 din Nomenclatorul Combinat, respectiv I. Animale vii si produse animale, II. Produse vegetale si III. Grasimi si uleiuri animale sau vegetale.
KeysFin ofera solutii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare si juridice, rapoarte, grafice si analize actualizate la zi despre companiile din Romania si din strainatate, in vederea reducerii riscului comercial.
Cu un portofoliu de peste 700 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
KeysFin detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 4 milioane de entitati economice din Romania, direct de pe telefonul mobil.
21-05-2025 Targuri si expozitii
Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>
21-05-2025 Stiri agricole
● FieldBee aduce inovația pe teren ● Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ● Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>
20-05-2025 Stiri agricole
Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>
15-05-2025 Stiri agricole
AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>